PRIJAVA NA E-NOVICE
Turistična agencija Palma
Meni
Slide background
Talin, Estonija
Slide background
Vilna, Litva
Slide background
Rdeči trg, Moskva
Slide background
Trakai, Litva
Slide background
Riga, Latvija
Slide background
Narodni park Gauja, Latvija
Slide background
St. Peterburg
Slide background
Kremelj, Moskva
Potovanja v Rusijo ter Litvo, Latvijo in Estonijo (Baltik)  >> VSE PONUDBE

TOP PONUDBA

Litva, Latvija in Estonija… 

so dežele s čudovito naravo in očarljivimi mesti, polnih slikovitega art nouveauja, z bogato tradicijo in folkloro na podeželju, dežele ob Baltskem morju s čudovito peščeno obalo in bližino znanih prestolnic in mest, kot so St. Peterburg, Stockholm, Helsinki in Varšava.

 

Rusija je dežela…

širnih prostranstev, nizkih temperatur in snega, krzna, kučem in babušk, carskega duha in železne oblasti, blišča in revščine, pristne slovanske duše in velikih umetnikov, bohotnih mest in podeželskih zakladnic.

 

 • BALTIK

   • • Čeprav estonska prestolnica Talin ne sodi med največja mesta Baltika, ima gotovo najbolj šarmantno mestno središče,
   • • neverjeten naravni fenomen je Kuronski polotok na litovski obali, imenovan Kurska kosa – približno 100 km dolg peščeni nasip, ki ločuje kopno od odprtega morja in mu pravijo kar Baltski biser,
   • • ena najbolj nenavadnih znamenitosti Baltika je Hrib Križev, kjer so v 19. st. postavili prvi križ v spomin na veliki upor baltskih narodov proti Rusom. Dejanje je postalo tradicionalno in tako je danes na hribu več kot 100. 000 križev vseh velikosti,
   • • nekoč neuradna prestolnica Baltika Riga, ki so ji pravili baltski Pariz, ima še danes eno najbolj živahnih mestnih središč na Baltiku,
   • • narodni park Gauja je največji latvijski naravni park in ga zaradi čudovite narave pogosto imenujejo tudi latvijska Švica.

  RUSIJA

   • • Bolšoj teater je gledališka, operna in baletna hiša v središču Moskve, ki velja za eno najstarejših, najboljših in najpomembnejših opernih in baletnih hiš na svetu,
   • • leta 1539 zgrajen Rdeči trg s površino 300 x 70 m velja za enega največjih na svetu,
   • • cerkev na Rdečem trgu je bila nekoč najvišja stavba v Moskvi. Na začetku je stolnico sestavljalo 8 stranskih cerkva, postavljenih okoli glavne, vsaka z drugače oblikovanimi zvoniki in čebulastimi kupolami. Ideja je bila, da bi bilo vse skupaj videti kot plamen, ki se dviga v nebo. Še danes velja za eno najbolj obiskanih stolnic v Evropi,
   • • Leninov mavzolej, delo Alekseya Shchuseva, na zahodnem delu Rdečega trga z balzamiranim Leninom,
   • • ulica Arbat v starem delu mesta je ena najstarejših. Slovela je kot najprestižnejši predel v 18. st., kasneje je veljala za ulico plemstva in umetnikov, danes pa je velika turistična atrakcija.
 • “KDOR NI HVALEŽEN ZA MAJHNE REČI, TUDI ZA VELIKE NE BO.”

  — Estonski pregovor —

   

  »DA BI RESNICA DELOVALA BOLJ VERODOSTOJNO, JI JE POTREBNO BREZPOGOJNO DODATI MALO LAŽI.«

   — pisatelj Fjodor M. Dostojevski —

 • Arvydas Sabonis je najbolj znan in uspešen nekdanji litovski košarkar, ki se med drugim ponaša z naslovom svetovnega prvaka, 2 naslovoma evropskega prvaka in 1 olimpijskim zlatom. V letu 2011, ko je Litva gostila evropsko prvenstvo v košarki, je nastopil v vlogi ambasadorja.

