Tunizija

Peščene sipine in dolge peščene plaže

Tunizijci radi pripovedujejo o sebi in svoji tradiciji. Ob skodelici čaja vam bodo zaupali, da je družina za njih zdaleč najpomembnejša in da dišeči jasmin simbolizira srečo v njihovih življenjih. Njihova dežela je prekrita s peščenimi sipinami in plažami, idiličnimi nasadi pomaranč, limonovcev in oljk in oazami datljevih palm. Starodavna mesta na prepihu civilizacij vas vabijo, da jim prisluhnete. Potopite se v mistiko Tisoč in ene noči in tisočere zvezde na nočnem nebu vam ne bodo nikoli bližje.

 

Zakaj v Tunizijo?

V Tuniziji se pletejo čudovita nasprotja. Dopoldan lahko preživite na dolgih in uživaških peščenih plažah, po kosilu se zapodite v živahen ritem starih mest s privlačnimi medinami (tržnicami in starimi mestnimi jedri), zvečer lahko štejete zvezde na puščavskem nebu. Mešanica različnih vladavin skozi zgodovino je naredila Tunizijo posebno, močno in ponosno deželo, ki že od začetka samostojne poti velja za eno najbolj naprednih arabskih držav današnjega časa. Tunizijska mesta so znana po unikatni arhitekturi. Glavno mesto Tunis očara s preprostimi hišami s čudovitimi modro belimi okni in vrati. Ksari ali utrjene vasi so spektakularna dediščina Berberov, prvotnih prebivalcev Tunizije. Ksar Haddada, eno izmed starih bivališč osamljenih jezdecev je še malo bolj posebno – uporabili so ga namreč za snemanje četrtega dela filma Vojna zvezd.

 

Namigi za doživetja

  • V puščavi se prepustite nepozabnim dogodivščinam v objemu prostranih sipin; na hrbtih kamel med prijaznimi beduini, ki pripravijo najboljši kuskus s koščki jagnjetine; za posladek naj bo noč pod milim nebom.

  • Ko bo sonce nizko na nebu, se odpravite med ozke ulice obzidanega starega mestnega jedra – medine, kjer mrgoli glasnih trgovcev. Spijte čaj poprove mete, izberite fantastičen spominek in se lotite barantanja. Ugotovili boste, da je v primerjavi z arabskim svetom nakupovanje v Evropi živi dolgčas.

  • Oblikovanje keramike je ena izmed tradicionalnih tunizijskih obrti – vzemite si čas in obiščite prodajalne, kjer mojstri izdelujejo lonce, vrče, skodelice, svečnike in luči.

