Kovid Informacije

Kam vse lahko varno odpotujemo?

Dobrodošli pod Palmo, kjer že več kot 30 let uresničujemo potovalne in počitniške sanje. Verjamemo, da bomo tudi v tem posebnem letu skupaj počitnikovali ali potovali in se veselili novih dogodivščin. Za vas spremljamo vse potrebne informacije, da se boste na pot lahko odpravili varno in udobno. Naj se vas svet dotakne. Znova. 🙂

 

Informacije za prehajanje meja: https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/prehajanje-meja/</a >

 

Preverite podrobne informacije o vstopu v posamezno državo s pomočjo IATA zemljevida: https://www.iatatravelcentre.com/world.php</a >

 

Bodite pozorni na pravila glede vstopa v posamezno državo, če ste v zadnjih 14 dneh bili v izbranih državah Afrike.

Zakaj s Palmo?

ZA POPOLNO BREZSKRBNOST

Obstajajo različni ponudniki turističnih in zdravstvenih zavarovanj. Omogočajo brezskrbne rezervacije, saj ponujajo različna kritja, tudi v primeru kovid obolenj pred ali med samim potovanjem, ter seveda vključujejo tudi dodatna varovala. Naši svetovalci bodo poskrbeli in predlagali najboljšo kombinacijo.

GARANCIJA VRAČILA

Ta Palma se obveže, da v roku 14 dni od odpovedanega lastnega paketnega potovanja, ki nastane zaradi nezmožnosti izvedbe kot posledica COVID restrikcij (organizator TA Palma) povrne celoten vplačan znesek za aranžma, obdržimo samo stroške rezervacije.

MOŽNOST PLAČILA NA OBROKE

Možnost plačila do 12 obrokov. Izbirate lahko med različnimi načini obročnega odplačevanja vašega oddiha:

 • s kreditnimi karticami DINERS do 12 obrokov brez obresti

 • možnost obročnega plačevanja s kreditnimi karticami NLB (Visa, MasterCard in Karanta do 12 obrokov)

Na naših prodajnih mestih vas bodo seznanili z vsemi možnostmi obročnih odplačevanj ter vam po želji pripravili informativni izračun.

GOTOVINSKI POPUST

2% gotovinski popust na osnovno ceno ob plačilu celotnega zneska, v kolikor je 100% plačilo v gotovini ob prijavi, do vključno 30 dni pred potovanjem.

 

Informacije o Kovid pogojih

 
HITRE INFORMACIJE

GRČIJA

 • Vstop: EU digitalno kovid potrdilo s podatki PCT (o zaključenem cepljenju, prebolelosti ali testiranju). Vrsta testa: negativen HAG (hitri antigenski) test, ki ni starejši od 48 ur ali negativen PCR test, ki ni starejši od 72 ur.

 • Pogoji za povratek v Slovenijo: pogoj za vrnitev iz Grčije v Slovenijo so podatki o PCT. Prebolelost v zadnjih 6 mesecih, cepljeni z dvema oz. končno dozo in je od zadnjega odmerka cepiva minilo vsaj 14 oz. 21 dni negativni. Negativen HAG test opravljen 24 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo ali negativen PCR test opravljen 48 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo. Zadostuje tudi EU digitalni COVID certifikat.

Preberite več

ŠPANIJA

 • Vstop: EU digitalno kovid potrdilo s podatki PCT (o zaključenem cepljenju, prebolelosti ali testiranju)Vrsta testa: negativen HAG ali PCR – tip NAAT test, ki ni starejši od 48 ur pred prihodom/pristankom v Španiji.

 • Pogoji za povratek v Slovenijo: pogoj za vrnitev iz Španije v Slovenijo so podatki o PCT. Prebolelost v zadnjih 6 mesecih, cepljeni z dvema oz. končno dozo in je od zadnjega odmerka cepiva minilo vsaj 14 oz. 21 dni negativni. Negativen HAG test opravljen 24 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo ali negativen PCR test opravljen 48 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo. Zadostuje tudi EU digitalni COVID certifikat.