   

  Ruski pesnik Aleksander S. Puškin je sedel v gledališču zraven dveh mladih moških, ki sta viharno ploskala zajetni igralki. Ker pesnik sploh ni premaknil rok, je eden od moških rekel sosedu, da najbrž sedi zraven bedaka. Drugi se je odzval z znanim reklom: »Koliko pa se svinja spozna na pomaranče?« Tedaj se je Puškin predstavil in rekel: »Z užitkom bi vama primazal nekaj zaušnic. Ampak se bom premagal in tega ne bom naredil. Nazadnje bi Asenkova pomislila, da ji navdušeno ploskam – jaz pa nikakor nočem doseči tega vtisa.«

 • BALTIK

  Barve estonske zastave so modra, črna in bela: modra pomeni barvo neba, črna predstavlja zemljo, bela je barva čistosti in upanja.
  Latvija se ponaša z izjemno bogato tradicijo ljudskih pesmi: po nekaterih ocenah naj bi jih skozi stoletja nastalo preko 30. 000.
  Tako kot je za Slovence pomembno drevo lipa, je za Litovce hrast, saj je bil nekoč sveto drevo litovskega boga groma Perkunasa.
  Litva je izrazito ravninska pokrajina: najvišjih vrh Juozapinė meri zgolj 239m.

   

  RUSIJA

  Rusija je največja država na svetu z največjim Kaspijskim in najglobljim Bajkalskim jezerom, z najnižjo izmerjeno temperaturo – 71 stopinj in z obalo ob kar enajstih morjih.
  Je surovinsko najbolj bogata država.
  Najbolj pogosta ruska pijača ni vodka, ampak čaj. Ruska čajanka je več kot 400 let star obred, ruski samovar pa je posebne vrste čajnik, ki ga imajo Rudi vedno pri sebi.
  Moskovska podzemna železnica je najlepša na svetu. Najdaljša proga meri več kot 42 km.
  Transibirska železnica povezuje evropsko Rusijo z Daljnim Vzhodom in prečka kar 8 časovnih pasov.
  St. Peterburg je nekdanja carska prestolnica, ki slovi po romantičnih belih nočeh, ko dneva kar ni konec, in po umetnosti.
  Gagarin, nekdaj Gžatsk, so preimenovali v čast rojaku Juriju Gagarinu, ki je l. 61 poletel v vesolje.
  Babuška ali marioška je najbolj prepoznaven ruski spominek. Originalno figuro sestavlja 8 – delni komplet lutk, ki so zložene druga v drugo. Sprva so bile mišljene kot igrače, zaradi visoke cene in bogatih vzorcev pa so postale zbirateljski kos in dosegajo vrtoglave cene.
  Rusija ima kar 100 naravnih rezervatov in 35 nacionalnih parkov.

 • BALTIK

  Najbolj znana litovska jed je hladna juha iz rdeče pese, na jedilniku pa pogosto najdete slastne krompirjeve palačinke in tradicionalne krompirjeve cmoke, polnjene z mesom, skuto ali gobami. Ob dobri hrani se prileže rosno hladen vrček litovskega piva, ki ima lahko okus tudi po medu. Med najbolj značilne latvijske narodne jedi sodita pita s slanino in osvežilna hladna juha s kislim zeljem. Zelo dobro pa so domačinom in turistom poznane tudi slastne piroške, ki prvotno izhajajo iz Rusije. Predlagamo pokušino pirošk s korenčkovim nadevom. Tradicionalna estonska kuhinja ima svoje korenine na podeželju. Jedilnik običajno sestavljajo krepke jedi iz mesa, krompirja in vrtne zelenjave.

   

  RUSIJA

  V ospredju je preprosto pripravljena hrana iz žit, zelenjave in mesa. Rusi pripravljajo odličen boršč ali zeljno juho. Posebno pozornost si zaslužijo kaviarji lososa, ki je rdečkaste barve, najbolj cenjen pa je srebrn iz jesetrovih iker.