Barvita Srednja Amerika

8 priljubljenih destinacij

Srednja Amerika je verjetno najbolj barvit in pisan del našega planeta. Pisane so tržnice, oblačila, hiše, preproge, vozila in vse, kar lahko uzremo na poti. Preplet vulkanov, rajskih belih peščenih plaž, divje narave, izjemne Majevske kulture, kolonialne arhitekture, živahne glasbe in plesa ter prijaznih domačinov ne pusti nikogar ravnodušnega.



MEHIKA – za hedoniste in ljubitelje naravnih lepot

Velika dežela sonca, naravnih lepot, odlične hrane, zabave, tekile, rajskih plaž ter prijaznih in srečnih ljudi. Za Mehičane zlahka lahko napišemo, da so hedonisti v pravem pomenu besede – uživajo v glasbi, plesu, hrani in druženju. Obiskovalci so poleg dobrega vzdušja in doživetij nagrajeni z odkrivanjem zgodovinskih arheoloških najdišč in izjemnih krajev, uživanjem na nepozabnih plažah in zabavo na številnih mehiških fiestah. Polotok Jukatan je primeren za potovanje družin, ljubitelje narave, mest, adrenalinskih športov in popotnike. Cancun je najbolj znano mesto na polotoku in tudi najbolj obiskano letovišče v državi. Priljubljen je zaradi prelepe karibske obale in bližine majevskih arheoloških središč in mest – Tulum, Chichen Itza, Uxmal, Merida, Campeche, …

Mexico city je veliko in noro mesto z izjemno kulturo. V mestu se vedno nekaj dogaja. Ljudje so zelo odprti in zgovorni, so zabavljači, uslugo pa ti naredijo z veseljem in nič ne pričakujejo v zameno. Mestno središče bolj znano kot Zocalo je na seznamu Unescove kulturne dediščine in srce mesta, ki uteleša vse kar se je zgodilo od ustanovitve Tenochittlana. Ne razočarajo mestne soseske polne art nouveau in art deco arhitekture in odličnih muzejev, kjer se je preprosto najbolje izgubiti med uličicami in uživati ter odkrivati nove zanimive kotičke. Xochimilco je idiličen kraj za uživanje in zabavo. Med otoki, polnimi cvetja, vozijo živo pisani čolni, ki nosijo ženska imena. Čolnarji spretno krmarijo po neskončnem labirintu kanalov, mariačiji pa poskrbijo za odlično vzdušje.

GVATEMALA – banana republika prepletena z še delujočimi vulkani

Gvatemala še posebej navduši s svojo barvitostjo tržnic, kolonialnih mest in preprostostjo domačinov. Dežela čudovite narave, prepredene s številnimi ugaslimi in še delujočimi vulkani, deževnim gozdom in nepozabnimi majevskimi arheološkimi središči. Deželi ne pravijo zaman republika banana, saj je glavna izvoznica kave in banan. Antiqua, nekdanja prestolnica, se je znašla na seznamu Unescove kulturne dediščine in danes velja za najbolj urejeno in sproščeno mesto, od katerega se težko poslovimo. Lično tlakovane uličice s pisanimi kolonialnimi hišicami, številne tržnice in sproščeno vzdušje ter odlične restavracije, vse to in še več ponuja Antiqua. Številni potopljeni vulkanski kraterji so danes jezera in eden najlepših je vsekakor jezero Atitlan. Okoli jezera je bogata narava, posebno vzdušje pa pričarajo majhne vasice, kjer imamo občutek, da se je ustavil čas. Dežela, ki se prav tu predstavi v svoji najlepši, tradicionalni podobi. Najbolj obiskano in znano arheološko središče nekdaj mogočne majevske kulture je narodni park Tikal. Tikal se razprostira na področju deževnega gozda. Že sprehod med gostim zelenjem je doživetje svoje vrste, najbolj magični trenutek pa, ko se ozremo naokoli z vrha ene izmed mogočnih kamnitih piramid.

BELIZE – dom drugega največjega koralnega grebena na svetu

Na otoku San Pedro res začutimo kar prepeva Madonna v svoji pesmi: »La Isla Bonita«. Umirjeno, pristno karibsko vzdušje. Čas je namenjen samo uživanju na peščenih plažah z belim peskom, vodnim športom in plavanju v toplem morju. Belize je dom drugega največjega koralnega grebena na svetu, dolgega kar 290 kilometrov, in s tem dom neštetim koralam in več kot 400 vrstam ribic. Potop v Modro luknjo, naravno čudo sredi karibskega morja, katere izvor še vedno ni popolnoma dognan, pa je zagotovo vrhunec obiska te male državice.

