Kovid Informacije

Kam vse lahko varno odpotujemo?

Dobrodošli pod Palmo, kjer že več kot 30 let uresničujemo potovalne in počitniške sanje. Verjamemo, da bomo tudi v tem posebnem letu skupaj počitnikovali ali potovali in se veselili novih dogodivščin. Za vas spremljamo vse potrebne informacije, da se boste na pot lahko odpravili varno in udobno. Naj se vas svet dotakne. Znova. 🙂

 

Informacije za prehajanje meja: https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/prehajanje-meja/</a >

 

Preverite podrobne informacije o vstopu v posamezno državo s pomočjo IATA zemljevida: https://www.iatatravelcentre.com/world.php</a >

 

Bodite pozorni na pravila glede vstopa v posamezno državo, če ste v zadnjih 14 dneh bili v izbranih državah Afrike.

Zakaj s Palmo?

ZA POPOLNO BREZSKRBNOST

Obstajajo različni ponudniki turističnih in zdravstvenih zavarovanj. Omogočajo brezskrbne rezervacije, saj ponujajo različna kritja, tudi v primeru kovid obolenj pred ali med samim potovanjem, ter seveda vključujejo tudi dodatna varovala. Naši svetovalci bodo poskrbeli in predlagali najboljšo kombinacijo.

MOŽNOST PLAČILA NA OBROKE

Možnost plačila do 12 obrokov. Izbirate lahko med različnimi načini obročnega odplačevanja vašega oddiha:

 • s kreditnimi karticami DINERS do 12 obrokov brez obresti

 • možnost obročnega plačevanja s kreditnimi karticami NLB (Visa, MasterCard in Karanta do 12 obrokov)

Na naših prodajnih mestih vas bodo seznanili z vsemi možnostmi obročnih odplačevanj ter vam po želji pripravili informativni izračun.

GOTOVINSKI POPUST

2% gotovinski popust na osnovno ceno ob plačilu celotnega zneska, v kolikor je 100% plačilo v gotovini ob prijavi, do vključno 30 dni pred potovanjem.

 

Informacije o Kovid pogojih

 

V nadaljevanju hitri pregled vstopno/izstopnih pogojev za posamezne regije in države. Prijazno opozarjamo, da so informativne narave, saj se spremembe dogajajo dnevno in tedensko ter za agencijo niso zavezujoče. Spremembe so osvežene, v kolikor ne prihaja do njih v zadnjem hipu na:

https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/prehajanje-meja/ in https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/situation-updates/weekly-maps-coordinated-restriction-free-movement

Vse potnike usmerjamo v pravočasno pridobitev EU DIGITALNEGA COVID POTRDILA, ki je enotno za celotno Evropo. Gre za splošno veljavno kovidno PCT potrdilo o prebolelosti, cepljenosti ali testiranju, namen pa je lajšanje varnega prostega gibanja po Evropski uniji. Več informacij na: https://www.nijz.si/sl/eu-digitalno-covid-potrdilo.

Prav tako prijazno opozarjamo, da se lahko zgodi, da bodo brez zapletov lahko potovali samo potniki, ki imajo zaključeno cepljenje ali so preboleli ( večina držav priznava 180 dnevni maksimalni rok), saj lahko kot država hitro preidemo po zbiru podatkov ECDC na oranžno ali rdečo listo, kar za necepljene in ne prebolele lahko pomeni obvezno karanteno ob vstopu v državo.

Vedno bomo poskrbeli, da se boste z nami počutili varno ter da bodo počitnice in potovanja brezskrbne in udobne.

 

Evropsko digitalno covidno potrdilo

 
KAJ JE EVROPSKO DIGITALNO COVIDNO POTRDILO?

Evropsko digitalno covidno potrdilo je digitalno dokazilo, da je oseba:

 • cepljena proti covidu-19

 • prejela negativen rezultat testa ali

 • prebolela COVID-19

Ključne značilnosti potrdila

 • digitalna in/ali papirna oblika

 • opremljeno s kodo QR

 • brezplačno

 • v jeziku države članice in v angleščini

 • varno

 • veljavno v vseh državah EU

KAKO BODO DRŽAVLJANI PRIDOBILI POTRDILO?

Za izdajo potrdila so pristojni nacionalni organi. Izdajo ga lahko na primer centri za testiranje ali zdravstveni organi, dostopno bo tudi na portalu e-zdravje. Informacije o tem, kako pridobiti potrdilo, morajo zagotoviti nacionalni zdravstveni organi.

Digitalna različica se lahko hrani na mobilni napravi. Zaprositi je mogoče tudi za papirno različico. Obe različici sta opremljeni s kodo QR, ki vsebuje bistvene informacije, ter digitalnim podpisom, ki dokazuje pristnost potrdila.

Države članice so se dogovorile o skupnem modelu, ki se lahko uporablja za elektronsko in papirno različico za lažje prepoznavanje.

KAKO BODO TA POTRDILA PRIPOMOGLA K PROSTEMU GIBANJU?