Dodatni ogledi in izleti

 
CELINSKA TUNIZIJA: PUŠČAVSKA AVANTURA: SAFARI V SAHARO (DVODNEVNI IZLET)
1. DAN: KAIROUAN – GAFSA – TOZEUR Po zgodnjem zajtrku v hotelu se odpeljemo proti jugu države. Prvi postanek naredimo v Kairouanu, kjer si od zunaj ogledamo najstarejšo mošejo na afriški celini, Okba Ibn Nafaa, ki je v islamskem svetu četrta najpomembnejša. Obiščemo tudi delavnico preprog, kjer nam bodo prikazali, kako še danes ročno tkejo kvalitetne in dragocene preproge, za katere boste imeli tudi možnost barantati. Pot nadaljujemo do mesta Gafsa, kjer imamo kosilo (pijača se doplača). Sledi vožnja do Tozeurja. Po želji (doplačičo) se odpravimo na pravo avanturo z džipi do gorskih oaz Chebika in Tamerza, kjer uživamo v svežini gorskih slapov in pogledujemo proti sosednji Alžiriji. Namestitev v hotelu 4*, večerja in nočitev. Po želji se lahko udeležite še kakšnega fakultativnega izleta v Tozeurju (ogled muzeja, folklorna večerja v oazi dateljnovih palm – doplačilo).   2. DAN: TOZEUR – CHOTT EL JERID – DOUZ – MATMATA – EL JEM Po zgodnjem zajtrku pot nadaljujemo preko največjega slanega jezera Tunizije, Chott El Jerid, kjer bomo naredili krajši postanek, odkrivali skrivnost puščavske rože in občudovali prelivanje barv na obzorju. Sledi vožnja do Douza, oaze imenovane “Vrata v Saharo”, kjer se začenjajo prave peščene sipine. Nepozabno doživetje bo vsekakor sprehod po Sahari na malce drugačen način, na kameljem hrbtu (doplačilo). Sledi kosilo v podzemnem hotelu in ogled hotela Sidi Driss, zakulisja snemanja »Vojna zvezd«. Zadnji postanek v El Jemu, kjer sledi ogled tretjega največjega amfiteatra na svetu. 35.000 gledalcev je tukaj v preteklosti bodrilo gladiatorje in spremljalo boje za življenje ali smrt. Sledi povratek do hotela v vašem počitniškem kraju.
CELINSKA TUNIZIJA: TUNIS – KARTAGINA – SIDI BOU SAID
Po zajtrku se odpeljemo proti severu države, mestu Tunis. Prvi postanek naredimo v centru moderne in živahne tunizijske prestolnice, na tuniški medini, kjer se poskusimo v barantanju. Časa imamo tudi za razgled mesta s sprehodom po najbolj znanih ulicah, po želji lahko zavijete tudi do kakšne tipične tunizijske kavarne ali šiša bara, kjer Vam bodo z veseljem postregli. Po kratkem sprehodu se odpravimo v Tophet, ki se nahaja le nekaj sto metrov od punskega pristanišča in je svetišče boga Ba’al Hammon. Sledi kosilo in nato se odpeljemo proti Kartagini, prestolnici punskega imperija, kjer si pobliže ogledamo njene ostanke, danes del UNESCOvega zaščitenega območja. Hkrati si ogledamo še nacionalni muzej na griču Byrsa. Za konec se ustavimo še v idilični vasici umetnikov Sidi Bou Said, kjer se bomo prepustili romantiki in veličastnim panoramskim razgledom proti Kartagini in mestu Tunis. Po obisku te prekrasne vasice sledi povratek do hotela, večerja in nočitev.