Preberite več

TURČIJA

 • Vstop: pogoj za vstop v Turčijo je PCT (prebolevniki, cepljeni ali testirani): za testiranje je možen negativen HAG (hitri antigenski test), ki ni starejši od 48 ur ali PCR test, ki ni starejši od 72 ur pred prihodom/pristankom v Turčiji (otroci do 6. leta v spremstvu s starši testa ne potrebujejo).

 • Pogoji za povratek v Slovenijo: pogoj za vrnitev iz Turčije v Slovenijo so podatki o PCT. Prebolelost v zadnjih 6 mesecih, cepljeni z dvema oz. končno dozo in je od zadnjega odmerka cepiva minilo vsaj 14 oz. 21 dni negativni. Negativen HAG test opravljen 24 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo ali negativen PCR test opravljen 48 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo. Zadostuje tudi EU digitalni COVID certifikat.

Preberite več

EGIPT

 • Vstop: pogoj za vstop v Egipt je negativen PCR test (PCR test opravljen 72 ur ali manj pred prihodom v Egipt). NOVO – Vsem cepljenim osebam, ki predložijo ob vstopu v Egipt EU COVID digitalno potrdilo o cepljenjuin je od prejema drugega oz. zadnjega odmerka cepiva minilo najmanj 14 dni, je možen vstop brez omejitev.

 • Pogoji za povratek v Slovenijo: pogoj za vrnitev iz Egipta v Slovenijo so podatki o PCT. Prebolelost v zadnjih 6 mesecih, cepljeni z dvema oz. končno dozo in je od zadnjega odmerka cepiva minilo vsaj 14 oz. 21 dni negativni. Negativen HAG test opravljen 24 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo ali negativen PCR test opravljen 48 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo. Zadostuje tudi EU digitalni COVID certifikat.

Preberite več

HRVAŠKA

 • Vstop: pogoj za vstop na Hrvaško je PCT (prebolevniki, cepljeni ali testirani). Vrsta testa: negativen HAG, ki ni starejši od 48 ur ali PCR test, ki ni starejši od 72 ur pred odhodom na Hrvaško.

 • Pogoji za povratek v Slovenijo: pogoj za vrnitev z Hrvaške v Slovenijo so podatki o PCT. Prebolelost v zadnjih 6 mesecih, cepljeni z dvema oz. končno dozo in je od zadnjega odmerka cepiva minilo vsaj 14 oz. 21 dni negativni. Negativen HAG test opravljen 24 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo ali negativen PCR test opravljen 48 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo. Zadostuje tudi EU digitalni COVID certifikat.

Preberite več

PORTUGALSKA

 • Vstop: pogoj za vstop na Portugalsko je negativen PCR test, ki ni starejši od 72 ur pred odhodom na Portugalsko ali HAG test, ki ni starejši od 24 ur pred prihod na Protugalsko.

 • Pogoji za povratek v Slovenijo: pogoj za vrnitev z Portugalske v Slovenijo so podatki o PCT. Prebolelost v zadnjih 6 mesecih, cepljeni z dvema oz. končno dozo in je od zadnjega odmerka cepiva minilo vsaj 14 oz. 21 dni negativni. Negativen HAG test opravljen 24 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo ali negativen PCR test opravljen 48 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo. Zadostuje tudi EU digitalni COVID certifikat.

Preberite več

ČRNA GORA

 • Vstop: pogoj za vstop v Črno goro je PCT (prebolevniki, cepljeni ali testirani). Vrsta testa: negativen HAG, ki ni starejši od 48 ur ali PCR test, ki ni starejši od 72 ur pred odhodom v Črno goro.

 • Pogoji za povratek v Slovenijo: pogoj za vrnitev iz Črne gore v Slovenijo so podatki o PCT. Prebolelost v zadnjih 6 mesecih, cepljeni z dvema oz. končno dozo in je od zadnjega odmerka cepiva minilo vsaj 14 oz. 21 dni negativni. Negativen HAG test opravljen 24 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo ali negativen PCR test opravljen 48 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo. Zadostuje tudi EU digitalni COVID certifikat.

