Turčija

Dežela dveh cesarstev

Turčija je dežela dveh cesarstev in moderne ere Atatürka, trgovanja na bazarjih, gostoljubja, slastne hrane, srečne melanholije, plešočih dervišev in prijaznih domačinov, mesečeve pokrajine Kapadokije in Turkizne obale. Na križišču Evrope in Azije, pod mogočnim gorovjem Taurus, leži turški počitniški paradiž. Tam poletje traja od zgodnje pomladi do pozne jeseni, plaže so prodnate in morje turkizno, notranjost pa skriva naravne in kulturne poslastice. Gost je v Turčiji kralj, od boga poslan. Zanj so si vedno iznajdljivi Turki izmislili tudi koncept »vse vključeno« in to po tem, ko so nekajkrat zbudili kuharje, da bi lahko ustregli gostom, ki so si na recepciji zaželeli polnočnega prigrizka.Zakaj v Turčijo? Turčija je domovina ponudbe »vse vključeno«, kjer vam klubi in hoteli visokih kategorij postrežejo s pisano paleto počitniških užitkov. V enem dnevu je mogoče doživeti hitrostni spust po toboganu v hotelskem vodnem parku, plesati na večernem koncertu in se prepustiti popoldanski hotelski animaciji. Bogata arheološka in kulturna dediščina je posledica prepleta mnogih civilizacij, ki so živele na turških tleh. Stari Rimljani in Grki, Bizantinci in Otomani, vsi imajo svoj delež v turškem kulturnem bazarju. Turčija je raj za barantanje! Barvni živ žav na turških bazarjih je svet zase. Usnje, nakit, preproge, začimbe in druge dobrine so na prodaj po izvrstnih cenah, še posebej po barantanju. Turška kuhinja je med desetimi najboljšimi na svetu. Antalya je moderno glavno mesto turške riviere, kamor z valovi prihajajo zgodbe iz antike.Počitnice v Turčiji 

Najboljši »all inclusive«

Na križišču Evrope in Azije, pod mogočnim gorovjem Taurus, leži turški počitniški paradiž. Tam poletje traja od zgodnje pomladi do pozne jeseni, plaže so prodnate in morje turkizno, notranjost pa skriva naravne in kulturne poslastice. Gost je v Turčiji kralj, od boga poslan. Zanj so si vedno iznajdljivi Turki izmislili tudi koncept “vse vključeno” in to po tem, ko so nekajkrat zbudili kuharje, da bi lahko ustregli gostom, ki so si na recepciji zaželeli polnočnega prigrizka.

 

Zakaj v Turčijo?

Turčija je domovina ponudbe “vse vključeno“, kjer vam klubi in hoteli visokih kategorij postrežejo s pisano paleto počitniških užitkov. V enem dnevu je mogoče doživeti hitrostni spust po toboganu v hotelskem vodnem parku, plesati na večernem koncertu in se prepustiti popoldanski hotelski animaciji. Bogata arheološka in kulturna dediščina je posledica prepleta mnogih civilizacij, ki so živele na turških tleh. Stari Rimljani in Grki, Bizantinci in Otomani, vsi imajo svoj delež v turškem kulturnem bazarju. Turčija je raj za barantanje! Barvni živ žav na turških bazarjih je svet zase. Usnje, nakit, preproge, začimbe in druge dobrine so na prodaj po izvrstnih cenah, še posebej po barantanju. Turška kuhinja je med desetimi najboljšimi na svetu. Antalya je moderno glavno mesto turške riviere, kamor z valovi prihajajo zgodbe iz antike.

