Šrilanka

Budistični tropski otok v obliki kapljice

Južno od Indije se nahaja Šrilanka, budistični tropski otok v obliki kapljice. Osupne nas s prostranimi nasadi čajevca, največjo pagodo na svetu, kratkimi razdaljami in idiličnimi plažami. Opazujmo romantični ples rumenih metuljev, neustrašne leoparde v narodnih parkih na stepskem jugu države in bahave pave. Zavihtimo se na hrbet veličastnih slonov in se sprehodimo mimo ostankov preteklih cesarstev. Razgrnimo brisače na peščeni tropski plaži v objemu Indijskega oceana in se požvižgajmo na cel svet.

Koristne informacije
Najboljši meseci za obisk
od septembra do junija
Valuta Časovna razlika
Šrilanška rupija (LKR) +4:30 URE (IST)
Jezik
Singalščina / Tamilščina / Angleščina
Vizum za državljane Slovenije
Da – več informacij
Obvezna cepljenja
Da – več informacij
POGOJI ZA VSTOP NA ŠRILANKO
 • Vsi potniki, ki prispejo na Šrilanko, morajo predložiti negativen PCR test COVID-19, ki ni starejši od 72 ur pred prihodom/pristankom na Šrilanko (otroci do 2. leta v spremstvu starša ali skrbnika testa ne potrebujejo).

 • Potrdilo mora biti v pisni ali elektronski obliki in izdano v angleškem jeziku ter mora vsebovati sledeče podatke: ime in priimek potnika, datum in uro testa, identifikacijo oz. podatke in kontakt uradnega laboratorija oz. zdravstvene organizacije/organa, ki je izvedel test, uporabljeno tehniko za izvedbo testa, negativni rezultat testa ter številko osebnega dokumenta s katerim boste potovali. Samoplačniški test z obveznim naročanjem lahko opravite v pristojnih zavodih, zdravstvenih domovih in bolnicah – potrjen negativni PCR test ne sme biti starejši od 72 ur od pristanka na letališču na Šrilanki.

 • Vstop na Šrilanko se brez karantene omogoči osebi, ki predloži potrdilo o cepljenju zoper COVID-19 s katerim oseba dokazuje, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Covishield in Vaxzevria AstraZeneca, Covaxin, Moderna, Pfizer-BioNTech, Sinopharm, Sinovac (CoronaVac) ali Sputnik preteklo vsaj 14 dni in od prejema prvega odmerka cepiva Johnson and Johnson vsaj 28 dni; dodatno se vstop omogoči tudi preboleli osebi, ki se je najmanj 14 dni pred prihodom cepila z enim odmerkom zgoraj naštetih cepiv. Vstop je dovoljen tudi potnikom, ki so v obdobju od 14 dni do 90 dni pred prihodom na Šrilanko preboleli Covid in imajo potrdilo o prebolelosti. Poleg tega morajo preboleli imeti tudi potrdilo, da so cepljeni z vsaj eno dozo zgoraj naštetih cepiv, vsaj 14 dni pred prihodom na Šrilanko.

 • Potniki morajo pred odhodom izpolniti Health Declaration Form (Health Declaration System). Izpolni ga vsaka oseba posebej, enako je potrebno izpolniti za vsakega otroka posebej.

 • Potniki, ki niso cepljeni, morajo ob prihodu na Šrilanko predložiti potrdilo o rezervaciji

 • Dokazilo o rezervaciji ni potrebno za osebe, ki so cepljene zoper COVID-19.

 • Potniki morajo imeti za čas njihovega bivanja sklenjeno mednarodno zdravstveno zavarovanje za kritje stroškov povezanih z boleznijo COVID-19.

POGOJI ZA VSTOP V SLOVENIJO
  • Vstop v Republiko Slovenijo se omogoči:

   • osebi, ki predloži potrdilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim oseba dokazuje, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Comirnaty Biontech/Pfizer preteklo najmanj 7 dni, Moderna najmanj 14 dni, Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology Sputnik V najmanj 14 dni, CoronaVac Sinovac Biotech najmanj 14 dni, COVID-19 Vaccine Sinopharm najmanj 14 dni in od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca Vaxzevria AstraZeneca in Covisshield Serum Institute of India/Astra Zeneca najmanj 21 dni in od odmerka cepiva Johnson in Johnson/Janssen-Cilag najmanj 14 dni.

   • osebi, ki predloži potrdilo o pozitivnem PCR izvidu testa na SARS-CoV-2, ki je starejši od 10 dni, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev;

   • osebi, ki se je najkasneje v 8 mesecih po pozitivnem PCR testu oziroma začetku simptomov cepila vsaj z enim odmerkom cepiva, ki ga priznava Republika Slovenija. Ta cepiva so: Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer, COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna, Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca, COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag, Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca, Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology, CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech in COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm. Ustrezna zaščita za prebolevnike se vzpostavi takoj po cepljenju. Za cepljene prebolevnike se kot ustrezno dokazilo ob vstopu šteje kombinacija: dokazila o cepljenju z vsaj enim odmerkom cepiva in pozitivnega testa PCR ali dokazila o cepljenju z vsaj enim odmerkom cepiva in potrdila zdravnika o prebolelosti.

