ZDA po dolgem in počez

Združene države Amerike – izredno presenetljiva dežela. Ni je mogoče ljubiti in niti sovražiti. Je veličastna in včasih celo strašna ter lahko zelo vzvišena ali pa celo groteskna. Kakorkoli, to je neverjetna dežela, kjer najdemo tropske plaže na Havajih, ledenike na Aljaski, skalnate in vroče puščave v notranjosti ter neverjetno visoke in slikovite vršace.


Vsakdo, ki se odloči potovati v Ameriko ima težko nalogo pri izbiri prave države, mest, krajev in znamenitosti. Je izjemna dežela, v kateri ne manjka nenavadnih in unikatnih znamenitosti in zanimivosti, ki so brez dvoma vredne obiska. Ob tako veliki izbiri se pojavlja vprašanje kje začeti, na Zahodni obali, ki jo je nežno poljubilo sonce ali odkrivati in se odpraviti na Vzhodno obalo z najbolj opevanimi mesti ter ob tem spoznati tudi zgodovino moderne države. Nobena druga država namreč obiskovalcu ni tako blizu. V filmih, na televiziji in ostalih medijih se ves čas pojavljajo znamenitosti kot so Empire State Building, Golden Gate in Veliki kanjon; zanimivi kraji s popularno glasbo jazz, dixie ali country; športne prireditve kot so Superbowl, Tenis open ali tekme MBA, neverjetni blišč modnih oblikovalcev ter kulinarične dobrote v restavracijah priznanih kuharskih šefov.


Naj se pustolovščina začne! Pa naj bodo to peščene plaže San Diega ali Miamija, vrvež v velemestih New York, Los Angeles ali Chichago, avantura v rajski naravi veličastnih nacionalnih parkov ali zabava v Las Vegasu. Seveda pa nikoli samo ena avantura, teh mora biti veliko, enostavno drugače ne gre. Karkoli izberemo je prava odločitev!


NEW YORK – mesto, ki nikoli ne spi. Eno izmed najbolj neverjetnih mest na svet. Mesto, kjer je praktično vse mogoče, celo spi se hitreje. Je svet, kjer se srečajo pričakovanja in realnost – in srečanje nikoli ne razočara. Brezčasna prestolnica, ki nekaterim predstavlja center denarja, slave in moči, ljubiteljem filma razburljivo prizorišče iz najljubšega filma, ljubiteljem mode največja modna brv in hedonistom raj za uživanje. Zagotovo drži, da je treba v Veliko jabolko pravilno in hrabro ugrizniti, prav tako pa tudi drži, da če mesto ljubiš ali sovražiš te ne pusti ravnodušnega. To enostavno ugotovimo samo tako, da ga obiščemo in na svoj način doživimo.


VELIKI KANJON – podoba iz drugega sveta, prava igra narave: čudovita, groteskna, velikanska. Čudoviti predstavi s prepletom enkratnih barv, dinamičnih kontrastov, močnih vonjev narave in globoki tišini, se gre zahvaliti reki Kolorado. Vsak obiskovalec brez dvoma uživa, tako tisti, ki v parku preživi le dan ali dva, kot tisti ki se v parku odloči preživeti daljše obdobje.


GOLDEN GATE v San Franciscu – čudoviti viseči oranžno – rdeči most sodi med najbolj fotogenične in inženirsko dovršene mostove na svetu. Že v času svojega nastajanja je bi predmet velike pozornosti in ta trend je ohranil vse do današnjih dni. Številni filmi, ki se dogajajo v San Franciscu se začnejo prav s prizorom veličastnega mostu in v tem prizoru filma si zaželimo biti tudi mi.


NIAGARSKI SLAPOVI – grmeči slapovi so skupina velikih slapov na reki Niagari, ki predstavlja mejo med ZDA in Kanado in slovijo po svoji lepoti in svetovni prepoznavnosti. Že samo to je dovolj velik razlog, da se z ladjico popeljemo pod to mogočno količino vode, ki se zrcali v mavričnih barvah.


HAVAJI – sanjsko počitniško destinacijo sestavlja 23 otočkov, kjer se popolnoma prepustimo rajskim plažam, nebeško modremu morju, spoznavanju unikatne kulture in odkrivanju skrivnih naravnih kotičkov. Prav tako priložnost naučiti se deskanja na vodi in osvojiti ostale vodne športe ter izpolniti eno izmed želja na našem »to-do« spisku.


KEY WEST, FLORIDA – zadnji v nizu koralnih otokov do katerega se pripeljemo po panoramski (avto)cesti po slikovitem arhipelagu. Key West je nedvomno otok s svojevrstnim značajem in bogato zgodovino. Na glavni turistični ulici Duval se zdi kot potovanje v preteklost. V čas, ko je bil življenjski utrip počasnejši. Več pa se prepričajte sami.


WASHINGTON D.C. – prestolnica ZDA je polna zgodovine, ki jo lahko podoživimo v številnih odličnih brezplačnih muzejih. Je mesto veličastnih spomenikov, parlamenta in seveda Bele hiše. Izredno priljubljeno in urejeno mesto, kjer danes najdemo najboljše restavracije in nočne klube v ZDA.


CHICHAGO – večkrat krivično imenovan »drugo mesto«, je kot svetilnik na srednjem zahodu in velik tekmec New Yorku in Los Angelesu. Mesto z odlično lokacijo ob jezeru, številnimi arhitekturnimi presežki ter izjemnimi športnimi prireditvami, je vsekakor vredno obiskati.


NEW ORLEANS – zibelka jazz-a, nenehnega veseljačenja in odlične kulinarike. Na sprehodu po znameniti francoski četrti smo deležni nepozabne predstave odličnih uličnih glasbenikov in komedijantov. Večkrat tudi preberem, da na svetu ne obstaja kraj, ki ga lahko primerjamo z New Orleansom. Kot da ga je nekdo iztrgal s Karibov in so ga vetrovi pritaknili na južni rob ZDA.


AUSTIN – mesto, kjer doživimo utrip Texasa . Živahna prestolnica Texasa slovi po enkratni glasbeni sceni, lepih jezerih in zanimivih kulinaričnih dobrotah – od tistih, ki jih ponujajo v znamenitih tovornjakih do tistih v slavnih restavracijah. Pika na i pa je mesto doživeti mesto v času enega izmed festivalov. Mesto Austin slovi tudi kot eno izmed najperspektivnejših mest v ZDA. Prav tako je mesto obraz tradicionalne Amerike, kjer sta rodeo in ameriški nogomet glavna športa, country najbolj poslušana glasba in žal tudi nošnja pištole povsem običajna zadeva.


Amerika – magična beseda za mnoge tako danes, kot nekdaj. Za mnoge še vedno obljubljena dežela, dežela presežkov, velikih priložnosti in sanj. Simbol upanja, bogastva in sreče. Ogromna dežela različnih geografskih, kulturnih, etnografskih in verskih posebnosti. Zame pa vsekakor dežela zanimive pisane druščine s celega sveta, kamor je vsak od te druščine zanesel del svoje dežele, različne navade, običaje in svojo kulturo. To vse se danes na poseben in edinstven način odraža v deželi.


Komaj čakam da se skupaj odpravimo na potovanje.


Tamara Brodnik, Palmina specialistka za Severno in Srednjo Ameriko