Preberite več

ITALIJA

 • Pogoji za vstop v Italijo:
  Evropsko EUR digitalno potrdilo ali eno izmed od izmed spodnjih potrdil v angleškem jeziku ki ga izda pristojni zdravstveni organ in potrjuje:

  • Izpolnjeno digitalno registracijo – dPLF (Digital Passenger Locator Form) https://app.euplf.eu/#/ (tudi potniki, ki so v tranzitu)

  • Eno izmed veljavnih t.i. Zelenih potrdil, ki ga izda pristojni zdravstveni organ in potrjuje:

   • zaključeno cepljenje proti COVID-19, opravljeno vsaj 14 dni pred vstopom v Italijo

   • prebolelost okužbe s COVID-19 od katere ni minilo več kot 6 mesecev.

  • Negativni test na Covid-19 (molekularni PCR test, ki ni starejši od 48 ur, ali hitri-antigenski test, ki ni starejši 24 ur) od trenutka odvzema vzorca, za vse potnike starejše od 6 let.

 • Pogoji za povratek v Slovenijo: pogoj za vrnitev iz Italije v Slovenijo so podatki o PCT. Prebolelost v zadnjih 6 mesecih, cepljeni z dvema oz. končno dozo in je od zadnjega odmerka cepiva minilo vsaj 14 oz. 21 dni negativni. Negativen HAG test opravljen 24 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo ali negativen PCR test opravljen 48 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo. Zadostuje tudi EU digitalni COVID certifikat.

Preberite več

FRANCIJA

 • Pogoji za vstop v Francijo:
  EU digitalno kovid potrdilo s podatki PCT (o zaključenem cepljenju, prebolelosti ali testiranju)

  • negativen hitri antigenski test HAG test na Covid19, ki ni starejši od 24 ur

  • ali negativen PCR test, ki ni starejši od 24 ur

  • ali dokazilo o cepljenju (od drugega odmerka Pfizer, Moderna ali AstraZeneca preteklo najmanj 14 dni, od odmerka Janssen najmanj 28 dni)

 • Pogoji za povratek v Slovenijo: pogoj za vrnitev iz Francije v Slovenijo so podatki o PCT. Prebolelost v zadnjih 6 mesecih, cepljeni z dvema oz. končno dozo in je od zadnjega odmerka cepiva minilo vsaj 14 oz. 21 dni negativni. Negativen HAG test opravljen 24 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo ali negativen PCR test opravljen 48 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo. Zadostuje tudi EU digitalni COVID certifikat.

Preberite več

DUBAJ

 • Vstop: vsi potniki potrebujejo negativen COVID-19 PCR test, ki ne sme biti starejši od 72 ur ob prihodu v ZAE. Potrdilo o negativnem PCR testu morajo imeti potniki v angleškem ali arabskem jeziku v papirnati obliki.

 • Pogoji za povratek v Slovenijo: pogoj za vrnitev iz Dubaja v Slovenijo so podatki o PCT. Prebolelost v zadnjih 6 mesecih, cepljeni z dvema oz. končno. Negativen HAG test opravljen 24 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo ali negativen PCR test opravljen 48 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo.

Preberite več

ŠVICA

 • Pogoji za vstop v Švico:
  EU digitalno kovid potrdilo s podatki PCT (o zaključenem cepljenju, prebolelosti ali testiranju)

  • polno cepljeni potniki lahko vstopijo brez omejitev, zahtevano je potrdilo o cepljenju v angleškem ali nemškem jeziku

  • preboleli potniki lahko vstopijo brez omejitev, zahtevano je potrdilo o pozitivnem testu na covid-19 ter zdravniško potrdilo o prebolelosti

  • potniki, ki vstopajo v državo z letalskim prevozom morajo imeti negativen PCR test, ki ni starejši od 72 ur ali hitri test, HAGT ki ni starejši od 24 ur

  • ostali potniki, ki vstopajo v državo z organiziranim prevozom (avtobus) potrebujejo negativen PCR test, ki ni starejši od 72 ur

 • Pogoji za povratek v Slovenijo: pogoj za vrnitev iz Švice v Slovenijo so podatki o PCT. Prebolelost v zadnjih 6 mesecih, cepljeni z dvema oz. končno dozo in je od zadnjega odmerka cepiva minilo vsaj 14 oz. 21 dni negativni. Negativen HAG test opravljen 24 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo ali negativen PCR test opravljen 48 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo. Zadostuje tudi EU digitalni COVID certifikat.

