Kanarski otoki

 

Čudovit, zimzelen arhipelag

Kanarski otoki so čudovit, zimzelen arhipelag, ki je sestavljen iz 7 otokov, posutih v Atlantskem oceanu. Kanarski otoki so: Tenerife, Gran Canaria, La Palma, Gomera, Lanzarote in Fuerteventura in El Hierro.

Bujna vegetacija, vulkanski svet z buhtečimi lovorovimi in borovimi gozdovi vsako leto privabijo številne obiskovalce. Navdušili vas bodo veličastni naravni rezervati in raznoliki nacionalni parki ter bogata dediščina kolonialnih mestec s svojo barvitostjo in pestro tradicijo.

Kanarski otoki slovijo kot otoki večne pomladi, saj tam vse leto vladajo prijetne temperature. Izraziti kontrasti med slikovito morsko krajino s peščenimi plažami in strmimi pečinami ter visokogorjem, ki ponekod spominja na lunin svet, vas bodo doživljenjsko očarali.

Za bolj avanturistične počitnice predlagamo obisk največjih kanarskih otokov, otoka Gran Canaria in Tenerife. Zaznamujeta ju globoke grape, soteske in razgibana gorovja, ki so posledica vulkanske dejavnosti. Na Tenerifu užijte veličastni gorski svet nacionalnega parka Teide in se povzpnite na največji vrh Španije, ognjenik El Teide (3.719m).

Osupljiva narava s strmimi klifi in zelenimi ravnicami vas bosta pričakali na otokih La Palma in Gomera, kjer boste med drugim spoznali prav poseben žvižgajoči jezik »silbo gomero«, ki ga je Unesco leta 2009 uvrstil na seznam »mojstrovin ustne in nesnovne dediščine človeštva«.

Najvzhodnejši otok Lanzarote s svojimi belimi fasadami in zelenimi polkni spominja na kakšen grški otok, divja in manj turistična Fuerteventura pa vas bo zapeljala s svojimi rezervati, pestro biodiverziteto in nepogrešljivo vulkansko pokrajino tisočerih barv. Najmanjši in najbolj južni otok El Hierro izstopa kot energijsko skoraj samozadosten, saj večino svoje energijo črpa iz vetra, sonca in vode.

Vsak Kanarski otok ponuja nešteto aktivnosti in doživetij, ki jih obvezno združite s kulinaričnim razvajanjem in poležavanjem na neskončnih peščenih plažah. K temu pa dodajte še potepanjem po mestnih in vaških središčih, kjer boste izkusili pravi utrip otočja.


Namigi za doživetja – Kanarski otoki

 • Na otoku Fuerteventuri, ki ga je UNESCO 2009 razglasil za biosferni rezervat, obiščite dve čudesi narave: polotok Jandía in sipine Corralejo;

 • Ob sončnem zahodu se odpravite na razgledno točko La Peña (645m), od koder se vam odpre krasen razgled na zaliv El Golfo in Salmorske skale (Las Roques de Salmor), ki se dvigajo več kot 100 m nad morsko gladino. V restavraciji Mirador de La Peña okusite gastronomske specialitete Kanarskih otokov.

 • Na Lanzarotu obiščite naravno znamenitost Charco de los Clicos, jezero v kraterju starodavnega vulkana, ki se zliva v Atlantski ocean in je razglašeno za naravni rezervat. Zelena barva, ki jo povzročajo alge na dnu jezera, ustvarja osupljive kontraste v kombinaciji s črnim peskom plaže El Golfo, ki se nahaja le 100 metrov od jezera.

 • Na Tenerifu vas čaka vznemirljiva plovba in opazovanje kitov ter delfinov, lahko pa ostanete bližje obale in se odločite za snorkljanje z želvami.

 • Na Gran Canaria se povzpnite na skalo Roque Nublo. Ta impresivna skala sredi otoka, visoka približno 80 metrov, je vredna ogleda ali pa se s kamelami odpravite po sipinah Las Maspalomas.

 • Po puščavskih sipinah Fuerteventure se z buggyji odpravite na nepozabno in divjo avanturo.

 • Na otoku La Palma se prepustite nočnemu nebu in si od bliže poglejte zvezdnato nebo v največjem astronomskem observatoriju na severni polobli.

Ste vedeli?

 • Kanarsko otočje se ne imenuje po pticah kanarčkih, temveč ravno obratno. Ime izhaja iz latinskega imena Canariae Insulae, kar v prevodu pomeni Pasji otoki, saj naj bi tu v preteklosti organizirali številne pasje borbe. Španska pasja pasma »kanarska doga« pa dejansko izvira iz Kanarskih otokov;

 • Arhipelag Kanarskih otokov je od afriške celine oddaljen slabih 100 kilometrov, od španske celine pa celih 1700 kilometrov. S trajektom iz Fuerteventure v Maroko prispete v manj kot štirih urah, iz Španije pa v dolgih dvajsetih urah;

 • Kanarski otoki imajo dve prestolnici, in sicer na dveh največjih otokih Tenerife in Gran Canaria – Santa Cruz na Tenerifu in Las Palmas na Gran Canariji;

 • Kanarski otoki se ponašajo kar s tremi lokacijami svetovne dediščine, ki se nahajajo na otokih Tenerife in La Gomera, med drugim: San Cristóbal de La Laguna, Narodni park Teide, Narodni park Garajonay;