5 najljubših posebnosti Skandinavije


SKANDINAVIJA prevzame s svojo naravo, fjordi, pisanimi mesti in polnočnim soncem na Nordkappu. Ko zadišijo sušene polenovke Samijev, ko severni jeleni in losi prečkajo cesto, ko vidiš, kje so odpluli v svet Vikingi in spoznaš nordijska mitološka božanstva, ne moreš pozabiti teh dežel.

Največja veličina se skriva na Severnem rtu, Nordkappu, ki velja za najsevernejšo točko Evrope, od Ljubljane oddaljeno več kot 2.800 kilometrov. Tako ga je poimenoval Steven Borough, ki je rt obplul leta 1553 v iskanju severovzhodnega morskega prehoda. Gre za najsevernejšo točko, kjer se končajo vse evropske ceste. Doživite kraj s čudovito naravo in se podajte v deželo polnočnega sonca.


Glede na zadnje raziskave se je ponovno izkazalo, da je Finska država, v katero so ljudje srečnejši kot v katerikoli drugi deželi na svetu. Zanimivo je tudi, da prva štiri mesta na seznamu zasedajo skandinavske države. Druga je Danska, tretja je Norveška in četrta Islandija. Švedska ne zaostaja prav veliko, saj je na sedmem mestu.


5 najljubših posebnosti Skandinavije

  1. Ljudje: Skandinavski narodi veljajo za ene najsrečnejših na svetu. In lahko reče, da se sreča in zadovoljstvo čutita v zraku. Skandinavci so neobremenjeni in vedno pripravljeni na dober klepet.


  2. Najljubši kotički: švedsko podeželje, svetovljanske prestolnice, čudoviti Nordkapp, Lofotski otoki in gradovi Severne Zelandije. V Skandinaviji je nemogoče izpostaviti le en najlepši kotiček.


  3. Tipična hrana: veliko zelenjave in rib – lososi, postrvi in ribji namaz bakalar so najbolj slastni.


  4. Skandinavsko vreme: dejstvo je, da je vreme v Skandinaviji vsake pol ure drugačno in s tem zelo spremenljivo. Prednost za nas je svežina v poletnih mesecih, ravno pravšnja in brez velike vročine.


  5. Spominek: pulover z norveškim vzorcem je dober spomin na Skandinavijo. Zaradi kakovosti in mehkobe lahko hitro postane tvoj najljubši kos.


Ste vedeli, da so skozi zgodovino skandinavske dežele izoblikovale vsaka svoj jezik? Vedno me je zanimalo dejstvo koliko se dejansko Skandinavci razumejo med seboj. Po mojih zadnjih poizvedovanjih naj bi prav Norvežani najbolje razumeli svoje sosede, Švedi in Danci pa imajo največ težav pri razumevanju drug drugega.

Zanimivost je predvsem ta, da Dancem kar nekaj preglavic povzroča razumevanje norveščine. Za lažjo predstavo ali kako bi »Na zdravje« vzkliknili Norvežani, Švedi in Danci: Helse, halsa in sundhed.

Velik poznavalec Skandinavije in Palmin vodnik MATJAŽ ČERNOVŠEK.