Preberite več

ANGLIJA IN ŠKOTSKA

 • Pogoji za vstop v Anglijo:

  • negativen COVID-19 test, ki ni starejši od 72 ur od trenutka odvzema brisa

  • so napoteni v 10-dnevno karateno (kljub negativnem testu)

  • so testirani 2. in 8. dan karantene

  • po desetih dneh lahko karanteno zapustijo

 • Pogoji za povratek v Slovenijo: pogoj za vrnitev iz Anglije in Škotske v Slovenijo so podatki o PCT. Prebolelost v zadnjih 6 mesecih, cepljeni z dvema oz. končno dozo in je od zadnjega odmerka cepiva minilo vsaj 14 oz. 21 dni negativni. Negativen HAG test opravljen 24 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo ali negativen PCR test opravljen 48 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo. Zadostuje tudi EU digitalni COVID certifikat.

IRSKA

 • Pogoji za vstop na Irsko:

  • negativen PCR test, ki ni starejši od 72 ur pred odhodom na Irsko

  • na Irskem je obvezna 14 dnevna karantena, ki jo lahko potniki prekinejo po 5 dneh z negativnih PCR testom

 • Pogoji za povratek v Slovenijo: pogoj za vrnitev z Irske v Slovenijo so podatki o PCT. Prebolelost v zadnjih 6 mesecih, cepljeni z dvema oz. končno dozo in je od zadnjega odmerka cepiva minilo vsaj 14 oz. 21 dni negativni. Negativen HAG test opravljen 24 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo ali negativen PCR test opravljen 48 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo. Zadostuje tudi EU digitalni COVID certifikat.

AVSTRIJA

 • Pogoji za vstop v Avstrijo, veljavni z dnem 15.11.2021:
  EU digitalno kovid potrdilo s podatki PC (o zaključenem cepljenju in prebolelosti)

  • ali dokazilo o prebolelosti v zadnjih 6 mesecih z zdravniškim potrdilom

  • ali dokazilo o cepljenosti (AstraZeneca, Moderna, Pfizer-Biontech, Sinopharm ali Sinovac), pri čemer je minilo vsaj 22 dni in ne več kot 3 mesece po prejemu prvega odmerka (po prejemu drugega odmerka velja do 9 mesecev)

  • potrdila morajo biti izdana v angleškem ali nemškem jeziku

 • Pogoji za povratek v Slovenijo: pogoj za vrnitev iz Avstrije v Slovenijo so podatki o PCT. Prebolelost v zadnjih 6 mesecih, cepljeni z dvema oz. končno dozo in je od zadnjega odmerka cepiva minilo vsaj 14 oz. 21 dni negativni. Negativen HAG test opravljen 24 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo ali negativen PCR test opravljen 48 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo. Zadostuje tudi EU digitalni COVID certifikat.

Preberite več

ŠVEDSKA

 • Pogoji za vstop na Švedsko: Za vstop v državo ni restrikcij v času Covida.

 • Pogoji za povratek v Slovenijo: pogoj za vrnitev z Švedske v Slovenijo so podatki o PCT. Prebolelost v zadnjih 6 mesecih, cepljeni z dvema oz. končno dozo in je od zadnjega odmerka cepiva minilo vsaj 14 oz. 21 dni negativni. Negativen HAG test opravljen 24 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo ali negativen PCR test opravljen 48 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo. Zadostuje tudi EU digitalni COVID certifikat.

