Štirje otoki so razlog, zakaj obiskati Azore

Azorski otoki ali krajše, Azori se skrivajo sredi Atlantika in so del portugalskega ozemlja. Tudi Azori so se, podobno kot bolj znana Madeira iz Atlantika dvignili zaradi vulkanske aktivnosti. So pa Azori zaradi svoje oddaljenosti od celine manj obiskani od Madeire, kar je za tiste, ki na potovanju iščejo več spokojne tišine zagotovo dodana vrednost. Na Azorih namreč niti poleti ne boste srečali velike množice turistov. Pod skupnim imenom iz morja tako štrli 9 zaplat kopnega. Vsak otok je nekaj posebnega, vsaj štiri največje pa je vredno obiskati. Otoki se med seboj razlikujejo. Vsem je skupen pester endemični rastlinski in živalski svet, neokrnjena narava, zelena prostranstva, bogata geološka preteklost, ter številne pohodne poti.

Sao Miguel

Sao Miguel je največji otok v otočju. Znan je tudi kot “Zeleni otok”. Zaradi svoje raznolikosti, ponuja pestro paleto zanimivih naravnih pojavov, v mestnih središčih pa boste lahko raziskovali zgodovino otoka. Sao Miguel je resnična oaza naravne lepote. Na otoku boste našli vulkanske kraterje, termalne vrelce, jezera, slapove in obsežne zelene planjave. Najbolj obiskano območje na otoku je zagotovo ugasli vulkan Sete Cidades. Očarljiva pokrajina je znana po zelenem in modrem jezeru, številnih razglediščih in peš poteh. V kraterju se nahaja tudi nekoč najbolj prestižen in luksuzen hotel, ki pa ga že vrsto let najeda zob časa.

Failal

Tudi otok Faial je destinacija, ki je naravnost ustvarjena za ljubitelje narave in pohodnih poti. Vsi raziskovalci, ki iščejo mirno okolje za uživanje v čudoviti naravi bodo navdušeni nad ostrino modre barve številnih hortenzij, ki krasijo preddverja hiše. Najbolj priljubljena turistična točka na otoku je ogromen vulkanski krater Caldeira, s katerega se odprejo fantastični pogledi na okolico. Splača se ustaviti tudi v mestu Horta, največjem mestu na otoku, ki slovi po čudoviti arhitekturi. V mestu boste ob simpatičnih muzejih našli tudi nekaj imenitnih restavracij z zelo okusno (predvsem morsko) lokalno hrano.

Pico

Otok Pico je drugi največji Azorski otok, varuje pa ga istoimenski še vedno aktiven vulkan, ki hkrati predstavlja najvišjo goro na Portugalskem. Ker je zgodovina otoka močno povezana tudi s kitolovom, včasih zelo pomembno gospodarsko panogo na otočju, se splača obiskati muzej kitolova, kjer obiskovalec dobi zanimiv vpogled v morske globočine, kjer kraljujejo nežni velikani. Pico slovi tudi po vrhunskem vinu. Vinska trta na otoku je zaradi svoje kulturne vrednosti in edinstvene pridelave namreč uvrščena na Unescov seznam svetovne dediščine. Spreminjajoča se pokrajina kamnin lave, eksotična vegetacija in pester nabor ptic vas bodo na otoku spremljali na vsakem koraku.

Terceira

Terceira je še en zanimiv otok, kjer ne manjka pestre flore in favne, zanimivih geoloških pojavov in bogate kulturne dediščine. Otok se lahko pohvali z najstarejšim mestom na Azorih, ki slovi po čudoviti arhitekturi in mogočnih utrdbah. Mesto Angra do Heroismo pa ni edina točka, ki je na otoku vredna obiska. Algar do Carvão je na primer edinstven vulkanski krater, ki je bil preoblikovan v naravno jamo. Po svoje je s številnimi obalnimi pešpotmi, bazeni vulkanskega izvora in pestro vegetacijo zanimiva tudi pokrajina Biscoitos. Med raziskovanjem se splača ustaviti še v eni izmed vinskih kleteh, kjer obiskovalec lahko poskusi vrhunsko Azorsko vino. Več kot dovolj je torej razlogov, da pred povratkom na celino obiščemo tudi Terceiro.

Azori so s svojo izjemno naravo, blagim podnebjem in izvrstno kulinariko pravi biser sredi Atlantika. Prav to je razlog, da se pod Palmo na ta Portugalski arhipelag vedno znova radi vračamo. Pridružite se nam na našem naslednjem potovanju. Zagotavljamo vam, da vas bodo Azori s svojo energijo in drugačnostjo očarali.