Kos – varne in lepe počitnice, kot še nikoli

Zapis naše predstavnice Urške

Glede na to, da je o Covidu-19 v Sloveniji in predvsem v naših okoliških državah zopet veliko govora, sem se odločila, da vam napišem par vtisov in dejstev, vezanih na varnost in COVID situacijo na otoku Kos. Zdi se mi pomembno da naši gostje vedo, da se odpravljajo na otok, ki je izredno dosleden pri izvajanju varnostnih ukrepov in zato zelo varen za počitnice. Po prvih dneh preživetih na otoku Kos lahko zapišem, da so tu resnično dobro in zelo odgovorno pripravljeni na letošnjo precej drugačno turistično sezono.

  • Če začnem pri samem prihodu na letališče: ob prihodu so nekatere goste, med njimi tudi mene, naključno testirali. Sam postopek testiranja je zelo dobro organiziran in kar je pomembno – hitro izveden, tako da ne povzroča nobenega dolgega čakanja. Gostje potem normalno odidejo na počitnice, osebje pa jih prijazno pospremi z vzpodbudnimi besedami: »Enjoy your holidays«.

  • Na avtobusih je vse pripravljeno, varnost in distanca potekata po protokolu.

  • V hotelih so na vsakem koraku razkužila. Hrano servira osebje z masko in rokavicami. Njihove »očke« pa se vztrajno smejijo. To Grki obvladajo. Tudi čiščenje sob se izvaja prilagojeno situaciji, vendar na željo gostov povsod omogočajo dnevno čiščenje. So poponoma prilagodljivi, samo da se gostje počutijo udobno. V hotelih so vsi zaposleni ustrezno zaščiteni.

  • V lokalih in restavracijah po otoku je upoštevana razdalja.

Otok Kos ima letos drugačen obraz. Odprto je kar precej lokalov in tavern, ki pa niso tako zasedeni kot nekoč. Tako je vsaka skrb gostov, ki prihajajo na otok Kos, da bi se stiskali in gužvali odveč! Tudi v hotelih ni gneče. Zaenkrat sta samo dva hotela, kjer sem dobila občutek da je gostov več in sicer Labranda ter Kipriotis Village. V ostalih hotelih imajo gostje občutek, da so skoraj v svojem hotelu. Človek bi pomislil da vse to (plaže, mesta, restavracije, …) zgleda prazno, meni pa se zdi prav nasprotno.

Prav poseben občutek je in svojevrstno razkošje, da lahko v skoraj vrhuncu sezone okušamo Grčijo brez »masovke« na plažah, »komolčkanja« in prerivanja ob večernih sprehodih po glavnih ulicah. Dodana vrednost je predvsem ta, da naposled lahko v restavraciji, brez čakanja sedeš za mizo z najlepšim razgledom.

»Predstavljajte si, da stojite sredi antične agore in ni strahu, da ne bi mogli posneti izjemne fotografije brez velikega števila obiskovalcev. Tega v preteklih letih nikakor nismo mogli pričakovati in to je resnično še ena prednost trenutne situacije.«

Grki so na Kosu zelo resno in dobro organizirano pristopili k varnostnim ukrepom, zato se vsi naši gostje resnično lahko počutijo varno in lepo kot že dolgo ne. Če kdaj, Grčija zdaj.

Da si ravno so Grki poznani po svojem lahkotnem, ležernem t.i.”siga siga” načinu življenja so tokrat pozitivno presenetili z veliko mero resnosti in striktnosti ter s tem dokazali, da je možno vse, in dodajam velik – DA, tudi TURIZEM v časih Corone!

V optimističnem duhu vam pošiljam vroče pozdrave s Kosa.

Palmina predstavnica Urška