Kolumbija

Dežela kave, naravnih lepot in razvpitega Escobarja.

Kolumbija je dežela odprtih in toplih ljudi, s prekrasno naravo, osupljivo džunglo, belimi plažami ob Karibskem morju in zanimivimi velemesti s kolonialno dediščino. Posebno doživetje je obisk plantaž kave, saj prav njihova kava velja za eno najboljših na svetu. Dežela še zdaleč ni samo spomin na Escobarja in mamilarske kartele, temveč veliko, veliko več. Treba se je otresti stereotipov o kriminalu v Kolumbiji, saj je država s kančkom previdnosti vse prej kot nevarna. Minili so časi mamilarskih kartelov in skorumpiranih predsednikov ter »drogeraških« botrov in gveril, ki so botrovali številnim krvavim dogodkom in deželo postavili na zemljevid ene najnevarnejših držav sveta. Po vsakem padcu sledi vzpon in Kolumbija si danes želi sprati »krvavo« ime, in to ji odlično uspeva. Kolumbijci si namreč močno prizadevajo spremeniti splošno zmotno mnenje o njihovi državi.




Prebivalci Kolumbije so čudoviti, večinoma srečni, ne glede na to, kaj počnejo, koliko imajo za preživetje. Obožujejo življenje in salso, salso pravzaprav že dihajo, začutiš jo v njihovih porah. Ljudje živijo za trenutek in niso obremenjeni s prihodnostjo in preteklostjo. Veliko se smejijo in znajo laskati.




Kolumbijski presežki:

BOGOTA – vedno »sveža« prestolnica s spomladanskimi temperaturami na 2800 m nadmorske višine obiskovalca navduši z modernimi in tradicionalnimi predeli. Je mesto z edinstveno kombinacijo kolonialnega šarma in urbane prefinjenosti. Nedeljski vzpon na goro Montserrat – simbol mesta, bo poplačan s čudovitim razgledom na več milijonsko mesto. Obisk muzeja zlata pa preprosto odpravi še zadnji dvom, da se je ravno tu rodila legenda o skrivnostnem kraljestvu, polnem zlata – El Douradu.

MEDELLIN – nekdaj zloglasno mesto neustavljivega Pabla Escobarja, danes pa sodobno, moderno mesto, z izjemnim sistemom metroja in vzpenjač. La Comuna 13 je bila še nekaj let nazaj ena najbolj nevarnih sosesk, v zadnjem času pa so mestne oblasti tudi v to pozabljeno favelo, zgrajeno na griču ob robu mesta, začele vlagati. Tako je postala velika turistična zanimivost z dih jemajočimi grafiti kolumbijskih umetnikov. Z vrha favele se ponuja enkraten razgled na mesto z več milijoni prebivalcev.



CARTAGENA – kraljico Karibov je Unesco uvrstil na svoj seznam kulturne dediščine in tudi to je eden izmed vzrokov, da jo obiščemo. Med romantično vožnjo s kočijo po tlakovanih uličicah s čudovitimi in pisanimi kolonialnimi palačami nas v mislih hitro ponese v čas velikih raziskovalcev, ko je mesto cvetelo in so prav tu pretovarjali ogromne količine zlata, srebra, smaragdov in prestižnega lesa. Ob večernem sprehodu se nagradite z nakupom čudovitega prstana ali ogrlice s smaragdi



TAYRONA – tropski raj, ki ga ne pozabiš. Turkizno-modra barva morja, nežen pesek, visoke palme in bujno rastje.



Še bolj doživeti treking, poleg trekinga v nacionalnem parku Tayrona, je večdnevna avantura v CIUDAD PERDIDA (Izgubljeno mesto). Nepozabna izkušnja s potrditvijo, da je življenje potovanje in ne cilj! Prijetna družba pohodnikov s celega sveta, idilična narava, avtohtoni prebivalci, kilometri prehojenih poti, izjemna zelena barva okoliških hribov in na koncu vzpon v »nebesa«. Tja pridemo po 1200 stopnicah preko Izgubljenega mesta s starodavnimi terasami in neverjetno tišino. Nepozabna izkušnja!



