Velikonočni teden v Španiji

Španija ni le flamenko in sangrija, ampak mnogo več. Vabljeni z nami v času VELIKONOČNIH PRAZNIKOV, poletimo s čarterjem iz Ljubljane.

 

Španija je ena najbolj znanih, obiskanih in hkrati največjih držav zahodne Evrope. V sanjah jo mnogi mitiziramo kot deželo, posejano s kilometri prelepih plaž, prepojeno s hektolitri sangrie in razigrano z nenehnim flamenkom, nogometom ali bikoborbami. Španija je že 32 let Palmina specialiteta. Palmovci v to deželo vsakič znova radi odpotujemo in doživimo najlepši utrip v vseh kotičkih te temperamentne destinacije.

 

Potovanje po španskih pokrajinah je vedno vznemirljivo in predvsem vedno zelo drugačno – od vročekrvne Andaluzije na jugu do kraljeve Kastilje v osrčju Španije ali z atlantskimi vetrovi prežete zelene Galicije na zahodu. Nekaj čisto posebnega sta nepopustljiva Baskija ob francoski meji in kraljevi Madrid, ki posodablja pravo svetovljansko prestolnico. Kjerkoli v Španiji se boste znašli, povsod boste začutili energijo njenih prebivalcev in veselje do življenja, ki ustvarjata intenzivno in hedonistično razpoloženje po vseh večjih in manjših mestih. Če Španci kaj ljubijo, so to hrana, pijača in življenje, pa naj bo ob tapasih (prigrizkih) in dobrem vinu v Madridu ali kje na severu in jugu.

Tipičen španski bar ponuja različne pinchose ali tapase. To so prigrizki, ki se razlikujejo od regije do regije in so pogosto vključeni kar v ceno pijače – od najpreprostejših, kot so arašidi, olive in slan krompirček, do slastnih pršuta, sira, inčunov, kosa »tortille«, sendvičev ali celo ocvrtih jedi. Navada v Španiji je de pinchos, kar pomeni, da se gre od enega bara do drugega degustirati male jedi ob kozarčku. In smo spet na začetku – hrana in pijača sta medij za druženje in skupinsko terapijo proti stresu. Ključ do modrosti, zgodb in navdiha, ki da popotniku v Španiji vedno krila in občutek, da je ob pravem času na pravem ali celo najboljšem mestu.

 

In zakaj v Španijo v času velikonočnih praznikov?

Ste vedeli, da je Semana Santa ali teden pred veliko nočjo največji praznik v Španiji? To ni teden, ko igra domače moštvo s klubom Real ali Barcelono, niti ni čas obiranja grenkih pomaranč v mestu, pač pa teden med cvetno nedeljo in veliko nočjo. Ne da se opisati z besedami, doživeti morate sami, da bi razumeli, koliko čustev se preliva v tem praznovanju. Ulice postanejo oder, na katerem se odvijajo nenavadne predstave. V Španiji praznovanje poteka še posebej svečano in goreče, je mešanica karnevala in globoke vere. Zanimivo je tudi, da se praznovanje od regije do regije oziroma od kraja do kraja razlikuje. Vsekakor pa to ni samo versko praznovanje – še kako pomembno je tudi druženje, veselje, zabava, kulinarika. V slogu njihove kulture in načina življenja. 🙂