Grčija

»Ellada mou!«

Tako rečeš Grčiji, če jo obožuješ. Palmovci smo v modro – belo deželo zaljubljeni že celih dvajset let. Opajamo se z zgodbami in s smehom, z oljčnim oljem in feto, z borovci in morjem, s kaloričnimi »galaktoboureki« in z mediteransko dieto, z domačnostjo, gostoljubnostjo in »siga siga« ritmom. Ne pojdite v Grčijo le na morje. Škoda bi bilo. Spoprijateljite se z grškim duhom, ki živi za velike trenutke.

Zakaj v Grčijo? »Vsak izmed grških otokov je čudovit, ima svoj trden in nepopustljiv, ponosen in iskriv značaj«, je v svoji znameniti knjigi o grških otokih zapisal Lawrence Durrell. Dežela antičnih bogov je počitniški raj s veliko sonca, prelepimi plažami in božansko kulinariko. Življenje na grških otokih in celini je pestro, pisano in polno življenja. Grčija zasvoji romantike, užitkarje, raziskovalce po duši in nočne ptice, saj so Grki prvaki v uživanju v kavarnah, tavernah, klubih in bouzoukiah (priljubljeni nočni ljubi, kjer vrtijo grško glasbo). Grki svoje goste sprejmejo glasno, iskreno in nevsiljivo. Gostoljubje imajo v naravi in ker so hoteli velikokrat v lasti družin, se boste tu počutili kot člani velike grške družine.

TOP PONUDBE

Namigi za doživetja

 • Na Kreti lahko v enem dnevu raziskujete življenje prve evropske civilizacije pred več kot 4.000 leti v muzeju v Heraklionu, iščete Ariadnino nit v palači Knosos, kjer je bil center minojske civilizacije, vijugate med dramatičnimi soteskami in hribi, si delite kosilo z družino v tradicionalni vaški taverni, se okopate v miniaturnem zalivu daleč od oči.

 • Odkrijte otok Skiatos, ki kljub svoji majhnosti, meri namreč le 50 kvadratnih kilometrov, vsakič znova očara s svojo veličastno lepoto. Prevzel je tudi ustvarjalce priljubljenega mjuzikla Mamma Mia, ki so na Skiatosu posneli najlepše uvodne dele filma.

 • Največji grški biser v Kikladskem otočju in otok cvetočih oleandrov Naxos slovi po najdaljših grških plažah. Plaža Plaka je najdaljša otoška lepotica, ki navdušuje z belim peskom ob turkiznem morju.

 • Obiščite prestolnico Rodosa, ki očara obiskovalca z enim najbolj ohranjenih srednjeveških jeder pod zaščito UNESCA, kjer domačini živijo in delajo v istih stavbah kot vitezi sv. Janeza pred šestimi stoletji. Protiutež sta živahen nočni utrip tega mesta in njegova moderna duša.

 • Na pristnem grškem otoku Karpatos vas bo očarala pravljična vasica Olympos, ki s kamnitimi hišami ohranja starodavne krajevne navade. Ženske še danes nosijo tradicionalna oblačila izpred stoletij, starejši prebivalci pa govorijo starinsko narečje.

 • Naj vas začarata slikovita pokrajina in neokrnjena narava otoka Samosa, najbolj zelenega grškega otoka v Egejskem morju.

 • Ikoničen otok Kefalonija je pod žarometom svetovne slave, uvrstili so ga med deset najlepših turističnih ciljev sveta, na njem pa so posneli tudi film Corellijeva mandolina.

 • Očarljivi Santorini je kot magnet za romantične duše, njegova največja posebnost in hkrati privlačnost je napol potopljena kaldera z mogočnimi klifi, ostanek grebena vulkanskega kraterja.

 • Zakintos je med Slovenci eden od najbolj priljubljenih grških otokov. Na njem najdete vse: čudovite plače, tradicionalne vasice, živahno nočno življenje in podvodni svet, kjer kraljujejo želve velikanke Caretta-Caretta.

 • Kos, otok očeta medicine Hipokrata, je raj za družinske počitnice v all inclusive hotelih.

 • Otok najlepših plaž Mediterana Lefkas, hrani čare v pristni domačnosti, čudovitih plažah, strmih klifih, tradicionalnih vasicah in v (po grški meri ukrojenem) nočnem utripu.

 • Kalamata je drugo največje mesto na ikoničnem grškem polotoku Peloponez, navdušuje s svojim privlačnim starim mestnim jedrom, bogato kulturo in svetovno znanimi olivami.

Kolesarski Kos za družine

Kos je idealen za družinske počitnice. Eden od razlogov so all-inclusive hoteli z vsem vključenim, od obrokov do vodnih in drugih aktivnosti za otroke in odrasle. Toda, če želite zares doživeti Kos, se nujno odpravite tudi izven hotela in vsaj za en dan najemite avto, za en dan pa kolo.

Noben grški otok namreč nima tako kolesarskega značaja kot Kos. Kolesarske steze so speljane povsod ob obali, pa tudi v notranjost, zato je primeren za ležerno družinsko kolesarjenje po ravnem ob morju ali za resnejše kolesarske podvige v hribovito notranjost. Med najbolj priljubljenimi je 23 km dolga trasa med mestom Kos in priljubljenim družinskim letoviščem Tigaki.Kreta za aktivne

Kreta skriva za cel kontinent užitkov. Dramatične gore in eksotične plaže, oljčni nasadi in vinogradi, mlini in ovce, živahna obalna mesta in tradicionalne vasi. Glavna zanka je v tem, da je na Kreti lepega in dobrega v takšnem izobilju, da se vsak, ki je vajen kot za šalo v enem tednu raziskati grški otok, počuti na meji obupanega ob 260 km razdalji od vzhoda do zahoda. Palmovci vas lahko pomirimo. Na Kreto je nujno priti večkrat.

Kreta je raj za Slovence, ki smo odvisniki od hribov in pohodniške tradicije. Tu najdete najdaljši kanjon v Evropi, spektakularno 18 km dolgo sotesko Samarija, in druge manjše. Veliko se jih konča s plažo in zasluženim skokom v vodo. Zahtevnejše pohodnike vabijo kretski dvatisočaki z goro Psiloritis na čelu. Ena naših najljubših tras je finale evropske pešpoti E4 v pokrajini Sitia, znani po najboljšem kretskem oljčnem olju. Zaliv Zakros predstavlja cilj poti, ki teče skozi 7 evropskih držav.
»Na vseh grških otokih lahko izživite svoje »mama mia« počitnice z neskončno modrino, nostalgičnimi vasicami, grškimi pojedinami ob morju in vročimi dnevi na plaži.«
Svetovljanski Krf za pare

Mesto Krf, prestolnica Jonskih otokov, je eno najlepših v Grčiji. Staro mestno jedro je na seznamu Unescove svetovne dediščine. Še zmeraj diši po Benečanih, ki so oboževali grške otoke in obalo. Na Krfu so ostali celih 400 let. Še otomanskim Turkom zaradi visokega obzidja in trdnjave ni uspelo osvojiti tega dišečega otoka z bujnim rastjem. V antiki je bil Krf poleg Aten in Korinta tretja navtična velesila Stare Grčije.

Pomorski duh se na otoku čuti še danes. Tudi cesarica Sissi, ki se je pred težavami na dvoru umaknila na Krf, je v svoji beli palači Ahileon, zgrajeni po antičnem vzoru, najraje uživala v razgledu na morje, ki ga morate doživeti.