PRIJAVA NA E-NOVICE
Turistična agencija Palma
Meni

Dobrodošli pod Palmo, največjim slovenskim organizatorjem potovanj in počitnic v arabskem svetu. V deželi velikega kontrasta med Nilom in puščavo, smo Palmovci v mnogih letih stkali najtrdnejše partnerske in prijateljske vezi. Za vedno – ko te Egipčani enkrat vzamejo za svojega, si njihov.


 • Počitnice Egipt
 • »Mir z vami!« Tako pozdravijo gostoljubni prebivalci mističnega, velikokrat kaotičnega arabskega sveta. »Aleikum Salaam«, odzdravite nazaj in v trenutku se jim boste prikupili. Prepustite se njihovem počasnem ritmu življenja, saj že dolga stoletja verjamejo v to, da se brez naglice daleč pride. Njihovega sveta ne poskušajte spreminjati, temveč ga sprejmite takšnega, kot je. Življenje v Egiptu je težko, mnogi prebivalci so ves čas v bitki za osnovnimi pogoji preživetja. Toda kljub temu najdejo voljo in nasmeh, podporo v veliki družini in trdnost v veri. V rokavu imajo vedno skritih nekaj adutov – šale, zgodbice in smešne dovtipe, ki jih črpajo iz nasprotij vsakdanjega življenja. Ena najpogostejših fraz je “Inshallah” (dobesedno z božjo voljo) in pomeni obljubo za prihodnost, ki ni čisto določljiva. Saj bo! Ko jim je hudo, velikokrat vzkliknejo “maalesh” (saj je vseeno) in zavijejo v čajnico.

   

  Hurgada

  Počitnice v Egiptu so lahko polne dinamike, s puščavskimi safariji, obiski beduinov, spoznavanjem Starega Egipta, potapljanjem, … ali povsem umirjene s predajanjem soncu in užitkom, ki jih nudi toplo Rdeče morje z bogatim podvodnim svetom koralnih grebenov.

  Egipt je dežela presežnikov z edinim ohranjenim čudesom starega sveta – piramidami v Gizi in 4500 let staro, zvedavo Sfingo.

  Oglejte si Dolino kraljev v Luxorju z več kot 60 grobnicami faraonov, ki so izdolbene globoko v skalovje. Tutankamonovi zakladi so edini ostali nedotaknjeni, danes jih hranijo v Nacionalnem muzeju v Kairu.

  Ne pozabite na nakupe! Najbolj znan bazar je Khan el-Khalili v Kairu, star več kot 600 let. Pripravite se na barantanje – in pokažite svoj talent! Ko vam bodo ponudili prvo ceno, se z desno dlanjo dotaknite srca in odločno zavrnite. Predlagajte mnogo nižjo vsoto in pokažite, da veste, kaj kupujete. Celotna »predstava« zna biti dolga in naporna, vendar je vaš uspeh odvisen le od vaše iznajdljivosti in vztrajnosti.

  Pridružite se izkušenim Palminim vodnikom pri raziskovanju življenja starih Egipčanov, na nepozabnih urah v puščavi ali na nočnem pohodu na Mojzesovo goro Sinaj, ki vas bo očarala z enim najbolj dramatičnih sončnih vzhodov.

   

   

  Sharm el Sheikh

  Počitnice v Egiptu so lahko polne dinamike, s puščavskimi safariji, obiski beduinov, spoznavanjem Starega Egipta, potapljanjem… ali povsem umirjene s predajanjem soncu in užitkom, ki jih nudi toplo Rdeče morje z bogatim podvodnim svetom koralnih grebenov.

  Sharm El Sheikh je eden največjih potapljaških rajev na svetu, veliko hotelov ima kar svoj »hišni koralni greben«.

  Egipt je dežela presežnikov z edinim ohranjenim čudesom starega sveta – piramidami v Gizi in 4500 let staro, zvedavo Sfingo.

  Samostan svete Katarine ob vznožju Sinaja je na UNESCOvem seznamu svetovne dediščine in velja za najstrejši delujoči krščanski samostan na svetu.

