Španija – za vse čute in okuse

Temperamenti Španci, njihova fiesta in siesta

Temperamentne in odprte Špance najbolj razživi debata v družbi prijateljev, ob kozarčku piva ali vina. Ko so v elementu, se zdi, kot da izgubijo občutek za okolico: govorijo zelo na glas in krilijo z rokami vsevprek.Vsi se z žarom in pogosto drug čez drugega vključujejo v pogovor. Kljub ljubezni do svojih boteg (gostilnice) se radi družijo kar na ulici, takšna zagreta debata na prostem ob hrani in pijači ima svoje ime botellón. Znani so tudi po dobrih zabavah ali fiestah, kot jim rečejo. V svoje restavracije, bare in klube privabljajo ljudi iz vsega sveta, ki se želijo naužiti njihovega temperamenta. Na zabavo se skoraj ne odpravijo pred polnočjo, domov gredo zelo redko pred peto uro zjutraj. Pri vsem tem je jasno, da se naslednji dan priležeta tako kasnejše vstajanje kot vmesna siesta, odmor, brez katerega si življenja v Španiji ni mogoče predstavljati.

Španija nista le flamenko in sangria

“Španija je ena najbolj znanih, obiskanih in hkrati največjih držav zahodne Evrope. V sanjah jo mnogi mitiziramo kot deželo, posejano s kilometri prelepih plaž, prepojeno s hektolitri sangrie in razigrano z nenehnim flamenkom, nogometom ali bikoborbami.”

Vendar Španija ponuja mnogo več; je strastna dežela z močno energijo, ki obiskovalca vedno znova začara. Še več, je prva mediteranska država, ki se je zavestno želela otresti turistične predstave o lenobnih počitnicah na sončni plaži in se na novo vzpostaviti kot destinacija z izjemno kulturno identiteto in bogastvom, ki ga je nemogoče zgrešiti, tako v arhitekturi kot v živih tradicijah in običajih. Na španskem vrtiljaku vplivov in podob je vse: od rimskih izkopanin do baročnih katedral, od mavrskih (arabskih) palač do futurističnih stavb. Cela država je pravi zaklad umetniških in arhitekturnih presežkov.Potovanje po španskih pokrajinah je vedno vznemirljivo in predvsem vedno zelo drugačno – od vročekrvne Andaluzije na jugu do kraljeve Kastilje v osrčju Španije ali z atlantskimi vetrovi prežete zelene Galicije na zahodu. Nekaj čisto posebnega sta nepopustljiva Baskija ob francoski meji in ponosna Katalonija z lastnim jezikom in identiteto, ki ju pooseblja la gente blaugrana, modro-rdeči nogometaši Barcelone, večni rivali belega baleta iz Madrida.

Če Španci kaj ljubijo, so to hrana, pijača in življenje

Kjerkoli v Španiji se boste znašli, povsod boste začutili energijo njenih prebivalcev in veselje do življenja, ki ustvarjata intenzivno in hedonistično razpoloženje po vseh večjih in manjših mestih. Če Španci kaj ljubijo, so to hrana, pijača in življenje, pa naj bo ob tapasih (prigrizkih) in dobrem vinu v Madridu ali kje na severu in jugu.Tipičen španski bar ponuja različne pinchose ali tapase. To so prigrizki, ki se razlikujejo od regije do regije in so pogosto vključeni kar v ceno pijače – od najpreprostejših, kot so arašidi, olive in slan krompirček, do slastnih pršuta, sira, inčunov, kosa »tortille«, sendvičev ali celo ocvrtih jedi. Navada v Španiji je ir de pinchos, kar pomeni, da se gre od enega bara do drugega degustirati male jedi ob kozarčku. In smo spet na začetku – hrana in pijača sta medij za druženje in skupinsko terapijo proti stresu. Ključ do modrosti, zgodb in navdiha, ki da popotniku v Španiji vedno krila in občutek, da je ob pravem času na pravem ali celo najboljšem mestu.

Priporočam v branje:

  • GALA, 50 let je Gala živela z Dalijem

  • Salvador Dali, DNEVNIK GENIJA

  • Miguel de Cervantes, BISTROUMNI PLEMIČ DON KIHOT IZ MANČE

  • Carlos RUiz Zafon, Senca vetra

  • Esteban Martín, Andreu Carranza, Gaudijev ključ

  • Paolo Coelho, ob reki Piedri sedela sem in jokala

 

Tamara Brodnik, vodnica Turistične agencije Palma