Škotska in Irska

Živimo za velike trenutke

Škotska je dežela zeleno – modrih obzorij, svežine, romantike in skrivnostnosti, karirastih kiltov, dud, ponosnega srca, srednjeveških mest in neverjetnih vremenskih kontrastov. Škotsko višavje je zibelka škotskega naroda, kjer so živeli najbolj zavedni in bojeviti škotski klani. Štirje škotski pomembneži: Wallace in Bruce, ki sta se z orožjem bojevala za škotsko neodvisnost, ter sira Walter Scott in Robert Burns, ki sta za orožje izbrala pero.


Irska je dežela več kot 40 odtenkov zelene, mehkih trav in visokih klifov, morja in slikovitih vasi, skrivnostnih meglic in gozdov, pisanih mest, delfinov, glasbe in plesa, sproščenosti, piva in pubov. Obalna pot Adare – Tralee – Dingle – Cork. Divji Atlantik prinese vsako leto viharje na obale grofij Cork in Kerry. Najslikovitejšo divjo obalo s stotinami lepih peščenih plaž na jugozahodu Irske ustvarjajo valovi in veter. Vzhodna Irska s strmimi hribi Wicklow Mountains je pravi raj, kamor se prebivalci pogosto podajo nadihat svežega zraka.

Destinacije na Škotskem in Irskem

Namigi za doživetja – Edinburgh

  • Edinburški grad leži na vulkanskih kamninah starega mestnega jedra in je bil zadnje domovanje škotske kraljice,

  • glavna ulica je Kraljeva milja ali »Royal mile«, ki poteka skozi stari del,

  • palača Holyrood, ena od uradnih rezidenc kraljeve družine, spomenik v centru, posvečen tu rojenemu pisatelju Walterju Scottu,

  • kilti, dude in whiskey – škotska tradicija je vidna na vsakem koraku.


Namigi za doživetja – Dublin

  • Temple bar, najbolj slavna četrt mesta z živahnim nočnim življenjem,

  • irski craic ali edinstveno občutje v irskih pubih, ki ponese v višave, ko domačini zaplešejo s topotajočimi koraki,

  • Trinity College z najstarejšo knjigo Book of Kells,

  • razstave, muzeji, galerije, gledališke predstave in prireditve, ki se dnevno odvijajo v mestu,

  • priljubljeno pivo Guinness, ki še danes nosi ime po svojem ustanovitelju Arthurju Guinnessu.

Irska – Dežela, ki vas bo očarala v vseh svojih odtenkih zelene

Že z neba je razvidno, zakaj se je v zgodovino zapisalo poetično ime Emeraldni otok. Neskončni zeleni travniki predstavljajo oazo sredi temačnega Atlantika, ki kar kliče po obisku in raziskovanju.

 

Na zahodnem delu Irske se nahaja naravna znamenitost, ki privablja obiskovalce z vsega sveta in ob obisku boste tudi sami razumeli, zakaj. Moherski klifi (ang. Cliffs of Moher) so navpično odrezana skalnata pobočja, ki že več kot 350 milijonov let rastejo iz globin Atlantskega oceana. Če imamo veliko srečo, v objektiv ujamemo črno-bele ptiče mormone s prepoznavnimi oranžnimi kljuni. Zaradi majhne površine in dobre cestne omreženosti lahko otok v nekaj urah prepotujemo z zahoda proti vzhodu.

 

Preden nas zvabi kultura Dublina, si je vredno ogledati Grad Bunratty. Obisk Irske ne bi bil popoln brez ogleda čudovite vasice Adare. Slikovite majhne hišice, prekrite s slamo, kar same pripovedujejo zgodbe o delavcih in gospodarjih, ki so včasih prebivali v njih.

 

Že z neba je razvidno, zakaj se je v zgodovino zapisalo poetično ime Emeraldni otok. Neskončni zeleni travniki predstavljajo oazo sredi temačnega Atlantika, ki kar kliče po obisku in raziskovanju.


 

Kultura, glasba in pivo so trije stebri, ki zaznamujejo Dublin. Majhnost in reka, po kateri se lahko orientiramo, omogočata enkratno izhodišče za peš raziskovanje polmilijonske prestolnice. Za prehajanje med severnim in južnim delom Dublina uporabimo enega izmed 25 mostov, ki vsak v svoji umetniški unikatnosti vodijo čez reko Liffey. Dublin uspešno uteleša fuzijo razburljive sodobnosti in spominov na davne čase, ko so se po kamnitih ulicah sprehajali literarni velikani, kot sta James Joyce in Samuel Beckett. Na zgodovino opominja tudi Trinity College, impozantna univerza v srcu Dublina. V njeni knjižnici je na ogled Book of Kells, rokopis iz 9. stoletja, ki opisuje življenje Jezusa Kristusa. Danes Trinity College diha skupaj s študenti, ki v prostem času posedajo in študirajo na okoliških tratah. Željo po umetnosti poteši obisk Narodne galerije ali Cerkve Jezusovega srca.

Najbolj znano irsko pivo Guinness naj bi se pilo za moč in z njim se okrepčamo po ogledu pivovarne, kjer ga pridelujejo že od leta 1759. Ko pade mrak, spoznamo craic, občutek zabave, ki ga izkusimo ob obisku irskih pubov. Najbolj znan med vsemi je Temple Bar, na ulicah Grafton in O’Connell Street pa so še mnogi drugi pubi, ki se povezujejo v neskončno verigo zabave in spominov. Živa glasba, hladno pivo in toplo gostoljubje povzemajo pravo irsko izkušnjo, brez katere ne smete domov.