Bon Voyage: Gruzija in Armenija, biseri Kavkaza

Danes sem za nekaj nekonvencionalnega in drugačnega, za destinacijo, ki je prav gotovo ne najdete v vsakem katalogu, a tu in tam je tako, da je prav dobro raziskovati kraje, ki nosijo v sebi nekaj skrivnostnega in čarobnega, saj smo lahko prvi, ali se nam vsaj tako zdi.


Prvomajski prazniki so za vogalom in tukaj je potovanje Turistične Agencije Palma, ki bo kot običajno poskrbela za popolnost z občutkom, tudi takrat, ko niste doma.

Koliko veste o Gruziji in Armeniji?

Najbrž zelo malo, a nič zato, ker sem prepričana, da vas bom znala navdušiti.  Potovanje te popelje v osrčje Kavkaza, polno naravnih lepot in kulture, kjer te lahko očarata neverjetna arhitektura in okusna hrana. 


Armenija in Gruzija se ponašata z najdaljšo zgodovino gojenja vinske trte in pridelave vina. To pomeni, da lahko nazdravite s prijateljicami, družino ali le s partnerjem, če se pač odločite za nekaj bolj romantičnega. Če obožujete raziskovanje in odkrivanje kotičkov, ki delujejo popolnoma skrivnostni, potem sta ti deželi idealni za vas. Mimogrede Armenci so bili prvi, ki so razglasili krščanstvo za svojo religijo, Gruzijci so jim sledili kmalu.

Kultura

Gruzija in Armenija imata vsaka svoj jezik, kulturo, izjemno staro pisavo. Obe državi se lahko pohvalita z izjemno arhitekturo, ki ponuja spomenike ter mistične samostane, v katerih se je čas ustavil. Lahko rečem, da bi bilo to potovanje idealno za trenutek, ko se odločite malo globlje pogledati vase, saj se boste soočali s stvarmi, ki so zelo daleč od računalnikov, telefonov in hitrega tempa življenja. Zgodovina te namreč popolnoma prevzame in tudi da misliti, vedno z občutkom, da so bile včasih stvari malo bolj na svojem mestu in veliko manj površne. Ne vem, kako je z vami, a meni je to zelo všeč.   


Nujno moram napisati, da sem prebrala cele eseje o prijaznosti prebivalcev. Vse kaže, da niso skopi s pozitivno energijo, zato se hitro spoprijateljiš in ponovno ugotoviš, da so bariere med nami marsikdaj zelo nesmiselne, saj nastanejo v glavah in je zaprtost težava, ki te na koncu zastrupi. Vedno pomislim, da je življenje pošteno prekratko, da bi zamudili lepe trenutke, se strinjate? Ker sama veliko potujem, je tako, da me seveda prevzamejo kraji, a največkrat prav prijaznost domačinov.


Odkar sem postala mama, sem še bolj pozorna na drobne stvari ali trenutke, ki jih poklonijo moji Sofii, v teh krajih pa je tega na pretek. In ker sem tudi gurmanka (mislim, da gre za vrlino, ki sem jo podedovala po očetu), moram zapisati, da je v teh krajih tudi hrana odlična. Ne smete oditi brez sirove pite Hačapuri in gruzijskega kruha Lavaši. Tudi mesni žlikrofi imajo nebeški okus, reče pa se jim Khinkali. Če pijete vino ali znate ceniti ta obred, potem vedite, da ima tukajšnje vino poseben okus, saj je shranjeno v glinenih posodah, ki so zakopane v zemlji več mesecev.

Kulinarika

Na splošno je vsa njihova hrana nekaj posebnega: če samo poiščete na spletu kaj več o Gruziji in Armeniji, boste hitro ugotovili, da je prav hrana ena izmed njihovih vrlin.


Podobno kot naša mala, a ljubka Slovenija, sta Gruzija in Armenija zelo raznoliki. v Tbilisu najdeš zanimivo mešanico starega in novega, pokrajina Kakheti močno spominja na Toskano in je polna vinogradov, Katzbegi zaznamujejo visoke gore, torej Kavkaz, Batumi pa je moderno obmorsko mesto.


Mislim, da bi se tukaj lahko zgubljala dneve in dneve in prav vidim, koliko zanimivih ljudi bi srečala in koliko dobre hrane bi pojedla. Na koncu je tako, da so najbolj posebni in manj znani kraji tisti, ki ti največ pustijo.


Skratka, morda se srečamo prav na letalu, dragi moji, več o potovanju s Turistično Agencijo Palma pa najdete tukaj. Maham, do prihodnjič.