Nizozemska – cvetoča kraljevina z mlini na veter, velikimi umetniki in neskončno svobode

Dežela tulipanov skozi oči Palminega vodnika Igorja Rajnerja

A se tudi vi velikokrat vprašate, zakaj je Nizozemska Nizozemska? Če ja, potem mi sledite v mojem doživljanju Nizozemske in zagotovo boste prišli do odgovora. Ko sem pred triindvajsetimi leti prvič obiskal to tako imenovano »nizko deželo«, me je nedvomno stoodstotno prepričala s svojim značajem, lepotami, zelenimi površinami, pisanimi cvetličnimi polji in unikatnimi prebivalci. Še danes je to tista dežela, v katero se tako individualno, kot tudi po vodniški poti zelo rad vračam. Zakaj? Ko človek vse to iz leta v leto obišče in doživi, čuti še vedno enak odnos do dežele in predvsem do odprtih ter unikatnih ljudi.

Nikoli ne bom pozabil, ko me je pred leti lokalna vodnica povabila domov na kavo in klepet. Ponudila mi je dobre, doma narejene piškote, v katere sem kar po domače padel in jih želel »pospraviti«. Naenkrat z nasmehom reče: »čeprav sem ti ponudila skledo piškotov, pričakujem kot Nizozemka, da boš pojedel le enega ali dva, saj si vendar prišel na klepet in ne na požrtijo.«V trenutku mi je bila kristalno jasna nizozemska skromnost, o kateri se veliko govori, piše in katera definira prebivalce in jih dela edinstvene. Vse kar so si Nizozemci ustvarili, so si prigarali s svojo skromnostjo in tudi trgovsko žilico, ki so jo prenesli iz svojih kolonij v domači Amsterdam. V glavnem mestu Nizozemske se še vedno čuti slogan: »živi in pusti živeti«. Nizozemec ima najrajši opravka s samim seboj in ne z okolico ali ljudmi, ki ga obdajajo. Zato je vesel, srečen, nasmejan in gostoljuben. Ima vse karakteristike, ki se jih človek z lahkoto navzame, če si le drzne spustiti v svojo dušo to nizozemsko širokosrčnost in odprtost.

»Zelo znani nizozemski pregovor pravi: »Bog je ustvaril zemljo, Nizozemec pa Nizozemsko«. Čeprav se sliši naduto, moram priznati, da popolnoma ustreza resnici. »

Ali ste vedeli, da so Nizozemci položili temelj današnjemu svetovljanskemu ameriškemu velemestu New Yorku? Ali ste vedeli, da Nizozemci živijo tako transparentno življenje, da marsikje ne uporabljajo zaves ali rulet? Ali ste vedeli, da je Nizozemska dejansko najlepša spomladi, ko v mnogih delih »nizke dežele« človeško dušo božajo pisana polja cvetlic? Ali ste vedeli, da je cvetlični park Keukenhof eden največjih in najbolj negovanih cvetličnih parkov na svetu? Ali ste vedeli, da imajo Nizozemci več koles, kot pa je samih prebivalcev? Ali ste vedeli, da je v Roterdamu najlepša in najbolj modna živilska tržnica v Beneluxu daleč naokrog?Ali ste vedeli, da delajo nizozemske cokle iz topolovega lesa? Ali ste vedeli, da se Nizozemci pri za nas nizkih pomladanskih temperaturah že namakajo v Severnem morju, v kraju Ševeningen? In ali ste vedeli, da letos, ko praznujemo v Palmi 30 let obstoja, v času prvomajskih praznikov organiziramo poseben polet na Nizozemsko, direktno iz Ljubljane?. Če se želite prepričati v vse to in še več, se nam pridružite na eni od tradicionalnih prvomajskih nizozemskih potovanj. Preverite naše različne programe po čudoviti Nizozemski pod Palmo.

Palmin vodnik: Igor Rajner