   • Predložite lahko tudi EU COVID digitalno potrdilo, ki mora izpolnjevati pogoje glede na zgornje 3 alineje oz. vstopne pogoje.

  • Potniki, ki nimajo ob prihodu z Šrilanke republike potrdila o cepljenju ali prebolelosti (kot zavedeno v prejšnjih točkah) in ob prehodu meje predložijo negativen HAG (hitri antigenski test) opravljen 24 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo ali PCR COVID-19 test, opravljen 48 ur ali manj pred prihodom v Slovenijo in je opravljen v državi članici Evropske unije ali državi članici schengenskega območja ne bodo napoteni v karanteno. HAG test lahko opravite pred povratkom na Šrilanki v certificiranih zdravstvenih zavodih ali ob povratku na letališču JP Brnik.

  • Ob povratku na letališče Jože Pučnik Brnik je mogoče HAG test opraviti na letališču JP Brnik po pristanku letala v Sloveniji po ceniku upravljalca letališča JP Brnik Fraport Slovenija (12,00€) – plačilo izključno s plačilno kartico. Več informacij najdete na spletni strani: https://www.lju-airport.si/sl/letalisce/storitve/testiranje-na-covid-19/. Testiranje je samoplačniško, obvezno potrebujete kartico zdravstvenega zavarovanja. Čas potreben za rezultat testa je okrog 30 min. Na rezultate testiranja počakate v brezcarinskem prostoru potniškega terminala (pred prehodom meje). PCT pogoj (potrdilo o prebolelosti, cepljenju oz. negativni COVID-19 test glede na zgornje alineje) je obvezen za otroke od dopolnjenega 12. leta naprej.

  • Potnike, ki prihajajo v Slovenijo z Šrilanke in ob prehodu meje ne predložijo dokazil iz zgornjih točk (cepljenje, prebolelost, negativni HAG ali PCR test) zaradi morebitne okužbe z virusom SARS-CoV-2 napoti v karanteno za deset (10) dni. Če se oseba, ki jo policija ob vstopu v Slovenijo napoti v karanteno na domu, v času trajanja karantene testira s PCR testom na prisotnost SARS-CoV-2 in je izvid testa negativen, se šteje, da je karantena prekinjena. Testiranje se sme opraviti šele peti dan po napotitvi v karanteno na domu.

  • Dodatno priporočamo izpolnitev PLF (Passenger Locator Form) obrazca za vstop v Slovenijo, ki ga izpolni VSAK POTNIK posebej, in ga najdete na povezavi https://app.euplf.eu/#/. Vsak potnik, se mora najprej registrirati oz. urediti profil, ter prejeti potrditveno elektronsko sporočilo za uporabo aplikacije in nato izpolniti formular. Obrazec je v slovenskem ali angleškem jeziku in ga izpolni vsaka oseba posamično (tako odrasle osebe, kot otroci). Po izpolnitvi obrazca boste prejeli potrditveno s QR kodo, katero predložite letališkemu osebju (mobilna verzija) ob prijavi na povratni let v Ljubljano. Izpolnitev spletne najave za vstop v Slovenijo je priporočljiva za vse potnike.

  • POMEMBNO: navedene informacije so trenutne in se lahko še spremenijo. Pred odhodom oz. povratkom bomo vsem prijavljenim posredovali zadnje veljavne ukrepe glede potovanja na Šrilanko in povratka v Slovenijo.

POMEMBNO

Vsi podatki so informativni in se nenehno spreminjajo. Zato svetujemo, da pred nakupom in odhodom na potovanje ter v času potovanja preverjate vse informacije na uradnih straneh tako v Sloveniji, kot tudi straneh države, kamor potujete. Enako velja tudi za pravila prevoznikov. Seveda smo vam ob rezervaciji na voljo za vse dodatne informacije in asistenco. Z našo ekipo strokovnjakov bo vsekakor lažje.

GOTOVINSKI POPUST

2% gotovinski popust na osnovno ceno ob plačilu celotnega zneska, v kolikor je 100% plačilo v gotovini ob prijavi, do vključno 30 dni pred potovanjem.

Palma priporoča

Namigi za doživetje

 • Ugodni nakupi na ulici in spektakularni tržnici šrilanške prestolnice Colombo.

 • Obisk sirotišnice za slone v Pinnaweli. Opazovanje slonov med zabavnim kopanjem v reki in hranjenjem v tropskem vrtu.

 • Vzpon na Levjo skalo v Sigiriyi, najslavnejšo skalnato gmoto na zemlji, s čudovitim razgledom na zeleno tropsko pokrajino. Ime je dobila po levjih šapah, stopnišču, ki je vodilo do vrta cesarske palače.

 • Ogled templja Sri Dalada Maligawa z relikvijo Budinega zoba v mestu Kandy. Gre za enega od treh svetih zob, ki naj bi jih našli po upepelitvi Bude.