Lefkas – otok, ki vas bo popolnoma prevzel

Zapis naše predstavnice Nataše

Dobrodošli, yasas na Lefkasu. Če vam je všeč vonj po borovcih, oglašanje škržatov, turkizno morje in na stotine oljčnih gajev je Lefkas pravi otok za vas. Letos je sicer nekoliko drugače. Zakaj, se boste vprašali? Ker boste imeli prvič možnost uživati na plažah brez gneče, v najlepši intimi čudovitega otoka. Okoli vas lahko slišite robatost in hkrati navihanost grškega jezika, saj je drugih jezikov trenutno slišati bolj malo.

Drage dame le pazite se, saj vas bo kakšen Grk hitro povabil na svoj skuter ali pa na kozarček izvrstnega lokalnega vina – lefko krasi. Moški nikar ne bodite ljubosumni, kajti Lefkas je vendarle otok žensk. Občudovala ga je tudi grška lirska pesnica Sapfo, zaradi nesrečne ljubezni je prav na tem otoku skočila iz belih pečin na jugu, v peneče se morje. No, mi skakali ne bomo, morda le od sreče, ker je tukaj tako lepo.

Če damo mitologijo na stran in spregovorimo o aktualnih zadevah na otoku, vas bo morda presenetilo, kako dobro so se Grki organizirali in poskrbeli za varnost svojih gostov. V vseh hotelih so sprejeli določene ukrepe, ki se tičejo predvsem higiene in upoštevanja varnostne razdalje. Uporaba maske je zaželena in v notranjih prostorih obvezna. Vse sobe po odhodu gostov razkužijo za prihod novih. Vse skupaj ni tak »bav-bav« kot zgleda, saj Grki obvladajo situacijo in so dosedanji gostje zelo zadovoljni.

»Lastnik hotela Santa Marina v Agios Nikitas-u je še posebej poudaril, da na Lefkasu okužb praktično niso imeli, zato si želijo odgovornih gostov in zanj so Slovenci natanko to. Natakarji v restavracijah in barih ponekod strežejo z vezirjem, vendar nasmešek v ozadju ne manjka, hitro vas bodo okužili s svojo dobro voljo. Ti kanis? Kala, efharisto. Kako si? Dobro, hvala.«

Grki niso izgubili svojega smisla za humor, če jim boste naklonili nasmešek, vam bo ta trikrat povrnjen.

Veliko Palminih gostov se na destinaciji odloča za najem avtomobila, saj je tako raziskovanje otoka najlažje in najlepše. Dovolite si začutiti utrip otoka z vožnjo ob morju ali med hribovitimi deli, ki ponujajo prekrasne razglede. Prepustite se, naj vas cesta sama popelje v neznane kraje, kjer boste lahko našli stojnice z domačim timijanovim medom ali izdelki iz olivnega olja.

Palma ponuja svojim gostom tudi nepozabne izlete z ladjicami. To je odlična priložnost za obisk plaže kakor je npr. Egremni, ki ni dostopna peš ter obisk bližnjih otokov – Meganissi, Scorpios (ki je bil nekoč v lasti slovitega ladjarskega mogotca Aristotela Onassisa). Do plaže Porto Katsiki se lahko zapeljete z avtom in tam preživite ves dan, saj so v bližini tudi bari in manjše restavracije.

V Agios Nikitasu si lahko spočijete oči na ozkih cvetočih ulicah ter se prepustite bohemskemu stilu tega prijetnega mesteca. Če pa si želite krajšega pohoda, se lahko peš odpravite do bližnje plaže Milos in si privoščite košček grškega bleščečega morja samo zase. Nikakor pa ne gre pozabiti krajev kakor je Poros, prekrasna grška vasica zgrajena v tipičnem kamnitem slogu, s tradicionalnimi hiškami in prijetnimi domačini. V Nidriju kjer je najbolj živahno, taverne in trgovine s spominki že nestrpno čakajo na vas.

Naj vas Lefkas prevzame, kakor je prevzela mene in mnoge druge. Maham in vas prijazno vabim, da letošnje počitnice preživite na tem čudovitem otoku.

Vaša predstavnica Nataša