Palmina predstavnica Urška o svojih doživetjih na Madeiri

Ponovno sem se nazaj v Slovenijo vrnila opita…

Metaforično, spričo še enega čudovitega bisera, ki se skriva v Atlantskem oceanu in o čigar nastanku med drugim priča tudi poznana otoška legenda Svetega Silvestra, marsikdo pa verjetno tudi zares, saj je Madeira svetovno poznana po Madeira vinu, katerega poznamo več vrst in je bilo že stoletja nazaj obeleženo s strani Williama Shakespeare-ja, ponj pa je na Madeiro prišel tudi James Cook.

Če ste med ljubitelji vin, se na Madeiri lahko odločite za okušanje vin v kateri izmed poznanih otoških vinarij ali pa si v kultnem The Ritz Cafe-ju po ogledu mesta privoščite kozarček vina ob njihovi poznani slastni medeni torti, ki se mimogrede odlično poda k polsladkemu vinu Boal. Naj vas takoj opozorim, da gre za vina, ki vsebujejo višji delež alkohola in (še posebej vrsta Boal) močno spominjajo na poznani Portovec.

Da je otok poseben napove že sam prilet na letališče Madeire, danes poimenovano po velikem ponosu otočanov, Cristianu Ronaldu, ki prihaja iz tega čarobnega dela makronezije, pozicioniranega že v delih poznanih antičnih piscev. Kot avtonomna regija Portugalske, Madeira formalno spada pod Evropo, dasiravno je bližje afriški obali. Zares zanimivo jo dela dejstvo, da otok daje občutek, kot da ste na kakem tropskem otoku, ki nima nič skupnega ne z Evropo, ne z Afriko… In to je tisto, kar jo dela še bolj posebno.

Že pozicija letalske piste in prilet pričata o temu, da ste prileteli na razgibano področje vulkanskega izvora in ne – ne ustrašite se, da vas čaka kamnit, puščavski otok… ravno nasprotno! Madeiro lahko označim kot rajski vrt – paradiž, ki kraljuje z neštetimi endemičnimi vrstami rastlin in živali. Glavno mesto Funchal z okolico je polno čudovitih vrtov in parkov, notranjost otoka (še posebej proti severozahodu) pa se lahko pohvali z pragozdom, ki je od leta 1999 na UNESCO-vem seznamu svetovne dediščine.

Madeira je slikovit otok.

Če za Grčijo vsakič znova rečem, da ponuja najmanj petdeset odtenkov modre, potem lahko za Madeiro zapišem, da ponuja najmanj petdeset odtenkov zelene. Zato vožnja po otoku ponuja čudovite poglede in razglede ter možnost, da vsi ljubitelji fotografiranja in lovilci t.i. »zen trenutkov« doživijo svojevrstno katarzo.

Čeprav v jeziku ljubiteljev flore velja za prepoznavni znak Madeire strelicija (kar pripravite se, tam jih je ogromno) pa je v očeh domačinov roža Madeire, njen prepoznavni znak, lahko zapišem tudi simbol otoka, roža katere že ime pove vse. Gre za endemit, ki se imenuje »ponos Madeire«.

Obisk Madeire morata vsekakor zaznamovati tudi potovanje po otoku in želja po odkrivanju ter ne samo počitniško poležavanje. Plaže Madeire so lepe, eno najlepših plaž arhipelaga Madeire ima sosednji otok Porto Santo. Tam boste našli sanjsko, več kilometrov dolgo peščeno plažo, katero je moč videti tudi iz letala. Na otoku večne pomladi obvezno spustite in sprostite svoj duh popotnika, da boste lahko videli, doživeli, spoznali, okusili in nenazadnje tudi vonjali Madeiro… verjemite mi, da boste kopanje pustili čisto za konec;)

Otok kontrastov

Da je otok raznolik priča tudi podatek, kako sta si vremensko različna severni in južni del otoka. Ne bodite presenečeni, če boste zapustili sončen Funchal in se na severu znašli v megli in dežju. Naj vas potolaži to, da se boste vrnili nazaj na sončno obalo in da tudi megla in dež dajeta pragozdu mistiko, ki je sonce ne more pričarati… Vremenska specifika in razlika je tudi eden izmed razlogov, da je lahko prišlo do nastanka posebnega namakalnega sistema na otoku, katerega skupna dolžina kar dobro presega skupno dolžino cest na otoku. Levade so res posebno poglavje!

Čudoviti klifi, vulkanski bazeni, slapovi in v njih ujete mavrice, poznane hiške v Santani, ki danes krasijo razglednice in brošure otoka, meni pa se zdi da nas peljejo v pravljični svet katere izmed zgodb H.C. Andersena… Pragozd in dih jemajoči pohodi ob levadah, ribiška vasica, ki je bila nekoč navdih in zatočišče W. Churchilla danes pa prepoznavna po otoških ribičih, katerih ulov boste najverjetneje okušali vsaj nekajkrat… Pa ljubezenske zgodbe povezane z poimenovanjem mest na otoku… vse to daje Madeiri prav poseben pečat, ki ostane v nas. Tisto, kar ostane v nas, živi za vedno. In spomini na prelepo Madeiro bodo zagotovo večni.

Veselim se že, da se vam kmalu oglasim iz naslednjega Palminega potovanja in vas do takrat lepo pozdravljam!

Adeus, Urška