Madeira – eksotični otok v Atlantiku

zapis našega vodnika Igorja Rajnerja

Po daljšem obdobju počitka in potovanj znotraj Slovenije, smo se prebudili v nek nov turistično potovalni svet, ki ga v tem trenutku še tipamo in spoznavamo. Vsi smo več ali manj naveličani monotonosti domačih krajev ali tudi domovine. Sprašujemo se, kam bi bilo najlažje, najbolj enostavno pobegnit, da ne bi bilo preveč težav pred, med potjo in tudi ob povratku v domovino.

Ugotavljam, da je nova velika prednost potovati z ljubljanskega letališča in se nanj z destinacije tudi vrniti. Vse gre enostavno, brezskrbno in preprosto, seveda ob predložitvi ustreznih dokumentov, ki jih naša ciljna destinacija zahteva.

Marsikdo si je že zelo dolgo želel skočiti na eksotični otok v Atlantiku, kajne? Tja je bilo vedno možno potovati preko enega od evropskih letališč, tokrat, v času pandemije, ki ji v tem trenutku še ni videti konca, pa je je pravzaprav prednost ta, da lahko poletimo iz Ljubljane. Varno, udobno in direktno.

Kakšen dejansko sploh je otok? Otok Madeira je pravzaprav eden najlepših, nam bližnjih eksotičnih vrtov v Atlantskem oceanu, ki s svojo izjemno pestro in bujno vegetacijo poboža sleherno popotniško dušo. Razgiban in vabljiv vulkanski otok je dobro organiziran in skrbi za varnost ter dosledno upoštevanje koronskih ukrepov, saj se pomena turizma na otoku še kako zavedajo. In vsi mi obiskovalci otoka kar dosledno sledimo.

Unikaten program je izjemen tudi zato, ker ponuja odlično kombinacijo potovanja in počitnikovanja ali pa zgolj tedenskega letovanja, skratka užitka. Če kdorkoli vpraša mene, sem zagotovo pristaš kombinacije, saj je otok tako zelo razgiban, da nam ponuja vsega po malo. Prav tako pa na tem programu spoznamo otok v celoti, od vzhoda do zahoda, od severa do juga in dodatno še kakšen otoški kotiček. Če ste kdaj koli pomislili na to, ali je Madeira vredna obiska ali ne, verjemite, da je zagotovo vredna. Še posebej v teh novih potovalnih časih.

In kdo so prebivalci Madeire? Saj vemo, da so Portugalci, a če jih človek označi za slednje, te pogledajo postrani in odločno odvrnejo, da so Madeirčani in ne Portugalci, zanimivo, kajne?

Ali ste vedeli, da na otoku uspeva sadež, ki je kombinacija ananasa in banane? Pa še zelo okusen je. Sicer je hrana v vseh restavracijah in v hotelih zelo raznolika in okusna. Ali bi poskusili espado z banano? Verjemite, da je zelo okusna.

Ali ste vedeli, da na kulturnih terasah Madeire uspeva izjemno eksotično sadje, zelenjava, vinska trta, sladkorni trs, ki je osnova za odličen madeirski rum? Krasen pogled na terase z vseh koncev.

Za vse ljubitelje narave je treking po Levadah nepozaben. Človek se prepusti naravnim lepotam in spretnostim prvih prebivalcem otoka, ki so gradili levade povsod po otoku. Saj vemo, da je stik z naravo še kako prijeten, če ji le damo priložnost.

Da ne bom predolg z opisom rajskega otoka, predlagam, da se nam pridružite na odkrivanju lepot Atlantika na enem od zagotovljenih terminov.

Lepo vabljeni v družbo popotniške Palme.

Madeira – in svet se vas dotakne.