Evropska digitalna covidna potrdila bodo priznana v vseh državah članicah EU. Pomagala bodo omogočiti usklajeno odpravljanje trenutno veljavnih omejitev.

Imetniki digitalnega potrdila bi morali biti med potovanjem načeloma izvzeti iz omejitev prostega gibanja: države članice imetnikom digitalnega covidnega potrdila ne bodo nalagale dodatnih omejitev potovanj, razen če bodo potrebne in sorazmerne za varovanje javnega zdravja,

V takem primeru bo morala država članica – denimo kot odziv na nove variante virusa – o tem obvestiti Komisijo in vse druge države članice ter utemeljiti svojo odločitev.

KAKO BO POTRDILO DELOVALO?
 • Evropsko digitalno covidno potrdilo vsebuje kodo QR z digitalnim podpisom za zaščito pred ponarejanjem.

 • Ob preverjanju pristnosti potrdila se skenira koda QR in preveri podpis.

 • Vsak organ izdajatelj (npr. bolnišnica, center za testiranje ali zdravstveni organ) ima lasten ključ za digitalni podpis. Ti ključi se hranijo v varnih podatkovnih zbirkah v posameznih državah članicah.

 • Evropska komisija je vzpostavila portal, ki omogoča preverjanje vseh podpisov potrdil v EU. Osebni podatki imetnice oziroma imetnika potrdila se v ta portal ne bodo posredovali, saj to ni potrebno za preverjanje digitalnega podpisa. Evropska komisija je državam članicam pomagala tudi pri razvoju programske opreme in aplikacij za izdajanje, shranjevanje in preverjanje potrdil ter pri uvedbi testov za dostop do portala.

ALI BODO LAHKO DRŽAVLJANI, KI ŠE NISO BILI CEPLJENI, ODPOTOVALI V DRUGO DRŽAVO EU?

Da. Evropska digitalna covidna potrdila naj bi olajšala prosto gibanje znotraj EU. Ne bodo pogoj za prosto gibanje, ki je temeljna pravica v EU.

Evropsko digitalno covidno potrdilo lahko dokazuje tudi rezultat testiranja, ki se pogosto zahteva v skladu z veljavnimi javnozdravstvenimi omejitvami. Potrdilo je za države članice priložnost, da prilagodijo obstoječe omejitve, ki izhajajo iz varovanja javnega zdravja.

Priporočilo o usklajevanju omejitev prostega gibanja v EU je bilo spremenjeno sredi junija, in sicer zaradi prihajajočih počitnic, nadaljnje pojasnitve izjem za v celoti cepljene osebe in osebe, ki so COVID-19 prebolele, prizadevanj za zagotovitev enotnosti družine (izvzetje otrok, ki potujejo s starši, iz karantene, če so starši izvzeti) in posodobljenega barvnega označevanja zemljevida ECDC.

ALI JE POMEMBNO, KATERO CEPIVO JE OSEBA PREJELA?

Potrdilo o cepljenju se cepljeni osebi izda ne glede na to, katero cepivo proti covidu-19 je prejela.

Ko gre za izvzetje iz omejitev prostega gibanja, bodo države članice morale priznavati potrdila o cepljenju za cepiva, ki so prejela dovoljenje EU za promet. Države članice pa se lahko odločijo vključiti tudi potnice in potnike EU, ki so bili cepljeni z drugimi cepivi.

V celoti cepljene osebe z digitalnim covidnim potrdilom bi bilo treba 14 dni po prejemu zadnjega odmerka cepiva proti COVID-19, odobrenega za celotno EU, izvzeti iz testiranja zaradi potovanja ali iz karantene. Enako velja za prebolevnike s potrdilom.

KAJ PA TESTI?

Osebe z negativnim testom v obliki evropskega digitalnega covidnega potrdila bi morale biti izvzete iz morebitnih zahtev glede karantene, razen če prihajajo z območij, ki jih je virus močno prizadel. Države članice so se dogovorile o standardnem obdobju veljavnosti za teste: 72 ur za teste PCR in 48 ur za hitre antigenske teste, če jih država članica sprejema.

KATERE PODATKE VSEBUJE POTRDILO? SO PODATKI VARNI?

Evropsko digitalno covidno potrdilo vsebuje potrebne bistvene informacije, kot so ime in priimek, datum rojstva, datum izdaje, ustrezne informacije o cepivu/testu/preboleli bolezni in edinstvena oznaka. Ti podatki ostanejo na potrdilu in jih ob preverjanju v drugi državi članici ne smejo shraniti.

Potrdila bodo vsebovala zgolj omejen nabor potrebnih informacij. Obiskane države teh podatkov ne smejo hraniti. Preverjali se bosta zgolj veljavnost in pristnost potrdila, pri čemer se bo preverjalo, kdo je potrdilo izdal in podpisal. Vsi zdravstveni podatki ostajajo v pristojnosti države članice, ki je izdala digitalno covidno potrdilo.Za dodatne informacije in povezave kliknite tukaj