KOSTARIKA – čudovite peščene plaže in ena najboljših kav na svetu

Veliko razlogov je, zakaj obiskati Kostariko, zagotovo pa je eden izmed njih tudi ta, da je država že večkrat dosegla največji indeks sreče svojih prebivalcev. Stres je vsekakor popoln tujec v tej državi. Le kako ne bi bili srečni ob ugodnem podnebju, čudovitih plažah in eni najboljših kav na svetu. Opazovanje enkratne in neokrnjene narave pa popestri lenivec z glavo, obrnjeno navzdol, in precej nezainteresiranim pogledom. V Kostariki se odlično počutijo tudi živali in rastline. Biologi so potrdili, da je prav v tej državi največja gostota živalskih vrst na svetu in raj za rastlinski svet. Skoraj četrtina države je pod zaščitenim območjem. V Kostariki živi več kot 50 vrst neverjetno zanimivega ptiča kolibrija in okoli 500 vrst orhidej. Ljubitelji živali, neokrnjene narave, lepih peščenih plaž in dobre kave boste neizmerno uživali vsako minuto potovanja. Velja za izredno varno in ekološko destinacijo

PANAMA – obmorska dežela polna skritih zakladov

Prestolnica dežele obiskovalca preseneti z visokimi, modernimi nebotičniki, ki nakazujejo popolnoma drugačen svet, kot smo ga vajeni v Srednji Ameriki. Vsekakor je to prestolnica z drugačnim obrazom. Izjemen okus kave, lično urejena kolonialna arhitektura starega mestnega jedra, cerkvice in gradbeni dosežek, panamski prekop, je samo nekaj zanimivosti Paname. Po raziskovanju prestolnice in deževnega gozda se nagradite s počitkom na čudovitih belih plažah, ki jih v Panami prav gotovo ne manjka. Ta obmorska država je polna skritih zakladov.

NIKARAGVA – deževni gozdovi, privlačna kolonialna mesta in tropske plaže

Čeprav nad deželo še vedno leži dolgoletna senca minulih vojaških spopadov, postaja vedno bolj priljubljena turistična destinacija. Premore prav vse: bogato kulturno zapuščino indijanskih plemen, deževne gozdove, vulkane, privlačna kolonialna mesta in seveda nepogrešljive plaže tropske obale. Ko pomislimo na Nikaragvo, se spomnimo na številna jezera in ognjenike. Resnično je dežela z največjim jezerom v Srednji Ameriki, ki so ga preprosto poimenovali Nikaragovsko jezero. Domorodna plemena pa so ga imenovala Cocibolca, kar pomeni »sladko morje«. Eno izmed najbolj privlačnih mest Nikaragve z bogatimi kolonialnimi stavbami, odličnimi restavracijami in hoteli, muzeji in ličnimi trgovinicami s spominki je vsekakor Granada.

HONDURAS – hribovita dežela z nadvse gostoljubnimi domačini

Honduras je ena najrevnejših in gospodarsko najslabše razvitih srednjeameriških držav, ki jo pestijo velike socialne razlike. Več kot polovica prebivalstva živi pod mejo revščine. Po večini je hribovita dežela, ima le 80 kilometrov dolgo obalo ob Tihem oceanu in 650 kilometrov karibske obale. Kljub številnim problemom, si nadvse prijazni domačini prizadevajo privabiti čim več obiskovalcev. Copan je eno največjih majevskih mest na svetu. Veliki trgi s kamnitimi stebri, okrašenimi z reliefi in igriščem za igro z žogo, stopnišče z več kot 2200 hieroglifi in več piramidnih svetišč, so razlog, da je Copan na seznamu Unescove kulturne dediščine in razlog, da ga obiščemo tudi mi.

KUBA – pravljična tropska dežela prepletena s salso, cigarami in belim rumom

Pravljična tropska dežela, kjer se zdi, da je življenje ujeto v časovno kapsulo. Napredek je že dolgo nazaj nehal trkati na vrata največjega karibskega otoka. V deželi salse, cigar, belega ruma in ameriških starodobnikov zlahka pozabimo na čas in Kuba se znajde na seznamu dežel skoraj vsakega popotnika. Potepanje po starem delu Havane potrdi občutek, da za srečo niso potrebni samo denar in materialne dobrine. Kljub pomanjkanju so domačini zelo veseli ljudje, ki se najbolj sprostijo ob glasbi, plesu in druženju. Havana je prestolnica za vsakogar – pristaše socializma, revolucije in junaka Che Guevaro, s propadajočimi kolonialnimi vilami in ameriški »oldtimerji«. Mestna parkirišča so pravzaprav avtomobilski muzej starodobnikov. Zanimiva so kubanska dekleta, posedajo na vogalih hiš in spogledljivo prežijo na turiste. Še posebej zanimive so tiste s cigaro v ustih. Kubanska pokrajina je zelena skozi celo leto. Preplet tropskih nasadov sladkornega trsa, tobaka in tropskega sadja pa je vsekakor najlepši v Vinallesu, kjer dobimo občutek, kot da smo v filmu, medtem ko na konjih prečkamo reko med prostranimi nasadi in kraškimi jamami.

Bienvenidos a la America Central!



Tamara Brodnik, Palmina specialistka za Severno in Srednjo Ameriko