Pesem za goro denarja

Na Arabskem polotoku imajo pesmi večtisočletno tradicijo

Človek, ki stoji za dubajsko renesanso in nikoli ne uporablja besede kriza, ampak izziv, je pesnik. Šejk Mohamed, vladar Dubaja in podpredsednik Združenih Arabskih Emiratov, svoje pesmi redno objavlja na svoji spletni strani in družabnih omrežjih.


Ob zadnji politični krizi med nekaterimi arabskimi državami je objavil verz sprave: »Zdaj je čas, da se združimo, da smo eno srce in zaščitimo drug drugega brez zavisti in sovraštva.« Tudi prestolonaslednik Dubaja, princ Hamdan, piše pesmi. Njegov pesniški vzdevek Fazza je celo bolj znan kot njegovo pravo ime.


Pod neizmernim bogastvom sodobnega Dubaja in Emiratov ima pesništvo še vedno eno osrednjih mest v identiteti naroda. Preživelo je preizkus časa in predstavlja veliko odliko posameznika. Na Arabskem polotoku imajo pesmi večtisočletno tradicijo, pesnili so še pred časom islama in tudi danes ima recitacija pesmi posebno mesto ob številnih priložnostih.


Skoraj vsak časopis in revija v Dubaju ima tedensko stran, posvečeno poeziji, kjer redno objavlja več kot sto pesnikov. Običajne teme so ljubezen, življenjska refleksija, slavospevi narodnim voditeljem, satira, junaštvo, religija in družina. V državi celo obstaja edinstvena Agencija za pesniške novice, ki promovira poezijo in literaturo v regiji.


Pesmi so velik posel. Najbolj priljubljeni resničnostni šov na emiratski televiziji ni tekmovanje glasbenih talentov, ampak pesnikov. Dve oddaji sta, ki se izmenjujeta vsako leto in pred televizijske zaslone privabita več kot sto milijonov gledalcev s celega sveta: Million’s Poet in Prince of Poets. Snemajo ju v spektakularnem ambientu gledališča Al Raha v Abu Dabiju. Nagradni sklad se spreminja, ampak vedno je v višini nekaj milijonov evrov, tako da pet najboljših pesnikov, ki so nagrajeni, postane čez noč bogatih.


Vsako leto se za oddajo prijavi nekaj deset tisoč kandidatov, za glavno tekmovanje pa je izbranih 48 pesnikov, ki nato pred občinstvom tekmujejo med sabo. Sredi odra je stol, na katerega se tekmovalec usede in nastopi. Pred njim je stroga komisija priznanih pesnikov in akademikov, ki v živo ocenjuje njegov metrum, rimo in dikcijo. Tekmovanje Million’s poet je slavljenje tradicije, tekmovalci so oblečeni v tradicionalne kostume in recitirajo pesmi v nabati stilu, ki izvira iz 16. stoletja.


Oddaja je dokaz, da se da tradicionalne umetnosti uspešno približati (in prodati) sodobnemu televizijskemu občinstvu, saj je gledanost oddaj presegla gledanost nogometa. Nekatere pesmi so postale tako slavne, da jih ljudje nastavljajo kot melodijo za zvonjenje na svojih telefonih.


V okolju, kjer se tudi sveta knjiga Korán ne izgovarja, ampak pôje, ima misel melodijo. Ni pomemben samo njen pomen, ampak tudi zven. Poezija in pesniki tako še vedno predstavljajo eno najpomembnejših vrednot v kulturnem tkivu Emiratov in širšega arabskega sveta.


Blog vodnika Jaše Kocelija


Televizijska-oddaja-Million’s-Poet
Vir: Instagram
Palmin vodnik Jaša Koceli je velik ljubitelj in poznavalec arabskega sveta