Po navdih v prestolnice

Ali kako izbrati svoj naslednji oddih v mestu?

Vzdušje v mestu, ugodna ponudba ali nepozaben koncert nas lahko prepričajo za eno izmed evropskih prestolnic. Včasih se v mestu preprosto prepoznamo. Ne glede na to, ali zavijemo v katero od prestolnic večne mladosti ali pa obiščemo tiste na Mediteranu, bo izbira vedno prava.

Prestolnice z žarom Mediterana: BARCELONA – MADRID – LIZBONA

V Španiji se vprašanje, kdo bo pil kavo, postavi po polnoči, saj se takrat zabava šele začne. Ulice napolni smeh prijateljev ob jamonu (pršutu) in kozarcu žametnega vina. Barcelona je mesto arhitekta Gaudija in sprehodite se lahko od barvitega Parka Guell do mogočne Sagrade Familie. V središče celine vabi Madrid. Pod svojim korakom poiščite stičišče šestih glavnih španskih cest – Kilometer 0. Okrepčajte se s sendvičem z ocvrtimi kalamari, v Muzeju Prado pa poiščite sliko Saturna, ki požira svojega sina. Močne noge ali rumeni tram vas popeljejo po strmih uličicah. Ob obisku spomenika Padrão dos descobrimentos, ki slavi zlata leta portugalskih odkritij, si privoščite sladico iz rumenjaka, pastel de nata.

»Na Pirinejskem otoku čakajo počasnejši dnevi in noči.«

Za Barcelono, Madrid in Lizbono je značilno, da se vsakodnevni opravki spremenijo v priložnost za druženje pozno v noč. Prepustite se melodijam flamenca ali fada.

Prestolnice večne mladosti: BERLIN – LONDON – ISTANBUL

Istanbul je neverjetno mesto, kjer je bilo pred sodobno Turčijo mogoče slišati vse jezike tega sveta. Nekdaj Konstantinopel in Carigrad je še vedno talilni lonec kultur, ki diši po Orientu in Evropi hkrati. Duh mesta je najbolje ujeti na velikem bazarju in v številnih četrtih na obeh straneh Bosporja. Velika prestolnica dvojnosti je tudi Berlin, nekoč ločen z Berlinskim zidom, ki je razdvajal zahod in vzhod, kapitalizem in socializem. Danes slovi kot mesto inovativnih idej in svobodomiselnih nazorov. Ponuja dom številnim mladim, ki se odločajo uresničevati nove priložnosti. Po opojni kulturni mešanici diši še London, prežet z britansko tradicijo, znan kot mesto s posebej ostrim humorjem. Resnični čar Londona se pokaže, ko raziskujemo dele mesta z vibracijami novih tehnologij, glasbe, subkultur ali pravične trgovine. Tri prestolnice večne mladosti, kjer nas hiter utrip mesta ponese v svet trendov in svetovljanstva.

Pridite z nami, odkrivajmo prestolnice skupaj! #podpalmo