Bon Voyage: čarobni Maroko

Če dobro pomislim, imam prav veliko prijateljic, ki so bile v Maroku in zanimivo je, da se vse vračajo. Povprašala sem jih, kaj jih tako prevzame, in odgovor je vedno isti: barve, vonjave, kombinacija morja in puščave, ljudje. Jaz pomislim na nekaj zelo podobnega, dodam še kakšno lepo trgovino z usnjenimi izdelki in si predstavljam, da je povsod polno nasmehov, saj so tamkajšnji ljudje zelo prijazni.


Zanimivo je, kako najdemo pristnost in enostavnst tam, kjer so ljudje zelo povezani z naravo, in Maroko je prav takšna dežela, po svoje prvinska, malo zavita v tančico skrivnosti, zato toliko bolj privlačna. In tudi ljubiteljice filmov bodo našle kaj zase, saj so v mestu Ourzazate snemali kar nekaj uspešnic, ki so močno zaznamovale filmsko industrijo: Gladiator, Jezus iz Nazareta, Lawrence Arabski. Osebno me zanima vse, tudi začimbe, način kuhanja, poslikava telesa s kano in seveda neskončne stopinje v puščavi, tiste, ki jih običajno všečkam na Instagramu in nosijo v sebi nekaj mističnega.


Tok življenja, ki preprosto gre in se ne zna ustaviti. In takšen je tudi Maroko, čaroben, ljubezen na prvi pogled, kraj, ki te vsakič znova zna sprejeti z odprtimi rokami.


Tudi ta mesec se odpravim na potovanje s turistično agencijo Palma, ki že vrsto let skrbi, da so naše počitnice nepozabne in brezhibno organizirane. Po Egiptu sem izbrala Maroko, ponovno Afriko torej, dokaz, da je moje srce nekje tam, ujeto v otroštvu, ki sem ga preživela v Gani. Ker te Afrika tako močno očara in prevzame, da je nikoli več ne pozabiš. Maroko je pravljica med morjem in puščavo – veter z Atlantika, vonj po Mediteranu, visoko gorovje Atlasa, obdelana polja, zelene oaze, velika kraljeva mesta in tišina med sipinami.


Maroko je začaral že toliko umetnikov in zvezd, ki so sredi neskončnosti pili čaj z listom sveže mete. Všeč so mi kraji, kjer se čas ustavi, ker jih zelo potrebujemo, da se duša umiri in postane dihanje edino, kar slišimo v zraku. In ko imamo vsega dovolj ter so baterije super polne, se odločimo za safari po prostranih puščavskih sipinah Erg Chebbi, čudovite in globoke soteske Todre, doline reke Dades in berberske vasice, kot je Ait Benhaddou pod zaščito Unesca. Težava je le čas, saj je toliko zanimivosti in prav nikamor se nam ne sme muditi.


Maroko zahteva pohod na enega izmed najvišjih vrhov Severne Afrike, izlet na hrbtu kamele in nakupovanje na tržnicah ter barantanje z domačini. Izgubite se v medini in se spotite v tradicionalnem hammamu ali savni, obvezno je tudi spanje v puščavi in treking v gorovje Atlas, kjer lahko obiščete že skoraj pozabljene vasice.


Maroko, dežela iz Tisoč in ene noči, je eksotična, vedno nepredvidljiva dežela, ki vas prevzame in ki še vedno ostaja povezana z naravo. Vidim se, ko sedim v puščavi ali nekje ob morju in samo srkam barve, ki me držijo v strastnem objemu. Včasih ne potrebuješ prav veliko, le lepoto in prepričanje, da si na pravem mestu. Potem imaš svet na dlani.


Ne pogrešam prav veliko stvari iz obdobja Afrike. Pogrešam pa začimbe in nedvomno divje barve; barve rož, zemlje, hiš, nakita na ženskah in oblek, ki jih znajo nositi le oni. Kot bi stopil v drugo dimenzijo časa in prostora ter se za trenutek prepričal, da je svet resnično velik in vedno obstajajo tudi druge možnosti, druge poti ter drugi ljudje. Lepo je spoznati, da se vse ne vrti okrog lastne hiše, prej bi rekla, da ti vsa potovanja odprejo obzorja in omogočajo, da postaneš še boljši, drznejši in modrejši.


Vem, da bi mi bilo ljubo sprehajanje po modrih ulicah, prav tako bi uživala v bazarjih in se sprostila v hotelu, najbrž v spaju ali savni, iz katere si človek prav ne želi oditi. Palmovci ponujajo vse omenjeno in še več, saj prisluhnejo vašim željam in poskrbijo, da postanejo resničnost.