Doživeti Madrid in doživeti Valencio

Zapis Palmine gostje Špele iz Kranja

Pred desetletjem sem prvič obiskala Madrid, saj me je mesto privlačilo od nekdaj. Vem, da jih večina želi videti Barcelono, mene pa je navduševala prestolnica Španije. Všeč mi je španski jezik, tako da sem se po povratku s potovanja vpisala na tečaj španščine. Zdaj se že znam sporazumevati v tem lepem melodičnem jeziku.


Na potovanje sem odšla sama v aranžmaju s turistično agencijo in všeč mi je bila kombinacija ogledov v skupini in samostojno potepanje, saj si vedno rada vzamem čas tudi zase. Madrid me je očaral tako zelo, da sem se vrnila še dvakrat, kasneje že z mojim sedanjim možem, ki me je prav v Madridu zaprosil za roko. Letos me je presenetil in mi za obletnico poroke podaril potovanje v Valencio. Od veselja sem mu skuhala paello, ki jo obožuje in ob romantični večerji in kozarcu vina sva obudila spomine na najin skupni Madrid. Tako kot sva Madrid obiskala v predbožičnem času, bova letos tudi Valencio.


»De Madrid al cielo y un agujerito para verlo” pravijo prebivalci Madrida. Pomeni pa, da ko greš v nebesa iz Madrida, je tam še vedno ena luknjica, iz katerega lahko gledaš mesto, ki jim je tako ljubo.


Pravi Madridčani sami sebe imenujejo »gatos«, mački, saj naj bi jih po legendi tako imenoval kralj, ker so plezali po strehah, da so ga bolje videli. Roko na srce, do prave madridske mačke mi manjka še kar nekaj obiskov.


V Madridu obstaja prostor, kjer se vedno zbere več ljudi, kot v drugih delih mesta. To je živahni predel Puerta del Sol, kjer Madridčani tudi pričakajo novo leto in prav tu najdemo simbol mesta, medvedko, ki je sadeže z drevesa. Domačini zadnje trenutke novega leta preživijo z donenjem zvonov in to prenaša tudi španska televizija po vsej državi. Ob vsakem udarcu pojedo eno grozdno jagodo, kar naj bi jim prinašalo srečo v novem letu. Nekoč bi si želela tudi sama dočakati takšen vstop v novo leto ali pa morda predbožični čas, ko mesto z okrasitvijo spremeni podobo z okrašenimi lučkami, sejmi, drsališči…morda bova nekoč odpeljala sem najine otroke.


Enega izmed večerov si bom še posebej zapomnila. Najprej sva šla na aperitiv na enega izmed najlepših španskih trgov, Plaza Mayor, katerega smo si ogledali že z vodnikom v dopoldanskem času Izvedela sva, da je bil trg Plaza Mayor v zgodovini prizorišče številnih dogodkov: tržnice, bikoborbe, nogometne tekme in javne usmrtitve v času španske inkvizicije. Plaza Mayor ima pod svojimi arkadami tudi obroč starih in tradicionalnih trgovin in lokalov. Praznovanja v čast Sv. Izidorja, zavetnika Madrida, so tudi potekala tukaj. Izvedela sva, da ima kar 237 balkonov s pogledom na trg. Čudovita arhitektura me je povsem očarala.


Nato sva odšla v tapas bar in poizkusila znameniti madridski sendvič s praženimi lignji Bocadillo de Calamares, nato pa ob kozarčkih rdečega vina poskusila še številne okusne tapase. Izza glavnega pulta so z vseh strani leteli krožniki napolnjeni s pršutom, popečeni toasti, politi z malo oljčnega olja ali pa tudi koščki paradižnika, gostje so naročali claro (pivo z limonado), pivo in tinto de verano (rdeče vino z ledom in sodavico) Španci ne potrebujejo posebnega razloga za to, nazdravijo tudi kar tako. Za lepši dan, hedonizem se čuti na vsakem koraku, v vsakem trenutku.


