Ooopa, Poletje v Grčiji

Palmina predstavnika z informacijami iz prve roke

Poletja v Grčiji so stalnica najinega življenja že vsaj zadnjih deset let. So sinonim za grški frape, slastne črne olive, litre olivnega olja, morje vseh odtenkov modre in obvezen grški moto ”siga siga” (počasi počasi). Z obzirom na dogajanje zadnjih mesecev se je nekaj časa zdelo, da bo poletje letos predvsem slovensko in zeleno namesto grško in modro. Na najino srečo je bila Grčija med prvimi varnimi državami Evrope. Še posebej grški otoki so zabeležili zanemarljivo malo število okuženih. Pa saj grški otoki so bili vedno svet zase.

Na Palmi so naju povabili, da Grčijo obiščeva še preden iz Ljubljane proti izbranim otokom poletijo prva letala. Pomembno je bilo, da v živo preveriva vse hotele in destinacije, saj nič ne sme biti prepuščeno naključju. Prve Palmine goste bova tako pričakala že na grškem letališču. Polna pričakovanj, pa seveda tudi dvomov kako in kaj, sva se tako čim je bilo možno v Grčijo odpravila z avtom.

V zadnjih mesecih smo se veliko naučili predvsem o preventivnih ukrepih, ki pripomorejo k ohranjanju zdravja. Že v Sloveniji smo občutili, da je praksa marsikdaj drugačna kot teorija, kljub temu, da se vsi trudimo/jo po najboljših močeh. Priznam, nisem vedela kaj pričakovati od sicer sproščenih Grkov glede tega. Velikokrat namreč občudujem ravno grško apatijo do prilagajanja tisoč in enim pravilom sveta. Včasih, upravičeno in manj stresnemu življenju naklonjeno, raje zamahnejo z roko in živijo življenje, tukaj in zdaj. Grški ‘’kefi’’ – strast, veselje do življenja, jim vedno gleda iz ušes. A ravno zaradi ‘’kefija’’ so se morda še toliko bolj zavezali ukrepom.

Že na celinski Grčiji naju na bencinski črpalki pričakajo v maskah in rokavicah. Prva noč v hotelu mine brez zapletov. Na recepciji naju povabijo k razkužitvi rok in sami vodijo z vzgledom. Pokažejo na novo pleksi steklo na pultu recepcije, ki še dodatno poskrbi, da je med nami zaščita. Brez skrbi, skozi prozorno pregrado se še vedno nasmejimo drug drugemu. Na tleh hotela diskretni znaki spodbujajo k ohranjanju primerne razdalje.

Zvečer v hotelski taverni sediva sama, turistov je zelo malo. Nič hudega, sončni zahod imava zase, gostiteljica z masko na obrazu se posveča samo nama. Grška hrana ne razočara in zadovoljno ter brezskrbno zajadrava v prvi spanec v Grčiji.

Pot nadaljujeva proti prvemu otoku, Kefaloniji. Ko zaplujemo v pristanišče takoj opazim kafeneon. Otoške staroste, vsak s svojim frapejem, radovedno pristrižejo proti slovenski registrski tablici avtomobila. Turisti so tukaj konec junija, ko običajno otok poka po šivih, redki. Zapeljeva se do prve plaže, Antisamos. Prečudovita! Pripravljeni ležalniki povečini samevajo, morje je praktično samo najino. Uleževa se na ležalnike in naročiva frape. Natakarica na plaži je v kopalkah, na sebi ima rokavice in masko. Zdi se nama smešna kombinacija, pa vseeno dober znak, da je tudi na plaži varnost na prvem mestu.

Naslednji dan obiščeva hotele, ki že nestrpno pričakujejo Palmine goste. Giannis, DImitris in Rula hitijo razlagati kaj vse so preuredili, namestili, dokupili, da lahko gostom nudijo pričakovano udobje, hkrati pa zagotovilo higienske varnosti. Dimitris pojasni, da mu je pomembno tako zdravje gostov, kot seveda tudi zdravje očeta, Dimitrisa starejšega seveda. Ni enega brez drugega, zato so preventivni ukrepi potrebni. Žena, z vizirjem na glavi, ravno streže pivo Alfa prvim gostom hotela. Postane pri mizi in se posmeji z gosti. ‘’Kefi-ja’’ tudi vizir ne zmoti.

V drugem hotelu Giannis resno pove, da se je vseh pravil potrebno držati. Ni pomemben samo prvi teden prihodov, želi, da sledijo tudi naslednji prihodi. Vsi se zavedajo, zalomi se lahko samo enkrat. Sezona je že tako nepričakovano kratka, potrebno je delati na naslednjih tednih. Vsi verjamejo, da so ukrepi potrebni in so se jih pripravljeni držati. Giannis pravi, da tako pač je. Samo, da so gostje zadovoljni in doma povedo, da turiste tukaj čaka raj. Da skrbijo za varnost. To je nova realnost, potrebno je zaplavati.

Rula je hotel odprla takoj, ko je bilo mogoče – 15. junija. Pravi, da je želela začeti počasi in higienske standarde ves čas izpopolnjevati. Na recepciji ima običajno polno igrač za otroke. Za letošnje leto se je odločila, da bo vsaki družini namenila bombažno vrečko polno sveže opranih igrač. Dimitris ponosno pokaže na parni čistilec in pove, da je tudi oblazinjene stole potrebno primerno razkužiti.

Kakorkoli, vsem je skupno, da ves čas iščejo še dodatne načine kako zagotoviti najboljše higienske standarde. Večkrat naju preseneti njihova iznajdljivost in posvečanje pozornosti najmanjšim detajlom. Tudi takšnim, na katere sploh ne bi pomislila.

Med obiski hotelov z veseljem raziskujeva tudi bližnje plaže. Nekatere so čisto prazne. Ena najlepših plaž otoka, slavna Myrtos, ima le peščico obiskovalcev. Vsak se na svojem koščku peščenega raja lenobno nastavlja soncu. Malce bolj živahen je Makris Gialos, domačinom najbližja plaža. Tavernica na plaži je odprta, mladina na mivki igra tenis z leseni loparčki. Še vedno brez problema najdeva kotiček zase.

Kefalonija ima dobrih 250 km obale in na hitro preštejeva vsaj 50 plaž z imenom. Koliko je še takšnih, ki niti imena nimajo. S prvim julijem pričakujejo prva turistična letala. Nestoras, naš lokalni partner na Kefaloniji, pove, da je število potrjenih letov v primerjavi s preteklimi zdesetkano. Veseli bomo vsakega, pravi. Sama pomislim na vse prazne plaže v avgustu. Prešine me egoizem, morda pa je pred nami najlepša sezona v Grčiji do sedaj.

Palmina predstavnika v Grčiji Maša in Arne