 

Namigi za doživetja

Za popoln oddih – dodatni ogledi in izleti

 
PAMUKKALE – BOMBAŽNI GRAD
Odhod iz hotela v zelo zgodnjih jutranjih urah. Prek pogorja Taurus se boste odpeljali proti notranjosti Turčije, kjer boste lahko med vožnjo, na približno 1.000 m nadmorske višine, opazovali rodovitno pokrajino. V mestu Denizli se boste ustavili v trgovini s tekstilom, po katerem ta predel tudi slovi (predvsem izdelki za dom). Postanek za kosilo. Pot boste nadaljevali v Pamukkale, kjer si boste ogledali znamenite terase v dolžini 2.700 m in širini 300 m, ki so nastajale tisočletja in so pod Unescovo svetovno dediščino. Ob terasah se nahajajo dobro ohranjeni ostanki antičnega mesta Hierapolis, ki je nastalo zaradi zdravilnih učinkov termalne vode in se ponaša z gledališčem, ki je sprejel 15.000 ljudi in je nedvomno vreden ogleda.
ANTIČNE SIDE IN Z LADJICO PO MANAVGATU
Na poldnevnem izletu boste obiskali največjo mošejo na Mediteranu in trgovinico s pravim turškim tekstilom. Sprehodili se boste med antičnimi ostanki mesta Side, kjer se prepletata antika in sodobni mestni utrip. Imeli boste nekaj prostega časa za raziskovanje po svoje ali nakup spominkov. Večer boste zaključili v mestu Manavgat, kjer se boste vkrcali na ladjico in zapluli do rečnega izliva v morje. Na poti boste občudovali čudovito naravo, posadka pa vam bo ob živih barvah sončnega zahoda postregla z večerjo.

MYRA IN POTOPLJENO MESTO KEKOVA
Po zajtrku se boste odpeljali po slikoviti likijski pokrajini, kjer polne plaže nadomestijo skriti zalivi, neokrnjena narava, vonj po sivki, meti ter timijanu in kjer so živeli najbolj skrivnostni ljudje v antiki. Pot vas bo vodila do Myre, antičnega mesta legend in velikih civilizacij s cerkvijo sv. Nikolaja. Nato sledi ogled glavne znamenitosti mesta, več kot 2.500 let starih grobnic, ki so vklesane v skale nad mestom. Po kosilu boste z ladjico zapluli do potopljenega mesta Kekova, kjer boste imeli nekaj prostega časa za kopanje.
TURŠKI HAMAM
Turki pravijo, da če v Turčiji ne obiščeš hamama, je to tako kot da nisi bil v Turčiji. Gre za turško kopel, razvajanje, ki se začne s savnanjem in mu sledi peeling telesa, s katerim odstranijo odmrlo kožo, za zaključek pa še polurna masaža z olji. Razvajanje, ki ga v Turčiji ne smete zamuditi.
JEEP SAFARI
Vožnja z jeepi po pogorovju Taurus traja približno šest ur. Le nekaj kilometrov od turističnih letovišč boste že lahko začutili pridih prave Turčije – divjo naravo in skromne vasice. Postanek v eni izmed vasic, kjer si boste ogledali tipično hišo in vaško mošejo. Sledi kosilo ob reki in možnost ohladitve v osvežujoči vodi. Razgibano in zabavno.
MINI MODRO KRIŽARJENJE
Po zajtrku se boste odpravili iz hotela v kemersko marino, se vkrcali na ladjico in pluli vzdolž obale, od koder se odpira prelep pogled na gorovje Taurus. Sledi postanek ob antičnem mestu Phaselis (po želji ogled) in prosti čas za kopanje. Izlet traja približno osem ur, na ladji boste imeli tudi okusno lahko kosilo, ves čas pa vam bo na voljo pijača (brezalkoholni napitki in določene lokalne alkoholne pijače).
ANTALYA PONOČI in AQUARIUM
Iz hotela se boste odpeljali do Antalye, kjer se boste najprej ustavili v trgovini z usnjem, nato pa obiskali Aquarium z najdaljšim vodnim tunelom v Evropi. Nadaljevali boste do starega mestnega jedra Antalye, kjer boste imeli nekaj prostega časa za raziskovanje po svoje. Mahnite jo med ozke kamnite uličice ali pa se preizkusite v barantanju na bazarju. Izlet boste zaključili z ogledom slapu Karpuzkaldirana, ki se izliva v morje na višini 39 metrov.
ZNAMENITA PREDSTAVA »FIRE OF ANATOLIA«
Iz hotela se boste odpeljali do arene Aspendos, kjer si boste ogledali spektakularno plesno predstavo z več kot sto plesalci, ki bodo predstavili tipične plese vseh turških regij. Ljubitelji dinamičnih plesnih ritmov boste navdušeni.