  Ras Mohammed je nacionalni morski park v bližini Sharm El Sheikha na stičišču Akabskega in Sueškega zaliva. Eni najlepših koralnih grebenov na svetu so v popolnem nasprotju s puščavo.

  Ne pozabite na nakupe! Najbolj znan bazar je Khan el-Khalili v Kairu, star več kot 600 let. Pripravite se na barantanje – in pokažite svoj talent! Ko vam bodo ponudili prvo ceno, se z desno dlanjo dotaknite srca in odločno zavrnite. Predlagajte mnogo nižjo vsoto in pokažite, da veste, kaj kupujete. Celotna »predstava« zna biti dolga in naporna, vendar je vaš uspeh odvisen le od vaše iznajdljivosti in vztrajnosti.

  Pridružite se izkušenim Palminim vodnikom pri raziskovanju življenja starih Egipčanov, na nepozabnih urah v puščavi ali na nočnem pohodu na Mojzesovo goro Sinaj, ki vas bo očarala z enim najbolj dramatičnih sončnih vzhodov.

 • Hurgada ima približno 32 kilometrov obale vzdolž Rdečega morja in ponuja veliko peščenih plaž, idealnih za otroke.

  Čudovit zaliv Makadi Bay ponuja kristalno čisto morje in čudovite plaže in na nekaterih mestih tudi manjše koralne grebene.

  Zaliv Soma Bay se nahaja med Hurgado in Safago in je biser Rdečega morja. Nudi bogato morsko življenje, dolge in široke peščene plaže, turkizno modro morje. Ta kraj je zelo privlačen tudi za športne aktivnosti, tako v vodi kot na plaži: kite, surf, golf, potapljanje, snorkljanje in mnoge druge aktivnosti popestrijo vaš aktivni del počitnic.

  Marsa Alam se ponaša s skoraj neokrnjenimi koralnimi grebeni kot je npr. Abu Dabbab, prelepimi peščenimi plažami, otočki in kristalno čistim morjem.

  Plaže v Sharm El Sheikh-u so peščene. Vsak hotel, z izjemo nekaterih v Naama Bay zalivu ima svoj »hišni koralni greben«, saj le ta poteka vzdolž obale. Hoteli imajo zato v vodo izpeljane pomole, preko katerih lahko varno vstopate v morje in se podate na nepozabno odkrivanje čudovitega podvodnega sveta.

  Plaže v Egiptu so organizirane, senčniki, ležalniki in kopalne brisače so v sklopu hotelskih storitev brezplačne.

  • AKTIVNI V SHARM EL SHEIKHU

   GOLF

   Obala Rdečega morja je dobro poznana med ljubitelji dobrega golfa, Sharm el Sheikh pa poznan po svojem odličnem igrišču – prvem in edinem golf igrišču na južnem Sinaju. Tu lahko golfisti uživate v nepozabnih igrah, vpetih med morje, gore in puščavo. Igrišče Jollie Ville ima 18 igralnih polj, na njem je posajenih 1.250 eksotičnih dreves, čudovito atmosfero pa ustvarja okoli 35 različnih vrst naseljenih ptic. Za vas bomo uredili vse potrebno – od rezervacije green feejev do najema golf opreme vkolikor ne potujete s svojo, oziroma poskrbeli za prevoz vaše. Če bi se v svet golfa želeli podati ob angleško govorečem izkušenem inštruktorju, lahko za vas uredimo tudi golf tečaj.

   WINDSURF

   Od Sharm el Sheikha dobro uro vožnje oddaljeni Dahab je med Slovenci dobro poznana windsurferska destinacija. Pravo windsurfersko vzdušje je dopolnjeno s pristnostjo bližnjega mesteca, ki vabi, da po odličnem vetrovnem dnevu počijemo v katerem od lokalov. Zaliv, kjer najdemo neskončno dolgo vrsto windsurf centrov, nudi odlično zavetje začetnikom v windsurfanju, bolj izkušeni pa bodo na svoj račun prišli malce ven iz zaliva, kjer so za različne nivoje znanja na voljo različni spoti. Za vas smo izbrali vrhunski windsurf center v katerem vam bomo uredili najem opreme, po potrebi poskrbeli za shranjevanje vaše (prevoz na povpraševanje), ali vam rezervirali inštruktorja (angleško govorečega), ki vas bo vpeljal v windsurf svet.

