Gremo v Nemčijo

Zapis našega vodnika Matjaža Černovška

Marsikdo bi nikalno zamahnil z roko in raje pomislil na peščene plaže, drevorede palm in visoke temperature, vroče ritme, mistično privlačnost izročila preteklosti ali na izobilje romantike. Spet drugi bi pomislil na oboževane avtomobile, sicer pocedil sline ob misli na vrček tradicionalNega piva in morebitno željo pokopal z mislijo na vonj kuhanega zelja s kračo in zvok tradicionalne glasbe ter irhastih hlač. Pa ni tako. Nemčija je mnogo več od ustaljenih stereotipov in mene je ob vsakem izmed številnih obiskov prepričala v nasprotno. Tisti, ki si želite ustvariti svojo podobo, boste šli z veseljem na pot. Pa pojdimo, v družbi Palme, v Nemčijo!

Kar hitro za mejo na jugu nas objame valovita in morda navzven najbolj tradicionalna nemška dežela; Bavarska. Poleg občudovanja vrednih naravnih kulis; visoke gore, bogata kmetijska pokrajina, Kimsko jezero in slikoviti, s tradicijo prežeti podeželski kraji, nanizani ob Romantičnih cestah, kaj hitro postanejo okvir posebej privlačne pravljice o zasanjanem kralju Ludviku. Kralju, ki je imel raje Wagnerjeve zvoke kot bobne na bojnih poljih, kralju, ki je v zasanjanosti bogastvo iz državne blagajne pretvarjal v romantične gradove svojega sveta, današnjim obiskovalcem pa nevede ustvaril nepozabno pot med dih jemajočimi stvaritvami.

Kaj pa skok v bavarsko prestolnico, München? Avtomobilska industija, ki jo bomo spoznali šele v muzeju, tradicionalne obokane pivnice, kjer je sredi dneva vzdušje tako na vrhuncu, kot na kakšni sobotni veliki veselici. In zadišalo bo zelje s kračo, tradicionalno godbo pa bomo v odmorih kaj hitro pogrešali. Pivo…uf, tega boste izbirali sami.

Se na poti naprej ustavimo v zgodovinskem Nürnbergu? Le kdo bi se uprl najboljšim nemškim medenjakom ali bogati zgodovini mesta. Pa še v bližnji Bamberg je treba in celoletne božične pravljice v Rothenburgu ne gre zamuditi.

In kam zdaj? Pojdimo najprej proti severozahodu. Vkrcali se bomo na ladjo in odpluli po reki Ren. Leno vijugasti dolini dajejo nepozaben okvir skoraj nepregledne terase vinogradov, nad njo pa se mogočno dvigajo srednjeveške tradnjave in gradovi, ki pričajo o burni zgodovini, stara tradicionalna naselja pod njimi pa nas bodo hitro skrila v ozkih kamnitih ulicah. Tudi na kozarček pravega Renskega bo treba… In če Ren ne bo dovolj, bomo na stičišču v mestu Koblenz zapluli še na Mosel. Naprej do Trierja, mesta, ki je skoraj kot atlas zgodovine. Kaj pa sejemski Köln za poslovneže, čudovita koncertna dvorana za ljubitelje glasbe ali največji nemški karneval v pustnem času…

Pojdimo proti vzhodu, k temeljem nekdanje Saške in Prusije. Poglejmo v dvorišča in gradove močnih vladarjev in vojskovodij v Dresdnu, ki je ponovno vstal iz miljonov ton ruševin 2. Svetovne vojne. Kaj pa porcelan iz Meissna? Za vse ljubitelje izbrane pisane besede bo doživetje sprehod po stopinjah Schillerja in Götheja v Weimarju ali pa glasbeni skok v Bachov Leipzig.

Potsdam, ujet med lene kanale Havla, kjer mogočnost in vojaško strogost nekdanjih kraljevih palač mehčajo stoletja stari parki, skrite poti med romantičnimi kotički pod mlini na veter, živahnost nizozemske četrti in biser rokokojske umetnosti, dvorec Sans Souci s svojimi terasami, kjer bomo tudi mi naredili spominski sebek.

Berlin. Ja Berlin, v metropoli smo! Mesto neverjetnih dimenzij. Dimenzij zgodovine vzponov in padcev. Mesto neštetih kultur in narodov, stvaritev nekdanjih in sedanjih umetnikov, številnih modernih atrakcij, elitnih nakupovalnih pasaž in pod starimi mostovi skrite tradicije; mesto moči in upravljanja, pa hkrati tako odprtega duha za vse različnosti. Središče dogajanja za vse generacije. Je inspiracija in zgodba mnogih romanov in filmov, kraj številnih začetkov in koncev in prizorišče zgodovinskih prelomnic. Mesto razsežnih gradbenih projektov, prostranih zelenih površin, rečnih in jezerskih nabrežij. In nad vsem tem, mesto kjer lahko še danes stojimo na eni in zremo na drugo stran nekoč skoraj neprobojne, danes in za vedno pa simbolne in poučne delitve. In če se potrudimo, lahko v svetovljanski in mukltikulturni prestolnici odkrijemo mesto, ki ima globoko v sebi še vedno dve duši. Berlin je enostavno »muss«!

Zapisano je le okvir naših poti, skupaj bomo vanj dodali še velik mozaik doživetij. Torej, gremo. V Nemčijo!

Matjaž Černovšek