PRIJAVA NA E-NOVICE

Megales stigmes zume! Živimo za velike trenutke.

Ellada mou!« Tako rečeš Grčiji, če jo obožuješ. Palmovci smo v modro – belo deželo zaljubljeni že celih dvajset let. Še vedno nas zagrabi, da moramo pojutrišnjem na letalo. In na otoke, da se bomo omamljali z razgledi in večerjami, kjer se po pet ur jé, vse s sredine mize, pa vmes in poje in pleše, in spet jé. Včasih res kar gremo. Opajamo se z zgodbami in s smehom, z oljčnim oljem in feto, z borovci in morjem, s kaloričnimi »galaktoboureki« in z mediteransko dieto, z domačnostjo, gostoljubnostjo in siga siga« ritmom.

 

 

 

 •  


  Počitnice Grčija

   
  • CHIOS

   – Chios je peti največji grški otok v Egejskem morju. Na severnem delu je zelen, gorat in hribovit, južni del je nižinski in suh.

   – Pravijo mu otok brezskrbnosti in ugodja, saj so prebivalci Chiosa veljali za najbogatejše Grke in so dolga leta živeli v edinstvenem razkošju.

   – Na otoku najdemo slikovite srednjeveške vasice kot so Pyrgi, Mesta in Olympi s trdnjavami, ozkimi zavitimi tlakovanimi uličicami, kamnitimi hiškami, kjer še se danes čuti duh izpred stoletij.

   – Občudovanja vreden je tudi tisoč let star samostan Nea Moni, ki je znan predvsem po zlatih mozaikih iz bizantinskega obdobja.

   – Ravan Kampos je pokrajina med morjem in gorami, kjer se bohotijo bogati nasadi agrumov in vinogradi. Tukaj boste našli tudi razkošne gosposke hiše z vodnjaki in čudovitimi vrtovi, ki pričarajo pravo romantiko.

  • KARPATOS

   – Olympos je pravljična vasica s kamnitimi hišami, ki ohranja starodavne krajevne navade. Ženske še danes nosijo tradicionalna oblačila izpred stoletij. Starejši prebivalci govorijo starinsko narečje. Ena od najbolj slikovitih restavracij, kjer strežejo domače jedi iz peči, je v nekdanjem mlinu na veter.

   – Hribovita srednjeveška vasica Menetes vas bo očarala s čudovitimi razgledi, z belino, s cvetjem med ozkimi uličicami, z najbolj romantično cerkvijo na otoku, s folklornim muzejem in z arheološkimi ostanki. Tukaj so znani po največjem religioznem praznovanju v avgustu, posvečenem Marijinemu vnebovzetju.
   – Moderno plat otoka doživite v Pigadii, glavnem mestu, zgrajenem na ostankih starega mikenskega Potideona ali Poseidona izpred več kot treh tisočletij, v zalivu Vronti ob dolgi, peščeni plaži. Številni bari in taverne v kombinaciji z značilnimi kamnitimi hišami in slikovitim pristaniščem dajejo obmorskemu mestu poseben čar.

   – Brbončice, lačne najboljših okusov morske hrane, praznujejo v obmorski vasici Finiki. Da vas račun ne bi presenetil, se najprej pogodite za dobro ceno sveže ribe.

   – Najvišje ležeča vasica Othos nekaj kilometrov od Pigadie, vas bo očarala z razgledi in zbirko lokalnega umetnika, ki rad razkaže svojo galerijo, posvečeno otoškemu vsakdanu in lokalnim posebnostim.
   – Najbolj prestižna vasica danes je Aperi, tamkajšnji prebivalci so se v drugi polovici 20. stoletja množično selili v ZDA in preko luže pošiljali domov finančne injekcije.

   – V Pigadii se vkrcajte na ladjico do Sarie, goratega otočka, ki je bil v preteklosti del Karpatosa. Na njem je množica spomenikov iz antičnega in bizantinskega obdobja. Očarala vas bo slikovita pokrajina s kristalno čistim morjem, apnenčastimi skalami, globokimi jamami in drznimi tokovi.

   – Bližnji Kasos je od Karpatosa oddaljen le 10 km. Otok je znan po tem, da so ga v antiki Filistejci uporabljali za varen pristan. Glede na zapise Homerja naj bi Kasos prispeval ladje za trojansko vojno. Bogata pomorska zgodovina se še danes kaže na vsakem koraku in je še vedno pomemben vir zaslužka.

  • KEFALONIJA

   – Kefalonija je počitniški raj za vse, ki si želite uživanja na lepih plažah in počitka, za vse, ki si želite raziskovati in za vse, ki ste zaljubljeni v grško atmosfero. Izjemno boste uživali ljubitelji pohodništva.

   – Prestolnico Argostoli so za otoško metropolo razglasili Benečani konec 18. st. Ulica Litostrotou v središču mesta, ki je vzporedna z obalo, ponuja največ dogajanja, sprehajanja in nakupovanja. Iz pristanišča poleti skoraj na vsake pol ure odpelje trajekt do Lixourija, 25-minutna vožnja pa je krajša kot po kopnem.

   – Iz Argostolija priporočamo 2 km dolg sprehod proti severu do starega morskega mlina, ki je nekoč deloval po zelo zanimivem načelu – voda je s sunki valov tekla od morja proti kopnemu in ne obratno, nato pa je s padcem skrbela za naravno električno energijo.

   – Agios Géorgius 10 km južno od Argostolija je srce nekdanje prestolnice Kastro. Mogočni grajski kompleks so začeli graditi v 13. st., Benečani so ga utrdili v 16. st. mogočno grajsko obzidje je dolgo kar 600 m in ponuja razgled vse do najvišjega vrha Enos (1.628 m).

   – Samostan Agios Gérasimos nosi ime po glavnem zavetniku otoka Gérasimos, ki je v 16. st. živel na sveti grški gori Atos. Nato je potoval po vsej Grčiji in se nazadnje umaknil v votlino pri Lassiju. Zgradil je cerkev in samostan. V bližini je odlična vinska klet, ki predeluje grozdje kar okoli 300 vinogradnikov. Najboljše nosi ime po samostanu.

   – Blizu Agia Effimie v osrednjem delu vzhodne obale Kefalonije se nahaja čudovito podzemno jezero Melissani, obkroženo z gozdom. Strop podzemne jame se je nekoč udrl, zato je igra svetlobe in vode še bolj neverjetna. Največja uganka pa je voda, ki napaja jezero tako, da ponikne že pri prestolnici Argostoli in nato pod zemljo preteče kar 16 km dolgo pot.

   – Čudež narave je tudi bližnja jama Drogarati, ki naj bi bila stara okoli 150 milijonov let. Odkrili so jo pred 300 leti. Jama je dolga okoli 60 m, polna neverjetnih apnenčastih tvorb, stalaktitov in stalagmitov. Ima konstantno temperaturo 18 stopinj in koncertno dvorano z izjemno akustiko, pod zemljo pa naj bi bila povezana z drugimi morskimi jamami na otoku.

   – Fiskardo je pristanišče na severu otoka, ki ga zaradi gurmanskega in užitkarskega naboja obožujejo italijanski gostje. Barvite hiše v tradicionalnem slogu obkrožajo pristanišče in kar kličejo po sprostitvi v kavarnah in restavracijah.

   – Assos je slikovito pristanišče severno od Argostolija. Zanimiv je sprehod do gradu nad mestom.

  • KOS

   – Mesto Kos velja za eno najbolj privlačnih grških mest: v centru se prepletajo ozke ulice, starodavne ruševine z mogočnim gradom vitezov sv. Janeza, obzidje s trdnjavo Narantzia, številne trgovinice, stara tržnica v nekdanji mošeji, taverne, vrtovi, bari in nočni klubi.

   – Za zdravljenje kože in dihalnih poti obiščite tople žveplene vrelce ali Embros terme z mešanico prsti in morske vode s prijetno temperaturo.

   – Če si zaželite pobegniti od turističnih krajev in mestnega vrveža, se zapeljite do Masticharija, manjše ribiške vasice, zgrajene v tipični egejski belo – modri arhitekturi, kjer vas bo v lokalne gostilnice privabil vonj svežih ribjih jedi. Tu lahko doživite romantičen sončni zahod.

   – Po pristno sliko grškega življenja se odpravite v notranjost otoka, npr. do vasic Zia in Pyli. Najvišje ležeči del gore Dikeos odpira neverjeten pogled na otok in njegov arhitekturni kolaž, na bujno vegetacijo in rodovitna polja, ki so posledica vulkanskega izvora otoka.

   – Pridružite se Palminim vodnikom v le 4 km oddaljenem turškem Bodrumu z bazarjem, ki je prava paša za oči, ali na izletu do bližnjih otokov: vulkanskega Nyssirosa in goratega Kalimnosa.

  • KRETA

   – Na Kreti lahko v enem dnevu raziskujete življenje prve evropske civilizacije pred več kot 4.000 leti v muzeju v Heraklionu, iščete Ariadnino nit v palači Knosos, kjer je bil center minojske civilizacije, vijugate med dramatičnimi soteskami in hribi, si delite kosilo z družino v tradicionalni vaški taverni, uživate na dolgi plaži v ritmu živahne glasbe, prisluhnete naravi v divjem kanjonu, se okopate v miniaturnem zalivu daleč od oči, se mastite s svežo ribo ob pogledu na beneško trdnjavo, otomanske balkone in morje in spijete zadnji koktajl na promenadi v slikovitih mestnih jedru Chanie, Rethymna, Herakliona, Agios Nikolaosa ali v trendovskih klubih na odprtem ob plaži. Če se boste odpravili na raziskovanje te širne otoške celine, se boste zaljubili vanjo. Vsega, kar ponuja Kreta, ne boste mogli okusiti z enim obiskom. Kreta vas bo gotovo tako prevzela, da se boste v Zeusovo in Zorbino domovino še vračali.

   – Slikovita planota Lasithi na skoraj 1.000 m nadmorske višine, polna sadovnjakov, mandljevcev in polj. V jami Dikteon je Rea pred kanibalskim očetom skrila novorojenega Zeusa, kasnejšega poglavarja starogrških bogov. Krožna vožnja med vasicami in mlini na veter z belimi jadri je naravnost navdihujoča!
   – Vas Anogia ob vznožju visokega Psiloritisa je kot branilka tradicije in središče kretskega uporniškega duha še danes emblem Krete, obiskujejo jo Grki od blizu in daleč, da bi se rokovali z brkatimi vaščani. Ti v znak žalovanja ob masakru Nemcev, ki so v II. sv. vojni kruto kaznovali to zatočišče za zaveznike, še vedno nosijo črnino. Anogia je grško moško mesto, kjer možje dneve presedijo v tradicionalnih »kafenionih«, znana pa je tudi po najslavnejših kretskih glasbenikih.

   – Vsaj enkrat preizkusite, kako so hipiji pred desetletji uživali v mesečini v Matali, kot prepeva Joni Mitchell, ki je nekaj časa živela v takrat slikoviti ribiški vasici. Otroci cvetja so naselili tamkajšnje naravne votline v peščenjaku, ki objema zaliv, in uživali v dobrotah Mame, kot so klicali lastnico takratne edine pekarne. Matala še danes ohranja sproščeno hipijevsko ozračje.
   – 36 km od Chanie je še eno fantastično mesto, ki se spogleduje z vzhodom in zahodom. Stari del Rethymna ima beneško eleganco in orientalski čar. Stari del je kulturno srce otoka, beneško pristanišče je danes gurmanski raj.

   – Iz Chanie vas le 16 km proti severu loči od najslavnejše grške filmske scene vseh časov. Na severozahodu polotoka Akrotiri je v vasici Stavros na takrat deviški plaži sirtaki odplesal Anthony Quinn v filmu Grk Zorba.

   – Zapeljite se po neukročeni dolini Amari, kjer so doma kretska tradicija, visoki hribi, ozke soteske in presunljivi razgledi. Tu vam bodo na mizo vaške taverne s pogledom na vršace Krete postregli s preprostim, a slastnim kosilom.

   – Pridružite se pohodnikom v najdaljšem evropskem kanjonu Samaria. Prehodi ga 170.000 navdušenih obiskovalcev v letu. Če ste izkušen gornik ali ne, na to pot se vam splača podati. Nagrajeni boste s čudovito naravo in z deviško plažo ob izteku kanjona.

  • LEFKAS

   – Na Lefkasu vam prav nikoli ne bo dolgčas: ta dramatičen otok vam bo ponudil nepozabne razglede, zelene doline, visoke gore, plaže, o katerih ste sanjali, vasi kot iz pravljice in svetovljansko glavno mesto z eno najmodernejših marin Mediterana.

   – Vas Agios Nikitas je obmorska vasica, ki se razprostira okoli umirjenega zaliva in ponuja odlične pogoje za ribolov. Je najbolj slikovito obalno mestece na Lefkasu z ozkimi, cvetočimi ulicami.

   – Lefkas je s celino povezan le z ozkim mostom, zato je odlično izhodišče za potepe v okolico. Srednjeveški grad Agia Mavra iz 14. stoletja, ki je nekoč ščitil staro mestno jedro in celotno regijo, leži tik pred mostom, ki povezuje otok s kopnim.

