Svetovljanski Istanbul

zapis naše vodnice Tadeje Marko

Istanbul – cesarsko mesto, ki na stiku dveh celin že od nekdaj povezuje vzhod z zahodom. In kljub temu, da so od gradnje največjih in najmogočnejših lepotic na trgu Sultanahmet minila že stoletja, je dogajanje okrog njih še vedno pestro. Palača Topkapı trenutno še najbolj umirjeno ždi na svoji fascinantni lokaciji z razgledom na Bospor. Obnavlja se samo še zakladnica, kar tudi pomeni, da so nekatere dragocenosti, ki so bile v preteklosti skrite pred očmi javnosti (žličkasti diamant, bodalo s smaragdi…) zdaj na ogled v sobi z ostalim dragocenim orožjem.

Mošeja Sultanahmet ter cisterne so v fazi intenzivne obnove in bodo kmalu spet zasijale v vsem svojem sijaju. Največ pozornosti je v zadnjem času bila deležna mošeja Aya Sofya – lepotica je skozi stoletja namreč doživela številne preobrazbe. V osnovi zgrajena kot cerkev na osnovi poganskega templja, ob padcu Konstantinopla spremenjena v mošejo, ki jo je Mustafa Kemal Atatürk ob nastanku turške republike razglasil za muzej, je bila v letu 2020 ponovno razglašena za mošejo, kar je zmotilo celo številne Turke, kaj šele sosede Grke. Trenjem navkljub pa je večerni obisk Hagie Sophie veličastno doživetje!

Tudi dandanašnji *sultani* nadaljujejo tradicijo gradnje impozantne infrastrukture, nekaj po sili razmer – mesto ima skoraj 16 mio prebivalcev, zato je tako dobra prometna kot tudi komunalna infrastruktura seveda nujno potrebna, nekaj pa zato, da se tudi njihova imena z zlatimi črkami zapišejo v zgodovino cesarskega mesta. Pri tem izstopa turški predsednik Erdoğan, pokrovitelj gradnje Çamlıce, največje mošeje v Turčiji, ki je bila na najvišji točki Istanbula, v okraju Üsküdar na azijski strani, odprta marca 2019.

Azijska stran Istanbula v nasprotju s pričakovanjem deluje precej bolj evropsko kot pa evropska stran, tudi *šoping* je tam ugodnejši kot na Velikem bazarju ali na najbolj poznani nakupovalni ulici Taksim, zato vam skok na azijsko stran zagotovo priporočam! Kljub nekaterim določilom v zvezi s Covid-19 (izpolnjevanje pogoja PCT za vstop v Turčijo, obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih) je trenutno obdobje odlično za obisk Istanbula, ker se je na splošno zmanjšalo število turistov, kar pomeni, da ni prevelike gneče za vstop v palače in muzeje, poleg tega pa so zaradi padca turške lire tudi cene hrane in pijače tudi na najbolj elitnih lokacijah mesta zelo dostopne.

İstanbul’da görüşürüz! Se vidimo v Istanbulu!

Tadeja