Preberite več

NORVEŠKA

 • Pogoji za vstop na Norveško: Dovoljen le z EU digitalno potrdilo, ki izkazuje 2x cepljenost oz prebolelost v zadnjih 6 mesecih. Potniki, ki ne izpolnjujejo navedenega pogoja je potreben pred vstopom v državo PCR test, ki ni starejši od 72 ur ter narediti registracijo za vstop na Norveško. Prav tako je za potnike, ki vstopajo na Norveško in niso polno cepljeni oz. niso v zadnje pol leta preboleli Covida nujni pogoj da je Slovenija kategorizirana zeleno v okviru norveške interne kategorizacije držav. Otroci do 12 let, ki niso cepljeni in potujejo skupaj s starši (ki imajo EU digitalno potrdilo) registracije ne potrebujejo in niso podvrženi testiranju.

 • Pogoji za povratek v Slovenijo: pogoj za vrnitev z Norveške v Slovenijo so podatki o PCT. Prebolelost v zadnjih 6 mesecih, cepljeni z dvema oz. končno dozo in je od zadnjega odmerka cepiva minilo vsaj 14 oz. 21 dni negativni. Negativen HAG test opravljen 24 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo ali negativen PCR test opravljen 48 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo. Zadostuje tudi EU digitalni COVID certifikat.

Preberite več

LITVA

 • Pogoji za vstop v Litvo:

  • EU digitalno potrdilo – potniki 2x cepljeni oz so COVID preboleli v zadnjih 6 mesecih in imajo EU digitalno potrdilo; v takšnem primeru se potniki gibajo brez omejitev.

  • Potniki, ki ne izpolnjujejo zgornjega pogoja potrebujejo negativen PCR test, ki ni starejši od 72 ur od vstopa v Latvijo oziroma negativen hitri test, ki ni starejši od 24 ur od vstopa v državo. Potrdilo mora biti v angleškem jeziku. V kolikor potniki vstopijo v državo brez EU Covid potrdila ali brez negativnega testa, je potrebno testiranje na letališču/meji, ki ga potnik ne sme zapustiti 24 ur. Testiranje ni potrebno za otroke mlajše od 12 let.

 • Pogoji za povratek v Slovenijo: pogoj za vrnitev iz Litve v Slovenijo so podatki o PCT. Prebolelost v zadnjih 6 mesecih, cepljeni z dvema oz. končno dozo in je od zadnjega odmerka cepiva minilo vsaj 14 oz. 21 dni negativni. Negativen HAG test opravljen 24 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo ali negativen PCR test opravljen 48 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo. Zadostuje tudi EU digitalni COVID certifikat.

Preberite več

ESTONIJA

 • Pogoji za vstop v Estonijo:

  • EU COVID potrdilo ki izkazuje polno precepljenost ali prebolelost v zadnjih 6 mesecih. Otroci rojeni leta 2005 ali mlajši tega potrdila ne potrebujejo.

 • Pogoji za povratek v Slovenijo: pogoj za vrnitev iz Estonije v Slovenijo so podatki o PCT. Prebolelost v zadnjih 6 mesecih, cepljeni z dvema oz. končno dozo in je od zadnjega odmerka cepiva minilo vsaj 14 oz. 21 dni negativni. Negativen HAG test opravljen 24 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo ali negativen PCR test opravljen 48 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo. Zadostuje tudi EU digitalni COVID certifikat.

Preberite več

LATVIJA

 • Pogoji za vstop v Latvijo:

  • EU digitalno potrdilo – potniki 2x cepljeni oz so COVID preboleli v zadnjih 6 mesecih in imajo EU digitalno potrdilo; v takšnem primeru se potniki gibajo brez omejitev

  • Potniki, ki ne izpolnjujejo zgornjega pogoja potrebujejo negativen PCR test, ki ni starejši od 72 ur od vstopa v Latvijo oziroma negativen hitri test, ki ni starejši od 24 ur od vstopa v državo. Potrdilo mora biti v angleškem jeziku. V kolikor potniki vstopijo v državo brez EU Covid potrdila ali brez negativnega testa, je potrebno testiranje na letališču/meji in tam počakati na rezultat.
   Pomembno – PCT ali hitri test je zadosten pogoje le v primeru, da je status Slovenije zelen.