   – Če se boste podali na celino, vas bo do Meteore, doline spektakularnih visečih samostanov, v le nekaj urah pripeljala čisto nova avtocesta. Pred tem je bilo od obale čez najbolj gorato grško pokrajino Epir do rodovitne Tesalije, kjer ležijo samostani, včasih potrebnih več kot pet ur.

   – Vas Karia nad prestolnico obožujejo premožni Grki, ki so tam postavili malo morje prestižnih vil. Toda do Karie se je vredno povzpeti tudi zaradi glavnega trga in pregovorno najboljših jagnječjih zarebrnic na otoku!

   – Samostan Panagia Faneromeni je najbolj pomemben verski center na otoku. Stoji na hribu nad glavnim mestom in ponuja neverjeten pogled na sever in v notranjost otoka. Zgrajen je bil na mestu, kjer je nekoč stal tempelj posvečen boginji lova, Artemidi.

   – Lefkas ima veliko podzemnih voda, ki so tudi eden od glavnih razlogov za bogato zelenje na otoku. V visokogorju se nahaja slap Dimossari, ki se po kaskadah zliva na belino kamnov v ozki soteski. V poletnem času, ko se temperature zvišajo, je mesto idealno zavetje za vse, ki se želijo shladiti in osvežiti.

   – Ime znamenitega turističnega središča Nidri je v svet ponesel ladijski mogotec Aristotelis Onassis, ki se je zaljubil v bližnji otok Scorpios in ga tudi odkupil. Na njem je uredil zadnje počivališče zanj in za njegovo družino. S pogodbo je uredil, da v primeru prodaje otoka grobnica ostane v rokah Onassisovih dedičev. Scorpios je od leta 2013 v lasti ruskega magnata Dmitry Rybolovlev oz. njegove hčerke Ekaterine. Toda vi se lahko vseeno okopate v zalivu Arijeve ljubezni Marie Callas. Če gre verjeti mitu, je to dobro tudi za boljši glas!

   – Pridružite se Palminim predstavnikom in prijateljem na križarjenju po sledeh Odiseja, pri raziskovanju antičnih mitov, med opazovanjem zvezd v jasni noči ali na potepanju po skritih kotičkih v notranjosti otoka.

  • LEZBOS

   – Zaradi vulkanskega nastanka je na otoku veliko izvirov termalne vode. Podajte se do priljubljenih izvirov Eftalou, ki se nahajajo na severni strani, v bližini Molyvosa. Doživite drugačnost in se po kopanju v kristalno čistem morju odpravite do skal, ki so izvir vroče termalne vode, ki se meša z morsko.

   – Mitilini je glavno mesto Lezbosa s številnimi muzeji, od arheološkega in bizantinskega, pa vse do muzeja oblačil. Mesto ima poseben čar tudi zato, ker je zgrajeno v obliki amfiteatra.

   – Otoško zgodovino dopolnjujejo številni zanimivi samostani. Obiščite leta 1.523 zgrajen samostan Leimonos, ki se nahaja med Kalonijem in Filio in še danes predstavlja pomemben spiritualni center na otoku.

   – V Ploumariju pridelujejo najboljši ouzo v Grčiji. Po celi državi so lastniki kafenionov in tavern ponosni na stekleničke Ploumari Ouza. To priljubljeno janeževo žganje na tradicionalen način danes pripravljajo le štiri lokalna podjetja, v mestecu pa si lahko ogledate tudi pravi muzeja ouza.

  • MILOS

   – Milos priporočamo vsem raziskovalcem po duši. Otok bo prav zagotovo ukradel vaše srce, hkrati pa bo poskrbel za nepozaben oddih.

   – Miren otok vulkanskega nastanka, ki navdušuje s kamninami neverjetnih oblik in čudovitih intenzivnih barv velja za enega najlepših otokov v Grčiji.

   – Po lanskoletnih nagradah na priljubljenem mednarodnem spletnem portalu »Tripadvisor Travelers` Choice Islands Awards« se uvršča na drugo mesto pod kategorijo »Top 10 otokov v Grčiji« takoj za otokom Naxos.

   – Otok Venere – otok je med drugim najbolj poznan po Miloški Veneri (323 – 146 pr.n.št.), ki je bila najdena na otoku s strani lokalnega kmeta. Danes jo najdemo v muzeju Louvre v Parizu, na otoku v Arheološkem muzeju pa si je možno ogledati le repliko kipca.

   – Glavno mesto otoka je Plaka, najstarejša četrt mesta pa je Kastro, ki še danes dominira s svojo mogočno utrdbo (gradom) nad pristaniščem in od koder se ob jasnem vremenu vidijo gore s Peleponeza. Ozke tlakovane uličice z belimi hišami in cvetočimi vrtovi, dajejo pečat izgledu glavnega mesta. Nekaj kilometrov iz Plake, se nahajajo starodavne krščanske katakombe, ki so jih pred kratkim obnovili in ponovno odprli za javnost.

   – Vasica Pollonia je danes eno najbolj poznanih turističnih letovišč na severovzhodni strani otoka, ki slovi po svoji tradicionalnosti z lepo peščeno plažo in s številnimi ribjimi tavernami in bari ob morju.

   – Najbolj značilna vasica na otoku je Klima, manjše ribiško pristanišče z majhnimi slikovitimi hišicami okoli zaliva.

   – Adamas (po grško diamant) je glavno pristanišče otoka. Hkrati je poznano kot najbolj živahno središče dogajanja na otoku s številnimi trgovinicami, bari in restavracijami.

  • NAXOS

   – Po lanskoletnih nagradah na priljubljenem mednarodnem spletnem portalu »Tripadvisor Travelers` Choice Islands Awards« se uvršča na prvo mesto pod kategorijo »Top 10 otokov v Grčiji« takoj za otokom Naxos.

   – V bližini glavnega otoškega pristanišča se na otočku Palatia nahajajo več kot 5 metrov visoka ikonična marmornata vrata Portrata iz 6. stoletja p.n.š. So pravi otoški biser in dragocen spomin na tempelj, ki ga je takratni vladar Ligadamis želel zgraditi kot najvišjega v Grčiji, vendar ta ni bil nikoli dokončan.
   – V vasici Sangri, ki se nahaja blizu glavnega mesta kraljuje mogočni tempelj, posvečen Demetri, grški boginji zemlje in rodovitnosti ter zavetnici zakona in otrok. Zgrajen je bil v 6. stoletju p.n.š.
   – V glavnem mestu zavijte na znamenit beneški grad (Kastro) iz 13. stoletja, nekdaj pomemben obrambni ščit. Danes velja za slikovito otoško atrakcijo, ki privablja številne obiskovalce.
   – Zvok tišine najdete v manjših slikovitih pristaniščih Lionas in Moutsouna, ki se nahajata na zahodni strani otoka. Privoščite si večerjo v idiličnih tavernah in uživajte v vrhunski grški kulinariki.

  • PATMOS

   – Patmos je poznan kot Egejski Jeruzalem, saj dnevno privablja na otok tako romarje kot turiste.

   Če ste ljubitelj pristne Grčije in niste pristaš masovnega turizma je Patmos vaš idealni počitniški cilj. To je otok, kjer najdemo tradicionalno življenje, mir in nešteto čudovitih samotnih plaž, kjer si odpočijeta duša in telo.

   – Patmos še posebej privablja ljubitelje narave, zahvaljujoč svoji razgibani obali, strmim pečinam in vulkanski prsti.

   – Pomembno mesto v zgodovini je otok dobil po zaslugi apostola Janeza, ki je prav tukaj v samoti napisal Razodetje. Še vedno je ohranjena tudi votlina, kjer je sv. Janez imel videnje ognja in zmaja ter narekoval knjigo svojemu učencu Prohorosu.

   – Grški parlament je otok poimenoval za Sveti otok leta 1981, Unesco pa ga je umestil med kraje svetovne dediščine leta 1999.

   – Patmos zaseda 1. mesto na seznamu desetih Evropskih mest v katerih lahko doživite pravo idilo, ki ga je sestavila svetovno poznana revija Forbes. Otok kljub svojemu razvoju skozi stoletja ni izgubil občutka tihe spokojnosti. To naj bi bil eden izmed razlogov, da se ljudje nenehno vračajo nanj.

   – Skala je glavno mesto in pristanišče otoka. Iz pristanišča vsak dan vozijo čajke in majhne izletniške ladjice do glavnih plaž na otoku. Peščena mestna plaža je lepo urejena.

   – Chora je tradicionalna vasica na vrhu hriba s panoramskim razgledom na otoka Samos in Ikario. Predstavlja dragulj bizantinske arhitekture, zaradi belih ozkih uličic z več kot 40 samostani in cerkvami. Do samostana sv. Janeza vodi tlakovana pešpot iz Skale, na poti pa se lahko ustavite tudi v Sveti votlini apokalipse.

  • RODOS

   – Prestolnica Rodos očara obiskovalca z enim najbolj ohranjenih srednjeveških jeder pod zaščito UNESCA, kjer domačini živijo in delajo v istih stavbah kot vitezi sv. Janeza pred šestimi stoletji. Protiutež sta živahen nočni utrip tega mesta in njegova moderna duša.

   – Pred davnimi časi je bog sonca, Helios, obranil otok pred sovražnikom, zato so mu domačini postavili eno od čudes starega sveta – kolos, več kot 30 m visok bronast kip, ki je nekoč varoval vhod v pristanišče.
   – Kombinacija arhitekturnih stilov je še posebej vidna v vasi Lindos, ki je doživela sloves antike in moč kasnejših osvajalcev. Znamenita starogrška akropola, srednjeveške utrdbe in obzidje pripovedujejo razburkane zgodbe.

   – Slovita Dolina metuljev je zeleni raj z izviri vode in krili metuljev, ki najbolj zavzeto utripajo med paritvenimi obredi.

   – Posebna atmosfera je na jugu Rodosa, kjer celo leta piha. Surfarji in kajtarji že dolgo prisegajo na ta košček Mediterana.

   – Pridružite se izkušenim Palminim predstavnikom, ki vas bodo z veseljem popeljali na enodnevne izlete po skritih kotičkih Rodosa in Lindosa, na sosednji, neokrnjen otoček Symi ali pa na grški večer na vasi, kjer boste zaplesali sirtaki z najboljši plesno skupino na Rodosu.

    

    

  • SAMOS

   – Evpalinov tunel, ki je skupaj s Herinim templjem in antičnim pristaniščem na seznamu UNESCOve dediščine, je neverjetna stvaritev iz antičnih časov. V 6. stoletju pr. n. št. zgrajen 1.036 metrov dolg tunel, ki je mesto oskrboval s svežo vodo, je speljan skozi goro Kastro nad mestom Pitagorion in je drugi tunel v zgodovini, ki so ga zgradili s kopanjem iz obeh strani.

   – Pitagorova jama je ena največjih zgodovinskih privlačnosti otoka. Stopite v zatočišče velikega grškega misleca, kamor se je umaknil v času tirana Polikrata. Leži na 300 metrih višine, do nje pa vodi pešpot z nekaj stopnicami.

   – Raziščite zeleni otok! V bližini Karlovassija se podajte na pot po reki do slavnih slapov Potami. Nezahtevna dvokilometrska pot skozi čudovit gozd vas bo pripeljala do slapov z manjšim jezerom, v katerem se lahko osvežite.

   – Grška boginja Hera, zaščitnica doma in družine, se je rodila ob reki Imvrassos in s svojo lepoto očarala Zevsa. Ob reki, kjer sta živela, še danes stoji Heraion ali Herin tempelj, svetišče, posvečeno boginji, ki je ukradla srce bogu vseh bogov.

   – Zoodochos Pigi ali v prevodu izvir, ki daje življenje, gnezdi sredi idiličnega smrekovega gozda na nadmorski višini 400 metrov. Gre za najbolj ohranjen otoški samostan iz leta 1756. Krasijo ga poseben lesen oltar in čudovite stare bizantinske ikone.

  • SANTORINI

   – Kljub razgibani površini je Santorini idealen za dolge sprehode. Iz glavnega mesta Fira do starega pristanišča vodi okoli 600 stopnic, kar je odlična priložnost za rekreacijo pred uživaškim poležavanjem na plaži in plavanjem v turkiznem morju. Priporočamo sprehod okoli kaldere iz Fire do Oie.
   – Romantična vasica Oia poleg sprehodov med belimi hišicami z modrimi okni in vrati navdušuje s svobodnim razgledom na ocean. Na katerikoli terasi posedite, imate pod sabo polkrog odprtega morja. Oia je idealno mesto za opazovanje najlepšega sončnega zahoda v Grčiji, če ne kar na svetu, kot so prepričani domačini.

   – Yposkafo ali jamska hiša je pomemben gradnik santorinske arhitekture. Gre za tradicionalno hišo, zgrajeno na vulkanskem klifu. Nekoč je prebivalce varovala pred sunkovitim vetrom, danes pa so jih slavni arhitekti spremenili v butične hotele in restavracije. Obiščite unikatno prebivališče z značilnim vonjem in neposrednim dostopom do roba kaldere.

