Ste vedeli, da je na Nizozemskem več koles kot ljudi?

V povprečju naj bi imel vsak Nizozemec 1,3 kolesa. Ja, Nizozemci so zagrizeni kolesarji, njihova kolesarska infrastruktura obsega kar 37.000 kilometrov kolesarskih poti in kot narod veljajo za najbolj fizično aktivne Evropejce. Kolesarjenje imajo Nizozemci v genomu, tako kot imajo v genomu ljubezen do sirov. Nizozemski sir je znan po vsem svetu in Nizozemska velja za eno največjih proizvajalk in izvoznic sira na svetu. Da je Nizozemska ravninska dežela ste gotovo vedeli. Toda, ali ste vedeli, da kar tretjina njenega ozemlja leži pod morsko gladino? Zaradi številnih kanalov (skupno prekrivajo do 100 kilometrov vijugastih poti) je znana tudi kot severne Benetke. Prav zaradi obilice vode je Nizozemska posejana z mlini na veter, s katero so kmetje nekoč (ponekod tudi danes) vodo prečrpavali in tako zagotovili zadostne površine obdelovalne zemlje. Poleg mlinov na veter, kanalov in koles je Nizozemska znana tudi po značilnih lesenih coklah, čudovitem modro – belem delftskem porcelanu, predvsem po neskončnih cvetličnih poljih. Nizozemsko je treba obvezno obiskati spomladi, ko polja prekrijejo rdeči, rumeni, vijolični, beli in modri tulipani ter ustvarjajo veličastne barvne preproge, ki jim ni videti konca. Poleg tulipanov polja krasijo tudi narcise, sivka, vrtnice, nageljni in hijacinte. Najbolj priljubljeni je svetovno znani cvetlični park Keukenhof, kjer vsako leto zasadijo do 7 milijonov cvetlic, letno pa ga obišče okoli 800.000 obiskovalcev. Nizozemska je odprta dežela, dežela svobodomiselnih ljudi in naprednih idej – tu so namreč med drugim izumili teleskop, mikroskop in zgoščenko. Morda je prav kolesarjenje tisto, ki ohranja nizozemskega duha tako gibkega in sproščenega. Zato vabljeni, da iz prve roke izkusite očarljivost te dežele, razburljive kolesarke poti, pisana mesta in pestro kulturo ljubeznivih in liberalnih Nizozemcev.5 tipičnih značilnosti Nizozemske

1. Leseni cokli ali klompen po nizozemsko

Značilne lesene cokle, ki jih danes v urbanih središčih zasledite le še v spominskih trgovinah, na podeželju pa gotovo srečate še kakšnega kmeta ali vrtnarja, ki nosi to krasno tradicionalno obutev. Nizozemska je že od 13. stoletja znana po izdelavi in rezljanju lesenih cokel. Pravzaprav gre za lesene natikače, ki so bili dovolj čvrsti, trpežni in poceni, zato so bile in so še tako priljubljene. Pozimi so jih napolnili s slamo, da so bile prijetno tople. Izdelujejo jih iz topolovega lesa in so jih prvotno pobarvali rumeno ter jih dekorirali z različnimi vzorci.

2. Mlini na veter

Mlini na veter so poleg koles najbolj prepoznavna ikona Nizozemske. Na Nizozemskem naj bi jih bilo več kot 1.000, med katerimi si jih precej lahko ogledate tudi v okolici Amsterdama. Mline so v preteklosti uporabljali predvsem za mletje žita, žaganje lesa, črpanje vode proti poplavam in za izsuševanje zemlje ter druga kmečka opravila. Danes večina mlinov ne deluje več in služijo kot muzeji na prostem.3. Sloviti nizozemski porcelan

Gotovo poznate delftski porcelan oziroma delftware, nizozemski porcelan z značilno modro – belo poslikavo, ki so ga v 17. stoletju v mestu Delft blizu Amsterdama po navdihu kitajskega porcelana začeli izdelovati Nizozemci. Te čudovite glazirane lončene posode z najrazličnejšimi vzorci, obdelane s kobaltovim oksidom, ki daje porcelanu značilno modro barvo, so še ena nepogrešljiva znamenitost, ki jo boste na Nizozemskem srečali na vsakem koraku.

4. Nizozemska – dežela sira in piva

Da je Nizozemska obljubljena dežela sirov je pred davnimi leti ugotovil že Julij Cezar. Svetovno znani in izvozni uspešnici sta poltrda sira Edamec in Gauda, imenovana po istoimenskih mestih Gauda in Edam. Sira pridelujejo iz polnomastnega ali delno posnetega kravjega mleka, embalirana oziroma povoskana z rdečim ali rumenim voskom. Nizozemci so ponosni na proizvodnjo sira, kar se odraža v številnih tržnicah, kjer se prodaja izključno sir. Med drugim je Nizozemska tudi raj za ljubitelje piva. Nizozemska pivovarska družba Heineken velja za enega največjih pivovarskih koncernov na svetu in ima v lasti več kot 170 blagovnih znamk piva. V prvi polovici 20. stoletja je na Nizozemskem obratovalo 180 pivovarn, kjer so varili svetle, temne, pšenične, ržene in klasične sorte piva. Nekoč je v vsakem manjšem nizozemskem mestu delovala vsaj ena pivovarna. Zanimivo je, da je bilo pivo v srednjem veku izjemno priljubljeno in so ga uživali celo otroci. Nizka vsebnost alkohola v pivu je pomenila manjše zdravstveno tveganje, zato ga je bilo varneje uživati kot vodo. Znane znamke nizozemskega piva so: Heineken, Bavaria, Zeeuwsche Bruine Grolsch, Amstel, Dommelsch.

5. Amsterdam in muzej Ane Frank

Amsterdam, plavajoče mesto ali mesto na vodi, se, podobno kot Benetke, nahaja na močvirskem območju in je zgrajeno na številnih lesenih kolih. Ta multikulturna metropola privablja številne obiskovalce predvsem zaradi edinstvenega svobodomiselnega življenjskega sloga, strpnosti in spoštovanja drugačnosti. Pohajkovanje med pisanimi hiškami vzdolž kanalov, kolesarjenje in plovba po reki Amstel so stvari, ki jih preprosto morate doživeti. Poleg številnih muzejev, med katerimi sta najbolj obiskana muzeja Rijksmuseum in Van Goghov muzej, Hiša Anne Frank ne zaostaja. Leta 2018 je bila Hiša Ane Frank v celoti prenovljena in danes bolj kot kadarkoli prej poziva k strpnosti in umirjanju vojnih strasti.