Puščavski New York vabi

Verjetno bi se strinjali, če rečem, da smo si vedno želeli v mesto gradbenih in tudi življenjskih presežkov, a je bila pot preko enega izmed letališč za marsikoga ovira, kajne? Sedaj pa, ko imamo direktno povezavo med Ljubljano in Dubajem, nam je puščavski New York toliko bližji.

Mesta ob Perzijskem oz. Arabskem zalivu so imela vedno poseben status. Med seboj se razlikujejo po velikosti, značaju, bogastvu, vseh možnih presežkih in še po čem. A Dubaj med vsemi večjimi mesti v zalivu bode v oči s svojo gradbeno arhitekturo, z vsemi največjimi dosežki na tem področju in z neverjetno hitro razvijajočo se turistično ponudbo. Ko jo vidiš, začutiš ali doživiš, si rečeš, to pa je kot iz zbirke arabskih pravljic Tisoč in ena noč.



Dubaj kot eden izmed sedmih emiratov se že dolgo zaveda, da bo nekega dne nafte zmanjkalo, zato je začel pravočasno usmerjati vse svoje sile v turizem. Že dolgo vedo, da je turizem prihodnost Dubaja. Ne pozabimo, da se prvič v zgodovini odvija svetovna razstava Expo v eni od Arabskih držav in tega statusa se Dubaj še kako močno zaveda. Z vsemi možnimi superlativi ponovno dokazuje, da je nemogoče mogoče in da je svet digitalizirane prihodnosti mogoč in barvit.



Poleg vsega neverjetnega in nemogočega pa je Dubaj tudi prepoznaven po dogodivščinah in aktivnostih na pesku, torej v puščavi. Ga ni boljšega adrenalinskega safarija kot je v Dubaju, ga ni boljšega deskanja na pesku kot je v Dubaju in je ni boljše arabske večerje sredi puščave kot je v Dubaju.

Za vse, ki si želijo obiskati in doživeti glavno mesto ZAE, pa ponujamo možnost organiziranega ogleda Abu Dabija, ki je pravo nasprotje sosedu Dubaju. Je umirjeno, urejeno, bogato in svetlo mesto, ki s svojim posebnim statusom in značajem prepriča slehernega popotnika.



Sončnih in toplih dni, ki jih v zimskem času še tako primanjkuje, jih je v Združenih arabskih emiratih zagotovo dovolj. Če ne druga, je ‘tankanje’ vitamina D, ki je v tako imenovanih koronskih časih še kako važen, nujen, in bližje kot si lahko mislimo. Izjemno priporočljiv je letoviški Ras al Kaimah v istoimenskem emiratu, kjer se v odličnih in preverjenih hotelih ter na peščenih plažah lahko prepustimo užitku in gostoljubnosti domačinov.

Lepo vreme, nasmejani arabski obrazi, mešanje starega in novega ter uživanje na Expu 2020, so zagotovo glavni atributi, ki nas prepričajo, da spakiramo kovček in se podamo pod palmo v svet Palminih Arabesk. Pridružite se nam na odkrivanju Združenih arabskih emiratov.



Avtor: Igor Rajner