Krf

Grška Dalmacija

Oljke, ciprese in agrumi krasijo čudovit in po mnenju mnogih najbolj zelen grški otok. O tem, da so otoku v srednjem veku vladali Benečani, še danes zgovorno pričajo ozke uličice in stare benečanske hiše v glavnem mestu Krf ali Kerkyra. Restavracije, bari, majhne trgovinice – vse to zares zaživi šele v večernih urah, ko mesto privablja številne goste željne zabave. Krf slovi po številnih zalivčkih in polotokih, ki vabijo s svojim čistim morjem.

 

Zakaj na Krf?

Otok zaznamuje izjemno bogata kulturna dediščina in arhitektura še iz časov francoske in angleške nadvlade. Obiščite lahko številne muzeje, kulturne centre, templje in cerkve. Krf se lahko pohvali s čistim morjem in čudovitimi plažami, nekatere od njih sodijo med najlepše na jonskih otokih. Plaže so urejene, ponujajo ležalnike, senčnike in druge storitve, številne restavracije in bare. Tudi v kulinariki Krfa je čutiti vplive zahodnih civilizacij, ki so vladale otoku kar sedem stoletij. Tradicionalne jedi z različnih obdobij so se na srečo v veliki meri ohranili, te dobrote pa lahko danes okušate v priznanih restavracijah in domačih tavernah.

 

Namigi za doživetja – Krf

  • Na obrobju glavnega mesta, tik ob morju, se nahaja cerkev sv. Jurija (stara trdnjava), ki na prvi pogled spominja na grški tempelj, saj jo na zunanji strani krasi šest dorskih stebrov. V resnici gre za nekdanjo anglikansko cerkev, ki so jo zgradili britanski vojaki sredi 19. stol., kasneje pa je to postala grška ortodoksna cerkev.

  • Mogočna beneška trdnjava Neo Frourio se nahaja na griču Sv. Marka nad starim pristaniščem v mestu Krf. Postaviti so jo dali Benečani v 16. stol. z namenom boljše obrambe mesta, saj stara trdnjava ni bila več sposobna varovati mesto. Od tod izhaja ime Fortezza Nuova (nova trdnjava). Poleg muzeja vas nad pristaniščem pričaka kavarnica in prijeten prostor, kjer se zvrstijo številne prireditve in dogodki.

  • Samostan Vlacherna in »mišji otok« sta najbolj znani turistični znamenitosti otoka. Nekdanji ženski samostan se nahaja na malem skalnatem otočku, danes ga s celino povezuje most za pešce. V bližini samostana se nahaja otoček Pontikonisi ali »mišji otok« (zaradi njegove oblike) s čudovito bizantinsko kapelo.

  • Agios Georgios je majhen turističen kraj v istoimenskem zalivu, ki slovi po čudoviti plaži, ki je dolga kar 5 km in se ponaša z modro zastavo. Zaradi plitkega dostopa v vodo sta plaža in nasploh zaliv zelo primerna za otroke.

  • Ahilova palača (Achilleion) se nahaja 3 km iz kraja Benitses in je bila zgrajena za avstrijsko cesarico Elizabeto Bavarsko – Sissi. V poletni palači je preživela veliko časa, nasploh se je zelo rada vračala na Krf, zanimala jo je grška kultura, literatura, umetnost. Vse to še danes odseva palača, ki je odprta na ogled.

REZERVIRAJTE VARNO – POČITNIKUJTE Z ZAUPANJEM

Za popoln oddih – dodatni ogledi in izleti

 
MESTO KRF
Podajte se na raziskovanje mesta Krf, kjer si boste najprej ogledali znameniti trg Esplanade, ki velja za enega izmed največjih trgov v Evropi, na katerem se bohoti stara palača iz obdobja Britancev na otoku. Danes je na trgu tudi igrišče za kriket ter številne trgovinice in bari, ki kar vabijo na sprostitev ob frapeju ali svežem pomarančnem soku. Sledi ogled nove trdnjave z obzidjem, ki so jo utrdili Britanci za namene obrambe otoka. Obiskali boste tudi arkade Liston in cerkev sv. Spiridona, ki je posvečena zaščitniku otoka Krf. Zvonik cerkve velja za najvišjo točko otoka.
PAXOS, ANTIPAXOS IN MODRE VOTLINE
Z vetrom v laseh in jadrih se boste z ladjico popeljali do otoka Paxos, kjer si boste najprej ogledali vasico Laka. Nadaljevanje plovbe na zahodni del otoka do znamenitih modrih votlin. Sledi plovba do otoka Antipaxos, kjer boste imeli nekaj prostega časa za kopanje v turkizno modri vodi. Na poti proti Krfu se boste ustavili še v vasici Gaios, kjer boste lahko po želji v priljubljeni lokalni taverni poskusili grški jogurt z medom, gyros ali kako drugo grško specialiteto.

PALEOKASTRITSA
Paleokastritsa velja za eno izmed najbolj priljubljenih izletniških točk na otoku. Mesto ima na vrhu pečine samostan s čudovitimi arkadnimi oboki in majhnim muzejem, v katerem hranijo okostje prazgodovinske pošasti, ki je v 18. st. prevrnila francosko bojno ladjo. Še bolj pa je znana po 6 zalivih, ki sestavljajo eno najlepših plaž na otoku.
AQUALAND
Vodni park Aqualand velja za enega izmed najboljših in največjih vodnih parkov v Evropi. Na 75.000 m2 je več kot 36 različnih toboganov, 15 pustolovskih bazenov, jacuzzijev in še veliko drugih zanimivih atrakcij, ki nudijo adrenalinske užitke vsem željnim vodne zabave.
ALBANIJA
Z ladjico se boste iz pristanišča v mestu Krf odpeljali do letoviškega mesteca Saranda, kjer vas čaka urejena promenada s številnimi bari in restavracijami. Saranda velja za eno izmed najbolj priljubljenih albanskih letovišč, kamor veliko domačinov odhaja na medene tedne. V Albaniji je ob doplačilu možen avtobusni prevoz do arheološkega najdišča Butrint, ki je pod zaščito Unesca. Ogledali si boste bogate arheološke ostanke iz bronaste dobe, ki se nahajajo na skoraj 90 km2. Zgodovinske zgodbe vas bodo popeljale v bronasto dobo, pa vse do 19. stoletja, kamor segajo najdbe iz arheološkega mesta.
PALAČA ACHILLEION
Palača Achilleion se nahaja v vasici Gastorui in je bila zgrajena za avstrijsko cesarico Elizabeto (Sissi), ki si je Krf izbrala za svojo poletno rezidenco. Palačo krasijo številne mojstrovine iz neorenesančnega obdobja. Za najmogočnejšega velja 8 m visok kip umirajočeha Ahila, ki ga je ustvaril nemški kipar Ernst Gustav Herter.