 • Pogoji za povratek v Slovenijo: pogoj za vrnitev iz Latvije v Slovenijo so podatki o PCT. Prebolelost v zadnjih 6 mesecih, cepljeni z dvema oz. končno dozo in je od zadnjega odmerka cepiva minilo vsaj 14 oz. 21 dni negativni. Negativen HAG test opravljen 24 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo ali negativen PCR test opravljen 48 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo. Zadostuje tudi EU digitalni COVID certifikat.

Preberite več

ZANZIBAR

 • Pogoji za vstop na Zanzibar:

  • negativen PCR test, ki ni starejši od 96 ur.

 • Pogoji za povratek v Slovenijo: pogoj za vrnitev iz Zanzibarja v Slovenijo so podatki o PCT. Prebolelost v zadnjih 6 mesecih, cepljeni z dvema oz. končno dozo in je od zadnjega odmerka cepiva minilo vsaj 14 oz. 21 dni negativni. Negativen HAG test opravljen 24 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo ali negativen PCR test opravljen 48 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo. Zadostuje tudi EU digitalni COVID certifikat.

Preberite več

FINSKA

 • Za vstop na Finsko velja PCT pogoj (polno cepljenje, prebolevnost v zadnjih 180 dneh ali testiranje, HATG oz. PCR). Kot dokazilo velja EU digitalno potrdilo.

 • Za vstop v Slovenijo velja PCT pogoj (polno cepljenje, prebolevnost v zadnjih 180 dneh ali testiranje, HATG oz. PCR). Kot dokazilo velja EU digitalno potrdilo.

Preberite več

MALTA

 • Vstop: EU digitalno kovid potrdilo s podatki C (o zaključenem cepljenju).

 • Pogoji za povratek v Slovenijo: pogoj za vrnitev z Malte v Slovenijo so podatki o PCT. Prebolelost v zadnjih 6 mesecih, cepljeni z dvema oz. končno dozo in je od zadnjega odmerka cepiva minilo vsaj 14 oz. 21 dni. Negativen HAG test opravljen 24 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo ali negativen PCR test opravljen 48 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo. Zadostuje tudi EU digitalni COVID certifikat.

Preberite več

OMAN

 • Vstop: Vsi potniki, ki prispejo v Sultanat, morajo predložiti potrdilo o cepljenju proti COVID-19, ki vsebuje QR kodo, in kjer je navedeno, da so prejeli dva odmerka katerega koli cepiva proti COVID-19, odobrenega v Omanu (Pfizer BioNTech, Oxford Astrazeneca, Covishield AstraZeneca, Sputnik, Sinovac, Moderna in Sinopharm ali en odmerek zdravila Johnson & Johnson). Zadnji odmerek mora biti prejet najmanj štirinajst (14) dni pred predvidenim časom prihoda. Ministrstvo za zdravje objavlja in posodablja seznam cepiv, odobrenih v Omanu. Vsi potniki, ki prihajajo v Sultanat (vključno z diplomati) se morajo pred prihodom obvezno registrirati na spletni strani: https://covid19.emushrif.com in naložiti potrdilo o cepljenju in še dodatno potrdilo nalaga o opravljenem PCR testu, ki ne sme biti starejši od 72 ur pred vstopom v Oman. Obe potrdili morata vsebovati QR kode. Vsi potniki, ki prispejo v Sultanat Oman, morajo imeti sklenjeno mednarodno zdravstveno zavarovanje za kritje stroškov enomesečnega zdravljenja COVID-19, kar pomeni razširjeno zavarovanje ( kritje vrednosti v višini 100.000€) in vstopni vizum.

 • Pogoji za povratek v Slovenijo: pogoj za vrnitev iz Omana v Slovenijo so podatki o PCT. Prebolelost v zadnjih 6 mesecih, cepljeni z dvema oz. končno dozo in je od zadnjega odmerka cepiva minilo vsaj 14 oz. 21 dni negativni. Negativni PCR test opravljen 48 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo. Zadostuje tudi EU digitalni COVID certifikat.

