Skozi sodobno rusko dušo in srce

mogočna Rusija skozi oči Palminega vodnika Igorja Rajnerja

Verjetno se boste strinjali, če rečem, da se ob besedi Rusija morda marsikdo za hip ustavi, pomisli in gre z mislimi naprej? Ali pa si reče: »hmm a je Rusija še vedno tako sovjetska, ali pa je vendarle stopila korak naprej«? To in še marsikaj drugega se nam po vsej verjetnosti poraja v naših mislih. Predno se preprost popotnik odpravi v največjo državo sveta, razmišlja in bere o njej z morda rahlo rezerviranostjo ali zadržanostjo. A ko človek stopi na ruska tla in se pomika skozi živahno, sodobno megalomansko Moskvo, ugotovi, da je bila vsa tista zadržanost s pomisleki odveč, saj je današnja Moskva izjemno urejena, dinamična in pisana metropola. V mestu se še marsikje odlično prepleta stari sovjetski stil z novim in modernejšim. Upravičeno ji rečejo domačini »ruska mati«, saj je dovolj stara in izkušena, da sodobne Ruse lahko sodobno vzgaja in prilagaja na moderen tempo tega stoletja.

»Kdor v Moskvi še ni bil, se pravih lepot ni naužil«, nas snubi stari pregovor. V mislih imam moskovski gigantski podzemni organizem, ki je eden tistih muzejev, v katerem obstaneš, zadihaš in si rečeš, saj to ne more biti res. Koliko vrednega in žlahtnega materiala, lepot in razkošja premore ta izjemno čista in urejena podzemna moskovska železnica.

Zagotovo pa je v ruski prestolnici še veliko drugega, kar te pusti brez besed: razkošni Kremelj, edinstveni Rdeči trg, reka Moskva, park kulture, Vrabčje gore, Lomonosova univerza in še mnogo drugih lepot ter znamenitosti, ki jih lahko spoznate na naši skupni poti po Palminem tradicionalnem potepanju skozi sodobno rusko dušo in srce.

Velikokrat neuradno slišim, da je Rusija sestavljena iz treh »držav«. Moskve, Sankt Peterburga in Rusije. In ko se odpeljemo iz prestolnice v obrobni del oziroma proti ruskemu Vatikanu, Sergejevemu Posadu, dobimo prvi vtis te razdeljenosti. Doživljamo, kako preprosti Rusi na podeželju živijo in se prebijajo skozi čas, ki se je marsikje v odmaknjeni ruski deželi ustavil. Vozimo se mimo številnih slikovitih vasi, vidimo veliko obdelanih polj ter razmišljamo o prostrani deželi, ki je tako velika, da jo žal z vsemi našimi čuti in željami ne moremo spoznati ali doživeti. »Rusije ni možno razumeti, vanjo je možno le verjeti«, je nekoč zapisal veliki ruski pesnik Fyodor Tyutchev. Z nami lahko na poletnih potepanjih doživite tudi del ruskega podeželja ob Zlatem prstanu, kjer se vrstijo stara, zanimiva in zgodovinska mesta Rusije.

Pred nekaj leti sem si sredi hude ruske zime, zaželel rusko »banjo« ali savno, kot bi ji mi rekli. Znanci so me povabili v čisto majhno, privatno »banjo« znotraj manjšega hotelskega kompleksa v Starici, ki je locirana med Tverom in Sankt Peterburgom. Prostor, ki je ogrevan s pečjo na drva. Vroč, da puhti. Pripravili so me na proces trikratnega potenja. Prvič, da se telo sprosti, drugič in tretjič pa telo pregnetejo z brezovimi vejami, kar sproži cirkulacijo krvi in zagotovljeno sprostitev uma in duha. Sem mnenja, da bi vsak moral enkrat obiskati ta pravo »rusko banjo«, pa čeprav vem, da to ni vedno možno.

Ali ste se kdaj vprašali, če je Sankt Peterburg kaj drugačen od Moskve? Če se še niste, vas vabimo, da vas popeljemo skozi mesto, ki mu domačini rečejo kratko »Pitr«. Naša simpatična in zgovorna lokalna vodnica vedno pravi: »Ne vem kaj je bilo Petru Velikemu, da je v tem močvirnatem delu Rusije, postavil mesto, ki je danes mesto ruske kulture in umetnosti«. Pa vendar je imel že v osemnajstem stoletju cilj in ta cilj je bil odpreti Rusom okno v svet. Ker je imel vizijo, je uspel in vse te sadove, ki jih je pustil, danes uživamo in vsrkavamo mi turisti in Rusi sami.

Sankt Peterburg je eno najbolj netipičnih ruskih mest, kjer bi, če ne bi ljudje govorili rusko, človek imel občutek, da je v nekem razkošnem in urejenem evropskem mestu. Mesto in okolica, kjer je bil dejaven Peter Veliki in vsi njegovi zanamci, popotnika danes presahne in pusti miselno nemočnega. Ob vseh fontanah v parku Peterhofa, ob vseh čudovitih sobanah v letni rezidenci ali Katarinini palači z jantarno sobo v mestu Puškin, človek reče: »razkošje, ki mu ni para«. Vse to in še mnogo več vam ponujamo na naših različnih programih skozi rusko dušo in srce.

Pridružite se nam in se prepričajte, zakaj je Rusija vredna obiska, zakaj se je Rusija marsikje otresla nekdanjega sovjetskega pridiha, zakaj so Rusi občasno rezervirani do tujcev, zakaj je ruski jezik tako zelo pojoč, zakaj so bili številni ruski pesniki in pisatelji tako zelo uspešni, ustvarjalni in prepričljivi z deli, ki jih danes prebira ves svet, zakaj je ruska kulinarika vredna okušanja in zakaj je vredno potovati v družbi turistične agencije Palma, ki letos praznuje svojih vrednih 30 let.

Vabimo vas, da se ruska duša in srce dotakne tudi vas.

Palmin vodnik Igor Rajner