   – Glavno mesto Fira je velika zakladnica zgodovine. Zavijte v arheološki muzej, kjer so razstavljene skulpture in spomeniki od arhaične do rimske dobe, ali pa obiščite zgodovinski muzej, kjer hranijo lončene izdelke iz bronaste dobe.

  • ZAKINTOS

   – Nad otokom bodo zaradi peščenih plaž in plitvega morja navdušene družine z otroki, druge bodo prepričali skriti zalivi in spokojne vasice, sprehajalci bodo uživali v dolgih obalnih promenadah in razgibani notranjosti, potapljači v raziskovanju številnih jam, ljubitelji zabav v nočnem življenju v odličnih klubih, predvsem v Laganasu.

   – Nacionalni morski park na jugu otoka, v zalivu Laganas, skrbi za zaščito morskih želv v času gnezdenja. Želve velikanke Caretta – Caretta so ogrožena vrsta, ki jo lahko najdemo le v Sredozemskem morju. Dosežejo lahko do 1,5 m dolžine. Samice poleti odložijo jajčeca globoko v pesek na suhem delu plaže, ki je zaščiten pred večernimi obiskovalci. »Želvje« plaže na Zakintosu, kjer se lahko podnevi normalno kopate, so: Kalamaki, Dafni, Gerakas, Marathonissi (otoček v zalivu Laganas).
   – Zante je poln slikovitih gorskih in ribiških vasic, ki še danes ohranjajo tradicionalne običaje. Življenje v njih je precej drugačno kot v živahnih turističnih mestih na otoku. Volimes slovi po odličnih izdelkih domače obrti in ponuja idiličen pogled na okolico, Keri in Kampi ponujata nepozaben razgled s klifov in najlepše sončne zahode, Ag. Nikolaos z okolico na severu otoka vas bo presenetil s svežimi dobrotami in obmorskimi tavernami.

   – Zakintos, glavno mesto otoka, očara z elegantno beneško arhitekturo. Idealen je za sprehode po obmorski promenadi in slikovitem mestnem jedru. Vzemite si čas za vzpon na razgledni grič Bochali.
   – Ena največjih naravnih atrakcij so Blue caves (modre jame), ki so dostopne le po morju. Presenetljivo turkizno barvo vode si boste za vedno zapomnili. Zanimivi so tudi loki – v več tisoč letih, ko jih je erozija ustvarjala, so zavili okolico v skoraj neresnično okolje.

   

  • CHIOS

   Najdaljša plaža na otoku je v zalivu Karfas, 5 km južno od glavnega mesta Chios. Zlat pesek in kristalno čista voda vsako poletje privabita veliko število turistov in je izredno priljubljena plaža pri družinah. Nudi vse potrebno za brezskrbno poležavanje na plaži.

   Plaža Vrontados se nahaja 4 km severno od glavnega mesta. Obdana je z bujnim zelenjem, zato lahko tukaj najdete tudi naravno senco, predvsem pa je to mirno področje, kjer si boste odpočili od vsakdana.

   Prodnata plaža Agia Fotini se nahaja 15 km južno od glavnega mesta v zalivu in velja za eno lepših plaž otoka, priljubljena pri družinah. V bližini najdete tudi slikovite taverne z okusno grško hrano.

  • KARPATOS

   Apella, Amopi, Kyra Panagia in Achata so umirjene, peščene in najbolj slikovite plaže na otoku z eksotično turkzino vodo in bujnim zelenjem.

   Afiartis in Valias sta plaži z močnimi vetrovi, primernimi za surfanje in kajtanje.

   Christou Pigadi, Damatria in Diakoftis so peščene in mirne plaže z izjemno čistim morjem v bližini letališča.

   Mikri Amopi je urejena plaža z ležalniki in senčniki ter obilico tavern s tradicionalno grško hrano.

   Finiki in Lefkos sta zaradi organiziranih zabav priljubljeni zlasti med mlajšimi generacijami.

  • KEFALONIJA

   Myrtos na severu otoka je največkrat fotografirana plaža v Grčiji. S katerega koli konca se ji približate, je dramatično zagledati klife nad zalivom ter kristalno morje in deviško bel pesek v zalivu. Po spustu k morju je plaža nekoliko manj spektakularna. Voda se hitro spusti v globino in je zaradi močnih tokov primerna za izkušene plavalce.

   Še ena čudovita peščena plaža na severu, vsa obkrožena z gozdom, je Antisamos. V lepoti tekmuje z Myrtosom. Tu so posneli najlepše prizore iz Corellijeve mandoline.

   Makris Gialos nekaj km južno od Argostolija in blizu Lassija je med najbolj priljubljenimi plažami na otoku. Je dobro organizirana, njen magnet je mehek, zlat pesek, ki obljublja pravo sprostitev ob vodi in v vodi.

   Avithos na zahodnem delu južno od Samija je dolga peščena plaža, odlična za plavanje in uživanje. V bližini je slastna domača kuhinja in nekaj barov. V zalivu na vodu lebdi nekaj skal, na eni od njih je cerkvica.

   Lourdata na jugozahodni strani ima čudovit razgled na Zakintos. Je dolga in peščena, osvežuje jo veter, naokoli pa se je razvilo prijetno letovišče. Na plaži je nekaj barov in tavern, še več izbire je nekoliko dlje od morja.

   Foki Fiskardo je intimna plaža le 2 km iz slikovitega Fiskarda. Skalnato prodnata plaža z velikimi kamni in gozdom vse naokoli slovi po kristalno turkizni vodi.

   Plaža Xi je najbolj priljubljena plaža na polotoku Lixouri. Je ena izmed najdaljših plaž na otoku, njen zaščitni znak pa je oranžen pesek.

   Petani na polotoku Lixouri na zahodni obali je pomanjšana verzija slavnega Myrtosa z belim peskom in neverjetno modrino morja.

  • KOS

   Plažo Mastichari v istoimenskem mestecu obdaja smaragdno morje, ki se dotika drobnega belega peska. Majhno pristanišče ponuja dnevne izlete na otok Kalymnos.

   Plaža Kefalos velja za eno najlepših otoških plaž, s kristalno čistim, vendar nekoliko hladnejšim morjem.

   Kardamena je več kot tri kilometre dolga peščena plaža.

   Lambi je urejena peščena plaža v mestu Kos, ki se razteza do glavnega pristanišča. V bližini se nahajata tudi slikoviti plaži Psalidi in Agios Fokas.

   Ena najbolj priljubljenih plaž Kosa, kjer najdete tudi kotiček čisto zase, je Tigaki, 11 km severno od glavnega mesta. Dolga peščena plaža se razteza na več kot 10 km in je znana po kristalnih plitvinah.

   Plaža Paradise se nahaja v zalivu s čisto vodo in veliko zelenja, ki daje senco v poletnih dneh.

   Divje plaže boste našli v zalivu Lagades.

   Zaradi zanesljivega vetra »meltemi« sta najbolj priljubljeni območji za surfanje in kajtanje zaliva Kefalos in Marmari.

  • KRETA

   Palmova plaža Vai – v regiji Lasithi na skrajnem vzhodu otoka. Čudovit zaliv objema palmov gozd, čeprav še danes ne vejo točno, kako so tja prišle palme. Ena od teorij je, da naj bi rimski vojaki na poti iz Egipta zobali datlje in pljuvali koščice na tem delu otoka.

   Malia in Elounda – najlepše plaže vzhodno od Herakliona najdete v letoviščih Malia in Elounda, kjer je še posebej spektakularno plavati nasproti skrivnostnega otočka Spinalonga.

   Kommos – ta neskončna divja plaža v bližini hipijevsko razpoloženega letovišča Matala vas bo navdušila z bučanjem morja in prelepo okolico, ki so se je domačini dotaknili le toliko, da so poskrbeli tudi za romantiko v želodcih, ne le v očeh.

   Agios Pavlos in Triopetra – zahodno od Matale sta eni najlepših kretskih plaž. Zaradi umirjenosti in fantastične narave ju obožujejo jogiji. Vožnja do obale ne bi mogla biti bolj slikovita, počutili se boste kot da letite proti klifom in morju. Tako kot mitični Ikar, ki je ravno tukaj menda preizkušal svoja drzna krila.

   Preveli – ena največkrat fotografiranih kretskih plaž se sveti med palmami in oleandri. V morje se izliva reka, ob kateri se lahko sprehodite in najdete tolmunčke za osvežitev.

   Elafonisi – na jugozahodnem koncu Krete lahko uživate v karibskem okolju turkizne plitvine. Mehko peščeno obalo od otočka Elafonisi loči le 50 m vode, ki sega do kolen. Prepustite se deviško belemu pesku in kristalnemu morju!

   Balos – Najbolj divji in odmaknjen obalni del Krete je polotok Gramvousa. Če si želite posneti ali doživeti nadaljevanje filma Vrnitev v plavo laguno, se podajte do plaže Balos. Najprej vas bo skozi divjino vodil makadam, nato se boste lahko v 30 min spustili peš do turkiznega raja.

    

  • LEFKAS

   Lefkas je znan po neverjetni pokrajini in eksotičnem morju. Na otoku je nekaj najlepših plaž v sredozemskem morju. Mnogi samotni peščeni zalivi, dolge zlate plaže in čudovita obala se raztezajo okoli celotnega otoka.

   Porto Katsiki in Kathisma – sta najbolj znani plaži zaradi impresivne okolice, klifov, pod katerimi se sveti njun bel pesek, in nebeško modrega morja. V času poletja sta najbolj obiskani plaži na otoku.

   Egremni – precej strme stopnice vodijo do neverjetne peščene obale, ki velja za eno najbolj opevanih plaž na otoku.

   Milos – je težje dostopna plaža, kjer boste nagrajeni z večjo intimnostjo, drznimi valovi in neokrnjeno naravo.

   Agios Ioannis in Vassiliki sta najbolj znani plaži za surfanje, kajtanje in druge vodne športe, vendar je »športno« območje ločeno od tistega za plavalce.

   Agios Nikitas – se nahaja v majhni ribiški vasici na zahodu otoka in je znana po kristalno čistem morju in prijetnem, domačem vzdušju.

   Plaža Nidri je ozka, vendar urejena in s široko ponudbo lokalov, restavracij in športnih centrov.

   Amousa – je manjša peščena plaža na južni strani otoka, ki je zaradi miru priljubljena pri družinah.

  • LEZBOS

   Najlepše plaže in zalive, od koder bo vsak konec dneva težko dvigniti brisačo in od morja razvajeno telo, boste odkrili na severu in jugu otoka. Peščeni zalivi nudijo idealno sprostitev tako za družine kot za ljubitelje najrazličnejših vodnih športov.

   8 kilometrov dolga plaža Vatera je ena najdaljših peščenih plaž v Grčiji. Nahaja se na južni strani otoka, obdana s številnimi bari in tavernami.

   Plaža Skala Erresos na jugozahodu otoka velja za najlepšo plažo Lezbosa, kjer boste ujeli spektakularen sončni zahod. Priljubljena je tudi med ljubitelji vodnih športov.

   Plaža Agios Isidoros je edinstvena prodnata plaža na jugu otoka. Privablja ljubitelje plavanja in snorklanja, zaradi plitke vode pa je primerna tudi za družine.

   Plaža Anaxos leži na severu otoka, med Petro in Molyvosom. Obdana je z borovci in neskončnimi oljčnimi nasadi, privablja pa največ družin in ljubiteljev plavanja v kristalno čistem morju.

   Plaža Skala Kalonis se skriva v idiličnem zalivu na jugu otoka. Zaradi mehkega peska in plitke, tople vode je popolna izbira prav za vsakogar.

  • MILOS

   Najbolj poznana in fotografirana plaža na otoku Milos je zagotovo plaža Sarakiniko, ki zaradi svoje snežno bele formacije plovca nenavadne oblike spominja na Mesečevo pokrajino.

   Paliochori je ena najbolj poznanih plaž na otoku tako med domačini kot tudi med turisti. Peščeno prodnata plaža intenzivnih barv kombinaciji z modro zelenimi odtenki kristalno čistega morja očara prav vsakega obiskovalca.

   Provatas je izredno priljubljena plaža med družinami. Široka peščena plaža z lahkim dostopom v plitko morje nudi vse potrebno za brezskrbno uživanje počitniških dni.

   Agia Kyriaki je lepa belo peščena plaža nad katero se dviga mogočen vulkanski krater. Ob plaži se nahajajo barčki ter center za vse ljubitelje vodnih športov.

   Plaža Fyriplaka se nahaja na južnem delu otoka. Dolga plaža z finim peščenim peskom nad katero se dvigajo ostre navpične vulkanske skale intenzivnih barv. Urejena plaža nudi vse potrebno za brezskrbno poležavanje na plaži.

   Kleftiko je plaža, ki se jo lahko doseže le z morja. Poznana je kot morska Meteora, zaradi osupljivih skalnih formacij, ki se dvigajo iz morja, pod njimi pa se prepletajo številne jame.

  • NAXOS

   Naxos slovi po najdaljših grških plažah. Tiste najlepše se nahajajo na jugozahodni strani otoka.

