Kreta – otok za vse okuse

Zapis naše predstavnice Nine

Kreta je največji grški otok in peti največji otok v Sredozemskem morju. S svojo izjemno raznolikostjo in gostoljubnostjo domačinov vsako leto privablja množice turistov z vseh koncev sveta. Vendar pa je letos malce drugače. To poletje je (in še bo) Kreto obiskalo precej manj turistov, kot vsako leto desetletja do sedaj. Vendar pa vsi, ki so se, ali pa se še bodo odločili za obisk otoka, bodo letos še toliko bolj uživali. Letos lahko Kreto doživimo v vsej svoji lepoti in to brez gneče.

»Po mnenju mnogih je Kreta eden izmed najlepših otokov na svetu in tukaj dejansko lahko čisto vsak obiskovalec najde nekaj zase.«

Kreta ima prečudovite plaže. Najbolj izstopajo plaže kot so Elafonisi z belo – roza peskom, laguna Balos, Vai s palminim gozdom, Preveli, kjer se reka izliva v morje in pa seveda čarobna Matala. Vedno sem opozarjala naše goste, da se naj na te plaže odpravijo čim bolj zgodaj, da bi se izognili gneči. Letos pa tega ne počnem, kajti na plažah so večinoma domačini in nekaj malega turistov. Tako kot se letošnje poletje lahko uživa na teh najbolj obiskanih in znanih plažah, se od daljnega leta 1975 ni dalo nikoli več.

Kreta je znana tudi kot zibelka evropske civilizacije. Veličastna minojska civilizacija je pustila na otoku svoj pečat. Obiščemo lahko največjo minojsko palačo na Knossosu. To arheološko najdišče je vedno na seznamu “must see“ vsakega obiskovalca in pri malce več kot 3 milijonih turistov na leto je bilo normalno, da je bila palača zelo obiskovana. Letos pa lahko uživamo skoraj sami. Resnično edinstveno doživetje.

Popolnoma enako je tudi z eno izmed mnogih beneških utrdb na otoku, s Spinalongo. Na majhen otoček so v začetku 20. stoletja začeli zapirati bolnike z gobavostjo in jih izolirali. Spinalonga s svojo pretresljivo zgodovino ni pustila ravnodušnega še nobenega obiskovalca. V notranjosti otoka najdemo na stotine tradicionalnih vasic s kamnitimi hišami po katerih plezajo cvetoče bugenvilije. In do kamor nam seže oko vidimo oljčne nasade.

Velikokrat omenim našim gostom, da je Kreta pravzaprav mali raj na zemlji. Kajti tukaj so visoke gore, najvišji vrh Psiloritis (2456m), kjer se med gorami iztekajo slikovite soteske (najdaljša je Samarja) in se skrivajo rodovitni platoji (najbolj znan Lassithi). Kreta ima tudi veliko kraških jam, ki so jih v preteklosti domačini uporabljali kot skrivališča pred različnimi zavojevalci. V nekaterih izmed njih pa so našli tudi izvire pitne vode, spet v drugih so zgradili majhne cerkvice. Otok je na svoji zahodni strani zelo zelen in cvetoč, na vzhodu pa že skoraj puščavski. Visoko v gorah je zelo ostro podnebje, ob obalah pa sredozemsko tropsko.

»Na Kreti uspeva praktično vse. Ob morju najdemo banane, in ostalo tropsko rastje, če pa se povzpnemo na le 800 m nadmorske višine pa najdemo rastje, podobno kot pri na – češnje, jabolka, kostanj, …«

Skoraj nemogoče je najti kjerkoli drugje na svetu takšno pisanost pokrajinskih tipov in podnebnih značilnosti. Tudi dejstvo, da si je boginja Rea izbrala Kreto, kjer bo rodila svojega otroka Zevsa pove veliko.

Torej, če povzamem, Kreta s svojo velikostjo in raznolikostjo ne bo razočarala nikogar, zato vas vljudno vabim, da letošnje počitnice preživite na največjem grškem otoku.

Palmina predstavnica Nina