4 naj doživetja v Egiptu s 365 dni sonca

Za Rdeče morje biologi in raziskovalci svetovnih morij pravijo, da je kot vrat steklenice indijskega oceana, kamor se pretaka toliko eksotičnih rib, da jih lahko vidimo že nekaj zamahov od obale z masko in dihalko. Še vedno je skrivnost, zakaj ima Rdeče morje takšno ime. Po eni razlagi naj bi bila z imenom povezana barva žarečih podvodnih alg, po drugi gorska veriga, ki jo lahko vidite s plaže, spet tretja pravi, da je Egipt pred davnimi časi veljal za rdeči del sveta in Mediterana. Eno je vsekakor res. Gre za magnet, ki nas privlači.1. Dolina kraljev

Dolina kraljev ne bi mogla bolj točno opisati svetega kraja pod najvišjo goro starodavnih Teb, prestolnice novega kraljestva. Tu so več kot 500 let pokopavali faraone in njihove bližnje, nekatere grobnice imajo tudi po 120 prostorov. Čeprav jih je bilo toliko izropanih, poslikane stene pogrebnih obredov in mitologije ter v živo skalo vklesani domovi za posmrtne duše zagotavljajo eno najmočnejših izkušenj v Egiptu.

2. Piramide

Če je Luksor kot prestolnica novega kraljestva največji muzej na prostem na svetu, so piramide pri Kairu najstarejše ohranjeno svetovno čudo in najsvetejši prostor starega kraljestva Egipta, ki so jih gradili že v 3. tisočletju pred našim štetjem. Cel svet pozna podobo skoraj 150 m visoke Keopsove ali Velike piramide, ki jo je 100.000 ljudi gradilo polnih 20 let, po vodi pa so opravili verjetno pol milijona prevozov težkih kamnitih blokov.

3. Z jeepi k beduinom v puščavo

Se še spomnite beduina iz Palmine akcije Pustite Egiptu v srce, ki je vztrajno trdil, da je njegova kamela Špela? Že vožnja z jeepi po brezpotjih med sipinami je doživetje. Težko je ugibati, kako vozniki najdejo pot do pravega beduinskega tabora. Tam zmotimo mir vetra in peska, ki postane oprijemljiv, ko se usedemo na blazine in začnemo srkati beduinski čaj sredi puščave.

4. podvodni svet in otok Giftun

Ko enkrat doživimo sončni zahod, medtem ko lebdimo v zdravilno slanem Rdečem morju, si ga ne moremo izbiti iz glave. Isto velja za podvodni svet, kjer se v hipu počutimo kot soigralci v Disneyevih filmih Nemo ali Dori. Izlet na otok Giftun s snorkljanjem odkrije še bolj pisano mavrico koral in rib pod vodo. Slepeče turkizne vode in radovednih ribjih pogledov ne boste nikoli pozabili.