   POTAPLJANJE

   Tako Sharm el Sheikh kot tudi Dahab veljata za priljubljeni potapljaški destinaciji. Prvi je poznan po nekaj znamenitih potopljenih razbitinah (npr. Thistlegorm, uvrščen na seznam top 10 potopov na svetu) ter po neposredni bližini podvodnega naravnega parka Ras Mohamed, drugi po svetovno znani Blue hole. Ne glede na to, ali ste že izkušeni potapljači, ali pa bi morda šele radi spoznali čudoviti podvodni svet in opravili katerega od potapljaških izpitov z mednarodno licenco: na obeh lokacijah bomo poskrbeli za vas. Uredili bomo vodene potope, potope iz čolna ali na domačem reefu (možno v Dahabu), potapljaški safari, ali za vas organizirali potapljaški tečaj po mednarodni licenci Padi. Potapljaški tečaji z najboljšimi slovenskimi inštruktorji bodo organizirani enkrat na leto.

  • AKTIVNI V HURGADI, SOMA BAYU, EL GOUNI IN MARSA ALAMU

   GOLF

   Tudi Hurghada in njena okolica veljajo za priljubljene destinacije med golfisti. Vrhunska igrišča z 18 igralnimi polji vas čakajo v Soma Bayu ter v El Gouni. Cascades v Soma Bayu je golf igrišče, ki velja za najbolj osupljivih golf igrišč v objemu puščave. Je prvo igrišče, ki je bilo odprto na zahodni obali Rdečega morja, v knjigi Top golf igrišč so ga opredelili kot “Zaklad Rdečega morja”, prav tako pa je bil pred kratkim označen kot prvo golf igrišče v svetu izven Evrope (bralci Golf Journala). El Gouna golf je malce manj ekskluzivno, a še vedno odlično golf igrišče z 18 igralnimi polji, izpostaviti pa velja tedensko Golf predstavitev s PGA profesionalci. Za vas bomo z veseljem uredili prevoz lastne golf opreme (na povpraševanje) ter rezervacijo green fee-jev, po potrebi najem golf opreme ali pa vam organizirali golf tečaj.

   POTAPLJANJE

   El Gouna, Marsa Alam in Hurghada so lokacije, ki na tej strani Rdečega morja s svojimi podvodnimi lepotami vabijo potapljače. Vse lokacije so primerne tako za potapljače začetnike kot tudi za izkušene potapljače, ponudba potopov je pestra – od klasičnih potopov na razbitine, potopov na koralnih grebenih ali celo tehničnih potopov v jame in na globine do 55 metrov. El Gouna je poznana kot okolju najbolj prijazna potapljaška lokacija v Egiptu in je pogosto najvišje ocenjena med svojimi obiskovalci, Marsa Alam pa je najmanj raziskano potapljaško območje v Rdečem morju. Za vas bomo na kateri od izbranih destinacij z veseljem uredili vodene potope iz čolna, potapljaški safari, ali za vas organizirali potapljaški tečaj različnih stopenj po mednarodni licenci Padi.

   WINDSURF

   Egipt med windsurferji velja za destinacijo, ki je vetrovna skozi vse leto. Vrhunec veter doseže v poletnih in zgodnje jesenskih mesecih. Na področju Hurghade lahko windsurfate v Marsa Alamu, v Safagi ali Soma Bayu. V Safagi in Marsa Alamu vas pričakujejo v windsurf centrih Cluba Mistral, v Soma Bayu pa v windsurf/kajt centru Surfmotion. Safaga je poznana še po malem otočku Tobia island, kamor se lahko odpravite na nepozaben windsurf izlet, tako tu, kot tudi v Marsa Alamu pa je na voljo tudi veliko otroške windsurf opreme. Soma bay je izmed vseh treh lokacij morda najbolj vetroven, saj se veter tu zahvaljujoč lokalnemu termičnemu pojavu okrepi za približno 1 Bft. Za vas bomo uredili najem vrhunske windsurf opreme, za tiste, ki bi želeli dodatne lekcije, pa uredili windsurf inštrukcije z angleško govorečimi inštruktorji.