Preberite več

V nadaljevanju hitri pregled vstopno/izstopnih pogojev za posamezne regije in države. Prijazno opozarjamo, da so informativne narave, saj se spremembe dogajajo dnevno in tedensko ter za agencijo niso zavezujoče. Spremembe so osvežene, v kolikor ne prihaja do njih v zadnjem hipu na:

https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/prehajanje-meja/ in https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/situation-updates/weekly-maps-coordinated-restriction-free-movement

Vse potnike usmerjamo v pravočasno pridobitev EU DIGITALNEGA COVID POTRDILA, ki je enotno za celotno Evropo. Gre za splošno veljavno kovidno PCT potrdilo o prebolelosti, cepljenosti ali testiranju, namen pa je lajšanje varnega prostega gibanja po Evropski uniji. Več informacij na: https://www.nijz.si/sl/eu-digitalno-covid-potrdilo.

Prav tako prijazno opozarjamo, da se lahko zgodi, da bodo brez zapletov lahko potovali samo potniki, ki imajo zaključeno cepljenje ali so preboleli ( večina držav priznava 180 dnevni maksimalni rok), saj lahko kot država hitro preidemo po zbiru podatkov ECDC na oranžno ali rdečo listo, kar za necepljene in ne prebolele lahko pomeni obvezno karanteno ob vstopu v državo.

Vedno bomo poskrbeli, da se boste z nami počutili varno ter da bodo počitnice in potovanja brezskrbne in udobne.

 

Evropsko digitalno covidno potrdilo

 
KAJ JE EVROPSKO DIGITALNO COVIDNO POTRDILO?

Evropsko digitalno covidno potrdilo je digitalno dokazilo, da je oseba:

 • cepljena proti covidu-19

 • prejela negativen rezultat testa ali

 • prebolela COVID-19

Ključne značilnosti potrdila

 • digitalna in/ali papirna oblika

 • opremljeno s kodo QR

 • brezplačno

 • v jeziku države članice in v angleščini

 • varno

 • veljavno v vseh državah EU

KAKO BODO DRŽAVLJANI PRIDOBILI POTRDILO?

Za izdajo potrdila so pristojni nacionalni organi. Izdajo ga lahko na primer centri za testiranje ali zdravstveni organi, dostopno bo tudi na portalu e-zdravje. Informacije o tem, kako pridobiti potrdilo, morajo zagotoviti nacionalni zdravstveni organi.

Digitalna različica se lahko hrani na mobilni napravi. Zaprositi je mogoče tudi za papirno različico. Obe različici sta opremljeni s kodo QR, ki vsebuje bistvene informacije, ter digitalnim podpisom, ki dokazuje pristnost potrdila.

Države članice so se dogovorile o skupnem modelu, ki se lahko uporablja za elektronsko in papirno različico za lažje prepoznavanje.

KAKO BODO TA POTRDILA PRIPOMOGLA K PROSTEMU GIBANJU?

Evropska digitalna covidna potrdila bodo priznana v vseh državah članicah EU. Pomagala bodo omogočiti usklajeno odpravljanje trenutno veljavnih omejitev.

Imetniki digitalnega potrdila bi morali biti med potovanjem načeloma izvzeti iz omejitev prostega gibanja: države članice imetnikom digitalnega covidnega potrdila ne bodo nalagale dodatnih omejitev potovanj, razen če bodo potrebne in sorazmerne za varovanje javnega zdravja,

V takem primeru bo morala država članica – denimo kot odziv na nove variante virusa – o tem obvestiti Komisijo in vse druge države članice ter utemeljiti svojo odločitev.

KAKO BO POTRDILO DELOVALO?
 • Evropsko digitalno covidno potrdilo vsebuje kodo QR z digitalnim podpisom za zaščito pred ponarejanjem.

 • Ob preverjanju pristnosti potrdila se skenira koda QR in preveri podpis.