Madrid ima tudi slavno nakupovalno ulico Gran Via, ki ji pravijo tudi madridski Broadway, saj tam domujejo številna gledališča, ki ponujajo svetovno znane predstave in musicale, ulica pa je tudi glavno dogajanje nočnega življenje. Pravi utrip življenja se v Madridu začuti v njegovih četrtih in na njegovih ulicah, ki ne ostanejo prazne niti sredi noči. V poznejših urah se dogajanje preseli v bare in nočne klube, ki jih Madrid premore res veliko.


Ja, ko si doživel Madrid, stvari v življenju ne bodo nikoli več enake. Španski temperament očara in v božičnem času se veselim Valencie, še enega španskega mesta, v katerega lahko priletimo direktno iz Ljubljane.


Pravijo, da je Valencia odlična izbira za vse tiste, ki imajo malce čuta za romantiko, ljubezen do arhitekture, smisel za skrivnostno in neodkrito in moj mož je zelo romantičen. Glavna znamenitost Valencie je seveda tradicionalna paella, ki izhaja prav iz teh krajev. Večina od nas pozna paello predvsem kot riž z morskimi sadeži, zraven katere se prileže tipična španska pijača sangria.


Poleg paelle se veselim tudi arhitekta Santiage Calatrava, ki je domačin in je ustvaril nekatere izmed brezčasnih umetnin po vsem svetu, v Valencii je bil tako sooblikoval mesto umetnosti in znanosti, kjer se nahajajo sodobno oblikovane zgradbe, kot so planetarij, akvarij, operna hiša in ostale.


Čeprav ima mesto po velikosti zaostaja le za Madridom in Barcelono, jo imajo Španci za vas, saj je vse dosegljivo in obvladljivo na razmeroma majhnem prostoru. Veselim se obiska glavnih znamenitosti kot so mestna katedrala, tržnica, mestna vrata in glavni trg ter seveda novejši predel z zanimivi modernimi muzeji in akvarijem. Mož mi je obljubil še kolesarjenje po rečni izsušeni strugi, ki je preurejena v številne parke in sprehajalne ter kolesarske poti. Zdi se mi kot potopljeni park.


Ponovno bova del potovanja preživela na ogledih s skupino, seveda pa si bova vzela tudi čas zase in za tapase in cervezzo. Veselim se doživeti Valencio.

Kdaj obiskati Madrid in Valencio

Ravno pravi trenutek je zdaj, ker Palmovci poletimo iz Ljubljane s posebnimi letali.

Doživetja za vse

Ogledi mest, dodatni izleti, samostojno raziskovanje, nakupovanja, polno aktivnosti in atrakcij za otroke predvsem v Valencii.

Vremenska napoved

Toplo v Madridu in sončno v Valencii.

Priporočamo v branje

Don Kihot/ M.Cervantes, Tako belo srce/J.Maras, Senca vetra/C.R.Zafon

Kulinarika

Če se boste odpravili v bar na pijačo, se pozanimajte, kje ponujajo tapase – majhne prigrizke, ki so vključeni v ceno določenih pijač. Značilni madridski jedi sta cocido madrileńo, sočen obrok iz čičerike, zelenjave in različnih vrst mesa, ter callos ali tripe, enolončnica iz vampov, čičerike in zelenjave. Čeprav nobena od jedi v originalu ne prihaja iz Madrida, pa jima je prav to mesto dodalo specifičen karakter. Kot sladico (Španci jo jedo kar za zajtrk) si privoščite churros con chocolate – testo v trakovih, ki se ga namaka v vročo čokolado. In seveda, Valencia je rojstno mesto paelle, ne odidite iz mesta, ne da bi jo prej poskusili.

Ste vedeli ?

V Madridu stoji tudi Botin, najstarejša restavracija na svetu, ki je svoje mesto dobila tudi v najbolj znani knjigi rekordov. V njej naj bi bil stalni gost Ernest Hemingway, obstaja pa tudi šala med tamkajšnjim prebivalstvom, da je bil pisatelj gost v vsaki restavraciji, kar številni uporabljajo v promocijske namene. Ena izmed restavracij se je od teh zgodb želela izvzeti z jasnim napisom:

“Hemingway ni bil nikoli tukaj”.

Fotografije so promocijske