   KITESURF

   Če Sharm el Sheikh ter Dahab nista primerna za kajtanje, lahko vsekakor rečemo, da je ta obala Rdečega morja prava Meka za ljubitelje kajtanja, ki jih sem vabijo turkizna voda, konstanten veter ter lagune s plitko vodo. Kajt centre najdemo v Hurghadi, El Gouni, Safagi ter Soma bayu. V vseh centrih je na izposojo na voljo vrhunska kajt oprema, v primeru da potujete s svojo (na povpraševanje), bomo za vas organizirali kajt paket (shranjevanje opreme, dvigovanje in spuščanje, reševanje …). Za tiste, ki bi se šele radi spoznali s športom bomo z veseljem organizirali kajt tečaje, dvakrat v letu tudi s slovenskimi inštruktorji.

  • SHARM EL SHEIKH

   BRENČAVA PRESTOLNICA AFRIKE
   Enodnevni izlet v Kairo
   Kairo je tretja največja metropola na svetu. Piramide v Gizi so od nekdaj sedmih svetovnih čudes edine, ki še kljubujejo zobu časa. Največja od treh piramid je Keopsova; 146m visoko stvaritev je po novi francoski teoriji od znotraj navzven gradilo 100.000 ljudi, ki so porabili več kot dva milijona kamnitih kvadrov. En blok tehta v povprečju 2 toni. Tudi Sfinga, varuh piramid v Gizi, svetovno znana figura človeške glave in levjega telesa, skriva zahvaljujoč skrivnostni avri še veliko ugank. V Egipčanskem muzeju, enem večjih na svetu, ne vidite samo zgodovinske raznolikosti, temveč tudi neverjetne zaklade. Na tisoče najdb iz grobov, številni veliki inmanjši kipi, dragocenosti iz groba mladega faraona Tutankamona. Za najbolj radovedne pa vsekakor priporočamo še ogled dvorane mumij. Doživite utrip metropole, ki ima svojevrsten in neponovljiv šarm! OBVEZNA OPREMA: potni list, primerna obleka in obutev.


   POBEG V PISAN PODVODNI SVET
   Ras Mohamed s kosilom
   Z ladjico se boste podali v narodni park Ras Mohamed in odkrivali bogat podvodni svet, občudovali korale in pisane ribice, snorkljali (možen najem maske in plavuti za približno 10 USD) in uživali v kristalno čistem morju. Vključeno tudi lahko kosilo. Glu-glu, gremo pod gladino!
   OBVEZNA OPREMA: vse za kopanje ter zaščito pred soncem.


   JEEP-SAFARI, ABU GALUM IN DAHAB
   Tri v enem
   Nepozabne ure v puščavi, kjer se s terenskimi vozili najprej podate na adrenalinsko safari vožnjo, v smeri proti Dahabu. Sledi postanek v puščavi in kratek vpogled v zgodovino in življenje beduinov, nadaljevanje po asfaltni poti do obale mesteca Dahab. Na kameljih hrbtih se boste 2km daleč odpravili proti drugem narodnem parku ABU GALUM ali modri luknji, ob pogledu na azurno morje vas bodo postregli s kosilom in po okrepitvi sledi 1h prostega časa za snorkljanje po tem čudovitem, drugem največjem koralnem grebenu v Rdečem morju. Zaključek pa v romantičnem Dahabu. Resnično noro doživetje.
   OBVEZNA OPREMA: potni list, primerna obleka in obutev.


