Madeira – otok večne pomladi, slikovite narave in dih jemajočih razgledov

zapis našega vodnika Igorja Rajnerja

Tokrat se z našimi mislimi podajamo v Atlantski ocen, kjer se bohoti cvetoči otok. Nekateri mu pravijo otok večne pomladi ali botanični vrt, sam pa sem ga poimenoval otok eksotičnega rastja v Atlantskem oceanu. Je otok, ki ga je vredno obiskati, je otok, ki ti prisluhne, je otok, ki te nagovori in je otok, ki te nikoli pusti na cedilu.


»Portugalska Madeira je otok večne pomladi, je otok, ki ga je vredno obiskati, je otok, ki ti prisluhne, je otok, ki te nagovori in je otok, ki te nikoli pusti na cedilu.«






Direkten polet iz Ljubljane v Funchal na Madeiri traja približno pet ur v eno smer. Popotnik se na otok z lahkoto odpravi, ker ve, da ga bodo ne glede na letni čas pozdravile pomladne temperature, prijazni in nasmejani domačini, okusna otoška portugalska hrana, neverjetno bogata narava, rože in rastline vseh vrst, oblik ter čudovita otoška mesta.

Na našem nekajdnevnem potepanju imamo vedno priložnost obiskati glavno mesto Funchal z nekaterimi kulturnimi, zgodovinskimi znamenitostmi ter eno najbolj pisanih in eksotičnih tržnic na svetu. V mestu se lahko posvetimo tudi dosežkom Christiana Ronalda, ki so predstavljeni v muzeju CR7, posvečenem njemu.

Po otoku se odpravimo po dolgem in počez, spoznavamo klife, obmorska in pristaniška mesta. Med drugim tudi Camara de Lobos, ki je v 20. stoletju nagovorila Churchilla in kjer se še danes predstavljajo tipične lokalne restavracije, ki ponujajo otoške specialitete. Meni je najljubša jed Espada, riba z banano in prilogo. Vem, da bi jo v tem trenutku, če bi lahko, pojedli z največjim užitkom, kajne?



Za tiste, ki smo pohodniki in ljubitelji narave, je vedno možnost sprehoda ob otoških Levadah, ki so speljane po gozdu lovorikovca in kjer lahko dejansko ostanemo v stiku z naravo ter uživamo ne glede na vreme ali letni čas.

Nepozabno doživetje je tudi adrenalinska vožnja z jeepi, ki nas popelje v tisti del otoka, ki ga še na ostalih aktivnostih nismo uspeli raziskati. S terenskimi vozili spoznavamo posebnosti lovorovega gozda ‘Lauri silva’, ki je na otoku edinstven in nepogrešljiv. Lokalni vodniki nam ta dan pričarajo Madeiro malce drugače, bolj pristno, lokalno in nepozabno. Pa tudi za pokušino otoškega ruma ne zmanjka časa.

V spomladanskih mesecih ne moremo mimo cvetja. Takrat na otoku poteka otoški cvetlični festival, ki z različnimi barvami rož in rastlin privabi obiskovalce iz vseh koncev sveta, Tudi Slovenci se v zadnjih nekaj letih radi odločamo za skok na Madeiro v tem letnem času.

Z vsemi temi aktivnostmi lahko, če dobro pomislimo, v kratkem in dobro izkoriščenem času spoznamo večji del otoka, ob tem pa ne smemo pozabiti, da so vsi ti izleti po otoku organizirani tako, da ne začenjamo dan prezgodaj. V poznem popoldanskem času ali večeru pa ima popotnik še vedno dovolj časa za kakšen svoj podvig, ne glede na kraj, kjer je hotel lociran.



Dragi bralci, vse to je otok Madeira, rojstni otok enega najboljših in najbolj legendarnih nogometašev vseh časov, Christiana Ronalda. Madeira je tudi otok, ki je s svojim spektakularnim novoletnim ognjemetom pristala v Guinnessovi knjigi rekordov in ravno zato je ta otok tudi za novo leto nepozaben.

Osebno bi namignil popotnikom takole. Otok je čudovit vedno, še posebej pa v času cvetličnega festivala in novega leta. Na koncu pa le ne pozabite, da Madeira ni otok kopalcev, ampak je otok sprehajalcev.

Vabljeni, da se nam pridržite na odkrivanju lepot Atlantskega oceana.

Igor Rajner, dolgoletni Palmin vodnik