Karpatos – ljubezen na prvi pogled

Zapis naše komercialne direktorice Leni, velike ljubiteljice Grčije

Karpathos je prav poseben otok. V Grčiji sem obiskala več kot 30 otokov, vendar samo brez enega ne gre; vsaj enkrat na leto obiščem Karpathos, otok divje lepote in čudovitih plaž. Običajno se pošalim in vsem prijateljem in znancem obrazložim, da pri tem otoku obstaja samo ena velika »nevarnost« in to je želja po vračanju, vsako leto znova in znova. Skoraj vsi na koncu postanejo zasvojeni s tem otokom. Je edinstvena mešanica starega, tradicionalnega načina življenja in modernega utripa, ki ga prinašajo predvsem v tujini živeči otočani in v poletni sezoni turisti. Fenomen so vsekakor čudovite plaže, do katerih se boste odpeljali z avtom, do nekaterih kar peš, vasice v notranjosti otoka, mesto Pigadia, ki je živahno vse ure dneva, odlična kulinarika in seveda tudi zabava se najde. Je otok za športne navdušence, veliko Slovencev ga pozna kot enega najboljših srfaških spotov, je za ljubitelje kolesarjenja, planinarjenja in nenazadnje tudi otok odlične kulinarike.

Letos bo otok drugačen. Še lepši. Kot bi bil narejen samo za vas. Domišljija narave in čutnost morja bo iz vas iztisnila tisto prvinskost, ki jo že dolgo niste začutili. Razkošje samotnih plaž, piš vetra in naravna moč sonca bo z vas spralo vse, kar se je v teh mesecih nakopičilo.

Megales stigmes zume! Živimo za velike trenutke – Karpatos vas pričakuje.

Gori, doli, naokoli po Karpatosu

• Vasica in plaža Kyra Panagia

Zame ena najlepših plaž na otoku. Je dobro organizirana, z veliko senčniki in ležalniki. Najbolje da si izberete ležalnike v desnem delu plaže, saj je tam zaradi zahoda sonca tudi najdlje sonček. Takoj zgoraj je prijetna, sicer malo bolj moderna taverna Kelaria. Za kakšen frape vedno dobra izbira. Seveda ga z veseljem prinesejo tudi k ležalnikom – letos so vsi na varni razdalji, vsaj 2, stran drug od drugega. Za kosilo priporočam domačo taverno Sofia, belo modra, takoj na začetku vasice na levo, ko se spustite s hriba. Kot da prideš k njim domov, ni uglajenih pristopov, samo topel žareč nasmeh in odlična hrana. Povprašajte Mario, kaj tisti dan predlaga.

• Plaži Achata in Apella, v kombinaciji z vasico Spoa

Prav tako čudoviti plaži, prva pred Kyro Panagio, na poti iz Pigadije, druga za Kyro Panagio. Čudovita barva morja, plaži prodnati, vsakič je zraven lokalna tavernica. Ko boste v Apelli, se odpeljite še malo naprej do Spoe, v taverno I Folia. Je ob cesti, z zelenimi naoknicami in rumenkasto rjavo fasado, s čudovitim razgledom z majhne terase. “Ena frape” vam ne uide.

• Diakoftis – Arkasa – Finiki

En luštkan izlet za nekaj uric. Odpeljete se v smeri proti letališču in potem zavijete za oznakami Diakoftis beach, po malo »čačača road« saj obvozite celo letališko ograjo in končno pridete na snežno belo plažo in do kristalno čistega morja. Malo se okopate, potem pa naprej v Arkasso, kjer je lepa mivkasta plaža Agios Nikolaos Beach. Zaključite lahko z ribjo pojedino v ribiški vasici Finikija. Tukaj se vsi ukvarjajo z ribolovom, vsak dan svež ulov. Nekoliko naprej od Finikja je lokalna domača taverna Kedros , kamor radi zahajajo tudi domačini, hrana odlična in cenovno prijazna.

• Amopi – Mali in Veliki za male in velike; družinam prijazno

Tudi Amopi se vam splača vsaj enkrat obiskati. Priporočam plažo »Small Amopi«, pod apartmaji Nymfes, ki ima tudi prijetno restavracijo, za kakšne prigrizke. Plažica je majhna in lepo urejena. Običajno se v povratku ustavim v lokalni taverni Esperida; odlična domača hrana. Obvezno naročite » karpatian makarunes« in polnjene bučkine cvetove, poleg vseh ostalih jedi – top izbira.

• Damatria in restavracija Poseidon s šefinjo Ano

Še nekam osebno zelo rada zahajam. Na plažo Damatrio, kjer nikoli ni gneče, je pa nekaj senčnikov in ležalnikov in zelo čista voda. Veliko miru, kopanje, sončenje potem pa na lahko kosilce v hotelček oziroma restavracijo Poseidon, ki jo vodi mlada Grkinja in njen mladi mož, ki prihaja iz Nizozemske.

Izjemno prijeten ambient, moderno pripravljena grška hrana. Bodite pozorni, v Grčiji se lahko najeste že predjedi, solate so velike in z eno solato običajno preživijo 4 odrasle osebe. Predjedi so odlične in poleg solat vedno naročite še kar nekaj predjedi, ki so vse zelo zelo okusne /sirne kroglice, pa melancani, feta v testu s sezamom in medom, v vinske liste zvit riž, polnjene paprike/, mesne kroglice in pa seveda glavno jed, običajno eno porcijo za dva, saj se že predjedi najeste.

V Grčiji je tako, da vse jedi postavijo na mizo in si jih med sabo delite, natakarji pa vam bodo prinesli male krožničke in pojedina se začne. Od glavnih so zmagovalne seveda morske dobrote – vedno preverite, da je dnevni svež ulov, pa kakšna hobotnica na žaru. Ne pozabite na favo, odlično jed v obliki pireja in baby shrimps – ov, tukaj na Karpatosu so res odlični.

Kam pa v Pigadiji, glavnem mestu, ki je prijetno vse ure dneva.

  • Obvezno v malo taverno, čisto na koncu pristanišča in sicer Orea Karpathos Pristno, domače, z velikim številom povratnih gostov.

  • Bar Anoi: ga ne morete zgrešiti, če se sprehajate po obalni promenadi ob morju, je to modra zgradba z belimi oboki. Do vhoda vodijo bele stopnice, kjer enostavno posedate in občudujete igro luči na morski gladini pod vami.

  • Bar En PLO: malo naprej od Anoia, super scena, odlični vaflji in najboljši Mohito na otoku.

Želim vam lepe in sproščujoče počitnice in pozdravite moj Karpatos.

Zelo pomembno: v spodnjem videu nastopata dva »simpatična modela«, ki že vrsto let prihajata na Karpathos in brez skrbi – ne nastopam jaz