ZONA CAFETERA – dom številnih nasadov kave, zelenih gričev, plantaž, cvetja in najvišjih palm sveta. Dežela slovi po najboljši kavi na svetu, na katero so Kolumbijci zelo ponosni in prepričani, da ni pridelka, ki bi zahteval toliko požrtvovalnosti in znanja, kot je vloženega v majhno zrno. Še kako prav imajo, saj je do požirka dišeče kave dolga in naporna pot.



CALI – mesto, kjer še posebej velja kolumbijski rek: »Ker ples združuje ljudi in kulture.« Na vsakem koraku nas spremljajo glasba, zabava in ples, saj je Cali svetovna prestolnica salse: salse calene, ki je prepoznavna po hitrih korakih, figurah in akrobacijah.



HRANA – v Kolumbiji boste navdušeni tudi nad hrano. Hrana v Kolumbiji je podobna naši, z veliko lokalnih začimb, ki dajo hrani karakterističen, prijeten okus. Da okusimo pravo kolumbijsko hrano, je priporočljivo naročiti dnevni menu (menu del dia), ki vključuje juho, riž, meso in arepo (značilno koruzno palačinko, ki jo običajno jedo z različnimi omakami). Veliko hrane je iz mesa, zelenjave in morskih sadežev ter sadja.



Značilne kolumbijske jedi so: Aljaco (nekakšen piščančji golaž z zelišči, krompirjem in koruzo …), Arepas Tamales (značilna ulična hrana iz koruze, polnjena z mesom, krompirjem in rižem ali zelenjavo), Sancocho (gosta juha z mesom, krompirjem in bananami …). Na desetine vrst tropskega sadja je mogoče dobiti na vsakem koraku. Naravni sokovi iz svežega sadja pa so prava poslastica. Steklenica mrzlega piva v povprečju stane manj kot evro. Najbolj znana kolumbijska pijača je Tinto – majhna črna kava. Izraz pa se lahko uporablja tudi za rdeče vino.



ALI STE VEDELI?

  • Zakon v Kolumbiji določa, da na nacionalni TV in radiu dvakrat dnevno predvajajo himno »O gloria inmarcesible!«,

  • zastava Kolumbije je nastala po navdihu španske zastave. Modra v sredini predstavlja morje, ki loči državi, rumena bogastvo dežele in rdeča neodvisnost,

  • deželo so poimenovali po raziskovalcu Krištofu Kolumbu,

  • Kolumbija je dežela praznikov, imajo kar 18 nacionalnih praznikov,

  • je dežela kave in tretja največja izvoznica na svetu. Kava je tako popularna, da po kosilu tudi otroci spijejo skodelico kave z mlekom,

  • popularna pijača v Kolumbiji je nenavadna kombinacija čokolade in topljenega sira.

Kolumbije ne bomo zapustili brez:

  • avtobusa Chiva – mali keramični, živo pisan avtobus, v barvah kolumbijske zastave,

  • smaragdov – kakovostne kolumbijske smaragde kupite v Bogoti ali Cartageni,

  • kolumbijske kave, ki se lahko pohvali s prefinjenim okusom, blago kislostjo, cvetnimi notami in čokoladnim priokusom. Je tretja največja proizvajalka kave in jo proizvede kar 12 %,

  • klobuka aguadeno – kolumbijska različica klobuka Panama, ki je enako hladen in ročno izdelan.



Kolumbija obiskovalcu ostane v trajnem spominu. Še dolgo po vrnitvi domov se pred očmi rišejo smaragdno-zeleni vrhovi planot, plantaže kave, romantična in barvita mestna središča kolonialnih mest, v spominu pa ostajajo srčni, prijazni in topli ljudje, ritem živahne glasbe, mešanica kultur in zabava. Dežela je pristna, zanimiva in lepa. »Me gusta Kolumbija,« boste tudi vi izrekli po koncu potepanja po Kolumbiji.



Tamara Brodnik, Palmina specialistka za Severno in Srednjo Ameriko