   BARVNI KANJONI
   Lepote puščave
   Nepozabne ure v puščavi, kjer se s 4×4 jeepi podate na 240km dolgo pot proti in preko puščave, v smeri kraja Nuweiba. Opazujte puščavsko divjino, Sinajske gore, beduinska naselja ter štirinožne prebivalce, kot so rdeče lisičke; sledi krajši safari in nato spuščanje v čudovite barvne kanjone (približno 2 uri hoje), kjer je igra barv nepozabna. Sledi kosilo in ob povratku postanek v boemskem mestu Dahab, čas za nakupe.
   OBVEZNA OPREMA: potni list, kondicija, primerna obleka in obutev.


   MOJZESOVA GORA IN SAMOSTAN SVETE KATARINE
   Sinajski polotok na dlani
   Da boste doživeli tisto najlepše, se boste podali na pot že v poznih večernih urah. Po prihodu pod vznožje gore Sinaj – Mojzesove gore, se boste podali na približno 3 ure trajajoči vzpon proti vrhu te 2260m visoke puščavske gore in pričakali sončni vzhod, zamaknjeni od občudovanja divje lepote. Nato se boste spustili do samostana Svete Katarine in po krajšem postanku sledi dremava vrnitev v Šarm. Nepozaben izlet, poln dramatične in divje lepote!
   OBVEZNA OPREMA: potni list, kondicija, primerna, udobna in topla obleka in obutev.


   BEDUINSKA VEČERJA
   V poznih popoldanskih urah se boste odpravili na večerjo v puščavo. Beduini vas bodo na kamelah vodili (približno pol ure ježe) za puščavsko goro, kjer vas bo čakala večerja ob svetlobi sveč in beduinski glasbi. Po večerji boste ugasnili sveče in občudovali zvezdnato nebo. Če boste imeli srečo, boste zagledali zvezdni utrinek. Ne pozabite si zaželeti kaj lepega in kdo ve….
   OBVEZNA OPREMA: potni list, dobra volja.

  • HURGADA

   BRENČAVA PRESTOLNICA AFRIKE

   Enodnevni izlet v Kairo 

   Kairo je tretja največja metropola na svetu. Piramide v Gizi so od nekdaj sedmih svetovnih čudes edine, ki še kljubujejo zobu časa. Največja od treh piramid je Keopsova; 146 metrov visoko stvaritev je po novi francoski teoriji od znotraj navzven gradilo 100.000 ljudi, ki so porabili več kot 2mio kamnitih kvadrov. Tudi Sfinga, varuh piramid v Gizi, svetovno znana figura človeške glave in levjega telesa, skriva zahvaljujoč skrivnostni avri še veliko ugank. V Egipčanskem muzeju, enem večjih na svetu, ne vidite samo zgodovinske raznolikosti, temveč tudi neverjetne zaklade. Na tisoče najdb iz grobov, številne velike inmanjše kipe, dragocenosti iz groba mladega faraona Tutankamona in še bi lahko naštevali. Za najbolj radovedne pa vsekakor priporočamo še ogled dvorane mumij. Doživite utrip metropole, ki ima svojevrsten in neponovljiv šarm! Prepustite se arabski vročici na bazarju in se čudite najbolj kaotične mu prometu na svetu!

   VELIČASTNA FARAONSKA PRESTOLNICA

   Enodnevni izlet v Luxor 

   Nekaj časa so bile Thebe tako glavno mesto, kot tudi središče takratne religije. Hatschepsut je bila prva ženska faraonka (verjetno tudi zadnja), vendar je povsod upodobljena kotmoški. V bližini terasastega templja Hatschepsut stojitamemnonova kolosa, ki sta znana tudi kot varuha Doline kraljev. V Dolini kraljev vas pričakajo trije od triinšestdesetih grobov s čudovitimi stenskimi poslikavami. Grob slavnega mladega faraona Tutankamona boste lahko obiskali ob doplačilu, vendar je večina zakladov iz te grobnice shranjenih v Egipčanskem muzeju v Kairu. Sprehod med templji v Karnaku vas bo popeljal v daljno preteklost, občudovali boste izjemno znanje takratnih arhitektov. Tudi Stebrna dvorana s svojimi 129 stebri (uredil jo je Ramses II.) je čudež tehnike. Tam boste našli dva obeliska in ogromen Skarabe. Če ga boste sedemkrat obkrožili, vam zagotovo prinese srečo … Insh Allah! Za lažje razumevanje takratne umetnosti obiščite alabaster delavnico in papirus-institut. Papirus še danes-tako kot pred tisoč leti-izdelujejo ročno.