   Plaža Plaka je najdaljša otoška lepotica, ki navdušuje z belim peskom ob turkiznem morju. V številnih živahnih tavernah, ki se razprostirajo ob plaži, lahko ujamete pogled na sosednji otok Paros.

   Peščena plaža Agios Georgios se nahaja v neposredni bližini glavnega mesta. Ena najbolj priljubljenih plaž na otoku privablja mnoge ljubitelje valov in nudi veliko zabave.

   Dolga peščena plaža v zlatem odtenku, Agios Prokopios, je raj za ljubitelje vodnih športov in pustolovščin. Na bližnjih grebenih so odlična izhodišča za potapljanje.

   Ljubitelji neokrnjene narave radi obiščejo plažo Agia Anna. Nešteto manjših zalivov s kristalno čistim morjem varujejo mogočne kamnine.

   Mikri Vigla velja za priljubljeno središče ljubiteljev windsurfanja in kajtanja. Zaradi odličnih pogojev je primerna za najrazličnejše vodne športe, številni bari pa poskrbijo za še več zabave.

  • PATMOS

   Psili Amos se nahaja na jugozahodni obali in velja za najlepšo plažo na otoku, s fino mivko in dolgimi sipinami. Je tudi neuradna nudistična plaža.

   Agriolivado je lepa, organizirana, prodnato peščena plaža na severnem delu mesta Skala, ki je poleti še posebej dobro obiskana.

   Plaža Kambos se nahaja v prekrasnem zalivu Kampos na severni strani otoka. Del plaže je urejen in še posebej priljubljen med družinami zaradi položnega dostopa v morje.

   Lampi je vetrovna plaža na severni obali, ki slovi po večbarvnih prodnikih.

  • RODOS

   Kalathos je zlata obala s čistim morjem in sproščujočim vzdušjem. Velja za idealno zatočišče za družine z otroki.

   Kalithea je znana po zdravilnih vrelcih iz časa italijanske nadvlade nad otokom. Čudovita arhitektura z mozaiki, skrita med borovci in palmami, ki je nastala pod vplivom Orienta, v kombinaciji s peščeno plažo in smaragdnim morjem, riše idilično sliko mesta.

   Akti Miaouli in Elli sta peščeni plaži v glavnem mestu Rodos. Nahajata se v bližini vseh mestnih znamenitosti. Obkroženi sta z luksuznimi hoteli in imata bogato dodatno ponudbo.

   Ixia/Ialyssos z drobnimi kamenčki leži v bližini mesta Rodos in je znana po raznoliki ponudbi vodnih športov.

   Ladiko – Anthony Quinn bay je majhen zaliv 20 km južno od glavnega mesta. V poletnem času zaradi svoje divje duše privablja veliko obiskovalcev.

   Faliraki najbolj priljubljena peščena plaža na Rodosu, znana tudi kot »plaža zabave« z največ- jim vodnim parkom v Grčiji. Manjši del je namenjen nudistom.

   Pefki je urejena plaža dobrih 50 km od glavnega mesta. Tam lahko brez gneče uživate v radostih, ki jih ponujata modrina morja in senca v prijetnih grških lokalih.

   Kolymbia na vzhodni strani otoka se razteza čudovita peščeno prodnata plaža, ki jo na dva dela deli manjši rt.

  • SAMOS

   Na neokrnjenem Samosu se v zavetju zelenih borovcev senčijo in sončijo številne čudovite plaže ob čistem Egejskem morju.

   Dolga prodnata plaža Potami se razprostira na severi strani otoka. Do nje se lahko pripeljete z avtom ali jo obiščete peš iz bližnjega Karlovassija.

   Plaža Lemonakia se nahaja v bližini Kokkarija, v zalivu z mirnim morjem. Je več kot odlična izbira za vse, ki si želite počitka in sprostitve ob turkiznem morju, v prijetni senci borovcev.

   Plaža Kokkari je priljubljena prodnata plaža, kjer se ob morju vrstijo številne taverne. Zaradi ugodnih vremenskih razmer je ta dolga plaža raj za ljubitelje surfanja.

   V bližini mesta Samos se razprostira urejena prodnata plaža Gagou s kristalno čistim morjem ter mnogimi bari in restavracijami v bližini.

   Plaža Potokaki je v bližini mesta Pitagorion. 6 kilometrov dolga prodnata plaža ob kristalnem morju ni je blizu hotelov in tavern.

  • SANTORINI

   Najlepše prodnate, peščene in skalnate plaže ob kristalnem morju se nahajajo na vzhodni strani otoka. Zaradi vulkanskega nastanka so še posebej privlačne zaradi treh barv – črnega, belega in rdečega peska.

   Plaža Kamari je kraljica plaž Santorinija, ki se s številnimi tavernami in lokali nahaja na vzhodni strani otoka. Več kot dva kilometra dolga črna prodnata zapeljivka je priljubljena tako med družinami kot med ljubitelji vodnih športov.

   Črna peščena plaža Perivolos je pravi kozmopolitanski raj v malem. Privablja ljubitelje podvodnega sveta in obiskovalce, ki si želijo sprostitve v številnih tavernah in trgovinicah.

   Južneje se nahaja Perissa, ki skupaj s plažo Perivolos združuje najdaljšo črno plažo na Santoriniju. Poleg mnogih tavern z najboljšo ponudbo ribjih jedi Perissa privablja veliko ljubiteljev vodnih športov.

   Rdeča plaža (Kokkini Paralia) se nahaja na jugu otoka in velja za najbolj unikatno plažo vulkanskega izvora, do katere je možno dostopati le peš ali po morju. Za plažo z rdeče obarvanim peskom se bohoti strm klif iz mogočnih črno-rdečih vulkanskih kamnin.

   Plažo Vlyhada odkrijete na skrajnem jugu otoka. Z belimi vulkanskimi kamninami, ki jih je tekom let izklesal veter, njena pokrajina spominja na Lunino površino. Idealna je za obiskovalce, ki si želijo sprostitve ob čistem morju.

  • ZAKINTOS

   Plaže vabijo z neokrnjeno lepoto in smaragdnim morjem. Za najlepšo velja plaža tihotapcev (Navaggio) z deviško belim peskom in turkizno vodo. Nasedla ladja na obali je že vsa zarjavela, a še vedno velja za največjo atrakcijo otoka. Čudovite plaže so tudi na jugovzhodu otoka: Agios Nikolaos in Banana s številnimi vodnimi športi, zaščiteni »želvji« plaži Dafni in Gerakas; nedaleč od zaliva Laganas boste proti severozahodu našli skrite zalive, kakršna sta Marathia in Keri. Na severovzhodu obiščite priljubljen prodnat zaliva Makris Gialos in Xigia, ki ga domačini imenujejo kar otoške toplice, saj tam v vodo uhaja za nosnice neprijetno, a za kožo zdravilno žveplo.

  • KARPATOS

   OLYMPOS

   Prekrasna grška vasica na severu otoka, ki se opira na gorski greben vabi s svojo slikovitostjo. V terasah so nanizane slikovite bele, modre in sivkasto rjave hiše prepletene z ulicami, stopnicami in mlini na veter. Na eni strani se gorski greben preko obdelanih teras sestopa v rodovitno dolino, na drugi strani pa se spušča od mesta proti morju. Običaji in navade se v tej vasici niso veliko spremenile od 15. stoletja. Ženske še vedno nosijo tradicionalne noše, neporočena dekleta pa starinski nakit iz zlatnikov, katerega ob svoji poroki shranijo za svoje hčere. Nekateri verjamejo, da prebivalci Olymposa izhajajo iz Dorcev, predhodnikov izpred 3.000 let. Še vedno se v njihovem dialogu čuti slog besedil Homerja. Do Olymposa se je najbolje odpraviti z ladjico iz Pigadije do Diafonija in nato del poti z avtobusom, kjer se pred vami odpre čudovit pogled na morje in gore.

   TRI PLAŽE
   (Achata-Kyra Panagia-Kato Lakos/Apella)
   V dopoldanskih urah se boste odpravili na plovbo z leseno ladjico do divje pokrajine, kjer se skrivajo najlepše plaže na otoku obdane s strmim skalovjem. Čudovit prikaz kako je narava ustvarila razgibano obalo s kristalno čistim morjem. Mir, svež zrak in okusno grško kosilo s suvlakijem in grško solato, pripravljeno na deviški plaži Kato Lakos. Sledi vožnja do Apelle, ki je bila pred leti razglašena za najlepšo plažo Mediterana. Obala prekrasne Kyre Panagie nas bo za konec pričakala v svojem pridihu romantike.

   IZLET PO JUŽNEM DELU OTOKA
   Raziščimo skupaj pristne grške vasice in se prepustimo uživanju na eni od treh deviško belih plaž v prijetnem Lefkosu. Ogledali si bomo nekdanjo metropolo in enega najbogatejših krajev v Grčiji, Aperi, galerijo g. Kapsisa v Othosu, se poklonili spomeniku padlim ribičem v Finikiju, občudovali staro cerkvico Sv. Sofije v Arkasi in zaključili pot skozi neoklasicistično arhitekturo Menetesa.

  • KEFALONIJA

   ZA ODISEJEM NA ITAKO

   Obiščite legendarni Odisejev otok Itako. Naš prvi postanek je v Vathyju z nostalgično atmosfero. Ta slikovita pristaniška vas je kot ustvarjena za uživanje med pisanimi trgovinicami ali na trgu. Nato plujemo do Kionija, kjer si vzamemo čas za slastno grško kosilo. Na poti se dvakrat ustavimo v čudovitih zalivih in si privoščimo osvežitev s kopanjem. Med povratkom na Kefalonijo morda srečamo tjulnje ali celo delfine.

   MANDOLINE KEFALONIJE
   Ta izlet je odlična izbira za vse, ki bi radi podrobno raziskali otok, pa tudi za tiste, ki bi si želeli popestriti kakšen dan med počitkom na oddihu. Najprej se ustavimo za razgled pri najbolj fotografirani plaži Grčije in Kefalonije Myrtos. Vaša fotografija bo edinstvena, saj voda ves čas spreminja svoje odtenke. Nadaljujemo do severa otoka do slikovitega Fiskarda, ki je po mnenju mnogih najlepša vas na Kefaloniji. Sprehodimo se med ozkimi ulicami in pisanimi hišami, ki jim je velik potres l. 1953 čudežno prizanesel. Tudi Assosa, naše naslednje vasi, se po naključju ni dotaknil. Nato se zapeljemo do ljubkega pristanišča Agia Efimia, kjer si privoščimo kosilo v eni od domačih tavern ob vodi in z razgledom na Itako. Po kosilu obiščemo skrivnostno podzemlje Kefalonije. Jezero Melissani, ki je v podzemni jami, a brez stropa, ki se je nekoč udrl, moramo ujeti v popoldanskih sončnih žarkih, ko svetloba, ki se upira v vodo, dela čudeže. Nato osupnemo ob tisočletja in tisočletja starem svetu kapnikov v jami Drogarati. Mimo naravnega parka gore Aino, najvišjega vrha otoka, nadaljujemo do Argostolija. Na poti občudujemo cerkev in samostan zaščitnika otoka sv. Gérasimosa. V bližini je slavna vinska klet, kjer uživamo v pokušini odličnega lokalnega vina robola in zaključimo s pristnim kefalonskim okusom.

   VETER V DUŠI IN LASEH – JEEP SAFARI
   Z velikim poznavalcem se odpravimo proti naravnemu parku najvišje gore Kefalonije Mt. Ainos. Na pobočjih uživamo v pokrajini ter spoznamo številna drevesa, zelišča in rože. Oprezujemo za divjimi gorskimi konji in se predajamo panoramskemu razgledu na otok. Ainos National Park je popoln kraj za to, da vse čute napolnimo z naravo. Potujemo po manj znanih, skrivnostnih poteh Kefalonije in uživamo v divjini. Celotno pogorje se vije kar 10 km v dolžino, najvišji vrh pa je Megas Soros na 1628m, kamor se povzpnemo peš (20 min). Na vrhu se počutimo kot kraljeve ptice, naše oko seže vse do bleščečega morja in Zakintosa v daljavi. Nadaljujemo do gore Routhi v istem naravnem parku. Njen najvišji vrh je 1125 m nad morjem. Tukaj občudujemo spektakularen razgled nad vzhodnim delom, proti Samiju in Itaki. Morda zasačimo orla, sokola, želvo ali divjega zajca. Naš naslednji postanek je dolina Omala, znana po samostanu sv. Gerasimosa, zaščitnika otoka. V bližini gojijo slastno grozdje Robola. Nato se zapeljemo skozi skrivnostno »vas duhov«, ki jo poznajo le redki domačini. Spominja na čase Benečanov, ki so tod gradili svoje utrjene poti in bivališča. Tu spoznamo originalno arhitekturo ene najstarejših vasi na otoku. Nazadnje se spustimo do čudovite plaže Livathos z zlatim peskom in turkiznim morjem. Ko zdrsnemo pod vodno gladino in se sprostimo na toplem pesku ob poslušanju valov, si želimo na Kefaloniji ostati za zmeraj.

