PRIJAVA NA E-NOVICE
Turistična agencija Palma
Meni
Slide background
Varadero, Kuba
Slide background
El Capitolio v Havani
Slide background
Jukatan, Mehika
Slide background
Chichen Itza, Mehika
Slide background
Kuba

 

 

Potovanja po Kubi in po Mehiki  >> VSE PONUDBE
TOP PONUDBA

Potovanja po Kubi in po Mehiki  >> VSE PONUDBE

O Srednji Ameriki

Kuba je otoška kraljica Karibskega morja. V deželi salse, cigar in belega ruma pozabimo na čas. S starimi ameriškimi limuzinami se odpeljimo skozi nasade sladkornega trsa in polja tobaka. Doživimo skupaj ta čudoviti arhipelag z bogato kulturo, pestro zgodovino, kolonialno arhitekturo, odkrijmo rajske peščene plaže ob turkiznem morju in se prepustimo živahnim glasbenim ritmom na ulici. Sproščeni Kubanci se kljub usodi, ki sta jo zarisala legendarni Che Guevara in karizmatični Fidel Castro, veselijo življenja. Mehika je zibelka srednjeameriških civilizacij Majev in Aztekov, dežela barv, okusov ter raznolike pokrajine. Obiskujemo jo, da se naužijemo najlepših zelenih odtenkov deževnega gozda, kjer se skrivajo mogočne piramide. Sprehodimo se po dolgih peščenih plažah, opazujmo vulkanske vrhove Mehiškega višavja, zazrimo se v daljave skrivnostnih puščav in skupaj doživimo pragozdove Jukatana. Na glavo si vsakič nadenimo sombrero, slavno mehiško pokrivalo in ob zvokih mariachev nazdravimo življenju.

 

Kdaj odpotovati?

Srednjo Ameriko je idealno obiskati pozimi in spomladi, preden nastopi deževna doba. Kuba je zaradi tropskega podnebja primerna za kopanje in plavanje skozi vse leto. Poleti se temperature gibljejo okoli 30 stopinj Celzija, pozimi okoli 26.Združene države Amerike sestavlja petdeset zveznih držav. Spoznajmo kalejdoskop različnih kultur, prostranih pokrajin, milijonskih mest, bogate zgodovine in najrazličnejših pustolovščin. Podajmo se po neskončnih cestah na pot odkrivanja puščav, megalomanskih mest z najvišjimi nebotičniki, globin Grand Canyona, veličastnosti narodnih parkov, hollywoodskega blišča v mestu angelov in neskončnosti havajskih plaž. 

 

 • KUBA

  • • Neskončna promenada v revolucionarni Havani, tik preden se dan zavije v temo, ko se sprehajamo skupaj z lepimi, visokimi Kubankami in karizmatičnimi Kubanci.
  • • Uživanje na rajskih plažah ob turkiznem morju v sanjskem Varaderu. 
  • • Obisk najbolj znanega kubanskega botaničnega vrta v kolonialnem mestecu Cienfuegos, kjer se med tropskimi in subtropskimi rastlinami nahaja več kot 200 vrst avtohtonih palm. 
  • • Ogled tovarne najbolj priznanih cigar na svetu v provinci Pinar del Rio. Cohiba cigare – Cohiba po indijansko pomeni tobak – so bile v šestdesetih letih narejene
   izključno za predsednika Fidela Castra, za namene diplomatskega obdarovanja, v prodajo so stopile leta 1982.

   

  MEHIKA

  • • Potepanje po enem največjih mest na svetu, prestolnici Ciudad de Mexico, v kateri živi okoli 22 milijonov prebivalcev. 
  • • Raziskovanje kolonialnega mesta Oaxaca, ki se lahko pohvali z najlepšimi plažami.
  • • Odkrivanje najbolj znanega arheološkega parka Chichen Itza, kulturne zakladnice majevskega sveta sredi tropskega gozda. Je prvi kraj, ki so ga naselili Maji in ki še danes priča o njihovi neverjetni arhitekturni popolnosti ter matematičnih izumih. Chichen Itza v majevskem jeziku pomeni usta studenca prebivalcev mesta Itza. 
  • • Največji podvodni muzej moderne umetnosti na svetu v počitniškem Cancunu, kjer se pod vodno gladino nahaja več kot 400 skulptur.
 • Vzemite si čas za sproščenost
  Naj vas prevzame duh sproščenosti, ko boste ob srkanju kubanskega Mojita ali mehiške tekile na ulicah srednjeameriških mest opazovali praznovanje običajnega vsakdana. Kubanci in Mehičani se resnično veselijo življenja, kar se čuti v njihovi živahni ulični glasbi in strastnem plesu.

   

  Zapeljite se v preteklost
  Nikjer drugje kot na Kubi ne boste našli takšne kolonialne arhitekture in pristnih ameriških avtomobilov iz 50. let prejšnjega stoletja, ki jim domačini pravijo »yank tanks«. Zapeljite se z jeklenim lepotcem in se počutite kot v veličastnem sodobnem muzeju.

   

  Naužijte se vodnih športov
  Srednja Amerika se ponaša z rajskimi plažami ob Karibskem morju in Mehiškem zalivu, ki kar kličejo po raziskovanju podvodnega sveta. Nadenite si masko z dihalko ali pograbite potapljaško opremo in se podajte na podvodno popotovanje do koralnih grebenov, v družbi številnih rib in drugih morskih prebivalcev.

 • Latinska kraljica zabave
  Salsa je afro-kubanska glasba, v kateri se zrcali množica glasbenih in plesnih zvrsti latinskih dežel, od vseh glasbenih stilov pa je najbolj prepoznaven kubanski son, paradni zven kubanske glasbe, ki je nastal v dvajsetih letih prejšnjega stoletja na hribovitem območju vzhodnega dela Kube. Salsa je prevzela njegov ritmični in harmonični vzorec ter sestavo instrumentov. Son je še danes zelo cenjena glasba na Kubi, je steber Afro-Kubanske glasbe, rojene iz srečanja afriških bobnov in španske kitare.

   

  Praznovanje s piñato
  Piñata je posebnost mehiškega veselja do različnih praznikov, ki je zaradi svoje originalnosti in zabavnega značaja znana tudi zunaj meja Mehike. Je barvita in okrašena figura, ki je znotraj votla in napolnjena s sladkarijami. Veliko veselja predstavlja otrokom, ki jo ob različnih praznikih in rojstnih dnevih, z zavezanimi očmi in s topim predmetom skušajo razbiti na koščke in nato pobrati sladko vsebino, ki pade iz nje.

 • Na Kubi najraje pripravljajo piščančje in prašičje meso na več načinov, v kombinaciji z zelenjavno juho, rižem, črnim fižolom in veliko sadja. Po jedi se nedvomno prileže slavni Mojito ali Cuba Libre.

   

  Mehiška kuhinja je znana po tortiljah z različnimi nadevi (mleto meso, piščanec, morski sadeži, zelenjava, sir) in salsami. Z zlaganjem so si pridobile različna imena: burito (v obliki pisma), quesadillas (trikotniki, polnjeni s sirom), taco (prepognjena tortilja), enchilada (v rolo zavita tortilja v čili omaki). Ključne sestavine mehiških jedi so koruza, fižol in čili. Po začinjeni jedi si privoščite tekilo.