Bon Voyage: strastna Španija

Na kaj pomislite, če vam rečem Španija?

Priznam, meni se po glavi pleteta najprej dve stvari: sangria in črni moški, visoki, temperamentni, s tisto čudovito zagorelo kožo. Če potem dodam še belo srajco in lep nasmeh, sem že pripravljena na knjigo o ljubezni. Španija je zame takšna: divja, strastna, obarvana v rdeče, polna glasbe, mozaikov, predvsem pa dežela kontrastov in mest, ki te prevzamejo do dna duše. Nekako tako kot njeni moški. No, vsaj tako pravijo! Če v brskalnik vtipkate besedo “Španija”, boste v hipu ugotovile, da so prav slike tiste, ki najbolj pritegnejo: intenzivne barve, odlična hrana (še vedno imam v živem spominu škampe s česnom in maslom), sonce in dobra volja. Kajti da, tam je vse nabito s pozitivno energijo in imaš občutek, da v kolikor potrebuješ oddih in družbo, ki ti bo znala napolniti baterije, je Španija pravi kraj.

Kam, se sprašujete?

Turistična agencija Palma ima na voljo kar nekaj destinacij, jaz pa sem izbrala štiri, saj menim, da so najbolj kompatibilne z mojo dušo, iz več razlogov. Sicer pa se ne bi branila niti ostalih, ker sem vedno za … siesto!No, in ko smo že pri siesti … Španija je dežela Fieste in sieste, raziskovalcev in pomorščakov, kastanjet in flamenka, nogometa in filma, sangrie in paelle. Ime izhaja iz besede Ispania, ki pomeni »dežela zajcev«. Španija ima več kot 8000 kilometrov plaž in največje število barov v EU. Prepustite se španskemu življenjskemu ritmu in se nalezite ljubezni do rdeče barve, ki se zliva s špansko strastno dušo. Zaplešite! Sanjajte! Prepustite se zimzeleni španski filozofiji »mañana, mañana« in odložite na jutri, kar ni nujno storiti danes…

Zakaj v Španijo?

Španci so narod, ki si je sposoben vsak večer izmisliti dober razlog za bučno fiesto. Dan najraje začnejo s paradižnikom in končajo s sangrio. Samosvoji Katalonci so posebna španska zgodba. Na obali Katalonije vas bo prevzela lepotna kraljica med mesti, pisana Barcelona. Gaudijevi arhitekturni presežki se tam ne zdijo več nori, dan se začne, ko pade noč in tapasi so božanski. Rajske katalonske obale vabijo, da se naužijete sonca, intenzivnih barv in drznosti duha! Bogata tradicija je ne glede na moderne tokove ohranila svoj značaj. Španija je pionirka v modernistični arhitekturi (Gaudi) in avantgardni umetnosti (Dali, Miro, Picasso).

Poskrbljeno je torej za vse:

za ljubiteljice plaž in ljubiteljice umetnosti, za tiste, ki so nore na nakupovanje in obožujejo usnjene izdelke, za ženske, ki imajo rade lepe lokale in sangrio do poznih ur (Veste, da sem prav v Barceloni spila s svojim snemalcem prvo “resno” sangrio, slastno in čudovito rdečo, vendar sem na koncu v svoji hotelski sobi iskala kot nora pipo v kopalnici in se mi je zazdelo, da morda nisem najbolj trezna … toliko o nedolžni sangrii, ki mi je skoraj onemogočila, da bi naslednji dan opravila intervju z Dakoto Johnson, ki pa je bila, hvala bogu, manj trezna od mene in se je nekako izšlo! A da ne boste dobile napačnega vtisa, saj ne pijem alkohola, vendar sem na poti v Barcelono izgubila prtljago – takrat je še letela Alitalia in še dobro, da so jo ukinili – in ostala z enimi spodnjimi hlačkami, tistimi na sebi, ter maskaro v torbici in se mi je zdelo, da se je zrušil svet! Saj se je na koncu vse rešilo, a pač “con calma”, “v easy”, torej “zelo počasi, ker se tukaj ne mudi”. Pa ne samo to, ko sem šla do pulta za pogrešane kovčke in sem izjavila, da sem letela z Alitalio, je gospod skoraj padel v nezavest od smeha. Hmm, jaz pa besna kot ris … a pustimo zdaj to zgodbo).

VALENCIJA

Valencijo bi izbrala zato, ker tukaj najdete številne vrtove in prav zato je to mesto znano po rožah. Zdi se mi, da narava zelo pomirja in v tem trenutku bi si z veseljem privoščila sprehod po starem delu mesta, seveda že v oblekici in sandalih ter s slamnikom na glavi. Valencija je tretje največje špansko mesto, ki ponuja moderno, futuristično arhitekturo umetnika Calatrave in morda ne veste, da je mesto najboljše paelle in sočnih pomaranč! 

BILBAO

Bilbao pa bi izbrala zato, ker mislim, da je tukaj nočno življenje neverjetno razgibano in vsekakor ne le za mlade! Malo več življenja pač ne škodi in kot vemo je tukaj tudi znameniti Guggenheim Museum, ki ga je projektiral Frank Gehry. Morda imate v mislih te destinacije še iz srednje šole, saj so bile zelo popularne za izlete. No, naj povem, da se je od takrat marsikaj spremenilo in gre za lokacije, ki znajo biti še kako prefinjene in zelo, zelo na nivoju. 

MADRID

Madrid, brez njega seveda ne gre; prestolnica Španije je prežeta s kulturo in ravno prav skrivnostna. Seveda je tudi super moderna in ponuja vse, kar si zaželite; Madrid je za Londonom in Berlinom tretje največje mesto v Evropski uniji in temu primerno je tudi število galerij in muzejev. V resnici ni mogoče, da bi prišli do njega in si ne bi privoščili vsaj ene razstave; karkoli vas pač zanima, v Madridu boste to našli in ne bo vas razočaral.

BARCELONA

In za konec sem za Barcelono, ponovno, ker sem se zaljubila v tamkajšnjo arhitekturo, barve in mozaike in na trenutke se mi je zdelo, da mesto sploh ni na zemlji. Čudovita je tudi obala, z odličnimi restavracijami in, ponovno, barvami, ki te prevzamejo. V spominu imam glasbo, dobro vzdušje in tudi lepe ženske, vedno zelo čedne in z močnim parfumom. Fatalke.


Medtem ko pišem, imam že na pol pripravljeno potovalko, tudi zato, ker je tam prav gotovo lepo vreme, mi pa se še borimo. Zakaj torej ne? Skok do Španije ni tako velik in gre za deželo, ki nas je vedno vesela ter vsakega turista sprejme z velikim objemom. Ti pa imaš občutek, da si doma.