Severni Ciper

Otok boginje lepote in ljubezni – Afrodite

Na obali Cipra se je po zločinu iz strasti iz morske pene rodila boginja lepote in ljubezni Afrodita. Še danes bdi nad gradom, vklesanim v skalo na razgledni točki utrdbe Saint Hilarion. Ta prizor je Walta Disneya tako navdihnil, da je po njegovi podobi narisal domovanje Sneguljčice, novodobne Afrodite s pristriženimi lasmi. Z dolgimi peščenimi plažami, romantičnimi bizantinskimi mesti in vasicami, izvrstno hrano in domoljubnimi domačini ima Ciper sijaj sredozemskega bisera.

 

Zakaj na Severni Ciper?

Hoşgeldiniz (dobrodošli)! Gostoljubnost je nedvomno ena izmed sestavin ciprskega značaja. Prijaznost, hudomušnost in velika ljubezen do družine spadajo zraven. Dolge peščene plaže, turkizno morje in prijetne temperature so del počitniškega razvajanja na Cipru. Na eni izmed plaž se iz morja dviga Afroditina skala. Pravijo, da plavanje okoli nje prikliče nazaj mladost, ki se pokaže v duhu in telesu. Prijetne majhne gostilnice, odlična mediteranska kuhinja in glasni, veseli klepeti spadajo med nujne popoldanske opravke. Nikozija je edina prestolnica na svetu, ki je razdeljena. Z zeleno črto ločen južni del prestolnice pripada modro-beli zastavi Grčije.

 

Namigi za doživetja

  • Ciper ima bogato zgodovino. Zapuščino arheoloških zakladov starih Grkov, Feničanov, Egipčanov, Perzijcev in drugih velikih civilizacij si lahko ogledate v mnogih muzejih.

  • Sprehodite se z divjimi oslički po edinem narodnem parku severnega Cipra na polotoku Karpas.

  • Podajte se skozi enega izmed petih mejnih prehodov v Nikoziji in spoznajte zgodbe Južnega Cipra.

Dodatni ogledi in izleti

 
NIKOZIJA – EDINA RAZDELJENA PRESTOLNICA NA SVETU
Poldnevni izlet v mesto, ki ponuja pogled v dvoje različnih kultur, v dvoje starih, mogočnih cesarstev. S svojo edinstveno lepoto in značajem obiskovalcu odkriva cerkve, po razdelitvi otoka preoblikovane v mošeje, živahne bazarje, vedno polne kavarnice in številne taverne s slastno lokalno hrano. Po ogledu mestnih znamenitosti se boste lahko v prostem času odpravili do meje – zelene črte, ki mesto deli na grški in turški del.
GURMANSKO MORSKI POTEP PO POLOTOKU KARPAS
Polotok velja za najlepši košček severnega dela otoka. Obiskali boste ribiško vasico Bogaz in spoznali zgodbo o sv. Filonu, ki je v 4. stoletju prebivalce Karpasa spreobrnil v kristjane. V lokalni taverni vam bodo postregli z odličnimi specialitetami. Po kosilu se boste odpeljali do vasice Dipkarpaz, kjer grški in turški Ciprčani živijo v sožitju. Ustavili se boste v samostanu apostola Andreja in si privoščili še kopanje na eni izmed čudovitih plaž. Morda ujamete pogled na divje osličke!

V DUHU ZGODOVINE – FAMAGUSTA
Uživanje v Famagusti, mestu za mogočnim beneškim obzidjem. Obiskali boste Othellov stolp iz 12. stoletja in katedralo sv. Nikolaja, preoblikovano v mošejo, in spoznali, zakaj Famagusto imenujejo Mesto duhov. Nato se boste odpravili do bližjega arheološkega parka Salamis, ki je bil v antičnih časih trgovsko najbolj pomembna kraljevina na otoku.
MINI KRIŽARJENJE
Drugačno odkrivanje Kirenijske obale: od njenega zahodnega dela s plažo Escape do vzhodnega dela obale Acapulco. Vmes se boste ustavili za osvežitev v morju in si privoščili kosilo. Dan, ki obljublja veliko sprostitve in dobrega druženja.
CIPRŠKA NOČ
Ooooooooopa! Odpravili se boste do vasice Bellapais, kjer vas bodo v lokalni restavraciji razvajali z dobrotami. Glasba v živo in nastop trebušne plesalke bodo dodatno razgreli poletno ozračje.

Destinacije na Severnem Cipru