   POBEG V PISAN PODVODNI SVET
   Koralni otok Giftun s kosilom
   V modro-rdečo pustolovščino se boste podali z ladjo in odkrivali bogat podvodni svet, občudovali korale in pisane ribice, se potapljali z masko in uživali v kristalno čistem morju. Ustavili se boste na enem največjih otokov, Giftun, kjer bo čas za kopanje in sončenje. Na ladji vam bodo pripravili tudi kosilo. Izlet velja za enega najlepših in najbolje prodajanih, zato ga vsekakor ne smete zamuditi. V ceno je vključena tudi izposoja maske in plavutk! Glu-glu, gremo pod gladino!

   PUŠČAVSKA AVANTURA
   Jeep-safari z beduini
   Nepozabne ure v puščavi, kjer se boste z jeep vozili odpravili najprej na ogled puščavskega fenomena »fatamorgane«! Nato sledi nepozabna vožnja in tudi nekaj peš vzpona (priporočamo primerno obutev) do enega izmed vrhov, od koder boste občudovali peščene sipine. Nadaljevali bomo do vasice, kjer nas bodo pozdravili prebivalci puščave-beduini. Ogled vasice, ki ima, ne boste verjeli, svojo domačo puščavsko lekarno, pekarno, džamijo, predilnico in sredi ničesar tudi vodnjak, ki je pogoj za tukajšnje preživetje. Pogostili vas bodo tudi s čajem. Nato še kosilo in sproščen klepet. In da nam ne bo sonce prehitro zašlo, se bomo vzpeli še na eno izmed sipin ter občudovali puščavski sončni zahod. Z jeepi se bomo polni nepozabnih doživetij vrnili v vaš hotel. Resnično noro doživetje!

   EL GOUNA
   Izlet v mondeno mestece El Gouna

   Zaradi svoje arhitekture velja za pravo posebnost, saj se rasteza preko več otočkov na 10km obale in tako ustvarja prepletene lagune. Ogledali si boste Koptsko cerkev, se sprehodili do marine ter se z ladjico podali po kanalih mondenega mesta. Na poti v Hurgado boste obiskali še mošejo in akvarij.

   Cene in opisi izletov so informativni, točne prejmete na destinaciji. Na licu mesta bo ponujenih tudi več izletov, v katalogu so opisani le primeri najbolj priljubljenih izletov. Za otroke do 12. leta starosti veljajo posebne cene (načeloma 50% popust). Minimalno število potnikov za organizacijo slovensko vodenega izleta je 15. Za izvedbo vsakega izleta mora biti zagotovljeno minimalno število potnikov. Plačilo dodatnih izletov  v eurih na kraju samem. Udeležba na izletih je na lastno odgovornost. Promotor, izvajalec in organizator dodatnih izletov je lokalni agent, zato priporočamo, da možne reklamacije uredite na licu mesta.

