Presežki vinske regije Bordeaux

Glamurozno okušanje bordojcev in tradicije

Bordeaux pomeni Vino z velikim V. To je za mnoge najslavnejša vinska regija sveta z vrhunsko kapljico, ki jo je Napoleon III že l. 1855 razdelil v slovitih pet razredov kakovosti, med katerimi so na prvem mestu posestva Premier Grand Cru. Samo v Bordeaux-ju je navada, da vina kupujete En premier ali vnaprej. Letnik 2020 je bil denimo izjemen in če ste takrat kupili steklenico za 350 €, jo boste leta 2025 – 2040 lahko prodali za nekaj tisočakov ali uživali v najdražjem vinu na svetu. Med Atlantikom in vinogradi se vije reka Garona, ki deli vinske lege, posestva in trte na levi breg ali Medoc s prodnatimi tlemi in desni breg z glineno apnenčasto podlago, kjer ste gotovo že slišali za vina St. Emiliona. Potem ko je l. 2010 francoska gastronomska večerja, oplemenitena z vini, pristala na seznamu svetovne dediščine Unesca, je v Bordeauxu zraslo še globalno Mesto vin / Cité du Vin, posvečeno kulturi in tradiciji vina, ki arhitekturno deluje kot gigantski decanter ali duh opojne kapljice ob reki. Degustirajte vrhunska vina, ki so popolnoma usklajena z lokalnimi specialitetami, kot so foie gras ali ostrige iz bližnjega zaliva Arcachon. Številna laskava imena vin, ki podirajo rekorde v ocenah in cenah, so poimenovana po mogočnih dvorcih vzdolž slovite ceste dvorcev Rue de Châteaux.


Masovnega turizma tukaj ne poznajo, saj so ogledi vinskih kleti skrbno prilagojeni obiskom manjših skupin. Palma priporoča, da se poleg degustacij udeležite vrhunskega kulinaričnega tečaja s poudarkom na spajanju hrane in vina.




3 TOP RAZLOGI:

– Radi zavijete na lokalne tržnice? Tržnica Marché des Capucins je največja pokrita tržnica v mestu, znana po neizpodbitni kakovosti lokalni pridelkov.
– Imate tako radi klasičnega bordojca, da bi vanj kar investirali? Dobra steklenica se s svojim kompleksnim okusom in eleganco lahko izkaže kot odlična poslovno-ljubiteljska naložba.
– Si želite popolno kombinacijo doživetij, degustacij in dvorcev? Palmini organizatorji potovanj imajo odlične naveze v tej neverjetni vinski regiji.

Veselimo se potovanja z vami! Vaši Palmovci.