Septembra na Kos po zdravje in morski vitamin

Palmina predstavnica Urška se ponovno javlja s čudovitega Kosa

S Kosa sem se javila v začetku sezone, ko sem z vami delila prve vtise, vezane na Covid – 19. V vsem tem času, kar mesec in pol je že od pričetka naše “grške” sezone, pa polna vtisov čutim, da moram z vami deliti, zakaj je Kos tako poseben otok. Želim si, da bi vas s svojim zapisom navdušila za počitnice in odkrivanje te prelepe destinacije. Naj se Kos dotakne tudi vas in zagotavljam v mesecu septembru bo še lepši

Dobra hrana, gostoljubje in (pri)srčnost domačinov je nekaj, kar je skupno vsem grškim destinacijam. Prav tako so to čudovite plaže, ki se sicer v Grčiji precej razlikujejo po tem, v katerem delu grškega otočja ste si izbrali letovati. Grška glasba, melos, tudi patos včasih in grški temperament so stvari, ki jih v Grčiji hitro začutite povsod, ne glede na to, kje se nahajate. Kaj pa so tiste dodane vrednosti Kosa, zaradi katerih je ta otok tako zelo poseben in kljub svoji “majhnosti” tako zelo mogočen?

Otok Kos je poznan kot Hipokratov otok, saj se je na Kosu rodil začetnik sodobne medicine, po katerem nosi danes ime tudi prisega zdravnikov ob koncu njihovega izobraževanja, t.i. Hipokratova prisega. Danes se v glavnem mestu Kos nahaja najstarejša platana v Evropi, stara čez 2.000 let, ki je tudi povezana z njim in jo zato imenujejo Hipokratova platana. Poleg Asklepiona je Hipokratova platana zagotovo ena največjih znamenitosti otoka.

Ko pade noč se iz Zie pod zvezdami čudovito odpira pogled na tisočero lučk sosednjega Bodruma in turške obale. Obala Turčije je namreč oddaljena od Kosa v najbližji točki le nekaj kilometrov. Pa to še ni vse! Najboljše šele pride – za vse ljubitelje zgodovine in za vse tiste ki to (še) niste pa boste zagotovo po obisku Kosa postali – Kos vas bo zadel naravnost v srce. Sprehod skozi mesto Kos me na trenutke spominja na sprehod skozi Rim. Predstavljajte si, da se sprehajate po mestnih ulicah med čudovito ohranjenimi ostanki iz antike. Na trenutke se človeku zazdi, kot da spada v drug čas in drugo obdobje. Presenečeni boste nad tem, kaj vse to malo mestece skriva v sebi. In ko boste videli ostanke agore, odeona, mogočne rimske vile s kar tremi atriji, akropole, nimfeuma, … boste doživeli Kos v povsem drugih razsežnostih in v vsej njegovi mogočnosti.

Ogromno stvari je še, ki navdušujejo… in tudi poletje na Kosu še traja in traja. Kličem vam NA KOS PO ZDRAVJE in SEA VITAMIN

Pozdravi iz Kosa in upam, da se snidemo.

Jasas, Urška