 • Vsak organ izdajatelj (npr. bolnišnica, center za testiranje ali zdravstveni organ) ima lasten ključ za digitalni podpis. Ti ključi se hranijo v varnih podatkovnih zbirkah v posameznih državah članicah.

 • Evropska komisija je vzpostavila portal, ki omogoča preverjanje vseh podpisov potrdil v EU. Osebni podatki imetnice oziroma imetnika potrdila se v ta portal ne bodo posredovali, saj to ni potrebno za preverjanje digitalnega podpisa. Evropska komisija je državam članicam pomagala tudi pri razvoju programske opreme in aplikacij za izdajanje, shranjevanje in preverjanje potrdil ter pri uvedbi testov za dostop do portala.

ALI BODO LAHKO DRŽAVLJANI, KI ŠE NISO BILI CEPLJENI, ODPOTOVALI V DRUGO DRŽAVO EU?

Da. Evropska digitalna covidna potrdila naj bi olajšala prosto gibanje znotraj EU. Ne bodo pogoj za prosto gibanje, ki je temeljna pravica v EU.

Evropsko digitalno covidno potrdilo lahko dokazuje tudi rezultat testiranja, ki se pogosto zahteva v skladu z veljavnimi javnozdravstvenimi omejitvami. Potrdilo je za države članice priložnost, da prilagodijo obstoječe omejitve, ki izhajajo iz varovanja javnega zdravja.

Priporočilo o usklajevanju omejitev prostega gibanja v EU je bilo spremenjeno sredi junija, in sicer zaradi prihajajočih počitnic, nadaljnje pojasnitve izjem za v celoti cepljene osebe in osebe, ki so COVID-19 prebolele, prizadevanj za zagotovitev enotnosti družine (izvzetje otrok, ki potujejo s starši, iz karantene, če so starši izvzeti) in posodobljenega barvnega označevanja zemljevida ECDC.

ALI JE POMEMBNO, KATERO CEPIVO JE OSEBA PREJELA?

Potrdilo o cepljenju se cepljeni osebi izda ne glede na to, katero cepivo proti covidu-19 je prejela.

Ko gre za izvzetje iz omejitev prostega gibanja, bodo države članice morale priznavati potrdila o cepljenju za cepiva, ki so prejela dovoljenje EU za promet. Države članice pa se lahko odločijo vključiti tudi potnice in potnike EU, ki so bili cepljeni z drugimi cepivi.

V celoti cepljene osebe z digitalnim covidnim potrdilom bi bilo treba 14 dni po prejemu zadnjega odmerka cepiva proti COVID-19, odobrenega za celotno EU, izvzeti iz testiranja zaradi potovanja ali iz karantene. Enako velja za prebolevnike s potrdilom.

KAJ PA TESTI?

Osebe z negativnim testom v obliki evropskega digitalnega covidnega potrdila bi morale biti izvzete iz morebitnih zahtev glede karantene, razen če prihajajo z območij, ki jih je virus močno prizadel. Države članice so se dogovorile o standardnem obdobju veljavnosti za teste: 72 ur za teste PCR in 48 ur za hitre antigenske teste, če jih država članica sprejema.

KATERE PODATKE VSEBUJE POTRDILO? SO PODATKI VARNI?

Evropsko digitalno covidno potrdilo vsebuje potrebne bistvene informacije, kot so ime in priimek, datum rojstva, datum izdaje, ustrezne informacije o cepivu/testu/preboleli bolezni in edinstvena oznaka. Ti podatki ostanejo na potrdilu in jih ob preverjanju v drugi državi članici ne smejo shraniti.

Potrdila bodo vsebovala zgolj omejen nabor potrebnih informacij. Obiskane države teh podatkov ne smejo hraniti. Preverjali se bosta zgolj veljavnost in pristnost potrdila, pri čemer se bo preverjalo, kdo je potrdilo izdal in podpisal. Vsi zdravstveni podatki ostajajo v pristojnosti države članice, ki je izdala digitalno covidno potrdilo.Za dodatne informacije in povezave kliknite tukaj