Avstrija

Dežela podalpske pokrajine

Avstrija je dežela podalpske pokrajine, prostranih gozdov, kraljevske glasbe, navdihujoče arhitekture, elegance in domačnosti, dunajske kave in Sacher torte, narodne glasbe in Mozartovih napevov. Avstrijci imajo 500 – letno tradicijo pitja kave in poznajo najmanj 18 načinov priprave kave. Zrna kave so na Dunaj prinesli Turki.

Destinacije v Avstriji

Namigi za doživetja – Dunaj

 • Baročna palača Belvedere iz začetka 18. st., zgrajena za princa Evgena Savojskega, polna okrašenih dvoran in čudovitih slik,

 • gotsko romanska katedrala Sv. Štefana na osrednjem trgu, ponos in prepoznavni znak mesta,

 • neogotska mestna hiša Rathaus z velikim dvoriščem, kjer je priljubljen božični sejem,

 • mogočna cesarska palača Hofburg z zunanjostjo in notranjo opremo izraža moč in vzvišenost monarhije,

 • palača Schönbrunn, do l. 1918 rezidenca habsburških cesarjev s čudovitimi vrtovi,

 • muzeji, kot sta Leopold z zbirkami Schieleja, Klimta, Kokoschke in drugih ter muzej moderne umetnosti Mumok,

 • čokoladna Sacher torta, še danes pečena po receptu mojstra Sacherja z dunajskega dvora.

POGOJI ZA VSTOP V AVSTRIJO
 • Slovenski potniki morajo ob prihodu v Avstrijo obvezno predložiti negativen hitri antigenski test, ki ni starejši od 48 ur ali PCR test (RT-PCR) COVID-19, ki ni starejši od 72 ur pred prihodom v Avstrijo Po vstopu v državo sledi 10 – dnevna karantena, katera se lahko predčasno zaključi ob predložitvi negativnega PCR testa, ki je lahko opravljen 5. dan po nastopu karantene.

 • Potrdilo mora biti v pisni ali elektronski obliki in izdano v nemškem ali angleškem jeziku, ter mora vsebovati sledeče podatke: ime in priimek potnika, številko osebnega dokumenta (ki mora biti enak dokumentu s katerim potujete), datum in uro testa, identifikacijo oz. podatke in kontakt uradnega laboratorija oz. zdravstvene organizacije/organa, ki je izvedel test, uporabljeno tehniko za izvedbo testa ter negativni rezultat testa.

 • Samoplačniški test z obveznim naročanjem lahko opravite v pristojnih zavodih, zdravstvenih domovih in bolnicah – potrjen negativni hitri antigenski test ne sme biti starejši od 48 ur oz. negativni PCR test ne sme biti starejši od 72 ur od prihoda v Avstrijo.

 • Dodatno potrebuje VSAK POTNIK pred odhodom izpolniti PRE-TRAVEL-CLEARANCE obrazec, ki ga najdete na povezavi https://entry.ptc.gv.at/en.html. Obrazec je v angleškem jeziku in ga mora izpolniti vsaka oseba, ki potuje. Pomembno je, da v obrazec navedete tisti potovalni dokument s katerim boste potovali. Po izpolnitvi obrazca boste prejeli potrditveno sporočilo o uspešno izpolnjenem obrazcu, katerega morate obvezno predložiti na meji ob vstopu v Avstrijo (brez omenjenega obrazca v državo ne morete vstopiti). Izpolnitev spletnega obrazca je za vstop v Avstrijo zavezujoč za vse potnike.

POGOJI ZA VSTOP V SLOVENIJO (IZ AVSTRIJE)
 • Potniki, ki ob prehodu meje predložijo negativen PCR COVID-19 test (PCR test opravljen 48 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo z metodo verižne reakcije s polimerazo in je opravljen v državi članici Evropske unije, državi članici schengenskega območja, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike) ne bodo napoteni v karanteno.

 • Testiranje oz. negativni PCR COVID-19 test je obvezen za otroke od dopolnjenega 15. leta naprej (vir: NIJZ, 18.01.2021).

 • Novo/pomembno: Vstop v Republiko Slovenijo se brez napotitve v karanteno na domu in brez predložitve negativnega izvida testa dovoli tudi:

  • osebi, ki predloži potrdilo o pozitivnem PCR izvidu testa na SARS-CoV-2, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev;

  • osebi, ki predloži potrdilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim oseba dokazuje, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca COMIRNATY Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni, Moderna najmanj 14 dni in od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni.

 • Potnike, ki prihajajo iz države oz. regije na rdečem seznamu (med te države spada Avstrija), in ob prehodu meje v Slovenijo ne predložijo katerega izmed zgornjih dokazil, se zaradi morebitne okužbe z virusom SARS-CoV-2 napoti v karanteno za deset (10) dni. Karantene ni možno prekiniti.

POMEMBNO

Navedene informacije so trenutne in se lahko še spremenijo.