CELINSKA TUNIZIJA: FRIGUIA PARK IN ZULU NIGHT
Popestrite svoje počitniške dneve z obiskom živalskega vrta, kjer boste uživali ob opazovanju številnih živali. Zvečer pa se prepustite arabskim ritmom skupine Zulu, ki vas bo naučila orientalskih gibov, za povrh pa boste poskušali še tradicionalne tunizijske jedi in pijačo. Uživajte ob predstavi folklornih plesalcev in fakirjev ter doživite Tunizijo v soju večernih luči, na folklornem večeru, ki vam bo državo približal na res poseben način.
DJERBA: IZLET PO OTOKU
Spoznajte »otok idile in pozabe« z ogledom rimskega nasipa El Kantara, edine povezave s celino. Pot nadaljujemo do lončarske vasice Guellala, kjer boste odkrili skrivnost čudežne kamele, spoznali tradicionalno lončarjenje, se povzpeli na najvišjo točko otoka (52 m n. v.) in si ogledali domovinski muzej, ki prikazuje tradicionalno življenje v Tuniziji. Sledi vožnja do sinagoge El Ghriba, mednarodnega romarskega središča Židov. Izlet po otoku boste zaključili na bazarju in tržnicah otoškega glavnega mesta Houmt Souk, kjer boste preizkusili vaše pogajalske sposobnosti.
DJERBA: MATMATA-DOUZ
Celodnevni izlet boste pričeli s prečkanjem morske ožine med otokom in celino s trajektom. Pot nas bo vodila mimo prostranih oljčnih nasadov vse do gorovja Matmata, imenovanega tudi »Mesečeva pokrajina«, kjer boste obiskali trogloditsko hišo, tradicionalno berbersko podzemno bivališče. Sledi vožnja do mesta Douz, imenovanega »Vrata v Saharo«, kjer boste lahko na kameljem hrbtu odkrivali skrivnost brezmejne puščave (doplačilo). Kosilo. Na povratku proti otoku Djerba se boste najprej ustavili v vasici Tamazret, kjer boste popili metin čaj z mandlji, nato pa še v gorovju Matmata, kjer boste obiskali podzemni hotel Sidi Driss, prizorišče snemanja filma »Vojna zvezd«. Prihod na Djerbo v večernih urah.
DJERBA: OBISK KROKODILJE FARME
Na otoku Djerba se nahaja največja krokodilja farma v Sredozemlju, kjer prebiva več kot 400 krokodilov iz Madagaskarja. Ogled kompleksa Djerba Explore vključuje ogled muzeja Lila Hadria, tradicionalne domačije in krokodilje farme.
DJERBA: Z LADJO NA OTOK FLAMINGOV
Iz pristanišča v Houmt Souku boste z gusarsko ladjo odpluli na otok flamingov. Pot nam bodo krajšali gusarji, lovili boste ribe in se predajali morskim užitkom. Na otoku boste čas izkoristili za kopanje in poležavanje na vročem pesku. Kosilo nam bodo organizirali pod velikim slamnatim šotorom, gusarji pa nas bodo zabavali s svojim izvirnim animacijskim programom. Ob povratku boste preverili naš ulov in zaplesali v ritmih otoške glasbe.
DJERBA: TATOUINE-CHENINI
Izlet na celinski del Tunizije pričnemo z vožnjo preko rimskega nasipa El Kantara. Pot nas vodi mimo sipin rdečkastega peska vse do slanega jezera Chott El Jerid. Mesto Tatouine je znano predvsem po veliki francoski vojni bazi, locirani na meji z Libijo. Sprehodili se boste med pisanimi tržnicami začimb in dišav. Sledi ogled berberske vasice Chenini, ki je pod zaščito UNESCA. Obiskali boste berbersko skalnato bivališče-poltrogloditsko hišo. Po kosilu se odpravimo proti vasici Ksar Hadada, prizorišču snemanja »Vojne zvezd«. Na poti proti Djerbi se ustavimo še v mestecu Medenine, kjer si ogledamo Ghorfas, tržnico v berberskih žitnicah.
DJERBA: PUŠČAVSKA AVANTURA: SAFARI V SAHARO (DVODNEVNI IZLET)
1. DAN: DJERBA-GABES-KEBILI-TOZEUR Po zajtrku se podamo na pot s trajektom proti celini s prečkanjem morske ožine med celino in otokom. Naš prvi postanek bo v oazi Gabes, kjer se boste sprehodili po tržnici kane in začimb. Sledi vožnja do mesta Kebili, kjer se boste okrepčali s kosilom. Pot nadaljujemo do največjega slanega jezera v Tuniziji, to je Chott El Jerid. Prihod v mesto Tozeur, Možnost vožnje z jeepi do idiličnih gorskih vasicah Tamerza in Chebika (doplačilo). Sledi povratek Tozeur, namestitev v hotelu 4*, večerja in nočitev.   2. DAN: TOZEUR-DOUZ-MATMATA-MEDENINE-DJERBA Po zajtrku vožnja do mesta Douz, imenovanega tudi »Vrata v Saharo«, kjer boste na kameljem hrbtu imeli priložnost odkriti skrivnost brezmejne puščave (doplačilo). Pot boste nadaljevali do gorovja Matmata, imenovanega »Mesečeva pokrajina«, kjer boste obiskali trogloditsko hišo, tradicionalno podzemno bivališče Berberov ter podzemni hotel Sidi Driss, kjer so snemali »Vojno zvezd«. Po kosilu sledi postanek v mestu Medenine in ogled Ghorfas, tržnice v berberskih žitnicah. Povratek proti otoku Djerba preko rimskega nasipa El Kantara v večernih urah.