 • Podnebne spremenljivke Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Letno
  Povprečna max. temperatura °C 19 21 24 28 32 35 35 35 33 30 26 21 28
  Povprečna temperatura °C 14 15 17 21 25 27 28 27 26 23 19 15 21
  Povprečna min. temperatura °C 9 9 12 14 18 20 22 22 20 18 14 10 16
  Povprečne padavine v mm 7 4 4 2 0 0 0 0 0 1 3 5 26
  Število deževnih dni (vrjetnost dežja/dan) 3 (10%) 2 (7%) 1 (3%) 1 (3%) 1 (3%) 0 (0%) 0 (0%) 0 (0%) 0.5 (2%) 1 (3%) 1 (3%) 2 (6%) 12.5 (3%)
  Povprečno št. ur in minut dnevne svetlobe/dan 10h 26′ 11h 04′ 11h 56′ 12h 52′ 13h 39′ 14h 02′ 13h 52′ 13h 12′ 12h 18′ 11h 22′ 10h 36′ 10h 14′ 12h 00′
  Vpadni kot sončnih žarkov ob sončnem poldnevu na 21. dan v mescu (°) 40 49.3 60.1 71.8 80.1 83.3 80.2 71.9 60.5 49 39.9 36.5 60.2
 • Najboljši meseci za obisk skozi vse leto
  Valuta egipčanski funt
  Jezik arabščina
  Trajanje leta 3.45 ure
  Časovna razlika +2 uri poletni čas, +1 ura zimski čas
  Vizum za državljane Slovenije da
  Obvezna cepljenja ne

 • FESTIVALSKO IN PRAZNIČNO DOGAJANJE
  21. marca Egipčani praznujejo prvi dan pomladi – Sham al-Naseem (Vonj po pomladi). Festival vseh mest z imenom Alexandria (na svetu jih je preko 40) se odvija ravno v egiptovski Aleksandriji. V Ismailiji je oktobra mednarodni folklorni festival, ki se ga udeležijo skupine z vsega sveta. V tem mesecu je tudi Faraonov rally po puščavskih sipinah Egipta. Ramazan oz. ramadan je deveti mesec islamskega koledarja, ki ga kot sveti mesec praznujejo junija in traja 30 dni. V tem času se verniki postijo od zore do sončnega zahoda. Ko sonce zaide, muslimani post prekinejo z molitvijo in kosilom, ki ga imenujejo iftar in ga pomaga pripravljati vsa družina. Okoli tretje ure zjutraj se okrepijo z domačimi dobrotami. Konec ramadana okrona Eid-al-Fitr, festival velike pojedine.

   

 • Egiptovski krompirjev zavitek – FATIRA ZA GURMANE Sipa z rižem

  Dober dnevni obrok delavca v Starem Egiptu so bili 3 hlebci kruha, dva
  vrča piva in šop čebule. Ampak v gostilnici pod Palmo vam ne bomo
  postregli s tem. Raje priporočamo eno izmed mnogih tradicionalnih
  egiptovskih jedi, ki vas bo na prvi pogled spomnila na domači burek.
  Vlečeno testo lahko napolnite z najrazličnejšimi nadevi iz krompirja, zelenjave,
  mesa, … Prazno fatiro pa lahko za zajtrk ali večerjo namakate
  v med.
  Kako pripraviti egiptovsko fatiro? Narezan in olupljen krompir skuhamo
  in odcedimo. Čebulo narežemo na tanke kolobarje in jo popražimo na
  maslu. Ohlajeno primešamo h krompirju. Listnato testo tanko razvlečemo,
  dodamo krompirjev nadev, začinimo in prelijemo s smetano. Na
  koncu potresemo s papriko. Testo zvijemo, premažemo z jajcem in pečemo
  v pečici približno 30 do 40 minut.

 

Preverite pestro ponudbo počitnic v Egiptu  >> VSE PONUDBE

 

TOP PONUDBA

    

   Reka življenja

   Ali ste vedeli, da ima Nil, življenjska sila Egipta, najdaljši vodni tok na svetu? Če upoštevamo celotno rečje, je njegova dolžina več kot 6.600 km. Na zemlji, ki so jo prehranjevale njegove vode, se je rodila veličastna civilizacija starega Egipta s svojimi zlatimi templji in piramidami. Ni lepšega kot križarjenje s tradicionalnimi egipčanskimi plovili (felukami) po ležernem Nilu, med bregovi poraslimi s palmami. Zaprite oči in začutite nežen veter v laseh, objem sonca in vonj po osvežilnem ledenem čaju “karkade” …