Mistična Kreta – Grčija, a zelo drugačna

Zapis našega vodnika Igorja Rajnerja, ki je letos užival na otoku Kreta

Za vse popotnike in uživače grške kulture, kulinarike, zgodovine, mitologije, brezbrižnosti in ležernosti, je ta najbolj južni grški biser zagotovo zelo vabljiv in mamljiv. Verjetno se marsikdo doma sprašuje, ali je Grčija primerna za obisk v teh drugačnih in morda novih časih potovanj in letovanj? Dokler se pred dobrim tednom nisem dotaknil grških tal, sem se tudi jaz na vsake toliko časa vprašal, ali Palmin slogan »Če kdaj, potem zdaj«, res drži? O ja, pa še kako drži … Verjemite!

Da se vam predstavim … Sem Igor Rajner, z Grčijo povezan že več kot 23 let. Z leti raziskovanja, spoznavanja, navezovanja lokalnih stikov in vodenja naših gostov tako po celinskem kot tudi otoškem delu, sem Grčijo sprejel za svojo, Grčija pa mene za svojega. Enostavno, kajne? Ni bilo vedno lahko, saj so Grki kot narod zelo zakoreninjeni, konservativni in tradicionalni, zato za mnoge naše predloge ali spremembe niso imeli posluha. Pa nič zato ….To je bilo nekoč, danes je drugače.

Zelo kmalu sem ugotovil, da Grkov spremeniti ne moremo, niti ne želimo, ampak jim pustimo, da so to, kar so in zato so tukaj, kjer so. Trdno na mediteranskih tleh. Med seboj so si različni, tako kot sta različna sever in jug. A ko doživiš tapravi jug, v mislih imam Kreto, ugotoviš, da je to še vedno Grčija, mistična, a zelo drugačna. Kreta je država znotraj države, tako bi jo ocenil jaz. Tako kot poznamo štiri smeri neba, tako se Kreta razlikuje od vzhoda do zahoda in od severa do juga. Nikoli dolgočasna, zelo razgibana in bogata, nam zmeraj odpira vrata.

Spoštovani bralci, ne pozabimo, da je Kreta peti največji otok v Mediteranskem bazenu in dobro konkurira Siciliji, Sardiniji, Cipru in Korziki. Letos je turistično zelo utrjena in še posebej pripravljena. Izpostavil bi eno stvar, ki me je kot dobrega poznavalca Grčije, pozitivno presenetila. Grki, ki sicer veljajo za neorganiziran, morda kaotičen in počasen narod, so v tem »koronskem času« nekaj svetlobnih let pred ostalo Evropo.

Hoteli so čisti in dezinficirani, skrbno se držijo vseh pravil in norm za ohranjanje zdravja. Na vseh javnih prevozih je obvezno nošenje maske in ja, vsi, tako mi turisti, kot domačini, se tega absolutno držimo. Razkužila so na voljo povsod, tudi na plažah. Ja, prav ste prebrali, tudi na plažah. Če kdaj, so Grki zdaj organizirani in zaupanja vredni.

In če razmišljate na Kreto ali ne na Kreto, je moj nasvet zagotovo pritrdilen, saj vas bo ravno ta neverjetna raznolikost in organiziranost otoka, zagotovo presenetila, sprostila, zasanjala in navsezadnje zadovoljila. Ker vem, da je čas dragocen in v sodobnem času ne maramo predolgih prispevkov, vas kratko malo vabim, da spakirate kovček in priletite na sončno Kreto.

Heraklion, 28. 7. 2020

Igor Rajner