Zeleni Krf

Zapis naše predstavnice Brine Gomzi

Neokrnjena narava, starodavni oljčni nasadi, veliko sonca, kristalno čisto morje, prečudovite plaže, idilični zalivi, očarljive gorske vasice, bogastvo kulturne dediščine, gostoljubni domačini, božanska kulinarika, »siga siga« ritem … vse to in še več – Krf »pod Palmo«.

Najsevernejši grški otok v Jonskem morju, čigar ime je povezano z lepo nimfo Korkyro, v katero se je zaljubil bog morja Pozejdon, je zaradi bujne vegetacije najbolj zeleni otok Grčije. Poletne sanje! Morda bo Krf, poznan kot »grška Dalmacija«, postal tudi vaš sanjski otok. Krf ponuja nekaj za vsakogar, zato ne pojdite na otok samo na morje … škoda bi bilo. Torej, kaj pogledati na Krfu?

Mojih TOP 10 znamenitosti, ki jih ne smete zamuditi.

1. MESTO KRF

Glavno mesto otoka, poznano tudi kot Kastropolis (»mesto trdnjav«), ima izredno lepo ohranjeno staro mestno jedro, ki je od leta 2007 na seznamu Unescove svetovne dediščine. Stara in nova trdnjava, osrednji trg Esplanade, kraljeva palača z Muzejem azijske umetnosti, kip Gorgone s kačami v laseh v Arheološkem muzeju, cerkev Sv. Spiridona z edinstvenimi stropnimi poslikavami ter sprehod skozi ozko tlakovane ulice z gracioznimi stopnišči in obokanimi prehodi, vas bodo navdušili.

2. VLACHERNA in PONTIKONISI

Samostan Vlacherna s čudežno ikono Matere Božje in otoček Pontikonisi spadata med najbolj fotografirane motive otoka Krf. Po legendi naj bi bil »mišji otok« okamnela ladja, s katero se je Odisej vrnil v domovino. V bližini se nahaja letališka steza, ki je tudi ena izmed atrakcij za številne turiste, ki odidejo na pomol in čakajo pristanek letala, ki leti dobrih 100 m nad glavo. Neverjetna izkušnja, da o zvočnih učinkih ne izgubljam besed.

3. ACHILLEION

Med najbolj priljubljenimi destinacijami Krfa je sanjska palača Achilleion, posvečena starogrškemu junaku Ahilu, ki jo je dala zgraditi avstrijska cesarica in madžarska kraljica Elizabeta Bavarska. Idilični park s kipi mitskih likov in veličasten razgled ter razkošna notranjost, kjer je mogoče občudovati tudi nekaj Sissine lastnine, nudijo pravo doživetje.

4. PALEOKASTRITSA in ANGELOKASTRO

Območje Paleokastritse je polno slikovitih zalivov s kristalno čisto vodo ter kombinacijo prodnatih in peščenih plaž, zato bi ga moral vsak obiskati. Znana atrakcija letoviškega kotička je samostan Device Marije, v katerem še danes prebivajo menihi. Severno od Paleokastritse se dviga mogočna grajska razvalina Angelokastro, od koder se odpira dih jemajoč pogled na okoliške zalive, ki vas bo očaral.

5. PLAŽA GLIFADA

Kdor ima rad peščene plaže, je na zahodni obali otoka v dobrih rokah. Večina turističnih vodnikov ob navajanju točk, ki si jih je vredno ogledati ob obisku Krfa, navaja Glifado z dolgim in širokim obalnim pasom ter neverjetno lepoto zelene vegetacije in zlatega peska. Če se boste zadrževali na eni od najlepših plaž otoka, naj vam ne uide obilna in za prste obliznit grška večerja, v eni od obalnih tavern.

6. KANAL LJUBEZNI V SIDARIJU

Legenda pravi, da par, ki preplava kanal, ostane skupaj za vedno, medtem ko tisti, ki iščejo ljubezen, plavajo skozi kanal v upanju, da kmalu najdejo svojo sorodno dušo. Kanala zaljubljencev, enega izmed najbolj romantičnih krajev na otoku Krf, ne zamudite.

7. RT DRASTIS in SONČNI ZAHOD NA PLAŽI LOGGAS

Krf ima veliko lokacij, kjer se nad plažami dvigajo klifi, ampak mene je presunila podoba, ki jo je izoblikovala narava pri rtu Drastis, najsevernejši točki otoka. V bližini se nahaja plaža Loggas, za katero prebivalci Krfa trdijo, da ima najlepši sončni zahod. In odlično preživet dopust je skupek nepozabnih trenutkov, ki jemljejo dih, in prelepi sončni zahod spada zraven.

8. PANTOKRATOR in PERITHIA

Najvišja točka otoka Krf je Pantokrator, visok 906 m, od koder lahko uživate v spektakularni panorami otoka. Ob jasnem vremenu se z njegovega vrha vidi vse do Albanije, celinske Grčije in Italije. Na njegovem pobočju je tudi istoimenski samostan iz leta 1347, ki pa je danes prazen. Ob vznožju Pantokratorja se nahaja Peritija, najstarejša vas na otoku, ki je skoraj popolnoma opuščena, ampak še vedno najdemo nekaj redkih domačinov, ki posedajo v vaških tavernah ter opazujejo ovce med drevesi fig in češenj.

9. PAGI

Vasica Pagi je pravi naslov za ljubitelje Jamesa Bonda. V njej je posnet slovit prizor iz filma »Samo za tvoje oči« iz leta 1981, v katerem Roger Moore svoj lotus esprit zamenja za citroenov »spaček« in z njim beži Hectorju Gonzalesu. In morda po vrhu še nekaj sladkega? Zavijte v Spiros Bond 007 Café – zelo priporočam.

10. PAXOS, ANTIPAXOS in MODRE VOTLINE

Za konec mojih TOP 10 dodajam sosednja otoka Paxos in Antipaxos, ki sta po legendi nekoč bila del Krfa, vendar jih je bog morja Pozejdon ločil s trčenjem, tako da je imel mirno mesto za počitek. Na zahodni obali otoka Paxos se nahajajo čudovite modre jame, ki naj bi predstavljale mitsko palačo boga morja Pozejdona. So prava paša za oči, saj se pod vodo svetloba lomi ter ustvarja refleksije in spektakularne učinke.

»Ellada mou!« Tako rečeš Grčiji, če jo obožuješ! Tudi jaz sem zaljubljena v modro-belo deželo! Vsak izmed grških otokov je čudovit, saj ima svoj trden in nepopustljiv ter ponosen in iskriv značaj, ampak letošnje poletje sem se odločila preživeti na otoku Krf, ki me je očaral, kot je začaral tudi mojo najljubšo Habsburžanko Sissi, s katero deliva skupno strast: POTOVATI, POMENI ŽIVETI.

Brina Gomzi, Palmina predstavnica na otoku Krf