Lefkas – grški karibi

zapis Palmine predstavnice Natalije

Dobrodošli na grških karibih, tako ga imenujejo Grki. Odtenki nebeško modre oblivajo bele klife na zahodni obali, po katerih je Lefkas dobil svoje ime (lefko v grščini pomeni belo). Plaže na zahodni strani so rajske, turkizne, prostorne, … zdi se, da so narejene iz mentos bonbonov. Najdete tako turistične in živahne, pa tudi bolj umirjene in zasebne belo – modre kotičke. Razgledi so neprecenljivi, še posebej ob koncu dneva, ko se sonce poslovi in za sabo pusti rožnato nebo, kar je najlepše opazovati v Exanthiji. Sončni zahod na 500 m visokem klifu s pogledom na morje, nad oblaki, pa še z dobrim koktejlom ob strani … nebeško.

Po le nekaj minutah vožnje iz marine živahnega Nidrija prispete do Skorpiosa, nekdanjega zasebnega otoka Artistotla Onasisa. Nekoč najbogatejši svetovljan je na Lefkasu in okoliških otokih pustil močan vtis. Živel je ekstravagantno življenje bogatašev, na svojem otoku in jahtah je gostil znana imena, na otoku se je leta 1968 drugič poročil in sicer z nekdanjo vdovo ameriškega predsednika Kennedyja Jackie Kennedy. Po njej je poimenovana trenutno še edina javno dostopna plaža. Satelitske otočke na vzhodni obali Lefkasa, tako imenovane “priness islands”, saj so večinoma v zasebni lasti, si lahko pogledate na celodnevnem izletu z ladjico Odysseia. Poleg zgodb, vasic in lepih plaž, vam izlet ponuja še piknik na plaži s tradicionalnim grškim kosilom in obilo zabave s kapitanom Jerryjem ter njegovo posadko.

Lefkas je tudi otok za gurmane. V notranjosti otoka si lahko privoščite tradicionalne jedi. Priporočam vam musako v lončeni posodi, meso na 101 način in jedi iz leče, ki jo pridobijo na mnogih poljih, na osrednjem delu otoka (lečina solata, juha, pita). Ribiški zalivi Mikros Gialos in Sivota s svežimi in okusnimi ribami razvajajo vse ljubitelje morske hrane. Ob kosilu si privoščite še kozarček domačega vina ali en Mythos za vse ljubitelje piva.

Poleg modrega morja in hladnega Mythosa za prijetno ohladitev v vročih dneh predlagam še ogled slapov, ki so le 5 minut vožnje stran od Nydrija. Prijetno se boste ohladili že ob hoji do zadnjih tolmunov, kjer lahko najpogumnejši, ki vas ne zebe celo zaplavate.

Otok je pravi raj tudi za vse, ki radi lovite veter. Na severu, na plaži Agios Ionias lahko kajtate, na jugu v Vasilikiju pa windsurfate.

Vabim vas na čudovit Lefkas in naj vas turkizno morje, odlična tradicionalna hrana, gostoljubje domačinov in pestrost otoka prevzamejo kot so mene.

Z veseljem vas pričakujem, Natalija