  • KOS in KALYMNOS

   BODRUM – TURČIJA
   Bodrum je antično grško mesto, danes pa eno najbolj priljubljenih turških letovišč, poznano po tržnici in dolgi marini. Plovba traja približno 45 minut v eno smer. V mestu boste imeli dovolj časa za nakupe in kosilo (plačilo), seveda pa tudi za oglede mestnih znamenitosti. Najkasneje dan pred odhodom bomo potrebovali vaše natančne podatke iz potnih listov.

   IZLET NA VULKANSKI OTOK NISSYROS
   Zjutraj boste odpluli proti vulkanskemu otoku, ki ima izredno raznoliko floro in favno, slovi pa tudi po enem najbolje ohranjenih kraterjev. Po prihodu na otok se boste odpeljali do vulkana in v bližino kraterja. Opazili boste mnogo mest, kjer uhaja para in se sliši brbotanje. Na poti nazaj se boste ustavili pri samostanu in občudovali razgled po otoku. V kraju Mandraki, boste imeli čas za pohajkovanje in kosilo (plačilo). Občudovali boste unikatno arhitekturo in lahko spoznali prijaznost domačinov.

   PO OTOKU Z AVTOBUSOM
   Izlet se začenja v mestu Kos, pri platani, najstarejšem drevesu v Evropi, kjer naj bi Hipokrat, oče sodobne medicine, poučeval medicino. Ogledali si boste viteški grad, tempelj posvečen bogu zdravja (plačilo), nato se odpeljali do vasi Zia. Tu boste imeli nekaj prostega časa in sprehodili se boste po vasi s tradicionalnimi trgovinicami, kjer boste lahko tudi kaj nakupili. V vasi Antimachia v središču otoka boste obiskali tipično hišico, si ogledali mlin na veter. Na jugu se boste ustavili v vasi Kefalos, kjer bo čas za kopanje in kosilo (plačilo) v taverni ob morju. Na poti nazaj se boste ustavili v Kardameni, kjer se boste sprehodili po pristanišču ter opravili še kakšen nakup v trgovinicah, skritih v majhnih mestnih ulicah. Približno ob 16.00 se bo naš izlet zaključil.

   GRŠKI VEČER
   Z avtobusom se boste povzpeli proti vasi Zia in v restavraciji spoznali pravi Kos. Uživali boste v razgledu na otoka Kalymnos in Pserimos ter turško obalo, okusili tipično hrano in domače vino. Uživali boste v predstavi plesalcev ter tudi sami poizkusili zaplesati kot pravi »Zorba«.

   OGLED MESTA
   Ogled mesta Kos, ki bo trajal približno tri ure, vas bo popeljal skozi bogato zgodovino. Začeli boste z ogledom templja, posvečenega bogu zdravja, nadaljevali z ogledom rimskih javnih kopeli, bazilike, čudovitih mozaikov iz 3. stoletja p.n.š., rimskega gledališča. Po majhnih ulicah se boste sprehodili do glavnega mestnega trga, ki je obkrožen z italijanskimi hišami in skozi nekdanja vrata antičnega mesta do Hipokratove platane, najstarejšega drevesa v Evropi. Nadaljevali boste pot do viteškega gradu, ki dominira nad pristaniščem ter trga Platanos, kjer je tudi mošeja, ki spominja na turško zavzetje mesta. Vstopnine niso vključene v ceno.

   IZLET Z LADJICO- TRIJE OTOKI
   Iz pristanišča v mestu Kos boste zjutraj odpluli naprej na otok Kalymnos, kjer boste imeli uro časa za sprehod po majhnih ulicah okoli pristanišča ter za obisk skladišča spužev, po katerih je otok poznan. Sledilo bo kosilo z žara, ki ga bo posadka pripravila na ladji ali na plaži otoka Plati. Do kosila si boste privoščili kopanje. Naslednji otok Pserimos je skalnat, z belo peščeno plažo in prijaznimi kavarnami. V pristanišče Kos se boste vrnili ob približno 17.30.

   SONČNI ZAHOD- izlet z ladjico
   Romantična plovba na leseni barkači do Kefalosa, vasi na južnem delu otoka. Med plovbo in zvoki značilne grške glasbe, boste nazdravili z uzom in uživali v sončnem zahodu. Posadka bo pripravila večerjo na žaru, majhna plaža pa bo idealna za večerno kopanje. Ob okusni grški večerji boste imeli na voljo še uzo, vino in sok. Ob približno 22.00 se boste odpravili nazaj.

   VODNI PARK LIDO
   Voda, sonce in zabava! Lido je eden največjih vodnih parkov v Grčiji, kjer se boste neizmerno zabavali vsi- otroci in vsi, ki boste v sebi znova odkrili otroka. Znotraj vodnega parka je tudi vrsta okrepčevalnic, urejen vrt ter mini živalski vrt. Trajanje: 10.00-16.30, vključen je prevoz in vstopnina v park.

   IZLET NA OTOK RODOS
   Zjutraj boste s hidrogliserjem odpluli iz pristanišča v mestu Kos in se po dveh urah že znašli na Rodosu, kjer boste imeli približno pet ur časa. Nad pristaniščem dominira mogočen grad, nekdanje prebivališče vitezov, mesto je polno ostankov preteklosti in prepredeno z ozkimi tlakovanimi uličicami, kjer vas vabijo trgovinice in barčki. Nazaj boste odpluli ob približno 16.00, vstopnina v grad in kosilo je treba plačati.

   Cene in opisi izletov so informativni in se lahko na kraju samem spremenijo. Na licu mesta bo ponujenih tudi več izletov iz vsakega posameznega kraja, v katalogu so opisani le primeri najbolj priljubljenih izletov. Za otroke do 12. leta so cene izbirnih izletov približno za polovico nižje kot za odrasle. Na vse izlete se lahko prijavite pri predstavniku v času informativnih ur v hotelih. Izleti so vodeni v nemškem ali angleškem jeziku, če je prijavljenih vsaj 18 gostov, pa v slovenskem jeziku. Plačate jih lahko z evri. Za izvedbo izleta mora biti zagotovljeno minimalno število potnikov.

  • KRETA

   AGIOS NIKOLAOS – OTOK SPINALOGA
   (odhod iz Herakliona, Matala/Agia Galini, Chania, Rethymnon)
   Peljali se boste do Bele gore na planoto Omalos. Tu se začne 18 km dolga soteska, ki vas bo zagotovo prevzela z divjo lepoto in raznolikostjo pokrajine. Peš se boste podali proti zapuščeni vasi Samaria in skozi sotesko. Najožji del soteske je širok le 4 m, skalne stene pa se povzpnejo do 350 m visoko. Hoja bo trajala 4-6 ur in na koncu boste prispeli v ribiško vasico Agia Roumeli. V eni izmed tavern si boste lahko odpočili od dolge naporne hoje ali pa zaplavali v vabljivo modrem morju. Popoldan se boste vkrcali na ladjico in po eni uri plovbe mimo klifov južne obale, pripluli v Chora Sfakion, kjer vas bo čakal avtobus.
   PRIPOROČAMO: dobro kondicijo, vodo, močne čevlje za hojo po hribih, vetrovko, zaščito pred soncem (kapo, kremo, očala), kopalke in nekaj hrane.

   GRŠKI FOLKLORNI VEČER
   Krečani svojih občutkov ne izrazijo le z besedami, temveč še bolj prepričljivo s plesom in glasbo. Glasba z orientalskimi elementi, natančnimi koraki plesalcev, pisane noše plesalk in skoraj že akrobatske umetnije – poizkusite še sami in se prepustite vročemu večeru, prežetemu z zvoki tradicionalne glasbe, uživajte ob grški hrani in dobri kapljici domačega vina.

   PLANOTA LASSITHI in PALAČA KNOSSOS

   (odhod iz Herakliona)

   Po zaviti cesti se boste povzpeli na 850 m n.v., na planoto Lassithi. Je eno najbolj pomembnih kmetijskih področij in poznano po mlinih na veter, ki poganjajo črpalke za vodo, s katero namakajo polja. Nad vasico Psychro vodi potka do jame z nekaj kapniki, v kateri se je rodil Zeus. Mimo slikovite vasice Mochos se boste spet spustili proti obali in palači Knossos, zibelki zahodne civilizacije. Tu je bil sedež kralja Minosa in minojske civilizacije, tu so nastale srh vzbujajoče legende o Minotavru in labirintu, s tem krajem sta povezana Ikaros in Dedalos.

   RETHYMNO-ARKADI-CHANIA
   (odhod iz Herakliona)
   Zjutraj se boste odpeljali proti mestu Rethymno, nato nadaljevali proti kraju Arkadi, samostanu, ki je kot simbol svobode izjemnega pomena za Krečani. Vračali se boste preko rodovitnega območja okoli Chanie, ki je najlepše mesto na Kreti. Sprehod po ozkih uličicah starega dela je kot sprehod čez zgodovino Krete. Ustavili se boste tudi v mestu Rethymno, polnem kontrastov in mešanice renesančne benečanske ter turške orientalske arhitetkture.

   SOTESKA SAMARIA
   (odhod iz Herakliona, Matala/Agia Galini, Chania, Rethymnon)
   Peljali se boste do Bele gore na planoto Omalos. Tu se začne 18 km dolga soteska, ki vas bo zagotovo prevzela z divjo lepoto in raznolikostjo pokrajine. Peš se boste podali proti zapuščeni vasi Samaria in skozi sotesko. Najožji del soteske je širok le 4 m, skalne stene pa se povzpnejo do 350 m visoko. Hoja bo trajala 4-6 ur in prispeli boste v ribiško vasico Agia Roumeli. V eni izmed tavern si boste lahko odpočili od dolge naporne hoje ali pa zaplavali v vabljivo modrem morju. Popoldan se boste vkrcali na ladjico in po eni uri in plovbi mimo klifov južne obale, pripluli v Chora Sfakion, kjer vas bo čakal avtobus.
   PRIPOROČAMO: dobro kondicijo, vodo, močne čevlje za hojo po hribih, vetrovko, zaščito pred soncem (kapo, kremo, očala), kopalke in nekaj hrane.

   SANTORINI-enodnevno križarjenje k vulkanskemu otoku (odhod iz Herakliona, Chanie, Rethymnona)
   Predlagamo vam izlet na sosednji otok Santorini, kjer vas bo navdušila narava. Črn pesek, bele hiške, modro morje in zelena lava, ponujajo pogled, ki ga najdete le redkokje. Zgodovina Santorinija je zgodovina vulkana, ki je pred 3.500 leti povzročil, da se je tri četrtine otoka potopilo. Ta katastrofa in ostanki visoko razvite civilizacije mnoge vodi v prepričanje, da je Santorini pravzaprav potopljeno mesto Atlantis. S seboj ne pozabite vzeti vetrovke in kamere.

   POKRAJINA IN LJUDJE
   (odhod iz Matale/Agia Galini, Rethymno)
   Odpeljali se boste do vasi Kerasia, na krajši sprehod po naravi. Vživeli se boste v življenje na kretski kmetiji, lahko se boste tudi sami preizkusili v krmi živali. V majhni vasici Ano Assites si boste privoščili piknik v naravi, med povratkom pa še postanek v slikovitem gorskem mestecu Zaros.

   KRETSKE VASICE

   (odhod iz Chanie, Rethymnona)
   Pot vas bo vodila v osrčje pokrajine Apokoronas, kjer boste doživljali pristnost in prijaznost slikovitih kretskih vasic. V vasici Gavalochori si boste ogledali muzej, v katerem je predstavljena tradicija ročnega izdelovanja čipke in kamnitih izdelkov. Kratka vožnja vas bo pripeljala v vasico Vamos, glavno mesto pokrajine. Sprehodili se boste po ozkih ulicah in spoznavali njegovo zgodovino. Občutek, da se je življenje v mestu ustavilo vas bo spremljal na vsakem koraku. V vasi Kefalas boste občudovali bizantinske cerkve, vzgojo sviloprejk in izdelavo svile po tradicionalni kretski metodi pa si boste ogledali v vasi Kalamitsi-Amigdali. V eni izmed tavern ob edinem sladkem jezeru na Kreti si boste lahko privoščili kosilo, se odpočili ali zaplavali v sveži jezerski vodi. Na poti nazaj še postanek v vasici Pemonia, kjer boste opazovali mojstre pri ročni izdelavi stolov in pletenih košar.

   KRIŽARJENJE Z LADJICO – SOUDA
   (odhod iz Chanie, Rethymnona)
   Križarjenje okrog enega največjih naravnih pristanišč na svetu je posebno doživetje. Na ladjo se boste vkrcali v pristanišču Souda in odpluli proti vzhodu. V ribiški vasici Almirida bo sledil kratek postanek za kopanje v kristalno čistem morju. Obala je polna naravnih jam, ki jih je naredilo morje. Ogled ene izmed njih na rtu Drapano. Užitkom se boste naprej predajali na plaži Marathi. Ob povratku v pristanišče Souda, boste pluli ob istoimenskem otoku, kjer se nahajajo ostanki beneškega gradu, ki je služil kot prizorišče snemanja filma o Jamesu Bondu.

