Na obisku pri pravem Božičku (2. del)


Palmina popotnica Gabriela Zver je tako doživela Božičkovo vas na severu Finske.

Verjamete v Božička? Ne? Ni vam treba verjeti. Na obisku boste uživali oboji: skeptiki in oboževalci Božička, če ste v sebi ohranili vsaj malo otroka! 😊

Jaz sem bila na obisku v Božičkovi vasi sredi poletja, v začetku avgusta, ker je to edini termin, ko lahko odpotujem za daljši čas. Tako sem se odločila za potepanje po dveh državah: Norveški in Finski. Ko smo prečesali Norveško od Osla do Nordkappa, smo zavili proti Rovaniemiju, kjer se končuje ali začenja, odvisno, s katere strani prihajate, polarni krog. V Rovaniemiju se nahaja Božičkova vas.

Kako se je rodila ta vas? Angleško Santa Claus Village ali finsko Joulupukin Pajakylä je zabaviščni park v laponski regiji na Finskem. Odprli so ga leta 1985. Park Božička, ki je povezan z vasjo Božička, je Topworld International nagradil leta 2007 in ga uvrstil na drugo mesto kot najboljšo popotniško avanturo na Finskem. In še danes drži svoje drugo mesto!

Kaj ponuja Božičkova vas? Marsikaj. Pozimi se lahko vozite mimo vseh zamrznjenih rek in skozi zasnežene gozdne poti po pravi čarobni pokrajini z Božičkovimi sanmi, ki jih vlečejo severni jeleni ali pa s haskiji ter motornimi sanmi, lahko se sankate, obiščete domovanje jelenčkov, izdelujete božične okraske, pečete medenjake, si ogledate predstavo palčkov, se sprehajate med ledenimi skulpturami, obiščete polarni muzej in se vozite z božičnim vlakom ter doživite čisto pravo čarovnijo neba, enega najlepših naravnih pojavov: severni sij ali auroro borealis. Vrhunec pa je obisk čisto pravega Božička. 😊

Je torej poleti, ko zamujaš vso zimsko pravljičnost, vredno obiskati Božičkovo vas? Je! To je seveda moje mnenje, jaz sem uživala. In ja, bi ponovila, tako poleti kot pozimi. Moj vrhunec je namreč predstavljalo pisanje voščilnice na Božičkovi pošti, kjer so me postregle Božičkove pomočnice oblečene v čudovite kostume. Tam vas čakajo mizice in dnevna soba, da v miru napišete voščilnico. To še ni vse! Tudi znamko si lahko izberete in določite datum, kdaj naj bo voščilnica poslana. En nabiralnik zbira voščilnice, ki so lahko odposlane takoj, drugi pa voščilnice, ki so odposlane v decembru, in prispejo nekje med 15. in 20. decembrom, ob pravem času, da razveselijo izbrane naslovnike. 😊 Znamko pečatijo tudi s svojim posebnim pečatom, ki je zaščiten kot blagovna znamka. Oblikoval ga je finski grafik Pekka Vuori. A ni lepo dobiti voščilnico od pravega Božička?

V istem prostoru hranijo tudi vsa pisma otrok, ki so v tem letu prispela na Božičkov naslov. Razporejena so po državah. Kaj storijo s temi pismi? Nemogoče je, da bi zaposleni, pardon, Božiček, nanje odgovarjali. Tako obstaja rešitev: po določenem času je možno kupiti kup pisem, na katera lahko odgovorite tudi vi, v imenu Božička. Seveda kupijo ta pisma ljudje, ki jim je mar in se potrudijo. Če naslova ni, potem ni niti rešitve, če pa je, pa obstaja možnost, da se bo Božiček čisto resno oglasil. 😊

No, zdaj pa drugi del atrakcije, ki meni ni bil pomemben, saj sem že velika punca, in slike z Božičkom ne potrebujem, še manj mi je do tega, da bi sedela pri svojih letih »Božičku« v naročju. Hihi. Ampak če bi bila otrok, bi si to gotovo zelooooo želela, in ja, tudi svojemu otroku bi privoščila to pravljico, ki ni poceni. Srečanje in slikanje z Božičkom stane na osebo od 20 evrov navzgor, odvisno od medija, formata, tiska, drugače pa je vstop v Božičkovo vas zastonj. Seveda pa nihče noče stran od Božička brez te posebne fotografije, ki jo naredijo njegovi škratje. Tega se Božičkovi zaposleni zavedajo. Imajo pa tudi božični okraski zasoljeno ceno.

Jaz sem se odločila, da bom to izkušnjo kot odrasla ženska izpustila, saj sem maksimalno uživala pri izbiri in pisanju voščilnice, izbiri znamke in poštnega nabiralnika v Božičkovi pošti. Sem se pa vseeno sprehodila prav do Božičkovih vhodnih vrat, kjer so me ustavili škratje… no, ne dobesedno, so pa nadzorovali vhod v sobo, kjer živi Božiček. In prav to pot bi vam rada pokazala … že ogled teh hodnikov je prava žgečkljiva avantura. Skozi hodnike greš mimo vseh daril, Božičkove pisarne, pisalne mize, vidiš njegove osebne predmete, pokukaš lahko skozi ključavnico in vidiš v delavnico, kako palčki in škratje pripravljajo darila za otroke, potem vidiš pročelje Božičkovega doma, pravljične prostore in njegovo uro, ki kaže vse časovne pasove, prav tako vsa vrata, ki vodijo v prostore palčkov in severnih jelenov, do Rudija in drugih. Skratka, tako majhen kot velik otrok uživa, ko vse opazuje in se brez težav vživi v pravljičnost.

Sem vas kaj prepričala, da se splača znova biti otrok in si ogledati Božičkovo vas? 😊 Če vas moj opis ne prepriča, pa bi vas morda, glede na to, da je vstop v vas brezplačen, lahko pregovorila vaša geografska ali popotniška žilica in bi se odločili poiskati vsaj črto, ki označuje sredi vasi mejo polarnega kroga. In za konec, ne pričakujte preveč, pridite odprtega srca, in lahko se vam zgodi, da boste uživali.

Blog Gabriele Zver Palmine gostje