Dobrodošli na Samosu!

Zapis naše predstavnice Urške Martelanc

Če imajo ZDA divji zahod, potem divji vzhod lahko najdete v Grčiji. V severno vzhodnem egejskem morju grškega arhipelaga se v skupini otokov, ki dobesedno mahajo turški obali skriva grški biser z imenom Samos. Zaradi svoje neokrnjenosti in bujnega rastja daje občutek, da ste prileteli v rajski vrt. Ravno ta njegova bujna vegetacija, ki sicer ni tipična za grške otoke na tem področju daje občutek, kot da je tisočletja nazaj pobegnil iz skupine severno zahodnih grških, Ionskih otokov. S svojo vegetacijo namreč močno spominja na otok Krf, s čudovitimi plažami se postavlja ob bok Lefkasu ter z razgibanim terenom in cestnimi povezavami, če se malček pošalim, suvereno parira Kefaloniji. Pa vendarle ima ta otok nekaj, kar je lastno številnim egejskim otokom. Divjino, neobljudenost, močan grški zanos, ponos in globoke korenine. V tem oziru na Samosu močno (za)diši po, med našimi gosti tako priljubljenem, Karpatosu.

Samos je drugačen od turistično orientirane in razvite Grčije, ki sem jo poznala do sedaj. Je poseben. Navdušil bo ljubitelje t.i. “road tripov” pa tudi tiste, ki radi doživite nekaj novega.

Že infrastruktura tega otoka napove, da ste prišli v drug svet. Na otoku ni hitrih cest, ni semaforjev. Ena in edina glavna cesta, ki vas popelje na čudovito krožno turo po otoku skozi njegov razgiban teren napove, da ima tu čas drugo dimenzijo. Dasiravno so omejitve hitrosti malo višje, boste tu na glavni cesti po otoku lahko vozili s povprečno hitrostjo 45 km na uro, kar napove, da boste tu borih 30 km peljali precej dlje, kot bi jih v Sloveniji. Ampak zagotavljam vam, da z veliko večjim žarom in čarom. Tu čas dobiva nove razsežnosti, ki nam, ki smo vajeni hitrega tempa zahodnega sveta, v nekaj dneh radostno pride v kri. V grškem slogu gre tu vse samo ”siga siga”.

Trenutki, ko se čas ustavi ali pa tisti, ko namesto na planiranem obisku plaže naključno pristanete v vaški taverni sredi gora in postanek za sumo in meze preraste v prisrčen klepet z domačini ob jedači in pijači do večera; To je tisto, kar je najlepše. To je prava Grčija. Taki spomini so nekaj najlepšega, kar lahko odnesemo nazaj domov in nas nato hranijo vse do naslednjih počitnic.

Samos je otok za uživače in verjamem, da ni naključje, da oče epikurejstva prihaja ravno od tu!

Ko sem se spomladi pripravljala na to destinacijo, mi je kot neizmerni romantični duši, pozornost pritegnil podatek, da naj bi na tem otoku imela svoje ljubezensko gnezdece nihče drug kot Kleopatra in Mark Antonij. In če pustimo ob boku dejstvo, da je Samos danes priljubljena destinacija številnih zvezdnikov kot so Madonna, Richard Gere, Tom Hanks…, ki iščejo utrip preprostosti in pristnosti ter pobeg od kozmopolitskega življenja v tem egejskem paradižu… moramo povedati še, da je otok Samos rojstni kraj poznanega Pitagore ter boginje Here, katero mitološke pripovedi prištevajo k dvanajsterici božanskih prebivalcev Olimpa. Nakup Pitagorove čaše oz. “čaše pravičnosti”, kot jo raje kličejo domačini, je obvezen spominek, ki ga morate s Samosa prinesti domov. Še posebej tistim, ki sebi v glažek radi nalijejo več kot drugim.

Kljub svoji preprostosti pa v zgodovinskem oziru Samosa ne gre podcenjevati, saj se s svojimi zgodovinskimi spomeniki, ki so umeščeni na UNESCOV seznam svetovne dediščine ponosno in mogočno lahko postavi ob bok akropoli v Atenah, Olympiji, Meteori, Delphiju, …

Med številnimi lokalnimi proizvodi, ki so značilni za večino grških destinacij (med, sir, olivno olje, suma) Samos izstopa in se lahko pohvali z vini. Vina Samosa so poznana širše po svetu, tudi med poznavalci vin. Vinska stroka še posebej opeva poznano sladko vino s Samosa, katerega bojda za svoja mašna vina uporablja celo Vatikan.

Poleg zgodovine, dobre hrane in pijače, pristnosti življenja in prijaznosti domačinov je Samos priljubljena točka pohodnikov! Čudovite pohodne poti se vejejo po otoku in ljubiteljem narave in pohodništva omogočajo res lepa doživetja. Sama sem se odpravila na pohod do Pitagorove jame in naj vam povem, da je bila čudovita izkušnja, kjer sem poleg pohoda zelo uživala tudi v nabiranju zelišč za domače čajčke. Ni lepšega občutka, kot ta, da te med hojo v hrib stalno boža vonj žajblja, timijana in ponekod tudi sivke.

Naj se od vas poslovim s čudovito mislijo Epikurja, poznanega antičnega grškega filozofa, ki je bil rojen ravno na Samosu in pravi, da pravo bogastvo človeka ni v tem kar ima, temveč v tem, kako zna v življenju uživati.

Vabim vas, da skupaj z mano in Palmo odkrijete pravo bogastvo življenja skozi doživetja in uživanje tega poletja na Samosu!

Filakia polla,

Urška