   GRAMVOUSA in ZGODBE O PIRATIH
   (odhod iz Chanie, Rethymnona)
   Piratski otok in beneška utrdba Gramvoussa, kristalno čisto morje in bele korale lagune Balos naredijo to križarjenje nepozabno. Iz pristanišča Kissamos boste odpluli v kristalno čiste vode zaliva Balos. Čas za kopanje in uživanje na soncu. Naprej se boste odpravili v manjše pristanišče na otoku Gramvoussa ki je bil včasih zatočišče piratov, ostanki beneškega gradu pa pričajo o neštetih bitkah za osvoboditev otočanov izpod vladavine Turkov. Čas se bo ustavil in srca vam bodo hitreje začela biti ob vseh napetih zgodbah, ki jih boste slišali.

   ELAFONISSI

   (odhod iz Chanie, Rethymnona)
   Obisk ene najlepših plaž na Kreti je edinstvena priložnost za raziskovanje južnega dela Krete. Iz Chanie se boste odpeljali proti jugu, skozi pokrajino nasadov oljčnih dreves in kretskih vasic. Postanek v vasici Agia Sofia, kjer se boste po stopnicah povzpeli v jamo, v kateri se nahaja cerkvica obkrožena s kapniki. Naslednja postaja bo samostan Chrissoskalitissa, kjer je jama skupaj s samostanom in cerkvico obdana z morjem. Na plažo Elafonissi boste prispeli v času kosila, kjer boste imeli dovolj časa za raziskovanje okolice in uživanju v kristalno čistem morju.

   SOTESKA IMBROS

   (odhod iz Rethymnona)

   Sprehod po soteski, ki je dolga 11 km in je za Samarijo druga najbolj znana soteska na otoku. Začne se v vasi Imbros in konča v vasi Komitades. Med hojo boste lahko občudovali čudovito naravo. Cene in opisi izletov so informativni in se lahko na kraju samem spremenijo. Za otroke do 12. leta so cene izbirnih izletov približno za polovico nižje kot za odrasle. Na vse izlete se lahko prijavite pri predstavniku v času informativnih ur v hotelih. Izleti so vodeni v nemškem ali angleškem jeziku, če je prijavljenih vsaj 18 gostov, pa v slovenskem jeziku.

  • LEFKAS

   KRIŽARJENJE DO SONČNEGA ZAHODA IN ZVEZD
   Najbolj romantična plovba, kar si jih lahko zamislite! Od obale boste odrinili proti sončnemu zahodu, na večerno gostijo boga sonca Helija. Samo pravi Grki znajo znanost o zvezdah in planetih čudovito prepletati z mitologijo. Sprostili se boste s plavanjem v nežni večerni svetlobi in počakali, da Sončev kralj zaspi na mehki postelji Okeana, uživali boste v tipičnih grških dobrotah na krovu, zasanjano strmeli v naša sozvezdja in prisluhnili prelepim zgodbam o njihovem skrivnem življenju.

   ODISEJEVA POMORSKA AVANTURA
   Križarjenje med otoki. Na tem izletu boste začeli verjeti v čudeže! Bolj ko se boste oddaljevali od obale Lefkasa, bolj boste verjeli, da je največji antični pomorščak Odisej oživel. Pluli boste s starogrškim izumom-originalnim modelom Odisejeve barke, njen lastnik pa bo vsake toliko zatrobil v gromozansko školjčno lupino. Na tem čudovitem križarjenju boste spoznali najbližje sosednje otoke. Pravljični Meganissi vas bo očaral s svojo slikovito vasico Spartohori in osupljivimi razgledi. Okopali se boste v deviškem zalivu, si kot pravi morjeplovci privoščili obilno kosilo in točili sladko domače vino iz amfor. Nato boste pokukali na svetovno razvpit privatni otok Scorpios. Gotovo se spomnite ljubezenskih podvigov enega najslavnejših Grkov, ladijskega mogotca Aristotelisa Onassisa, ki je zlomil srce veliki operni divi Marii Callas in se poročil z brhko Jackie Kennedy. V Mariinem zalivu boste lahko skočili v vodo in po legendi takoj dobili bolj žameten glas. Počasi boste mimo Madourija, rojstnega otoka enega najboljših grških poetov, z ugodnim vetrom v jadrih pripluli nazaj v Nidri.

   PO SLEDEH ANTIČNIH MITOV
   Skok na celino. V zgodovino se boste potopili z obiskom gradu Nikopolis v Prevezi, ki je bil zgrajen v prvem stoletju pred našim štetjem. Starodavno mesto Nikopolis je imelo rekordnega pol milijona prebivalcev, ki so v mestu živeli prisilno in služili kot živa utrdba pred morebitnimi zavojevalci. V letih, ki so sledila, se je mesto močno razširilo. Lahko boste občudovali dobro ohranjene ostanke iz različnih obdobij. Pred novim valom raziskovalnega duha se boste ustavili na plaži Ammoudia in si privoščili skok v vodo le streljaj od mesta Mesopota mus. Nato boste zavrteli čas nazaj v grško antiko. Z barko se boste popeljali po reki Acheron, ki je bila skrivnosten prehod med svetovoma živih in mrtvih. Poklonili se boste tudi pred spomenikom mrtvih v Ephyri, ki je po mitološkem izročilu čaroben kraj, kamor so se ljudje prihajali pogovarjat z mrtvimi. Ščepec strahu pred nadnaravnimi silami boste razblinili s pokušino močnih lokalnih pijač.

   ČUDOVITA LEFKADA
   Izlet do glavnega mesta. Raziščimo skupaj vse kotičke glavnega mesta Lefkasa in se sprehodimo po ozkih ulicah s tradicionalnimi lesenimi hišami. Odkrivali boste cerkve z mojstrsko izrezljanimi ikonostasi in veličastnimi freskami. Mesto je polno tradicionalnih trgovinic in tavern, ki čakajo na radovedne poglede in lačne želodce. Naučili se boste obrednega pitja grške kavice in si privoščili obvezno »volto« (večerni sprehod) do pristanišča, kjer boste uživali v sončnem zahodu.

   VONJ PO MORJU, BORIH IN TRADICIJI
   Z avtobusom po otoku. V glavnem mestu otoka si boste vzeli čas za postanek na glavnem trgu in obisk arheološkega muzeja. Ogledali si boste tudi samostan Faneromeni, kjer boste preleteli zgodovino otoka in pobližje spoznali tradicijo otočanov. Nato se boste zapeljali na plažo Kathisma na zahodu otoka, kjer bo čas za kopanje in slasten prigrizek. Nadaljevali boste po čudoviti obalni cesti, kjer vam bo jemalo dih ob pogledu na strmo padajoče pečine in deviško lepe plaže. Oglede boste zaključili v vasici Vassiliki, kjer se boste lahko sprehodili po prikupni promenadi in si ogledali surfing center.

  • LEZBOS

   MORSKI IZLET DO RIBIŠKE VASICE SKALA SIKAMINIA
   Z ladjico se bomo popeljali ob severni obali otoka, mimo vročih vrelcev Eftalouja in uživali ob pogledu na obalo Male Azije. Če bomo imeli srečo, nas bodo na poti spremljali delfini! Zapluli bomo v pristanišče ribiške vasice Skala Sikaminia, ki slovi po slikoviti cerkvici Panaiya Gorgona – Device Marije Morske deklice. V pristanišču si bomo za kosilo v eni izmed tavern privoščili okusne ribje jedi.

   POTEP PO ZAHODNI STRANI OTOKA
   Raziščimo otok! Obiskali bomo tradicionalno grško vasico Vatoussa, ki je nastala na ostankih vulkana in ki slovi po najboljših mlečnih izdelkih in rdečem vinu. Nato nas bo pot vodila skozi antično Antisso in gorovje na zahodno stran otoka. Tam se bomo ustavili v muzeju kamnitega gozda in občudovali drevesa, ki jih je več milijonov let prekrival vulkanski prah, zaradi česar so danes barvita in mogočna. V vasici Skala Eressos se bomo ustavili na kosilu in si privoščili kopanje v kristalno čistem morju.

   SKOK V TURČIJO
   Gremo v sosednjo Turčijo! Z grškega Mytilinija bomo odpluli v turški Ayvalik, ki je od Lezbosa oddaljen le uro in pol. Zgodovino medicine in centrov dobrega počutja bomo spoznali v Asklepionu, posvečenem bogu zdravilstva. V turški restavraciji si bomo privoščili okusno kosilo ter se vrnili v Ayvalik, kjer bo čas za nakupe, ogled stare otomanske grške hiše in skodelico pravega turškega čaja.
   Opomba: možnost ogleda mesta Pergamon (doplačilo).

   NA IZLET Z OSLIČKOM
   Mahnimo jo na plažo – na hrbtih osličkov! Iz Molyvos Campinga bomo odjezdili na čudovito prodnato plažo Eftalou. Tam se bomo popolnoma sprostili in uživali ob jedeh z žara ter nazdravili počitnicam na Lezbosu s kozarčkom grškega vina ali tradicionalnega ouza.

   Cene in opisi izletov so informativni, točne prejmete na destinaciji. Na licu mesta bo ponujenih tudi več izletov, v katalogu so opisani le primeri najbolj priljubljenih izletov. Za otroke do 12. leta starosti veljajo posebne cene. Minimalno število potnikov za organizacijo slovensko vodenega izleta je 15. Za izvedbo vsakega izleta mora biti zagotovljeno minimalno število potnikov. Plačilo dodatnih izletov v eurih na kraju samem. Udeležba na izletih je na lastno odgovornost. Promotor, izvajalec in organizator dodatnih izletov je lokalni agent, zato priporočamo, da možne reklamacije uredite na licu mesta.

  • NAXOS

   GRŠKI VEČER

   Doživite prijeten grški večer v tipični grški vasici Sagri! Pustite se zapeljati zvoku sirtakija ter se razvajajte z odlično tipično grško hrano in vinom!

   TRADICIONALNA GRŠKA VEČERJA
   Privoščite si gurmanski užitek v vaški taverni! Razvajajte vaše brbončice s tipično grško hrano, lokalnim vinom in sladkim desertom. Vsekakor je to odlična priložnost za posebno večerjo, tudi samo v dvoje.

   Opomba: vključen individualni prevoz na večerjo in nazaj v hotel, poleg večerje vključena tudi lokalno vino in voda v določeni količini.

   Cene in opisi izletov ter aktivnosti so informativni in se lahko na kraju samem spremenijo. Izleti in aktivnosti so vodeni v angleškem jeziku, za izvedbo izletov in aktivnosti se zahteva minimalno število udeležencev ter so v pristojnosti lokalne agencije. Udeležba na izletih in aktivnostih je na lastno odgovornost. Promotor, izvajalec in organizator dodatnih izletov in aktivnosti je lokalni agent, zato priporočamo, da možne reklamacije uredite na licu mesta.

   DRUGAČEN NAXOS – IZLET V NOTRANJOST OTOKA
   Izlet se začenja v vasici Melanes – eni izmed najstarejših naselbin na otoku. Le kratek sprehod vas bo popeljal do kraja Flerio, kjer med oljkami leži kar 6,4 m visok antični kip Kourosa. V bližini si boste ogledali tudi antični akvadukt, ki je z vodo oskrboval mesto Chora. V vasi Stavros si boste ob čudovitem razgledu na Egejsko morje lahko privoščili kosilo. Naprej se boste odpeljali v vasico Kerami, kjer se nahaja stolp Kalavros v katerem je muzej. Od tu se boste sprehodili do slikovite bizantinske cerkvice Agios Ioannis Theologos, ki je kot orlovo gnezdo umeščena v granitno jamo, obzidan je samo vhod in zvonik. V kraju Kaloxilos si boste ogledali katedralo Agia Triada in muzej ljudske umetnosti. Seveda ne bo šlo brez ogleda stare destilarne v vasici Halki, kjer pridelujejo znan otoški liker iz citronke. Pot nas bo naprej odpeljala proti vasici Damalas, kjer si boste ogledali keramično delavnico. Izlet boste zaključili v vasi Potamia, ki je znana predvsem po vodnih mlinih, cerkvah in stolpu Kokkos.

  • RODOS

   OTOŠKO DOŽIVETJE – IZLET PO OTOKU
   Izlet boste pričeli v antičnem mestu Lindos, kjer kraljuje mogočna akropola. Po želji ogled akropole in nadaljevanje vožnje po vzhodni strani do vasice Archangelos, kjer bomo obiskali keramično delavnico. Nadaljevanje vožnje po čudoviti rodoški pokrajini do vasice Embona, ki se nahaja ob vznožju najvišjega vrha Attavirosa. Postanek za degustacijo vina. Pot boste nadaljevali do svetovno znane Doline metuljev, po želji ogled. Zadnji postanek bo v vasici Filerimos, kjer vas bo za zaključek dneva čakal prelep razgled na zahodno obalo ter park s pavi. Povratek v hotel do večerje.

   OOOPA, ZORBA!

   Nepozaben grški večer. Obisk tipične grške vasice, tradicionalne grške hiše in lokalne taverne, kjer vas bodo postregli z značilno grško hrano in vinom, predstavili tradicionalno folkloro. Zaplesali boste lahko pravi sirtaki z najkvalitetnejšo plesno skupino na Rodosu.

