»Bon Voyage DNEVNIK – potujemo z Lorello v Egipt«

V življenju sem porabila veliko denarja za različne stvari: nakit, obleke, čevlje, torbice in marsikdaj je šlo za nakupe, ki so me razveselili le za nekaj časa, potem sem se jih naveličala ali je trend preprosto minil. Kot najbrž veste, obožujem modo, a z leti najbolj pridejo na plan stvari, ki te znajo pobožati po duši. Mnogokrat so zelo enostavne: dan s prijateljicami, kosilo z mojo mamo in hčerko ali potovanje, za katerega veš, da ti je podarilo neprecenljivo izkušnjo in hkrati občutek, da si tudi malo modrejši. V življenju je namreč tako, da moraš vedno iti naprej in najti ključ za duhovno rast; slednja se težko zgodi s pomočjo nove obleke, prej bi rekla, da napoči takrat, ko se soočaš s krajem, ki si ga v preteklem življenju morda že obiskal ali pa predstavlja pravi kraj ob pravem trenutku, vsekakor je tam samo zate.


Z veseljem torej začenjam novo rubriko v sodelovanju z meni ljubo Turistično Agencijo Palma, ki je bila ob meni za mnogo sezon Bleščice, zdaj pa se mi je pridružila na Glitterju. Razmišljala sem o vseh svojih potovanjih ter o krajih, ki jih bom še obiskala; pisala bom o občutkih in željah, pa tudi o tem, kako se lotiti potovanja in današnje je pravi izziv, saj gre za Egipt in križarjenje po Nilu.

Čeprav sem v Afriki živela kar nekaj let, Egipta nisem nikoli obiskala; kljub temu, da me piramide, faroni, puščava in neverjetna kultura te države, zibelke civilizacije, zelo privlačijo, preprosto ni bilo pravega trenutka. A ta še pride, kajne? Križarjenje po Nilu je skrajno romantično in se ga v tem trenutku resnično ne bi branila; voda ima tisti poseben čar, ko zna ustaviti misli in ti ponuditi nekaj časa le zase. Tako se poglobiš v sebe in gladki površini dovoliš, da odpelje tvoje skrbi, naredi čistko in ponudi tišino, ki se je mnogokrat zelo, zelo bojimo.


Nil je reka življenja, ki je od nekdaj prehranjevala Egipt, zato Egipčani še danes verjamejo, da so rodovitna tla ob Nilu posnetek raja. Iskreno verjamem, da če dobro pogledaš, potem tudi opaziš … Znake, sledi, ostanke stare civilizacije, kajti tamkajšnje življenje je ovito v tančico skrivnosti in pravijo, da se za tančico nahaja drugi svet, ki ga nekateri znajo otipati in živeti, nakar ostanejo očarani za vedno.

Piramide sem videla samo v knjigah in na Jucatanu, kjer se nahaja kopija egipčanske. Chichen Itza me je takrat tako prevzela, da sem o njej sanjala mesece in mesece … Nihče ni mogel obrazložiti, kako so jo zgradili in nihče ni mogel verjeti, da si je v tistih časih nekdo omislil povezavo med Mehiko in Egiptom, saj se civilizacije med seboj sploh niso poznale. Ne vem, če vas tovrstne skrivnosti fascinirajo, mene zelo, ker mi dajo vedeti, da je bistvo očem skrito in ena plus ena ni nujno dve.


Tam, v osrčju Jucatana sem preprosto obmolknila in poslušala zgodbe o vesolju, zvezdah in devicah; najbrž gre za zgodbe, ki bi jih poslušala tudi v Egiptu in tudi te bi ostale povsem skrivnostne. A če nam ni dano vedeti, potem je tudi razlog. Morda, kdo ve, nekoč …

Vidim se na ladji, ki mirno pluje, seveda v beli obleki in z velikim klobukom, nekako kot v filmu, saj na dopustu postanemo vsi glavni akterji zelo osebnega filma. In preprosto gremo. Egipt je država, ki jo v življenju moraš obiskati. Med velike dosežke starih Egipčanov spadajo tehnike lomljenja in obdelave kamna ter geodetske in gradbene tehnike, ki so omogočile gradnjo monumentalnih piramid, templjev in obeliskov. Med dosežke spadajo tudi matematični sistem, učinkovito zdravstvo, namakalni sistemi in tehnike obdelave zemlje.


Stari Egipt nam je zapustil trajno dediščino. Njegova umetnost in arhitektura sta se na široko posnemali, njegovi artefakti pa raznesli po vsem svetu. Njegove monumentalne ruševine so cela stoletja navdihovale domišljijo potnikov in piscev. Kljub vsem knjigam in esejem je tako, da ostaja egipčanska civilizacija velika uganka, njena kulturna dediščina pa čudovita skrivnost.

Palmovci obljubljajo čarobno potovanje: ob ohlajenem hibiskusovem čaju prisluhnite zgodbam ob Nilu od zlatega obdobja faraonov naprej. Ni lepšega kot križarjenje na luksuznih rečnih ladjah po ležernem Nilu med bregovi poraslimi s palmami. Doživite sončni zahod v Assuanu, med stotinami jader. Potopite se v pisan podvodni svet Rdečega morja.


Zakaj v Egipt? Ker je zaradi lege med Afriko, Evropo in Azijo od nekdaj predstavljal stičišče trgovskih poti iz vseh kontinentov, ker je to ena najstarejših razvitih civilizacij, ki je skrbela za inovacije v gospodarstvu (učinkovit namakalni sistem) in razvoj, ker so Stari Egipčani faraone častili kot božanske namestnike za čas življenja in smrti, na kar danes spominjajo veličastna svetišča in grobnice, ker duh organiziranega Starega Egipta sobiva s kaotičnim modernim Egiptom. Več o tem potovanju najdete tukaj. Bon Voyage, drage moje!