   OTOK SYMI
   Izlet z ladijco. Vožnja z ladjo do otoka Symi, 6 km od Turške obale. Ogled mesta ter samostana Paormitis. Otok slovi po neokrnjenih plažah, pridelavi sivke ter naravnih spužev. Ogled zbirke spužvarjev in orodij, trgovine z usnjem ter trgovine z začimbami. Možnost za nakup nekaj pristnih domačih izdelkov. Povratek popoldan ter prihod v hotel do večera.

   IZLET V AZIJO – TURČIJA
   Zaradi bližine Turčije, ki je oddaljena samo 20 km vam priporočamo obisk Male Azije oz. mesteca Fethiye ob turški obali, kjer si boste po želji lahko ogledali likijske skalne grobnice ter starogrško vasico Kayakoy. Sledi obisk prodajalne turških sladic Lokum in prosti čas v mestecu Fethiye (možnost obiska bazarja ali ribje tržnice). Najkasneje dan pred odhodom bomo potrebovali vaše natančne podatke iz potnih listov.

   Cene in opisi izletov so informativni, točne prejmete na destinaciji. Na licu mesta bo ponujenih tudi več izletov, v katalogu so opisani le primeri najbolj priljubljenih izletov. Za otroke do 12. leta starosti veljajo posebne cene. Minimalno število potnikov za organizacijo slovensko vodenega izleta je 15. Za izvedbo vsakega izleta mora biti zagotovljeno minimalno število potnikov. Plačilo dodatnih izletov v eurih na kraju samem. Udeležba na izletih je na lastno odgovornost. Promotor, izvajalec in organizator dodatnih izletov je lokalni agent, zato priporočamo, da možne reklamacije uredite na licu mesta.

  • SAMOS

   IZLET PO OTOKU
   Odkrijmo skrite kotičke zelenega Samosa! Obiskali bomo tempelj boginje Here, enega najpomembnejših svetišč na antičnem Samosu. Sledil bo ogled Evpalinovega tunela, ki je bil v 6. stoletju p.n.š. zgrajen za oskrbovanje glavnega mesta s svežo vodo. Približno dva kilometra od vasice Koumaradei se nahaja Megali Panagia, eden najbogatejših in najlepših samostanov na otoku iz 16. st., posvečen apostoloma Petru in Pavlu. V vasici Koumaradei si bomo ogledali edinstvene izdelke iz keramike in vonjali različna zelišča. Pot bomo nadaljevali do gorske vasice Platanos, kjer bo čas za kosilo v tradicionalni grški taverni. V mestu Karlovassi bomo vstopili v muzej vin, izlet pa zaključili s sprehodom ali obiskom taverne v pristaniški vasici Kokkari.

   PIKNIK NA LADJI
   Iz Pitagoriona bomo zapluli proti čudoviti plaži Klima. Z ladjo se bomo ustavili v bližini plaže in zaplavali v kristalno čistem morju. Sledila bo plovba do plaže Megali Lakka na vzhodu otoka, kjer bo čas za piknik ter kopanje in uživanje na soncu. Zadnji skok v morje si bomo privoščili ob plaži Sideras, ob povratku v pristanišče pa bomo nazdravili s kozarčkom ouza!

   TURČIJA – EFEZ
   Zakaj ne bi v času vaših počitnic obiskali kar dveh držav, ki ju zgodovina tesno povezuje? Iz pristanišča bomo odpluli proti zahodni obali Turčije in po dobri uri plovbe prispeli v mesto Kusadasi. Najprej bomo obiskali eno najpomembnejših in najbolj obiskanih antičnih arheoloških najdišč, mesto Efez, ki je pravi muzej na prostem. Nato si bomo ogledali številne antične ostanke, kot so Artemidino svetišče, eno izmed sedmerih čudes antičnega sveta, Odeon, Celzijevo knjižnico … Po postanku za kosilo se bomo vrnili v Kusadasi, kjer bo čas za nakupovanje na živahnem bazarju in preizkušanje veščin v barantanju.

   PATMOS, SVETI GRŠKI OTOK

   V jutranjem času bomo iz pristanišča Pitagorion zapluli proti otoku Patmos, znanem tudi po imenu »sveti otok Egejev«. Tam naj bi apostol Janez skozi razpoke v jamskem stropu slišal božji glas in svojemu učencu Prochorosu narekoval preroško Apokalipso (Razodetje), ki napoveduje sodni dan. Obiskali bomo tudi samostan Moni Ioannis Theolofos, ki je včasih slovel kot mogočna utrdba proti gusarjem, danes pa je znan kot verski hram z eno najbolj dragocenih samostanskih knjižnic na svetu. S samostana bomo občudovali čudovit razgled na otok in prelepe vile, ki so jih zgradili ladijski magnati. Na Patmos rade prihajajo tudi številne filmske zvezde.

   Cene in opisi izletov so informativni, točne prejmete na destinaciji. Na licu mesta bo ponujenih tudi več izletov, v katalogu so opisani le primeri najbolj priljubljenih izletov. Za otroke do 12. leta starosti veljajo posebne cene. Minimalno število potnikov za organizacijo slovensko vodenega izleta je 15. Za izvedbo vsakega izleta mora biti zagotovljeno minimalno število potnikov. Plačilo dodatnih izletov v eurih na kraju samem. Udeležba na izletih je na lastno odgovornost. Promotor, izvajalec in organizator dodatnih izletov je lokalni agent, zato priporočamo, da možne reklamacije uredite na licu mesta.

  • SANTORINI

   KRIŽARJENJE MED VULKANSKIMI OTOČKI IN SONČNI ZAHOD
   Tradicionalna ladja King Thiras nas bo popeljala do vulkanskega otočka Nea Kameni, kjer si bomo ogledali ostanke, ki pričajo o nekdanji vulkanski aktivnosti. Na vulkanskem otočku Palea Kameni se bomo okopali v termalnih vrelcih ali si privoščili terapevtsko blatno kopel. Ladjica nas bo nato odpeljala na otok Thirassia, kjer bo prosto za kopanje, kosilo ali raziskovanje otoka, ki je znan po tradicionalni vasici Manolas. Naprej bomo odpluli v majhno prikupno pristanišče Armeni in se po stopnicah povzpeli do svetovno znane vasice Oia, ki navdušuje z najlepšimi sončnimi zahodi.

   AKROTIRI IN JUŽNI DEL OTOKA
   Vožnja z avtobusom na najvišji vrh otoka (550m) Profiti Ilia, kjer je prekrasen razgled na celotni otok in kaldero, ter ogled pravoslavne kapelice. Sledi vožnja do vasice Megalochori, kjer se bomo sprehodili po tradicionalnih ulicah. Nadaljevali bomo pot do arheološkega centra Akrotiri, kjer si bomo ogledali ostanke 4000 let stare civilizacije, ki je živela tam. Imeli bomo strokovno vodenje po izkopaninah. Naslednji postanek bomo naredili v obmorskem kraju Perissa, kjer bo čas za kosilo ali kopanje. Za konec se bomo ustavili v vinoteki blizu Pirgosa, kjer bomo poskusili tri tradicionalna santoriniška vina.

   TRADICIONALNE VASICE IN SONČNI ZAHOD V OII
   Sprehodili se bomo po potresu prizadeti in danes zapuščeni vasici Mesa Gonia. Pot bomo nadaljevali do tradicionalne vasice Pirgos, kjer se bomo po ozkih ulicah povzpeli do trdnjave na vrhu vasi. Na poti proti Oii se bomo ustavili še v Imerovigliju, od koder je lep pogled na kaldero in izlet zaključili z enim najlepših sončnih zahodov Mediterana, v romantični Oii.

   VEČERNO KRIŽARJENJE IN SONČNI ZAHOD

   Vožnja po kalderi ob vznožju vasic Fira, Imerovigli in Oia ter večerja na ladji ob ogledu prečudovitega sončnega zahoda.

   Cene in opisi izletov so informativni, točne prejmete na destinaciji. Na licu mesta bo ponujenih tudi več izletov, v katalogu so opisani le primeri najbolj priljubljenih izletov. Za otroke do 12. leta starosti veljajo posebne cene. Minimalno število potnikov za organizacijo slovensko vodenega izleta je 15. Za izvedbo vsakega izleta mora biti zagotovljeno minimalno število potnikov. Plačilo dodatnih izletov v eurih na kraju samem. Udeležba na izletih je na lastno odgovornost. Promotor, izvajalec in organizator dodatnih izletov je lokalni agent, zato priporočamo, da možne reklamacije uredite na licu mesta.

  • ZAKINTOS

   POMORSKA ZANTE AVANTURA
   Nepozabno križarjenje. Pomakanje oči v turkizno modrino Jonskega morja in nastavljanje soncu na eni od enajstih najlepših plaž na svetu! Po vzhodni, nižinski strani otoka se boste podali mimo letovišč Tsilivi, Planos, Alikanas in Alikes, ki je dobilo ime po lokalnih solinah. Na poti proti najsevernejši točki otoka, rtu Skinari, boste pomahali zaspanemu Ag. Nicholausu, eni najbolj idiličnih vasic otoka. Barvno terapijo si boste privoščili ob znamenitih Modrih jamah, kjer svetloba in morje delata čudeže. Na divjem zahodu otoka se boste, če bo Pozejdon dal mirno morje, izkrcali na eni najlepših plaž na svetu Navaggio ali Shipwreck. Kot nekdaj tihotapci z viskijem in cigaretami se boste prikradli v zaliv in uživali v belo modri pravljici. Mimo romantičnega Porto Vromija, najstarejše ribiške vasice na otoku, divjega in nenaseljenega otoškega zahoda, strmih klifov, in romantičnih skal Mizithres, kjer si boste z enim poljubom lahko zagotovili večno ljubezen, boste zajadrali v mirne vode Laganaškega zaliva.

   CARETTA-CARETTA, POKAŽI SE!!!
   Na krovu legendarne otoške ladje Kaiki. V jadra boste ujeli pravi veter in se na pot podali z dvema ciljema: zasačiti želve med njihovim popoldanskim kopanjem in pretegniti ude ter umiriti živce v neskončni modrini Jonskega morja. Z ladjo boste odpluli do Marathonissija, želvjega otoka. Nadaljevali boste do spektakularnih pečin v okolici Kerija, ki skrivajo nedostopne zalivčke, jame in otoški podvodni raj. Vmes si boste privoščili slastno kapitanovo kosilo in si želeli, da se ladja ne bi znala vrniti do obale.

   VONJ PO ZANTE, DIVJI ROŽI VZHODA
   Z avtobusom po otoku. Čez drn in strn mimo najlepših otoških vasic do razgledov, ki kradejo dih! Vonj po Zante, divji roži vzhoda, se bo za vedno ujel v vaše nosnice, ko boste potovali mimo dišečih oljčni gajev, prostranih vinogradov, nasadov pomarančevcev in limonovcev. Raziskali boste katerega od spokojnih samostanov, ki ljubosumno skrivajo starodavne zaklade pravoslavne tradicije. Tržnica na severu otoka v Volimesu, ki se vije kar od začetka do konca ceste skozi kraj, je vedno polna sladkega domačega medu, opojnega vina, umetelno izdelanih prtov in pisanih preprog, ki jih tamkajšnje ženice tako rade pokažejo. Romantika v odmaknjenih vasicah na robu strmih pečin ob kozarčku opevane zakintoške kapljice in krožniku domačih dobrot pa vas bo dokončno zasvojila z deželo, ki se ne meni za čas!

   OOOPA, ZORBA!
   Nepozaben grški večer. Vabimo Vas na nepozaben grški večer v ritmu sirtakija! Z avtobusom se boste odpeljali do tipične grške taverne. Tukaj nas bodo razvajali z odlično hrano večerja s predjedmi in glavnimi jedmi, sladico in odličnim lokalnim vinom, medtem ko bodo plesalci v grških narodnih nošah neumorno dvigovali vzdušje. Oooopa, sirtaki bo od tega večera naprej vaš najljubši ples.

   MOKRA ADRENALINSKA BOMBA
   Vodni park Watter village se razteza na 30.000 m2 površine na jugovzhodni strani otoka 4 km od glavnega mesta Zante. Če si želite akcije, sproščanja adrenalina, mokre in vroče zabave, ne zamudite obiska.

  • AKTIVNI NA CHIOSU

   POHODNIŠTVO

   Chios je pravi raj za ljubitelje pohodništva. Severni del otoka z blago mediteransko klimo in neokrnjeno naravo privablja popotnike iz vsega sveta. Stoletni nasadi oljk in mastike, zeleni hribi, stare grške vasice, kjer se je čas skoraj ustavil, srednjeveški samostani in cerkve in nepozabni razgledi so zagotovilo, da boste na teh poteh zares uživali in naredili nekaj zase. Pripravimo vam lahko program z različnimi pohodniškimi turami glede na zahtevnost in dolžino pohoda.

  • AKTIVNI NA KARPATOSU

   WINDSURF

   Karpatos je med ljubitelji windsurfanja poznan kot eden najbolj vetrovnih grških otokov, kamor radi zahajajo navdušenci nad windsurfanjem z malimi jadri. Čeprav se sezona Meltemija tu začne že maja in traja do oktobra, vrhunec doseže v juliju in avgustu. Windsurf center Cluba Mistral na Karpatosu nudi izposojo opreme na dveh spotih – v Gun bay-u ter v zavetju Chicken bay-a (80m široko območje s plitko vodo). Za tiste, ki želite še kaj več, se veter za dodaten 1-2 Bft okrepi v sosednjem zalivu – Devil’s bay. Za vas bomo z veseljem organizirali najem kakovostne windsurf opreme, ali pa vam uredili windsurf inštrukcije ali tečaj. Windsurf tečaji z najboljšimi slovenskimi inštruktorji bodo organizirani enkrat na leto.

  • AKTIVNI NA KEFALONIJI

   TREKING

   Od zmernih sprehodov do šest-urnih trekingov – Kefalonija ponuja vse za ljubitelje dodatne aktivnosti na počitnicah. Popeljali vas bomo do čudovite plaže Fteri ali čarobne in mnogim nepoznane plaže Koutsoupia, skozi gozdove cipres in borovcev do antičnih utrdb, največjih v Grčiji, ki so bile zgrajene za zaščito pred pirati.. Večina trekingov je speljanih po senci, tako da je primeren za vse letne čase, prav tako pa je na vseh izletih poskrbljeno tudi za sproščujoče trenutke, ki jih nudijo užitki na čudovitih plažah.

   SUP

   SUP – stand up paddling je razmeroma sodoben šport, ki se je iz valov preselil na reke, jezera in zmerne morske pogoje ter omogoča novo doživetje in odkrivanje naravnih lepot, ki bi nam sicer iz kopnega ostale nedostopne. Na Kefaloniji smo za vas pripravili vodene SUP izlete na otoček ali na odmaknjene plaže – dogodivščine z možnostjo snorkljanja, ribarjenja, kjer je to dovoljeno ali celo raziskovanja jam. Za SUPanje ni potrebno predznanje, pogoj za udeležbo na izletih je suvereno znanje plavanja. Vabljeni na novo dimenzijo odkrivanja narave!

   KAJAK

   Kajak podobno kot SUP omogoča popoln način uživanja lepot, raznolikosti in veličastnosti Kefalonijske obale. Je sproščujoča aktivnost, primerna za vse starosti, možno je veslanje v enosedu ali v dvosedu. Izbirate lahko med različnimi dnevnimi izleti, iz katerih si sestavite svoj urnik, aktivnost pa je na voljo skozi vse leto. Popeljali vas bomo iz Fiskarda (t.i. St. Tropez Kefalonije), do Ithake in nazaj, vam razkrili čudovite plaže Antisamos, Trapezaki, Spasmata…, kjer si boste lahko privoščili plavanje ali snorkljanje v skorajda zasebnih zalivih. Zamislite si lahko kajak izlet na otok Dias (Zevsov otok) ali zapuščeni otok Vardioni ali si izberete katerega od ostalih nepozabnih kajak izletov po obali Kefalonije.

  • AKTIVNI NA KOSU

   KITESURF

   V sklopu windsurf centra se na Kosu nahaja tudi kajt center, enako kot windsurf center opremljen s kajt opremo blagovne znamke RRD. Od vseh kajt centrov na Kosu je izbrani najbližje področju kjer se kajta, prav tako je zaradi svoje lege center za kajtarje odlično izhodišče, saj konstanten veter piha že takoj ob plaži. S tremi čolni ter skrbnim nadzorom iz opazovalnega stolpa je poskrbljeno tudi za varnost. V naši ponudbi najdete tako najem kajt opreme, kot tudi popolno storitev za tiste, ki bi želeli potovati s svojo (na povpraševanje), po želji pa lahko uredimo tudi kajt tečaje z angleško govorečim inštruktorjem.

   WINDSURF

   Windsurf klub je lociran na delu otoka, kjer v sezoni Meltemi piha vsak dan ter nudi popolno zadovoljstvo vsem ljubiteljem vetra. Prijetno okolje vabi tako izkušene windsurferje, kot tudi tiste, ki bi radi samo uživali v senci in s pogledom na ostale, ki uživajo na vodi. Poskrbljeno je tako za dobro vzdušje, odlično opremo ter varnost (trije reševalni čolni), prav tako pa tudi za brezplačen prevoz od vašega hotela do spota. Za vas bomo z veseljem uredili najem windsurf opreme, shranjevanje lastne (prevoz na povpraševanje) ali windsurf lekcije z angleško govorečim inštruktorjem.

   KOLESARJENJE

   Kos je eden od grških otokov, ki je med drugim izjemno priljubljen tudi med kolesarji. Za vas smo pripravili paket treh različno zahtevnih kolesarskih tur, ki se po želji na destinaciji lahko tudi prilagajajo. Od kolesarjenja po gozdnih poteh z minimalnimi vzponi, do malce zahtevnejše kombinacije kolesarjenja po gozdu in asvaltiranih cestah. V naravi otoka boste lahko uživali ob vodstvu izkušenega vodiča, poskrbljeno bo tudi za najem koles, izposojo zaščitne čelade ter vodo. Izkušena kolesarska ekipa bo poskrbela, da boste otok doživeli v popolnoma novi dimenziji.

  • AKTIVNI NA KRETI

   GOLF

   Crete golf klub je edino golf igrišče na Kreti, ki se ponaša z 18-imi igralnimi polji in je eno od najbolj impresivnih golf igrišč na Mediteranu. Vsaka luknja je bila skrbno umeščena v harmoniji z ostalo pokrajino, pri čemer nas bo prevzel čudovit razgled na oboje – gore Krete in na Egejsko morje. Golf klub je osnovan v rahlo gorskem slogu in je gostil že marsikatero mednarodno tekmovanje. Klima je skozi celo leto precej blaga, z rahlim svežim vetričem v poletnih mesecih in zelo malo padavinami v zimskem času. Za vas bomo z veseljem uredili green feeje, najem golf opreme ali prevoz lastne (na povpraševanje), po potrebi pa poskrbeli tudi za kakšno golf lekcijo.

   POTAPLJANJE

   Na severnem delu Krete najdemo kar tri potapljaške centre, ki nudijo tako izposojo potapljaške opreme, kot tudi vodene potope ali potapljaške tečaje. S t.i. house reefom bodo poskrbeli bodo tudi za manj izkušene potapljače ter tiste, ki prisegajo na snorkljanje, prav tako so organizirani dnevni potapljaški izleti s čolni. Za potapljanje je Kreta primerna skozi vse leto, pod vodo pa vas poleg potopljenih sider in drugih ostankov antičnega sveta čakajo pisane korale, različne vrste rib, hobotnice, jastogi itd …

   TREKING

   Kreta je skozi vse leto Meka za ljubitelje aktivnosti. Za vas smo izbrali tri trekinge, ki bodo z odličnim vodenjem pustili pečat na vašem počitnikovanju ter vam postregli z vsem, kar Kreta lahko ponuja. Kombinacija raziskovanja in uživanja v prostem času sta popolna izbira za nepozabne počitnice – pot pod noge na enostaven ali malce bolj zahteven treking, na izlet ali na pravi podvig. Vsekakor velja imeti fotoaparat s seboj, da boste domov odnesli čudovite in slikovite spomine.

  • AKTIVNI NA LEFKASU

   KITESURF

   Severni del Lefkade, Ag. Ioanis je dobro poznan med kajtarji, ki s pridom izkoriščajo radodarni lokalni termični veter. Dolga plaža in kakovostni kajt center nudita popolno okolje za kajt užitke v zmernih pogojih (globoka voda in rahlo vzvalovano morje). Za tiste, ki se valovom želijo izogniti, je približno 10 km stran na voljo laguna s popolnoma ravno vodo. Za vas bomo z veseljem uredili tako vse potrebno, če boste želeli potovati s svojo kajt opremo (na povpraševanje), kot tudi najem opreme ali kajt tečaje. Kajt tečaji z najboljšimi slovenskimi inštruktorji bodo organizirani enkrat na leto.

   WINDSURF

   Club Vass je najbrž eden od najbolje organiziranih windsurf centrov na svetu. Najdemo ga v sredini zaliva Ponti v Vassilikiju. Zaradi varnega zaliva in zmernih vetrov v jutranjih urah je Vassiliki odličen spot za vse nivoje windsurferskega znanja. Na svoj račun lahko pridejo tako začetniki (v jutranjih urah), kot tudi ljubitelji večjih jader (zgodaj popoldan) in ljubitelji močnega vetra in manjših valov (pozno popoldan). Poleg najema windsurf opreme nudijo tudi SUP deske in MTB kolesa ter vodene kolesarske izlete. Kajtanje v Vassilikiju ni dovoljeno. Za vas bomo uredili najem vrhunske windsurf opreme, SUPov in ostalih aktivnosti, ki so na voljo, ali vam organizirali inštrukcije za vse nivoje znanja. Windsurf tečaji z najboljšimi slovenskimi inštruktorji bodo organizirani enkrat na leto.

   POTAPLJANJE

   Tudi turkizne barve grških globin veljajo za raj med potapljači. Potapljaški center Nautilus najdemo v sredini zaliva Ponti, le nekaj minut hoda od hotela Vassiliki bay. Za izkušene potapljače dnevno organizirajo jutranje in popoldanske potope. Med potapljaškimi točkami v Vassilikiju najdemo vse – od skalnatih previsov, koralnih grebenov, sten, jam in razbitin. Globina potopov sega od 7m (primerno za otroke in začetnike), pa do 40 m (izkušeni potapljači z več kot 30. samostojnimi potopi). Potapljaški center nudi popolno storitev – od ponudbe opreme do vodenih potopov ali potapljaških tečajev.

  • AKTIVNI NA RODOSU

   GOLF

   Poleg Egipta in Turčije se golf prebuja tudi na grških otokih. Afandou Golf je edino golf igrišče na Rodosu, ki ga je leta 1973 ustvaril Donald Harradine, eden najbolj znanih britanskih golf arhitektov. Na 18-ih igralnih poljih in razmeroma dinamičnem igrišču lahko golfisti igrate skozi vse leto, z različnimi travnatimi podlagami so poskrbeli, da je zelenica brezhibna vse dni v letu. Poleg green fee-jev lahko za vas uredimo tudi izposojo golf opreme ali golf lekcije v angleškem jeziku.

   WINDSURF/KITESURF

   Windsurf/kajt center na Rodosu je lociran na točki, kjer v sezoni poleg Meltemija piha tudi termični veter, kar zagotavlja še boljšo vetrovno statistiko. V Ialyssosu so neposredno na plaži na voljo kar trije windsurf centri ter kajt center (približno 3 km nižje). Turkizna voda, peščen dostop s plaže, takoj za plažo pa palme in zelena trava so stalnice vseh treh centrov, prav tako pa tudi najnovejša oprema (JP, F2, Fanatic, Northsails in Neilpryde ter North kiteboarding). Tudi glede na razmere je spot primeren za čisto vse nivoje windsurferskega/kajtarskega znanja, prav tako pa je s čolni in opazovalnim stolpom poskrbljeno za varnost. Za vas bomo uredili najem windsurf/kajt opreme, vse potrebno za vaše letovanje z lastno opremo (na povpraševanje) ali pa poskrbeli, da boste ob inštrukcijah nabirali novo windsurfersko/kajtsurfersko znanje. Windsurf in kajt tečaji z najboljšimi slovenskimi inštruktorji bodo organizirani enkrat na leto.

   TREKING

   Kot največji med Dodekanezi predstavlja Rodos odličen poligon za ljubitelje trekinga, saj ponuja raznovrstne izkušnje – od trekingov skozi hribovito pokrajino in gozdove, mimo zgodovinsko pomembnih in zanimivih točk, preko skritih kotičkov naravnih lepot ali vinorodnih gričev vse do obalnih sprehodov. Za vas smo pripravili paket treh ali petih različih treking turi, z ponujenega si boste lahko sestavili svoje popolne treking počitnice, mi pa bomo poskrbeli, da vas bo na lokaciji pričakalo vse potrebno, da se vam bo Rodos v spomin zapisal v popolnoma novi in doživeti luči.

 • Podnebne spremenljivkeAprMajJunJulAugSepOctLetno
  Povprečna max. temperatura °C2026313332292221
  Povprečna temperatura °C1420252726221616
  Povprečna min. temperatura °C61115181714109
  Povprečne padavine v mm29372420162947413 
  Število deževnih dni (verjetnost dežja/dan)7 (23%)9 (29%)6 (20%)3 (10%)2 (6%)4 (13%)9 (29%)86 (24%)
  Povprečno št. ur in minut dnevne svetlobe/dan13h 12′14h 20′14h 54′14h 39′13h 41′12h 23′11h 04′12h 00′
  Vpadni kot sončnih žarkov ob sončnem poldnevu na 21. dan v mescu (°)62.370.673.870.862.45139.550.7
  • Najboljši meseci za obiskjunij – september
   ValutaEuro
   Jezikgrščina
   Trajanje leta1.30 – 2.40 ur
   Časovna razlika+ 1 ura
   Vizum za državljane Slovenijene
   Obvezna cepljenjane

   

   

   

  Preverite pestro ponudbo počitnic v Grčiji  >> VSE PONUDBE

   

  TOP PONUDBA